10 απίστευτες παπάτζες που ειπώθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο
Η Κατιούσα, αλίευσε και σας παρουσιάζει τα καλύτερα μαργαριτάρια των εκφωνητών, σ’ αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ας συμφωνήσουμε ότι οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες. Άνθρωποι που κάνουν – ας πούμε ρεπορτάζ- προσπαθούν να μεταδώσουν αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου, με όλα τα… αυτιά επάνω τους, αγχωμένοι και από τα στούντιο της Αγίας Παρασκευής, χωρίς να έχουν την παραμικρή επαφή με το γήπεδο.
Απ’ αυτό όμως μέχρι να καταφέρεις, να κάνεις τους θεατές να νοσταλγήσουν την εποχή του υπέροχου τρίο Θεοφιλόπουλος – Μαυρομάτης – Βερνίκος, η απόσταση μοιάζει αγεφύρωτη. Διάολε, ο Μπακόπουλος με τις συνεχόμενες βλακείες που αραδιάζει είναι ικανός να σε κάνει να συμπαθήσεις ακόμα και το πλέον αχώνευτο δίδυμο Χατζηγεωργίου – Ιωάννου.
Γιατί; Because he is on fire my man.
Η Κατιούσα, αλίευσε και σας παρουσιάζει τα καλύτερα μαργαριτάρια των εκφωνητών, σ’ αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Το Βόλγογκραντ που είναι γνωστό λόγω γέννησης της Ισινμπάγεβα
Ένα τεράστιο facepalm ακούστηκε στην υφήλιο, όταν ο εκφωνητής της ΕΡΤ στην εισαγωγή του στον αγώνα, επέλεξε να μας μιλήσει για το Βόλγογκραντ, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι γνωστό ως γενέτειρα της Ισινμπάγεβα. Χωρίς να θέλουμε να τρομάξουμε κανέναν, Βόλγογκραντ, είναι η σύγχρονη ονομασία του Στάλινγκραντ και αν δεν μας απατά η μνήμη μας, κάτι σημαντικό έχει συμβεί εκεί.
Εντάξει βέβαια, υποκειμενικά είναι αυτά τα πράγματα, κάποιος θεωρεί σημαντικότερη τη γέννηση μιας πρωταθλήτριας του άλματος επί κοντώ, άλλος τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Φόρσμπεργκ που βγήκε αλλαγή ενώ δεν έπαιζε
Ο αγώνας γίνεται για τα προημιτελικά του Μουντιάλ μεταξύ Αγγλίας και Σουηδίας. Νωρίς στο παιχνίδι, ο εκφωνητής μας ενημερώνει ότι ο Γκουιντέτι έχει ξεκινήσει το ματς, αντί του Φόρσμπεργκ που δεν αγωνίζεται.
Όλοι μαζί, εμείς και ο εκφωνητής, ανακαλύψαμε ότι ο Φόρσμπεργκ έπαιζε κανονικότατα στον αγώνα, την ώρα που βγήκε αλλαγή για να μπει -ω, τι ειρωνεία- ο Γκουιντέτι.
Ο… κάτι σαν ύμνος της Αγγλίας
Συνεπαρμένος από την πρώτη παρουσία της Αγγλίας στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου – it’s coming home- από το 1990, ο εκφωνητής μας μιλά περί ανέμων και υδάτων, μέχρι την ώρα της… τρικυμίας.
Ακούει τους Άγγλους να τραγουδούν και μας ενημερώνει πως τραγουδούν ένα τραγούδι που είναι γι αυτούς «σαν ύμνος». Τρομερή η διαίσθησή του. Σχεδόν ανάλογη της αμάθειάς του, θα έλεγε κανείς. Το τραγούδι, που έλεγαν «σαν ύμνο» οι Άγγλοι, δεν ήταν βέβαια άλλο από τον ύμνο της χώρας «God save the Queen». Να μην το είχε ακούσει ούτε στην ανάκρουση στην αρχή; Ποιος ξέρει;
Ποιος είναι φαβορί τώρα;
Ο αγώνας μεταξύ Βελγίου και Ιαπωνίας, έχει ξεκάθαρο φαβορί εξ αρχής. Οι αυτοκτονικές τάσεις των «κόκκινων διαβόλων» και το πλάνο της Ιαπωνίας, παραλίγο να προκαλέσουν έναν ακόμα αναπάντεχο αποκλεισμό στο Μουντιάλ. Η Ιαπωνία πετυχαίνει το 2-0 και εκστασιασμένος ο εκφωνητής, φωνάζει «ποιος είναι φαβορί τώρα;».
Οι Βέλγοι σπεύδουν να του απαντήσουν, γυρίζοντας το ματς στην κανονική διάρκεια του αγώνα, παίρνοντας τη νίκη με 3-2.
Αυτός, 1-0.
Πολύ σοβαρές προϋποθέσεις
Το παιχνίδι είναι μεταξύ Γαλλίας και Ουρουγουάης, για τους 8 της διοργάνωσης. Σκληρό μαρκάρισμα στην πλάγια γραμμή, ο διαιτητής δίνει φάουλ, χωρίς να βγάλει κίτρινη.
Θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφαση του διαιτητή, ο εκφωνητής αποφαίνεται πως η συγκεκριμένη κάρτα θα έβγαινε μόνο «υπό πολύ σοβαρές προϋποθέσεις». Η αλήθεια είναι πως δεν καταλάβαμε από τα συμφραζόμενα: ποιες είναι αυτές;
Να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες; Το ουίσκι στα δρύινα βαρέλια του Τενεσί; Να το έχει παίξει ο ίδιος στο στοίχημα; Άγνωστο.
Η νοσταλγία του Τραπεζανίδη για τη Σοβιετική Ένωση
Μεταξύ αυτών που έχουν επιφορτιστεί με την περιγραφή των αγώνων και ο Τραπεζανίδης της ΕΡΤ3, ο οποίος στον αγώνα μεταξύ Ρωσίας και Κροατίας, επέμενε να αναφέρει τη Ρωσία ως Σοβιετική Ένωση.
Ίσως ο ύμνος, η μελωδία του οποίου παραμένει ίδια παρά την αντιδραστική αλλαγή των στίχων, ίσως η βραδιά, ίσως η νοσταλγία για τις κατακτήσεις της χαμένης σοβιετικής πατρίδας να τον έσπρωξαν στο εν λόγω λάθος.
Σε κάθε περίπτωση, δεν καταδικάζουμε.
Οι 12 σοβιετικές δημοκρατίες που ήταν 15
Εντάξει, δεν είναι μουντιαλικό, αλλά ειπώθηκε κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ. Και αντίθετα με τον Τραπεζανίδη, ο Δημήτρης -so, first of all congratulations- Χατζηγεωργίου δεν μοιάζει να νοσταλγεί το πρώτο εργατικό κράτος που γνώρισε η ανθρωπότητα.
Στον αγώνα μεταξύ Ελλάδας και Εσθονίας, για τα προκριματικά του μπασκετικού Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Δημήτρης μας πληροφόρησε σίγουρος για την παπάτζα του πως οι σοβιετικές δημοκρατίες, ήταν 12.
So, first of all congratulations Δημήτρη και έπειτα, start counting.
1 Ουκρανία
2 Λευκορωσία
3 Αζερμπαϊτζάν
4 Αρμενία
5 Γεωργία
6 Ουζμπεκιστάν
7 Τουρκμενιστάν
8 Τατζικιστάν
9 Καζακστάν
10 Κυργιζία
11 Μολδαβία
12 Λιθουανία
13 Λετονία
14 Εσθονία
15 Ρωσία
Η διεθνώς γνωστή χειρονομία για τη θλάση
Η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε τι γνώση περί νοηματικής είχε ο εκφωνητής, αλλά συνέβη το εξής.
Ένας ποδοσφαιριστής στον αγώνα Ουρουγουάη-Γαλλία πέφτει στο έδαφος. Ο ποδοσφαιριστής κάνει την -πράγματι- διεθνώς αναγνωρισμένη κίνηση για αλλαγή στο ποδόσφαιρο (αυτή ή περίπου αυτή που στο μπάσκετ, μεταφράζεται σε «βήματα»).
Κι όμως! Ο εκφωνητής μας ενημερώνει πως ο ποδοσφαιριστής κάνει σήμα για… θλάση. Δεν είμαστε σίγουροι αν τη ζητούσε ή ενημέρωνε τον πάγκο πως την έχει ήδη, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν το σήμα για θλάση.
Δύο σε ένα από τον Μίλτο Θεοδοσίου
Είπαμε δεν είναι εύκολο για ρεπόρτερ, να προσπαθούν να περιγράψουν αγώνα. Παρόλα αυτά, εδώ στην Κατιούσα, δεν πιστεύουμε πως αυτό είναι ένα λάθος που εμπίπτει στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Συγκεκριμένα, ο Μίλτος Θεοδοσίου, περιγράφοντας αγώνα της Ελβετίας, μας ενημέρωσε πως η Τζάκα και Σακίρι «δεν είναι πραγματικοί Ελβετοί», εννοώντας προφανώς πως έχουν αλβανικές ρίζες και κατάγονται από το Κόσοβο.
Δεν είμαστε σίγουροι, αν έχει την ίδια άποψη και για τους Αντετοκούνμπο, αλλά ηθελημένα ή μη ακούστηκε κάπως… ρατσιστικό. Δευτερευόντως, είναι περίεργο να ακούς από κάποιον που δεν μπορεί να ξεχωρίσει Σενεγαλέζους και Ιάπωνες, περιγράφοντας μια σέντρα του… Ναγκατόμο, την ώρα που στην επίθεση βρίσκονταν οι Αφρικανοί, να μιλά για το ποιος είναι «πραγματικός» Ελβετός και ποιος όχι.
Ο Αλενατόρε Νικολό και οι Λατινοαμερικάνοι
Και πάλι φεύγουμε από τους εκφωνητές, αλλά αυτή τη φορά μένουμε Μουντιάλ. Αμέσως μετά το τέλος των αγώνων, το μικρόφωνο «μεταφέρεται» στα στούντιο της Αγίας Παρασκευής, για την εκπομπή σχετικά με το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Σε μια από αυτές, καλεσμένος είναι ο Νικόλας ο Αναστόπουλος. Όπως είναι γνωστό, τον «μουστάκια» μύησε στα μυστικά της προπονητικής, ο Νίκος Αλέφαντος. Φαίνεται όμως πως του έμαθε και διάφορα περι προφοράς. Έτσι ο Αναστόπουλος έφαγε όλο το βράδυ να μιλά για την «Ουραγουάη» και τον «Ιαγουίν» και μεις ψάχναμε χάρτες να μάθουμε ποια είναι αυτή η όχι μόνο ποδοσφαιρικά άγνωστη χώρα και ποιος ο στράικερ της Αργεντινής για τον οποίο δεν είχαμε ματακούσει.
Οι Κολομβιανοί και η γραμμή που χάθηκε
Αγώνας μεταξύ Αγγλίας -it’s coming home- και Κολομβίας. Οι Άγγλοι κερδίζουν φάουλ σε καλή θέση έξω από την περιοχή του Οσπίνα. Ο διαιτητής βάζει το τείχος στη σωστή απόσταση και σημειώνει στο χόρτο με τον αφρό ξυρίσματος.
Αφού ολοκληρώνονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις για την εκτέλεση, η γραμμή στην οποία βρισκόταν το τείχος έχει… χαθεί και ο εκφωνητής μας ενημερώνει πως «η γραμμή των Κολομβιανών εξαφανίστηκε». Αμηχανία…