9 εκ. Ευρώ για το VAR. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη
Όσοι παρακολουθείτε ποδόσφαιρο θα έχετε ακούσει για το VAR. Είναι ένα σύστημα που θα βοηθά τον διαιτητή να παίρνει τις σωστές αποφάσεις σε πολύ κρίσιμες στιγμές του αγώνα, με την βοήθεια της τεχνολογίας, δηλαδή βίντεο αλλά και άλλων μέσων που με ακρίβεια μπορούν να υπολογίσουν αν η μπάλα πέρασε ή δεν πέρασε την γραμμή, αν μπήκε ή δεν μπήκε γκολ.
Επιτέλους, αυτό που περίμεναν οι απανταχού φίλοι του Ελληνικού ποδοσφαίρου είναι γεγονός. Ο υφυπουργός αθλητισμού, ο πρόεδρος της ΕΠΟ και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τα μιλήσανε και τα συμφωνήσανε και αποφάσισαν πως πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα τοποθετηθεί και στα ελληνικά χωράφια γήπεδα το σύστημα VAR (Video assistant referee). Όσοι παρακολουθείτε ποδόσφαιρο θα έχετε ακούσει για το VAR. Είναι ένα σύστημα που θα βοηθά τον διαιτητή να παίρνει τις σωστές αποφάσεις σε πολύ κρίσιμες στιγμές του αγώνα, με την βοήθεια της τεχνολογίας, δηλαδή βίντεο αλλά και άλλων μέσων που με ακρίβεια μπορούν να υπολογίσουν αν η μπάλα πέρασε ή δεν πέρασε την γραμμή, αν μπήκε ή δεν μπήκε γκολ. Για παράδειγμα θα μπορούσε να έχει μετρήσει αυτό το γκολ του Μέσσι απέναντι στην Βαλένθια σε ένα παιχνίδι που τότε φαινόταν πως μπορεί να επηρεάσει την κορυφή της βαθμολογίας.
Είναι μία προσπάθεια της κυβέρνησης να προσδώσει αξιοπιστία στο πιο σάπιο προϊόν της πιο σκοτεινής και βρώμικης οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Υπήρχε ήδη μια συζήτηση για την χρήση του συγκεκριμένου συστήματος αλλά τα πάντα κολλούσαν στο ποιος θα επωμιστεί το κόστος το οποίο είναι περίπου 9 εκατομμύρια Ευρώ. Κάπου εδώ να υπενθυμίσουμε πως στον χώρο του ποδοσφαίρου (Super League Σουρωτή) δραστηριοποιούνται οι Μαρινάκης, Μελισσανίδης, Σαββίδης, Αλαφούζος οι περιουσίες των οποίων υπολογίζονται σε κάποια δις ευρώ και όμως καμία κίνηση δεν έγινε για να καλύψουν αυτό το ελάχιστο κόστος. Κάπου εδώ επίσης να υπενθυμίσουμε ότι στην ΑΕΚ του Μελισσανίδη χαρίστηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ με μία ρύθμιση όταν η ομάδα έπεσε στην Γ’ εθνική, στην ΑΕΚ του Μελισσανίδη χαρίζονται 20 εκατομμύρια ευρώ από την αριστερή περιφέρεια της Κας Δούρου, όπως και κάποια ακόμα εκατομμύρια για την υπογειοποίηση – έργο απαραίτητο για το χτίσιμο του γηπέδου. Όπως ακριβώς είχαν χαριστεί χρέη του Ολυμπιακού πριν αναλάβει ο Σωκράτης Κόκκαλης, όπως ακριβώς το κράτος συγχρηματοδότησε το γήπεδο του Ολυμπιακού την χρυσή εποχή των Ολυμπιακών αγώνων. Γίνεται κατανοητό πως «εδώ δεν χωράνε οπαδικά», η τέλος πάντων δεν θα έπρεπε να χωράνε.
Για να μην τα πολυλογώ, την λύση στο τεράστιο πρόβλημα για τους προέδρους των ΠΑΕ ήρθε να δώσει ο μεγάλος υπουργός, ο Νίκος ο Παππάς (ναι ναι αυτός που θα εξασφάλιζε χρήματα από τους υποψήφιους Καναλάρχες που κατά διαβολική σύμπτωση ήταν ξανά ο Σαββίδης, ο Μαρινάκης και ο Αλαφούζος) που μαζί με τον Γιώργο Βασιλειάδη, σαν άλλοι Ρομπέν των δασών, αποφάσισαν να καλύψουν τα έξοδα με μία κίνηση ματ, μέσα από το «Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων». Ψάχνοντας λίγο στο σαιτ του προγράμματος παρατήρησα με έκπληξη πως αυτές οι επενδύσεις «στοχεύουν στην αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».
Είναι τόσο όμορφα διατυπωμένο αυτό, σαν ζωγραφιά. Το βλέπω και δακρύζω από συγκίνηση. Όπου κοινωνικό σύνολο, βάζουμε το όφελος των εφοπλιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών και αμέσως βλέπουμε όλο το νόημα και περιεχόμενο της αστικής δημοκρατίας. Σίγουρα θα με αποκαλέσουν λαϊκιστή αν απλοϊκά υποστηρίξω ότι το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων κόπηκε για να ξέρει ο διαιτητής αν η μπάλα πέρασε ή όχι την γραμμή του τέρματος. Αν υποστηρίξω ότι η εργατική μου δύναμη υποτιμάται για να χτίσει γήπεδο ο Μελισσανίδης. Αν υποστηρίξω ότι επεκτείνονται οι πλειστηριασμοί, καταργείται το δικαίωμα στην απεργία για να μπορέσει ο Σαββίδης να ανακατασκευάσει το γήπεδο της Τούμπας. Αλλά τι από αυτά δεν είναι αλήθεια;
ΥΓ. Στις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες η συζήτηση γίνεται για το αν το VAR μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του θεάματος στο ποδόσφαιρο αν αλλοιώνει την φύση του αθλήματος κλπ. Είναι ένα ζήτημα σίγουρα πιο ευχάριστο και μπορεί να αναλυθεί σε επόμενο κείμενο.
Ελευθέριος Ριλοάδης