Αποχώρησαν από το γήπεδο κατά των εθνικό ύμνο των ΗΠΑ όλες οι παίκτριες σε αγώνα του WNBA (VIDEO)
Αν και έχει ξανασυμβεί αθλητές στις ΗΠΑ να εκφράζουν με διάφορους τρόπους τη διαμαρτυρία τους κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται αθλήτριες από δύο επαγγελματικές ομάδες να αποχωρούν στο σύνολό τους από το γήπεδο.
Μπορεί το γήπεδο μπάσκετ στο Μπράντεντον της Φλόριντα να αναμενόταν να είναι άδειο από θεατές, λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού, για μερικά λεπτά όμως άδειασε και από τις παίκτριες στο ματς μεταξύ των Seattle Storm και New York Liberty του WNBA (NBA γυναικών), καθώς σύσσωμες οι ομάδες αποχώρησαν από το γήπεδο στο άκουσμα του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ.
Η πράξη αυτή ήταν μια ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα Black Lives Matter, και ειδικότερα προς την Μπριόνα Τέιλορ, την 26χρονη Αφροαμερικανίδα που βρήκε τραγικό θάνατο κατά την εισβολή αστυνομικών στο σπίτι που διέμενε με το σύντροφό της στο Κεντάκι στις 13 Μαρτίου του 2020. Οι παίκτριες φορούσαν φούτερ με το σύνθημα “Πες το όνομά της”, αναφερόμενες στην αδικοχαμένη γυναίκα. Επιπλέον, τήρησαν 26 δευτερόλεπτα σιγή στη μνήμη της, ένα δευτερόλεπτο για κάθε χρόνο από τη ζωή της Τέιλορ.
Αν και έχει ξανασυμβεί αθλητές στις ΗΠΑ να εκφράζουν με διάφορους τρόπους τη διαμαρτυρία τους κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται αθλήτριες από δύο επαγγελματικές ομάδες να αποχωρούν στο σύνολό τους από το γήπεδο.
Η κίνηση των παικτριών εντάσσεται στο “Κίνημα Δικαιοσύνης” που ανακοίνωσε το WNBA και η Ένωση των Παικτριών του WNBA στις αρχές Ιούλη. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η οργάνωση δράσεων σχετικά με το ρατσισμό, το δικαίωμα ψήφου, θέματα ΛΟΑΤΚΙ, την οπλοκατοχή και άλλα κοινωνικά ζητήματα.
"We will say her name."
The @nyliberty and @seattlestorm participated in a powerful moment of recognition for Breonna Taylor ahead of Saturday's game. pic.twitter.com/ZrRYWqV7nl
— ESPN (@espn) July 25, 2020
Αλλά και στο παρελθόν παίκτριες του WNBA έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στο κίνημα Black Lives Matter. To 2016, παίκτριες των Indiana Fever γονάτισαν σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον παίκτη του NFL Κόλιν Κάπερνικ, που είχε γονατίσει στον εθνικό ύμνο για να διαμαρτυρηθεί κατά της αστυνομικής βίας εναντίον των μαύρων. Την ίδια χρονιά, οι παίκτριες των Minnesota Lynx στη διάρκεια προπόνησης φόρεσαν μπλουζάκια με τις μορφές θυμάτων αστυνομικής βίας, ενώ το 2017 οι Los Angeles Sparks επίσης είχαν αποχωρήσει από το γήπεδο.
Η κίνηση των αθλητριών απέσπασε αποδοκιμαστικά σχόλια στα ΜΚΔ, αλλά έγινε και αφορμή για να ξεράσουν αρκετοί το σεξιστικό οχετό τους, με σχόλια όπως “ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα WNBA”, “ευτυχώς ο COVID -19 δεν επηρέασε την προσέλευση κόσμου” και άλλα τέτοια “χαριτωμένα”.