Νάσος Γαλακτερός – Ο παίκτης που έγινε λόγος για συλλαλητήριο και κοσμικός αστέρας…
Κι όμως όχι! Το όνομα της Μακεδονίας δεν ήταν ο πιο φαιδρός λόγος για τον οποίο είχε γίνει συλλαλητήριο στη δεκαετία του 90′ στη χώρα μας. Κερδίζουν στο νήμα τα συλλαλητήρια και οι αντιδράσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για τη μεταγραφή ενός καλαθοσφαιριστή από την ΑΕΚ στον ΠΑΟΚ, που είχε πάρει τη δικαστική οδό. Και το όνομα αυτού, Νάσος Γαλακτερός…
Κι όμως όχι! Το όνομα της Μακεδονίας δεν ήταν ο πιο φαιδρός λόγος για τον οποίο είχε γίνει συλλαλητήριο στη δεκαετία του 90′ στη χώρα μας. Κερδίζουν στο νήμα τα συλλαλητήρια και οι αντιδράσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για τη μεταγραφή ενός καλαθοσφαιριστή από την ΑΕΚ στον ΠΑΟΚ, που είχε πάρει τη δικαστική οδό. Και το όνομα αυτού, Νάσος Γαλακτερός…
Οι πιο πολλοί σήμερα τον θυμούνται ως κοσμική περσόνα, για το γάμο του με την παρουσιάστρια Ρούλα Κορομηλά. Πολύ λίγοι θυμούνται πια τις μαζικές διαδηλώσεις μες στο κατακαλόκαιρο, εν έτει 1993, όταν αναζωπυρώθηκε η… “βασική αντίθεση” Βορράς-Νότος, ενάντια στο κλίμα εθνικής ομοψυχίας, με τα Σκοπιανοφάγα συλλαλητήρια, σε μια εποχή πάντως που ο κόσμος έβγαινε πιο εύκολα στο δρόμο για όσα τον αφορούσαν. Ακόμα και αν αυτή ήταν η μεταγραφή του Γαλακτερού…
Ακόμα λιγότεροι θυμούνται πως αυτή η υπόθεση ήταν το εφαλτήριο για να εκτοξευθεί η δημοφιλία και η πολιτική καριέρα του Ευάγγελου Βενιζέλου, πολύ πριν φορέσει το φωτοστέφανο του πολέμιου του λαϊκισμού. Μπορεί να μην ήταν η πιο σημαντική μετακίνηση εκείνου του καλοκαιριού, που κατέβηκαν ο Γιαννάκης και ο Φασούλας στην Αθήνα, έγινε όμως πολύκροτη υπόθεση και ανέδειξε το νομικό και πολιτικό “ταλέντο” του ΒΒ, που παρείχε νομική στήριξη στον ΠΑΟΚ και άκουγε το κοινό να φωνάζει ρυθμικά το όνομά του, “ω Μπένι-Μπένι“, κατά το σύνθημα της εποχής: ω Μπάνε-Μπάνε… Λίγους μήνες αργότερα θα ακολουθούσε και η εκλογική ανταπόδοση στις κάλπες, αφήνοντας με το παράπονο τον Άκη Τσοχατζόπουλο -που έλεγε πως κι αυτός είχε βοηθήσει στην υπόθεση και τη ΝΔ που είχε δει πανό με συνθήματα: όχι στη Νέα Δημοκρατία, ο Γαλακτερός είναι η αιτία…
Ο Γαλακτερός γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 10 Μαρτίου 1969, και είχε καταγωγή από την Καβάλα. Ξεκίνησε την καριέρα του στον Αμύντα, χάρη σε ένα φίλο και συμπαίκτη του, που έπαιρνε ένα κατοστάρικο από τον προπονητή του, για κάθε ψηλό παιδί (πάνω από 1.80) που θα του έφερνε. Πήγε στις ΗΠΑ, έπαιξε σε κολέγιο και θεωρεί μεγάλο λάθος του πως δεν έμεινε περισσότερο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ είχε γίνει πρωτοσέλιδο σε ένα περιοδικό ως Rocket-Man.
Ο Μάκης Ψωμιάδης τον έφερε στην ΑΕΚ, κλέβοντάς τον μέσα από τα χέρια του Ιωαννίδη και του Άρη -στον οποίο έκλεισε την καριέρα του μια δεκαετία μετά. Στο ευρύ κοινό συστήθηκε στο Μουντομπάσκετ του 90′, στα γήπεδα της Αργεντινής, όπου ήταν από τις αποκαλύψεις της διοργάνωσης και της Εθνικής, στην πορεία της τελευταίας προς την 6η θέση -και μάλιστα χωρίς τον Γκάλη.
Άφησε το δικέφαλο του Νότου το 93′ και πήγε σε αυτόν του Βορρά, όπου έγινε μέλος μιας από τις πληρέστερες πεντάδες στην ιστορία του ΠΑΟΚ, μαζί με Κόρφα-Πρέλεβιτς στα γκαρντ, Μπέρι και Σάβιτς στους ψηλούς. Έφτασε στους τελικούς του πρωταθλήματος, έμεινε χωρίς τίτλο, πήρε όμως το Κύπελλο Κόρατς στους διπλούς τελικούς με τη Στεφανέλ του Μποντίρογκα και την επόμενη χρονιά το Κύπελλο Ελλάδας.
Κατηφόρισε για μια διετία στον Ολυμπιακό, όπου γιόρτασε τον τίτλο του πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας την επόμενη χρονιά το απόλυτο (τριπλ-κράουν), για να δηλώσει πως οι οπαδοί του Ολυμπιακού πρέπει να είναι οι πιο ευτυχισμένοι σε όλο τον κόσμο -αφού είχαν γιορτάσει και το πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο μετά από δέκα πέτρινα χρόνια- αν και ο ίδιος έχασε τη μητέρα του το ίδιο διάστημα.
Έκλεισε την καριέρα του με μια διετία στον Άρη και ένα ακόμα Κύπελλο Ελλάδας, για να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, μόλις στα 30 του χρόνια. Κι ίσως να είχαν δίκιο όσοι είπαν πως το μπάσκετ ήταν για το Γαλακτερό απλώς ένα μέσο για να ζήσει πιο άμεσα κι όχι το πάθος του, όπως πχ το πιάνο και η μουσική.
Είκοσι χρόνια μετά από το πρόωρο μπασκετικό του τέλος, έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ με διάφορους τρόπους, τους γάμους και τις ερωτικές του σχέσεις, ακόμα και το βιβλίο που έβγαλε (με τίτλο “ο τελευταίος αγώνας”), κανείς από αυτούς όμως δεν είχε άμεση σχέση με το άθλημα που τον ανέδειξε και όλοι πίστευαν πως θα γράψει (ακόμα πιο) χρυσές σελίδες, με το ταλέντο που είχε…