Οπαδοί στη Γένοβα αντιδρούν και πετυχαίνουν αναβολή παιχνιδιών στην Α’ Αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος

Την ώρα που η Ιταλική Ομοσπονδία ήθελε να “ξεμπερδέψει” με ενός λεπτού σιγή για να μη θιγούν τα κέρδη από τη Serie A, οι οπαδοί των δυο ομάδων της πόλης που χτυπήθηκε από την τραγωδία επέβαλαν την αναβολή των παιχνιδιών της Τζένοα και της Σαμπντόρια.

Οι αντιδράσεις για το τραγικό δυστύχημα με την κατάρρευση γέφυρας στη Γένοβα, τραγωδία που σχετίζεται άμεσα με το καθεστώς ιδιωτικοποιήσεων του ιταλικού οδικού δικτύου, συνεχίζονται σε κάθε τομέα της καθημερινότητας της πόλης, έτσι και στο ποδόσφαιρο. Η αρχική απόφαση της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της γειτονικής χώρας να ξεκινήσει κανονικά η Serie A αυτό το σαββατοκύριακο 18 και 19 Αυγούστου, με τα παιχνίδια των δυο ομάδων της πόλης Τζένοα και Σαμπντόρια ενάντια στη Μίλαν και τη Φιορεντίνα αντίστοιχα, προσέκρουσε σε “τείχος” από τους ούλτρας των ομάδων. Από την πρώτη στιγμή οι οπαδοί των δύο ομάδων κατήγγειλαν την Ομοσπονδία για την απόφασή της, δηλώνοντας πως δε θα πάνε στο παιχνίδι, ενώ οι ούλτρας της Σαμπντόρια απείλησαν ότι σε περίπτωση διεξαγωγής του παιχνιδιού θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην ξεκινήσει ποτέ. Αποχή από το γήπεδο είχαν προαναγγείλει και οι οπαδοί της Φιορεντίνα, με το σύλλογο της τοσκανικής πρωτεύουσας να ζητά μάλιστα αναβολή ολόκληρης της αγωνιστικής και όχι μόνο των δύο παιχνιδιών. Τελικά η Ομοσπονδία υποχώρησε αποφασίζοντας χθες την αναβολή των δύο παιχνιδιών, αντί της τήρησης ενός λεπτού σιγής πριν την έναρξή τους. Ακολουθεί ενδεικτικά η ανακοίνωση των τιφόζι της Τζένοα:

“Μετά από ακόμα μια συμφορά για την πόλη μας, συνεχίζουμε να πενθούμε για αυτούς που “έφυγαν” και να νοιαζόμαστε για αυτούς που έμειναν χωρίς σπίτι, αλλά και για ολόκληρη την πόλη που ακόμα μια φορά δοκιμάζεται… Σε κάτι τέτοιες στιγμές το αγαπημένο μας ποδόσφαιρο έρχεται δεύτερο.

Μπορεί να μην έχουν αποφασίσει ακόμα οι υπεύθυνοι του ποδοσφαίρου την αναβολή του αγώνα της ομάδας μας με τη Μίλαν στο Μιλάνο, αλλά εμείς πήραμε την απόφασή μας άμεσα. Καθώς η πόλη ακόμα θρηνεί, εμείς, οι οπαδοί της Τζένοα δεν θα ταξιδέψουμε στο Μιλάνο την Κυριακή 19/8 για το παιχνίδι της ομάδας μας. Για εμάς η σιωπή και ο σεβασμός για τα θύματα και τις οικογένειές τους είναι πάνω από όλα.

Η αγαπημένη μας πόλη πλήττεται ακόμα μια φορά, θα ξανασταθεί όμως στα πόδια της. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό της γιατί πολύ απλά είμαστε τα παιδιά της…”

 

ULTRÀ GENOA CFC 1893 – Associazione Club Genoani

Την αλληλεγγύη τους στην πόλη εξέφρασαν ήδη και ούλτρας άλλων πόλεων από όλη τη χώρα, όπως εκείνοι της λομβαρδικής Αταλάντα στο παιχνίδι κόντρα με την Χάποελ, όπου ανήρτησαν πανώ με τίτλο “Γένοβα μη λυγίσεις!” ή εκείνοι της σικελικής Κατάνια που στο κέντρο της πόλης κρέμασαν πανώ όπου γράφει: «Μια γέφυρα καταρρέει… οικογένειες θρηνούν… η κυβέρνηση σιωπά… ΓΕΝΟΒΑ ΘΑ ΞΑΝΑΣΤΑΘΕΙΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΟΥ!”

Τα υγιή αυτά αντανακλαστικά των φιλάθλων δείχνουν πως υπάρχει το υπόβαθρο ώστε η θλίψη και η οργή για την τραγωδία να μετατραπεί σε συνειδητή δράση για την ανάδειξη και αντιμετώπιση των πραγματικών της αιτίων, που δεν είναι άλλα από την διαρκή επιδίωξη του κέρδους και την κοστολόγηση της ανθρώπινης ζωής κάτω από τη συντήρηση των έργων υποδομής που παραδίδονται στο κεφάλαιο. Όπως σημείωσε πολύ πετυχημένα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας σε αφίσα που εξέδωσε για το θέμα : Η ζωής όλων – τα κέρδη λίγων, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του πως:  Φαίνεται πως από εκείνη την καταραμένη γέφυρα περνούσαν 25 εκατομμύρια χρήστες το χρόνο. Ήταν μια από τις διαδρομές με τα ακριβότερα διόδια. Πόσα δισεκατομμύρια ευρώ μπήκαν στις τσέπες ιδιωτών που προφανώς έγραψαν στα παλιά τους παπούτσια την ασφάλεια; Αυτή η τραγωδία μοιάζει με εκείνη στο Μάρκε το 2017. Αυτοί οι “κύριοι της αγοράς “ιδιωτικοποιούν τα κέδρη τους, φορτώνοντας κινδύνους κι ανασφάλεια σε όλο το λαό. Κάποιες φορές δεν είναι ούτε καν πολυεθνικές μα “αφεντικά” Ιταλοί, αποδεικνύοντας και πάλι πως το πρόβλημα δεν είναι ποιος έχει την ιδιοκτησία, αλλά η ίδια η αγορά. Το πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός. Πρέπει να απαλλοτριωθούν και να εθνικοποιηθούν τα μεγάλα έργα υποδομής. Να σχεδιαστεί ένα μεγάλο πλάνο συντήρησης (και της γης) που θα διασφάλιζε ασφάλεια και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, σπάζοντας κάθε περιορισμό συμβατότητα με τους κανόνες της ΕΕ. Να πάρουμε πίσω αυτό που με τη βία μας στέρησαν. Για να γίνει αυτό χρειάζεται το κράτος. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ο σοσιαλισμός.

 

Με πληροφορίες από rfu.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: