Σερένα Ουίλιαμς – Η θηλυκή δύναμη
Η Σερένα Ουίλιαμς άλλαξε την ιστορία του τένις και κατά πολλούς εξερεύνησε τα όρια του “ασθενούς φύλου” και της σωματικής του δύναμης…
Το 1973 ένας αγώνας τένις περνάει στην ιστορία ως “η μάχη των φύλων” για να γίνει αργότερα ταινία στη μεγάλη οθόνη. Μια τενίστρια εν ενεργεία -που αργότερα θα γίνει μία από τις πρώτες που θα παραδεχτεί θαρραλέα την ομοφυλοφιλία της- δέχεται τον αγώνα-πρόκληση ενός βετεράνου άνδρα τενίστα, που θεωρεί πολύ χαμηλό το επίπεδο του γυναικείου τένις, και θεωρεί πως μπορεί να το αποδείξει νικώντας ακόμα και στα 55 του χρόνια οποιαδήποτε επαγγελματία τενίστρια. Η Μπίλι Τζιν Κινγκ όμως νικάει με συνοπτικές διαδικασίες και 3-0 σετ τον αλαζόνα Μπόμπι Ριγκς και “σώζει την τιμή” του γυναικείου τένις.
Σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα, η Σερένα Ουίλιαμς κατακτάει την κορυφή του γυναικείου τένις, μένοντας σε αυτήν αθροιστικά περίπου δέκα χρόνια -εκ των οποίων τα οκτώ τελευταία συνεχόμενα, μέχρι τη στιγμή που έμεινε έγκυος και εγκατέλειψε εκ των πραγμάτων για λίγο την αγωνιστική δράση.
Το 02′ όμως, που η Σερένα φτάνει για πρώτη φορά στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, κανείς δεν μπορούσε ίσως να φανταστεί πως θα εξελισσόταν στην πιο κυριαρχική παίκτρια στην ιστορία του αθλήματος, ξεπερνώντας ακόμα και τα κατορθώματα της Ναβρατίλοβα ή της Στέφι Γκραφ. Ίσως μάλιστα πολλοί να πίστευαν πως θα υπερτερούσε η αδερφή της, Βένους, που είχε άλλο σωματότυπο και διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά, με εντυπωσιακό διασκελισμό.
Τίποτα όμως δεν μπορούσε να συγκριθεί με την “κτηνώδη” δύναμη της Σερένα, που τριάντα χρόνια μετά τον “αγώνα των φύλων”, έδινε την εντύπωση πως θα μπορούσε να σταθεί με αξιώσεις ενάντια σε αντιπάλους τενίστες, από το άλλο φύλο. Όχι βετεράνους, αλλά εν ενεργεία. Κι είναι κρίμα που το ερώτημα θα μείνει υποθετικό, χωρίς να απαντηθεί ποτέ στην πράξη.
Ίσως κάποιοι ξενίσουν με το χαρακτηρισμό “κτηνώδης δύναμη”. Είναι χαρακτηριστικό όμως ένα επεισόδιο σε έναν πρόσφατο αγώνα της, απέναντι στην 19χρονη Μπιάνκα Αντρεέσκου, όπου η Σερένα αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού και δάκρυσε καθώς δεν μπορούσε να συνεχίσει. Η αντίπαλός της την πλησίασε με δέος, αγκάλιασε το είδωλό της και της είπε χαϊδευτικά ότι είναι ένα γ… κτήνος δύναμης -με την καλή έννοια και με άπειρο θαυμασμό…
https://twitter.com/BleacherReport/status/1160633162067787776?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1160633162067787776&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.athensvoice.gr%2Fsport%2Fsports%2F570491_eisai-ena-ktinos-i-serena-williams-lygise-alla-den-itan-moni
Η δύναμη ήταν το βασικό όπλο της Σερένα Ουίλιαμς σε μια παραμυθένια πορεία προς την κορυφή, τους 23 Γκραν Σλαμ τίτλους στο ατομικό -έναν παραπάνω από την Γκραφ- και άλλους 14 στο διπλό μαζί με την αγαπημένη της αδερφή Βένους. Αυτή όμως ήταν μόνο η μία όψη του νομίσματος, που είχε και τη σκοτεινή πλευρά του.
Η Σερένα έπρεπε να αποδείξει ότι παραμένει γυναίκα, να υπομείνει τα σεξιστικά σχόλια για την εμφάνισή της, για το βάρος της, ακόμα και για τα παραπανίσια κιλά μετά την πρόσφατη εγκυμοσύνη της, την περιφέρειά της και τις καμπύλες του σώματός της. Ήταν πάντα ο εύκολος στόχος υποτιμητικών σχολίων, γιατί είχε τη διπλή “ατυχία” να γεννηθεί -εκτός από γυναίκα- και με μαύρη επιδερμίδα.
Η δική της αντίδραση ήταν εν μέρει φυσιολογική. Τόνισε με κάθε τρόπο τη θηλυκή της πλευρά -με βάση τα γνωστά στερεότυπα ως προς την ομορφιά- με διάφορες φωτογραφίσεις, ακόμα και όταν ήταν έγκυος, για να αποδείξει πως αισθάνεται καλά με τον εαυτό της και με το σώμα της. Παράλληλα ενθάρρυνε άλλες γυναίκες να γίνουν δυναμικές, να αποκτήσουν τη δική τους θέση και ρόλο στην κοινωνία.
Μόνο που αυτή η κοινωνία ήταν η καπιταλιστική και η Σερένα δε θα μπορούσε να ξεφύγει εύκολα από τα όριά της. Δυναμισμός σε αυτή την κοινωνία, σήμαινε η προβολή της επιχειρηματικότητας που θα αξιοποιούσε τα νέα ταλέντα -όπως ακριβώς η δική της εταιρία επενδύσεων. Σήμαινε επίσης να γίνει κομμάτι του σταρ-σίστεμ, να αποδείξει πως αξίζει να βρίσκεται εκεί, και να προβάλει τις κυρίαρχες αξίες. Και δε θα μπορούσαμε να περιμένουμε πολύ διαφορετικά πράγματα από μια επαγγελματία αθλητή -για να είμαστε και σοβαροί.
Το ταβάνι της Σερένα ήταν αυτό που έχουν πχ διάφοροι ράπερ από τα γκέτο των αφρο-αμερικάνων, που αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα, δεν ξεχνούν από πού ξεκίνησαν, είναι όμως υπόδειγμα “αριστείας”, για το πόσα μπορεί να πετύχει κανείς αν έχει ταλέντο και αν αξίζει πραγματικά κάτι στη ζωή του -κάτι παραπάνω από τον κοινωνικό Καιάδα.
Ακόμα κι έτσι, η Σερένα Ουίλιαμς, που γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1981, μπορεί να ζήσει με τον τίτλο της πιο πετυχημένης -αν όχι καλύτερης-πιο ποιοτικής- τενίστριας όλων των εποχών, που κατάφερε να αλλάξει την ιστορία του αθλήματος. Και αυτό δεν είναι λίγο…