Θύρα 9 Ομόνοιας – Η ESL είναι η ταφόπλακα στο ποδόσφαιρο ως λαϊκό άθλημα
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται ουσιαστικά για την ταφόπλακα στο ποδόσφαιρο ως λαϊκό άθλημα. Όμως από την άλλη το να εμφανίζεται η Ουέφα ως θεματοφύλακας του αθλήματος που σήμερα καταστρέφεται, αποτελεί περίσσια υποκρισία.
Ανακοίνωση της Θύρας 9, των οργανωμένων οπαδών της Ομόνοιας για το σχέδιο δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ από 12 ευρωπαϊκούς συλλόγους.
Η πρόθεση 12 ποδοσφαιρικών ομάδων από τα 3 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, να “αποσχιστούν” από την Ουέφα και να δημιουργήσουν την λεγόμενη ευρωπαϊκή σούπερ Λίγκα, μπορεί να προκάλεσε σοκ στους οπαδούς και τους ποδοσφαιρόφιλους γενικότερα ανα το παγκόσμιο, όμως δεν ήταν κάτι ξαφνικό, αλλά μάλλον νομοτελειακό γεγονός.
Το ποδόσφαιρο σήμερα με την πλήρη εμπορευματοποίηση του, αποτελεί ένα μεγάλο κερδοφόρο κεφάλαιο. Μέσω χορηγών, τηλεοπτικών δικαιωμάτων, διαφημίσεων και στοιχήματος διακινούνται τεράστια ποσά που καταλήγουν στις τσέπες ελάχιστων ανθρώπων. Ειδικότερα στην σημερινή εποχή που κυριαρχεί το μοντέλο των ομάδων-εταιριών με ιδιοκτήτες εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους που χρησιμοποιούν το δημοφιλέστερο άθλημα ως όχημα για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, να αυξήσουν το κύρος και τη δημοφιλία τους ως τάχα αναμορφωτές των ομάδων, ώστε να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες αλλά και να εμπλακούν βαθύτερα στην πολιτική και σε άλλους τομείς.
Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης λόγω και της πανδημίας, αποτέλεσε την κατάλληλη συγκυρία για τους ιδιοκτήτες της πλειοψηφίας των ισχυρότερων ποδοσφαιρικών ομάδων, για να συγκροτήσουν μια υπερεθνική, αλλά κλειστή λίγκα όπου θα δεσπόζει η ελίτ του αθλήματος. Ένα μόρφωμα που αναπόφευκτα θα βαθύνει το οικονομικό χάσμα μεταξύ των ομάδων, θα εντείνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, θα υποβαθμίσει τα εθνικά πρωταθλήματα και θα στηρίζεται αποκλειστικά σε μια μικρή ελίτ, αφού όχι μόνο αφήνει έξω όλους τους μεσαίους και μικρούς συλλόγους της Ευρώπης, αλλά κι αποκλείει ομάδες από πολλές χώρες όπως Ολλανδία, Σκωτία, Ελβετία, Πορτογαλία.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται ουσιαστικά για την ταφόπλακα στο ποδόσφαιρο ως λαϊκό άθλημα. Όμως από την άλλη το να εμφανίζεται η Ουέφα ως θεματοφύλακας του αθλήματος που σήμερα καταστρέφεται, αποτελεί περίσσια υποκρισία. Είναι με τις ευλογίες της ουέφα που αναδείχθηκαν και κυριάρχησαν ομάδες κολοσσοί που μπορούσαν να εξαγοράσουν τους πάντες, αλλά αντιμετώπιζαν ποινές χάδια όταν παραβίαζαν κάθε κανόνα που θέσπιζε η ίδια η ομοσπονδία για τις διεθνείς και εθνικές διοργανώσεις. Είναι με την ανοχή και στήριξη της ουέφα που σήμερα ιδιοκτήτες των ισχυρότερων ομάδων είναι διαπλεκόμενοι μεγιστάνες, βασιλιάδες της διαφθοράς, που ξεπλένουν χρήμα μέσω του ποδοσφαίρου και απολαμβάνουν ασυλία, ακόμα κι όταν εμπλέκονται σε στημένους αγώνες και οικονομικά σκάνδαλα. Είναι η ίδια η ουέφα που ενώ συγκαλύπτει την παρασιτική ολιγαρχία, εμφανίζεται αμείλικτη όταν αθλητές πάρουν θέση σε κοινωνικά ζητήματα, πόσο μάλλον όταν οι οπαδοί αμφισβητούν ότι διέπει σήμερα το μοντέρνο ποδόσφαιρο, όταν εκφράζονται και κινητοποιούνται ενάντια σε κάθε είδους αδικία, όταν δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους καταπιεσμένους.
Οι πρώτες δυναμικές αντιδράσεις κυρίως από οπαδούς στην Αγγλία ενάντια στην προοπτική της λίγκας, είναι ενθαρρυντικές και ελπίζουμε να είναι το έναυσμα για μαζικές και οργανωμένες κινητοποιήσεις, αλλά και κοινές δράσεις μεταξύ των οπαδών διάφορων ομάδων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Όμως οι ίδιοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών γιατί δυστυχώς τα τελευταία χρόνια συναίνεσαν ή ανέχθηκαν μια σειρά από αυταρχικά μέτρα που προώθησαν τα κράτη σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ομάδων και διέλυσαν κάθε μορφή οργανωμένης παρουσίας και αντίστασης στα γήπεδα. Ίσως αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται να είναι μια καλή αφορμή, ώστε οι ίδιοι οι οπαδοί να δουν τη ρίζα του προβλήματος και να δράσουν παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους.
Από την πλευρά μας εμείς, μιλήσαμε από πολύ νωρίς για το τι συνέβαινε και τι επέρχεται στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό γενικότερα, από τότε που άρχισε να μας επηρεάζει άμεσα ακόμα και στον μικρότερο βαθμό. Θα θυμίσουμε την απόχη μας από τον τελικό της ντροπής όπως τον αποκαλέσαμε το 2011, όταν υποχρεωνόμασταν να πληρώσουμε πανάκριβα εισιτήρια, ενώ παράλληλα μας απαγορευόταν να έχουμε στο γήπεδο τις σημαίες και τα πανό μας. Η κίνηση μας ήταν πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα, κι όμως είχε μεγάλη απήχηση καθώς χιλιάδες ήταν στον σύνδεσμο εκείνη την μέρα, ενώ για πρώτη φορά η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν έκανε sold out σε τελικό, όταν είχε μόλις 5 χιλιάδες εισιτήρια για προπώληση.
Οι παρεμβάσεις μας μέσα και έξω από τα γήπεδα είναι γνωστές ενάντια στον τρομονόμο, την κάρτα φιλάθλου και κάθε μέτρο που περιόριζε τα δικαιώματα των οπαδών. Σε συλλογικό επίπεδο, πρωτοστατήσαμε για την διεύρυνση της δημοκρατίας στο σωματείο ενάντια σε ένα καθεστώς αποκλεισμού που εφάρμοζαν οι διοικήσεις, όπως το η παρεμπόδιση του ΛΑΟΥ στο αναφαίρετο δικαίωμα του να εγγραφεί μέλος στο σωματείο και να συμμετέχει ενεργά στις συνελεύσεις.
Με τα γνωστά γεγονότα το 2018 και το ξεπούλημα του σωματείου μας, δεν συνθηκολογήσαμε, ούτε υποταχθήκαμε. Αρνηθήκαμε να γίνουμε πελάτες και μαριονέτες του ιδιοκτήτη της νεοσύστατης ποδοσφαιρικής εταιρίας και ιδρύσαμε το σωματείο μας για να θυμίζει τι ήταν στο ποδόσφαιρο ο ΑΣΟΛ που ιδρύθηκε από τον λαό για τον λαό το ένδοξο 1948 και παρέμεινε σωματείο μέχρι το 2018.
Δεν το πράξαμε γιατί ήμασταν προσκολλημένοι στο παρελθόν, αντιθέτως κάναμε ένα άλμα στο μέλλον, γιατί ακριβώς βλέπαμε πού οδηγείται γενικότερα το ποδόσφαιρο και θέλαμε να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα για ένα λαϊκό αθλητισμό, όπου ο κόσμος θα είναι συμμέτοχος και όχι αμέτοχος, δεν θα εξαρτάται από κανέναν επενδυτή, αλλά κυρίαρχος θα είναι ο ίδιος ο λαός που θα αποφασίζει συλλογικά για το πως θα λειτουργεί το σωματείο του. Γιατί το μέλλον ανήκει σε αυτούς που αντιστέκονται και γράφουν ιστορία μέσα και έξω από τα γήπεδα, αλλά και στην κοινωνία.