Βασίλης Νικάκης: Η βία είναι προϊόν της άκρατης εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο λαός έχει ανάγκη από ένα ποδόσφαιρο που από απλός θεατής και δέκτης που είναι σήμερα να μετατραπεί σε πρωταγωνιστή όπου η νεολαία, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα θα συμμετέχουν και σε επίπεδο διοίκησης και λήψης αποφάσεων. Ένα ποδόσφαιρο καθαρό, ανταγωνιστικό μέσο ψυχαγωγίας μακριά από φαινόμενα βίας.
Η ομιλία του Βασίλη Νικάκη, πρώην διεθνή διαιτητή ποδοσφαίρου, στην μαζική συγκέντρωση Κομματικών Οργανώσεων στο γήπεδο μπάσκετ στην Αερογέφυρα Αγρινίου (19/02/2022), στα πλαίσια της περιοδείας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο Αγρίνιο. Μετά την -κεντρική- ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, στο βήμα ανέβηκαν εκπρόσωποι φορέων, εκφράζοντας την συμπόρευση τους με το ΚΚΕ.
Η ομιλία του Βασίλη Νικάκη:
«ΚΚΕ, το κόμμα σου λαέ!
Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες,
Πριν από λίγες ημέρες είχαμε ένα 19χρονο παιδί, θύμα της οπαδικής βίας στη χώρα μας. Όλοι συγκλονιστήκαμε για τον χαμό του Άλκη, προβληματιστήκαμε. Πλήθος κόσμου κατέθεσε λουλούδια, φανέλες και άλλα αντικείμενα στο σημείο του φόνου και όλοι μας λέμε: Γιατί; Είναι λογικό να φεύγει ένας νέος από οπαδική βία; Η Αστυνομία βέβαια θα κάνει τη δουλειά της με τη βοήθεια των καμερών, θα βρει τους ενόχους, αλλά πάλι οι πραγματικοί ένοχοι όχι μόνο θα μείνουν στο απυρόβλητο αλλά θα βγάλουν και ανακοινώσεις καταδίκης του φόνου, θα καταθέσουν και λουλούδια και ας είναι οι ηθικοί αυτουργοί του φονικού αυτού.
Είναι γνωστό σε όλους πως το ΚΚΕ πιστεύει ότι ο αθλητισμός γενικά και το ποδόσφαιρο ειδικότερα είναι δικαίωμα του λαού και της νεολαίας. Ταυτόχρονα όμως το ΚΚΕ δεν έχει την αυταπάτη ότι στις συνθήκες του σημερινού κοινωνικού συστήματος, της άκρατης εμπορευματοποίησης, μπορεί να εξασφαλιστούν συνθήκες για ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού, αλλά και συνθήκες ισότιμης διεκδίκησης και πρωταθλητισμού.
Σήμερα το ποδόσφαιρο έχει παραδοθεί σε επίπεδο εθνικών κατηγοριών σε επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται την αγάπη του κόσμου για το λαοφιλέστερο άθλημα για λόγους προσωπικής προβολής και εξυπηρέτησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Έχουν φτάσει σε σημείο το λαϊκό αυτό άθλημα να το θεωρούν τσιφλίκι τους και να απαγορεύουν σε φιλάθλους που έχουν και εισιτήριο και διαρκείας την είσοδο στο γήπεδο λες και είναι σπίτι τους. Εκεί έχουμε καταντήσει… και ενώ στην Ελλάδα σε σύνολο περίπου 4.000 ποδοσφαιρικών σωματείων τα επαγγελματικά σωματεία είναι περίπου 40, όλες οι κυβερνήσεις υποκλίνονται σε αυτά και στους επιχειρηματίες, δίνοντας τηλεοπτικές καλύψεις, χρήματα από το στοίχημα, κανέναν ουσιαστικό οικονομικό έλεγχο αν και είναι ανώνυμες εταιρείες. Στον αντίποδα περίπου 3.800 ερασιτεχνικά σωματεία είναι στο έλεος του Θεού και του κάθε Αυγενάκη που για να φακελώσει ουσιαστικά τα σωματεία τους ζητάει έγγραφα καταστατικά από πολλά έτη και δικαιολογητικά για να τα κάνει δήθεν νόμιμα, ενώ ξέρει κι αυτός και όλοι ότι νόμιμο σωματείο είναι αυτό που αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο και αγωνιστικό αυτό που συμμετέχει στα πρωταθλήματα κάθε ένωσης.
Οι ΠΑΕ, οι ανώνυμες εταιρείες, συντηρούν και οικονομικά τους συνδέσμους φιλάθλων. Για να έχουν στήριγμα εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων. Είναι οι γνωστοί στρατοί των ομάδων που στο γραφείο τους μπορεί να βρει κάποιος κάθε είδους ναρκωτικό, πολεμοφόδια σε οποιαδήποτε μορφή και όταν κάποιο επεισόδιο πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, οι ΠΑΕ πληρώνουν και τους δικηγόρους που πηγαίνουν και για υποστήριξη στο δικαστήριο.
Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,
Ακόμα και εκτός Ελλάδας στην κοντινή μας Ευρώπη “…των λαών” είχαμε περιστατικά αντίστοιχα της Θεσσαλονίκης. Στην Ιταλία, στην Κωνσταντινούπολη με τη δολοφονία του Σέρβου οπαδού του Ερυθρού Αστέρα και του Βούλγαρου φιλάθλου που δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μετά από αγώνα Άρη – ΠΑΟΚ.
Η βία είναι προϊόν της άκρατης εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου γιατί καλλιεργεί την επιδίωξη νίκης με κάθε μέσο. Έχουμε τον αθλητικό Τύπο που ενθαρρύνει την οπαδοποίηση των φιλάθλων με τα εμπρηστικά πρωτοσέλιδα «την Κυριακή θα πεθάνουμε στο γήπεδο» κλπ.
Υπάρχουν σύνδεσμοι των φιλάθλων που εκεί πηγαίνουν οι νέοι -γιατί υπάρχει μία τάση του νέου να μετατρέπεται σε όχλο- γιατί είναι πολλοί μαζί. Ο χουλιγκανισμός είναι απόρροια και της ανύπαρκτης αθλητικής παιδείας, αφού έχουμε υποβαθμισμένη Φυσική Αγωγή, ανύπαρκτο σχολικό αθλητισμό, ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σε διωγμό.
Ακόμα – ακόμα οι πιεστικές συνθήκες ζωής, ανεργία, ακρίβεια, αποπροσανατολισμός από τη σκληρή πραγματικότητα δημιουργούν αντίδραση στο νέο που συχνά διοχετεύεται σε αντικοινωνικές αντιδράσεις ή ακόμα σε δολοφονικές ενέργειες που έχουν αιτία την οπαδική αντιδικία. Η κρίση του οικογενειακού θεσμού και της εκπαίδευσης, η έλλειψη ισχυρής πολιτικής βούλησης για εφαρμογή των νόμων που οι ίδιοι νομοθετούν κάθε τόσο ενθαρρύνουν την παραβατική συμπεριφορά.
Εμείς σαν ΚΚΕ λέμε: Ο λαός έχει ανάγκη από ένα ποδόσφαιρο που από απλός θεατής και δέκτης που είναι σήμερα να μετατραπεί σε πρωταγωνιστή όπου η νεολαία, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα θα συμμετέχουν και σε επίπεδο διοίκησης και λήψης αποφάσεων. Ένα ποδόσφαιρο καθαρό, ανταγωνιστικό μέσο ψυχαγωγίας μακριά από φαινόμενα βίας. Ένα ποδόσφαιρο που θα δίνει κύριο βάρος στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου ως κυττάρου του αθλήματος και στην εξάλειψη της επιχειρηματικής δράσης από το ποδόσφαιρο. Ένα ποδόσφαιρο που θα στηρίζεται επαρκώς οικονομικά, υλικοτεχνικά, επιστημονικά από το κράτος.
Γιατί τα ζητάμε όλα αυτά; Γιατί το 99,8% του παγκόσμιου ποδοσφαίρου είναι ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και το υπόλοιπο 0,2% είναι επαγγελματικό. Και όλοι μα όλοι ασχολούνται με αυτό (Τύπος, τηλεόραση, ίντερνετ κλπ.). Γι’ αυτό λοιπόν πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και στο αθλητικό κίνημα και με τις προτάσεις που είναι σε φιλολαϊκή κατεύθυνση να ανοίξουν δρόμοι για ριζικές αλλαγές σε μία νέα προοπτική και αυτό ταιριάζει απόλυτα σε αυτό που λέει το ΚΚΕ, ότι μόνο ο λαός με τον αγώνα του θα σώσει τον λαό από τους κάθε λογής σαλτιμπάγκους της εξουσίας».