100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων – Εκδήλωση μνήμης του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων

Το Ποντιακό Χορευτικό Τμήμα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων σάς προσκαλεί στην εκδήλωση μνήμης , τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου.

Με βλέμμα στραμμένο στην 19η Μαΐου 1919, θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από την τραγική ημερομηνία στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, το Ποντιακό Χορευτικό Τμήμα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων σάς προσκαλεί στην εκδήλωση μνήμης , τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου (Φωκαίας 26, πλατεία Ελευθερίας, Πάτρα) με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει :

  • –Χαιρετισμό από το ΔΣ του Παμμικρασιατικού
  • –Χαιρετισμό από το Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη
  • –Στην εκδήλωση το Ποντιακό Χορευτικό Τμήμα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών πρόκειται να παρουσιάσει θεατρικό δρώμενο με τίτλο: «Ο χρόνος και η μνήμη» εμπνευσμένο μέσα από τις διηγήσεις των προσφύγων προγόνων μας από μια πατρίδα που άφησαν βίαια, αλλά δε την λησμόνησαν ποτέ.
  • –Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.

19 ΜΑΪΟΥ – Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας

Συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τον Μάιο του 1919, σημαδιακό μήνα για τους Έλληνες, γιατί τότε ο Μουσταφά Κεμάλ ξεκίνησε με εντολές των συμμάχων μας να πάει στον Πόντο για να καταστείλει το γενοκτονικό πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 1916 με τους Νεότουρκους σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και συνεχιζόταν από τις άτακτες ομάδες του Τοπάλ Οσμάν και των άλλων ληστρικών ομάδων. Η εντολή ήταν ξεκάθαρη να επιβάλλει την τάξη και την ηρεμία, γιατί συνεχίζονταν οι δολοφονίες, οι λεηλασίες και οι καταστροφές πολλούς μήνες μετά την ταπεινωτική ήττα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την ανακωχή του Μούδρου. Στις 19 Μαΐου φτάνει, μαζί με το στρατιωτικό του επιτελείο στην Σαμψούντα και αμέσως θέτει σε λειτουργία το σατανικό του σχέδιο, που ήταν το ακριβώς αντίθετο από τις εντολές που πήρε. Μέσα σε λίγες ημέρες έρχεται σε επαφή με τον Τοπάλ Οσμάν και τους άλλους τσετέδες και αρχίζει τη δεύτερη φάση του γενοκτονικού προγράμματος, που ήταν ο ολοκληρωτικός αφανισμός όλων των Ελλήνων του Πόντου.

Κάθε χρόνο την ημέρα αυτή ο ανά τον κόσμο διάσπαρτος Ποντιακός Ελληνισμός, αμάχητο τεκμήριο και ζωντανό κομμάτι του οικουμενικού ελληνισμού, επιβεβαιώνει την ισχυρή θέληση και αγωνιστικότητα του, το δικαίωμα, το χρέος και το καθήκον του για την με κάθε θεμιτό μέσο διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: