Συναυλία – αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή
Συναυλία – αφιέρωμα στον μεγάλο λαϊκό συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή διοργανώνει η ΤΟ Κεντροανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 22 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».
Στην εκδήλωση – συναυλία θα παρευρίσκονται μέλη της οικογένειας του Στ. Κουγιουμτζή, τα οποία συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, δίνοντας στοιχεία για τη ζωή του συνθέτη. Ακόμα, θα προβληθεί βίντεο για τη ζωή και τη σημαντική καλλιτεχνική του δημιουργία, και θα πραγματοποιηθεί ομιλία από στέλεχος της ΤΟ Κεντροανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.
Στη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια – σταθμοί του Σταύρου Κουγιουμτζή, που έχουν αγαπηθεί και αντέχουν στο χρόνο. Ο Στ. Κουγιουμτζής δημιούργησε τραγούδια σπάνιας ομορφιάς και κατέκτησε τη δική του ξεχωριστή θέση στη νεότερη ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Στη μακρά πορεία του έγραψε περισσότερα από 200 τραγούδια, ανάμεσά τους: «Κάπου νυχτώνει», «Ενας κόμπος η χαρά μου», «Ολα καλά κι όλα ωραία», «Τώρα που θα φύγεις», «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», «Ετσι είν’ οι ανθρώποι», «Που ‘ναι τα χρόνια», «Σου στέλνω χαιρετίσματα» και πολλά άλλα.
Ο Σταύρος Κουγιουμτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932, σε μια προσφυγική φτωχική συνοικία κοντά στο Επταπύργιο. Οταν ήταν 5 ετών, η μητέρα του αγόρασε ένα γραμμόφωνο και καμιά δεκαριά δίσκους. «Τραγούδια άκουγα κάθε βράδυ στη γειτονιά μας, γιατί αυτοί οι ξεριζωμένοι τα μόνα πράγματα που μπόρεσαν να φέρουν από τις πατρίδες τους ήταν τα τραγούδια τους και οι ψυχές τους»… Ξεκινά να δουλεύει από μικρή ηλικία. Στα 15 του γοητεύεται από το πιάνο και γράφεται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 1960 γράφει το πρώτο του τραγούδι, το «Περιστεράκι», με ερμηνεύτρια την Ζ. Κουρούκλη. Ακολουθούν το «Αν δεις στον ύπνο σου ερημιά» και το «Μη μου θυμώνεις μάτια μου» (με ερμηνευτή τον Γ. Πουλόπουλο). Το 1967, στην Αθήνα, ο Στ. Κουγιουμτζής ξεκινά τη συνεργασία του με τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος ερμηνεύει το πασίγνωστο «Να ‘τανε το ’21». Είναι η αρχή μιας σειράς μεγάλων επιτυχιών, οι περισσότερες με τον Γ. Νταλάρα και την Χαρούλα Αλεξίου. Τραγούδια του ερμηνεύουν επίσης οι Αν. Βίσση, Β. Μοσχολιού, Αντ. Καλογιάννης, Γ. Πάριος, Δ. Μητροπάνος και άλλοι. Από το 1988 ζούσε στη Θεσσαλονίκη. «Εφυγε» από τη ζωή το 2005.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί σε μουσική επιμέλεια Κώστα Ματσίγκου. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι), Γιάννης Φιλιππουπολίτης (πιάνο), Λεωνίδας Κυρίδης (μπάσο), Νίκος Ταλέας (ακορντεόν). Τραγουδούν: Βαγγελιώ Γρέγου, Μαρία Φραγκούλη, Λάμπρος Κάφκουλας, Αλέκος Κυζιρίδης, Κώστας Καρμπάς, Νίκος Ταλέας. Συμμετέχει η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσανδρείας σε διεύθυνση – διδασκαλία Γιάννη Σγούρα.
Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ.
Ρίτα Αντωνοπούλου – Ιωάννης Παπαζήσης: «Ένα καινούργιο κόκκινο»
Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του κύκλου παραστάσεων «Μαουτχάουζεν», «Μίκης Θεοδωράκης-Ποιος τη Ζωή μου» και «Θάνος Μικρούτσικος-Νίκος Καββαδίας: Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου», ο Θέμης Μουμουλίδης εγκαινιάζει με το «Καινούργιο κόκκινο» μια δεύτερη τριλογία, αφιερωμένη σε τρία εμβληματικά ζευγάρια: Τζένη-Μακήθ, Καρυωτάκης – Πολυδούρη, Ρωμαίος και Ιουλιέτα.
Η Ρίτα Αντωνοπούλου, κυρίαρχη σύγχρονη εκπρόσωπος του κοινωνικού-πολιτικού τραγουδιού, συναντιέται έξι χρόνια μετά το πολιτικό καμπαρέ «Βερολίνο-Παρίσι» (2012, Γυάλινο Μουσικό Θέατρο), με τον Θέμη Μουμουλίδη, σε ένα νέο εγχείρημα. Υποδύεται την Τζένη, την θρυλική ηρωίδα της «Όπερας της πεντάρας», και ερμηνεύει με τον μοναδικό της τρόπο μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια του 20ου αιώνα.
Ο Ιωάννης Παπαζήσης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του, στο ρόλο του Μακήθ, ενός από τους πιο εμβληματικούς ήρωες του παγκόσμιου θεάτρου.
Η ορχήστρα, με επικεφαλής τον Γιώργο Παπαχριστούδη στο πιάνο, αναδεικνύει μουσικές και τραγούδια που έχουν σφραγίσει μια εποχή, μέσα από ένα διαφορετικό ηχόχρωμα.
«Η μουσική δεν σταματάει ποτέ! Συνοδεύει κάθε στιγμή! Χειρονομεί, χλευάζει, ονειρεύεται! Γίνεται ήχος και σιωπή. Αργότερα, στο κάποτε του εφήμερου παρόντος, γίνεται μνήμη, νοσταλγία και φυγή! Γίνεται χρόνος!»
Στο «Καινούργιο κόκκινο» η «Τζένη των Πειρατών» και ο περιβόητος ληστής Μακήθ, αυτονομούνται από το έργο που τους γέννησε, την «Όπερα της Πεντάρας», και ξεδιπλώνουν την δική τους ερωτική ιστορία μέσα από μουσικές και τραγούδια που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα, με φόντο την Ευρώπη της εποχής των άκρων. Η Τζένη ξετυλίγει το νήμα της αφήγησης. Η γνωριμία της με τον Μακήθ, τον διαβόητο αρχηγό του υποκόσμου. Ο μεγάλος έρωτας, που εκφυλίζεται σε αλληλοσπαραγμό. Η προδοσία. Ο Μακήθ οδηγείται στην κρεμάλα. Ξεπεσμένη πια, σ’ ένα ελεεινό καταγώγιο του λιμανιού, η Τζένη, μέσα από ένα ζοφερό προφητικό όνειρο, οραματίζεται τη λύτρωσή της!
Ένα καράβι «με πενήντα κανόνια», μπαίνει στο λιμάνι, γκρεμίζει τα πάντα και παίρνει την Τζένη μακριά, σ’ έναν άλλο κόσμο… Η ιστορία της Ευρώπης ζωντανεύει κινηματογραφικά μέσα από την ιστορία των δύο ηρώων. Η άνοδος του φασισμού, η πτώση των ονείρων, οι θανάσιμες πλάνες, οι ματαιωμένες ελπίδες που αναζητούν ένα καινούργιο κόκκινο. Ένα καινούργιο κόκκινο, βγαλμένο από τις προσδοκίες μιας εποχής που ακόμη ελπίζει, υψώνοντας το ποτήρι στο ανέφικτο(;).
Θέατρο Τζένη Καρέζη Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Αθήνα // Εισιτήρια στο viva.gr
«Τα παιδιά της Σφίγγας»!
Μετά από την τεράστια επιτυχία της παράστασης «Όλοι ένα Φίλα με», τα αγόρια της Σπείρας μαζί με τον Σταμάτη Κραουνάκη επιλέγουν για τον φετινό χειμώνα να βρεθούν σε ένα χώρο που υποστηρίζει το καλό ελληνικό τραγούδι, με μια παράσταση που δίνει φως στην χαμένη ταυτότητα της ομαδικής διασκέδασης.
Κάθε Δευτέρα, στις 9 μ.μ., στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» (Ακαδημίας & Ζωοδόχου Πηγής – Πεζόδρομος Κιάφας 13), ο Σταμάτης Κραουνάκης με τη «Σπείρα Σπείρα» σε ένα θέαμα τραγουδιών με τίτλο «Τα παιδιά της Σφίγγας.
Δυνατοί καλλιτέχνες, φωνές και μουσικοί, κατά γενική ομολογία όλα αυτά τα χρόνια, με διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς για τo ταλέντο τους, μας καλούν τώρα να κάνουμε μαζί τους μια «βουτιά» στα τραγούδια που αγαπάμε πολύ, σε ένα αληθινά ιαματικό θέαμα τραγουδιών.
Μια ολόφρεσκη μουσική παράσταση από τα οκτώ αγόρια της Σπείρας με επίσημο καλεσμένο τους τον Σταμάτη Κραουνάκη, γεμάτη τραγούδια από όλες τις εποχές, απ’ όλα τα μέρη του κόσμου και του δικού μας αλλά και του συνθέτη όλα τα λατρεμένα φυσικά.
«Τα παιδιά της Σφίγγας» αυτό το χειμώνα απελευθερώνουν όλα τους τα γκάζια και έρχονται κάθε Δευτέρα στη «Σφίγγα» για να γιατρέψουν όλες τις πονεμένες καρδιές με κέφι, τραγούδι, ποτό, χορό και μπρίο.
Θέατρο
«Ο Θείος Βάνια»
Ο Θείος Βάνια του Άντον Τσέχοφ, έργο ιστορικό και παγκόσμια αναγνωρισμένο για τη δραματουργική του αξία, θα παρουσιάζεται στο ανακαινισμένο Θέατρο Άνεσις από την Τρίτη 14 του Νοέμβρη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Σκηνοθετεί ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος.
Τη μετάφραση και τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης ο οποίος επιστρέφει στη σκηνή και με την ιδιότητα του ηθοποιού μετά από απουσία επτά ετών, δίπλα στους Θάλεια Ματίκα και Βασίλη Μπισμπίκη.
Λίγα λόγια για το έργο
Ιστορικά στα 1861, στη Ρωσία του Τσάρου, προωθείται μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την τυπική κατάργηση της δουλείας ενώ η επαρχία συνθλίβεται από τις επιδημίες, τη φτώχεια και την παντελή έλλειψη κάθε βασικής υποδομής. Γέννημα των συνθηκών και προπομπός των ιδεών που αργότερα θα εκφραστούν μέσω της Οκτωβριανής Επανάστασης, είναι ο Βάνιας.
Η διαχείριση ενός οικογενειακού κτήματος, ιδιοκτησίας του γαμπρού του Βάνια για τον οποίο ο τελευταίος εργάζεται με πίστη και προσήλωση, αποτελεί τον πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται μια ιστορία για τα οράματα που διαψεύστηκαν, τις ιδέες που προδόθηκαν, τα πάθη που άδοξα σβήστηκαν και τις ανθρώπινες σχέσεις που χτίζονται για να γκρεμιστούν, σε ένα συγκλονιστικά σύγχρονο σχόλιο για την «ατάραχη» ζωή της επαρχίας που αλλοτριώνει σε βάθος και καταρρακώνει ανθρώπους και συνειδήσεις.
Οι ήρωες στο Θείο Βάνια, διαχρονικοί και δραματικά επίκαιροι, βιώνουν τη φθορά και την ήττα του χρόνου, υποταγμένοι σε μια καθημερινότητα που τους διαλύει. Είναι τραγικοί ακριβώς γιατί γνωρίζουν πως έχουν ήδη χάσει και ανέλπιδα αναμένουν το τέλος.
ΒΑΝΙΑΣ: (…) Θα ΄θελα να μπορούσα να διαγράψω το παρελθόν. Να ξυπνήσω ένα πρωί, να έχει ήλιο και ησυχία και ν΄ αρχίσω μια καινούργια ζωή. Να μην υπάρχει παρελθόν. Ν΄ αρχίσω απ’ την αρχή. Αλλά πως ν’αρχίσω; Με τι ν’ αρχίσω; (Μετάφραση Δημοσθένης Παπαδόπουλος)
Μετάφραση – Δραματουργική Επεξεργασία – Φωτισμοί- Μουσική επιμέλεια: Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Η Τρελή του Σαγιό, του Jean Giraudoux, από το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας
Μετά τη μεγάλη επιτυχία του έργου του Jean Giraudoux Η Τρελή του Σαγιό και τις ευχαριστήριες επιστολές δασκάλων και καθηγητών , που λαμβάνει καθημερινά το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Πάτρας , όπως και η επιστολή του προϊσταμένου διεύθυνσης των φυλακών κ. Ζαννίδη αλλά και θεατών που απολαμβάνουν μία εξαιρετική θεατρική παραγωγή, το Άρμα Θέσπιδος συνεχίζει δυναμικά την θεατρική του διαδρομή με 17 παραστάσεις μέχρι 31 Ιανουαρίου 2018, ώστε το κοινό να έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μία άρτια επαγγελματική παράσταση στον δικό του χώρο. Το πρόγραμμα παραστάσεων του Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί σύντομα.
Η Ωρελί, μια εκκεντρική μποέμ Παριζιάνα, μαθαίνει το σχέδιο μιας ομάδας μαφιόζων επιχειρηματιών να σκάψουν συθέμελα το Παρίσι για να αντλήσουν το πετρέλαιο που φημολογείται ότι κρύβεται στο υπέδαφός του. Γνωρίζοντας την απληστία των επιχειρηματιών για εύκολο χρήμα, η Ωρελί, καταστρώνει ένα σχέδιο για να τους εξαφανίσει: πρώτα διαδίδει πως γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται το πετρέλαιο και έπειτα, με τη συνεργασία των φίλων της, περνάει τους μαφιόζους από μια δίκαιη δίκη και στο τέλος τους οδηγεί σε ένα σκοτεινό υπόγειο, όπου υποτίθεται ότι κρύβονται αμύθητα κοιτάσματα πετρελαίου. Τυφλωμένοι από την απληστία τους, οι μαφιόζοι επενδυτές, πείθονται εύκολα και εγκλωβίζονται στο σκοτεινό υπόγειο. Έτσι, η Ωρελί, έχει τη μοναδική ευκαιρία να τους εξοντώσει όλους και να προτείνει έναν κόσμο ελευθερίας και αλληλεγγύης απέναντι στην τυραννία του χρήματος.
Ο κόσμος είναι σκληρός και άδικος, όχι μόνο εξαιτίας της απληστίας και του κυνισμού των δυνατών, αλλά και λόγω της αδιαφορίας και του εφησυχασμού των υπολοίπων. Η ζοφερή κατάσταση στη χώρα μας απαιτεί ίσως μια πιο θαρραλέα στάση ζωής. Γι’ αυτό το «Άρμα Θέσπιδος» επέλεξε τη θαρραλέα «Τρελή του Σαγιό», του Jean Giraudoux, γιατί τώρα μας χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ, μια εκκεντρική μποέμ παριζιάνα που θα σηκώσει ανάστημα απέναντι στις τρελές απαιτήσεις των ισχυρών και γιατί, η υπόθεση του έργου, άντληση πετρελαίου και επενδύσεις, είναι ένα υπαρκτό μελλοντικό σενάριο για την πόλη μας, όχι πολύ μακρινό.
«Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε». Ένα ντοκιμαντέρ – μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο, με πρωτότυπο υλικό από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής, αλλά και νεότερο υλικό και πλάνα σύγχρονα από τους χώρους δράσης του ΔΣΕ, που δένουν με σύγχρονα πλάνα από τα βουνά και τις άλλες περιοχές που απλώθηκε η δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Η σκηνοθετική ομάδα, με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Κώστα Σταματόπουλου, δούλεψε με αρχεία αντλήθηκαν κατά κύριο λόγο από το ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ αλλά και κρατικά αρχεία της ΕΡΤ και του Πολεμικού Μουσείου, ενώ έκανε και γυρίσματα στα ίδια τα βουνά όπου ανέπτυξε τη δράση του ο ΔΣΕ.
Στη 1 ώρα και 45 λεπτά της προβολής περνούν από την οθόνη οι σημαντικότερες στιγμές της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Ένας φόρος τιμής στους νεκρούς, σε όσους έπεσαν στα χαρακώματα με το όπλο στο χέρι, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές και εξορίες.
Η ταινία προβάλλεται στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης STUDIO new star art cinema.
«Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς»
Η ταινία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς» από το Σάββατο 2 του Δεκέμβρη στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema, ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια) Τηλ.210 8220008, 210 8220023
“Ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας είναι “Ο νεαρός Μαρξ”, αλλά η ελληνική μετάφραση κάνει μια ουσιαστική προσθήκη κι είναι από τις λίγες φορές που δεν κάνει του κεφαλιού της, αλλάζοντας τα φώτα στον τίτλο μιας ταινίας. Γιατί όσο αλήθεια είναι πως ο μαρξισμός δε θα υπήρχε προφανώς χωρίς το Μαρξ, άλλο τόσο καθοριστική ήταν και η συμβολή του Ένγκελς, τόσο στο θεωρητικό κομμάτι, όσο κι από την άποψη της υλικής, οικονομικής στήριξης στον αχώριστο σύντροφό του, για να προχωρήσει απερίσπαστος στη συγγραφή του Κεφαλαίου.” Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.
«Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς» // Διάρκεια: 118 λεπτά
Το τελευταίο σημείωμα
Τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη «Μικρά Αγγλία», ο Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης των μεγάλων και αγαπημένων από τον κόσμο κινηματογραφικών επιτυχιών «Νύφες», «Ψυχή Βαθιά», «Η Φανέλα με το 9», «Πέτρινα Χρόνια» επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Το Τελευταίο Σημείωμα». Στη νέα του κινηματογραφική δουλειά ο Βούλγαρης καταπιάνεται με μια από τις πιο γνωστές σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, την εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές 200 κομμουνιστών την 1η Μάη 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής αντίστασης.
Διαβάστε κριτικές για την ταινία στην Κατιούσα εδώ και εδώ.
Ο Παντελής Βούλγαρης, με την Ιωάννα Καρυστιάνη («Μικρά Αγγλία», «Νύφες») να υπογράφει το σενάριο, θα μας μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν την Πρωτομαγιά του ’44, και θα μας γνωρίσουν τους ανθρώπους πίσω από τα τραγικά γεγονότα.
Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936. Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ. Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο συνεχώς μάρτυρα βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με το πλήθος των συγκρατούμενων του. Πολλές ζωές, πολλές μικρές ιστορίες φόβου, φιλίας, συντροφικότητας, ελπίδας, ονειροπόλησης.
Προβάλλεται σε δεκάδες αίθουσες στην Αθήνα και σε διάφορα σημεία στην Αττική.
Πρόγραμμα προβολών του STUDIO new star art cinema
ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 33 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Τηλ 210-8640054
Εισ.: € 7.00, / Παιδ.-φοιτ./ άνω των 65 & Εκπαιδευτικοί/Ατέλεια/Στρατιωτικο €5.00, / Άνεργοι €3.00. / Οικογενειακό πακέτο τριών ατόμων €10.00. / Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ τα δύο άτομα € 7,00, κάθε ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ €5.00. // Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο
απο 18/1 έως 24/1/2018
1)«ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ» του ΤΟΝΤ ΧΕΙΝΣ
ΠΕΜΠΤΗ έως ΚΥΡΙΑΚΗ 18.00
2)«ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ» του ΡΟΥΜΠΕΝ ΕΣΤΛΟΥΝΤ
ΠΕΜΠΤΗ έως ΚΥΡΙΑΚΗ 22.00
3)«THE FLORIDA PROJECT» του ΣΟΝ ΜΠΕΙΚΕΡ
ΔΕΥΤΕΡΑ εως ΤΕΤΑΡΤΗ 18.00
4)«Ο ΔΙΠΛΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ» του ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΖΟΝ
ΔΕΥΤΕΡΑ εως ΤΕΤΑΡΤΗ 22.00
5)«ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ» του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 20.00
6)«ΜΝΗΜΕΣ» του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗ
ΠΕΜΠΤΗ εως ΚΥΡΙΑΚΗ 16.00
7)«ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΠΕΣΕ Ο ΓΡΑΜΜΟΣ, ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ» του ΚΩΣΤΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΑ εως ΤΕΤΑΡΤΗ 16.00
Πρόγραμμα και ώρες προβολών του ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema
Παιδ.-φοιτ./ άνω των 65 & Εκπαιδευτικοί/Ατέλεια/Στρατιωτικό €5.00, / για ανέργους €3.00, / οικογενειακό πακέτο τριών ατόμων €10.00 / Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ τα δύο άτομα € 7,00, κάθε ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ €5.00 // Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο
απο 18/1 έως 24/1/2018
1)«Ο ΔΙΠΛΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ» του ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΖΟΝ
ΠΕΜΠΤΗ έως ΚΥΡΙΑΚΗ 20.30
2)«ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ» του ΡΟΥΜΠΕΝ ΕΣΤΛΟΥΝΤ
ΠΕΜΠΤΗ έως ΚΥΡΙΑΚΗ 18.00
3)«Blade Runner» του Denis Villeneuve
ΠΕΜΠΤΗ έως ΚΥΡΙΑΚΗ 22.15
4)«ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ» του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
ΠΕΜΠΤΗ έως ΣΑΒΒΑΤΟ 16.00 ΚΥΡΙΑΚΗ 12.00
ΔΕΥΤΕΡΑ εως ΤΕΤΑΡΤΗ 16.00
5)«ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ» του ΑΛΙ ΣΟΥΖΑΝΤΕΧ
ΔΕΥΤΕΡΑ και ΤΡΙΤΗ 20.00
6)«USSAK» του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 19.00 Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την παρουσία του σκηνοθέτη.
7) «The Party» του ΣΑΛΙ ΠΟΤΕΡ
ΔΕΥΤΕΡΑ εως ΤΕΤΑΡΤΗ 21.30
8)«ΟΤΑΝ Ο ΜΑΡΞ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΕΝΓΚΕΛΣ» του ΡΑΟΥΛ ΠΕΚ
ΔΕΥΤΕΡΑ και ΤΡΙΤΗ 18.00
9)«Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΕΛΑΦΙΟΥ» του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΝΘΙΜΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΑ εως ΤΕΤΑΡΤΗ 23.00
10) «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ» του ΤΖΙΓΚΑ ΒΕΡΤΟΦ
ΔΕΥΤΕΡΑ εως ΤΕΤΑΡΤΗ 15.00
Εικαστικά
«Τ’ αγριολούλουδα του Βαρλάμου» Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στο πλαίσιο των 100 χρόνων του Κόμματος, τιμώντας το μεγάλο κομμουνιστή ζωγράφο – χαράκτη, Γιώργη Βαρλάμο (1922-2013), που έφυγε από τη ζωή κληροδοτώντας με τη χειρόγραφη δημόσια διαθήκη του στο ΚΚΕ το εργαστήριό του και το έργο του, οργανώνει από τις 15 Δεκέμβρη 2017 έως τις 11 Μάρτη 2018 έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα με θέμα «Τ’ αγριολούλουδα του Βαρλάμου».
Ο κορμός της έκθεσης θα είναι τα αγριολούλουδα, που τόσο αγάπησε και τα προσέφερε με την τέχνη του στο κοινό. Πρόκειται για σχέδια (μελέτες), ακρυλικά σε καμβά, ακουαρέλες και χαρακτικά. Στην έκθεση, με αφορμή τα 50 χρόνια από την 21η Απριλίου 1967, θα παρουσιαστούν επίσης μερικά σχέδια του καλλιτέχνη από την περίοδο της δικτατορίας, καθώς και κάποια έργα του με θέμα τα Μετέωρα. Οι επισκέπτες ακόμα θα μπορούν να δουν σε προθήκες τα εργαλεία του, μήτρες ξυλογραφίας, μελέτες και σημειώσεις του.
Η έκθεση θα λειτουργεί Τρίτη – Κυριακή, από τις 9.00 έως τις 16.00.
Οργανωμένες ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 11.00 και στις 13.00.
Η γενική είσοδος είναι 4 ευρώ, η είσοδος είναι ελεύθερη την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα και την 6η Μάρτη (Μέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη).
Παρακάτω παρατίθεται κατάλογος με πρόσωπα που δικαιούνται ελεύθερη είσοδο:
Οι νέοι ηλικίας έως 18 ετών, οι κάτοχοι ενεργού κάρτας ανεργίας, οι φοιτητές και σπουδαστές, τα άτομα με αναπηρία (67% και άνω) και ένας συνοδός αυτών, γονείς πολύτεκνων οικογενειών. Ακόμα, ελεύθερη είσοδο δικαιούνται οι δημοσιογράφοι με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας, οι ξεναγοί με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας, τα μέλη του ΕΕΤΕ με την επίδειξη της κάρτας μέλους.
Στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» μπορεί να βρει κανείς τα δυο λευκώματα του Γιώργη Βαρλάμου, καθώς κι ένα φάκελο με κάρτες από επιλεγμένα έργα από τα αγριολούλουδα. Περιμένοντας ακόμα την έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού για να διακινούνται και στο πωλητήριο του Μουσείου…
Εκθέσεις
Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης στο Μουσείο Ακρόπολης Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης: Από το Σάββατο 28 Οκτώβρη 2017 έως τη Δευτέρα, 30 Απρίλη 2018, με ελεύθερη είσοδο.
Η συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με το Μουσείο Σαγκάης
Η εκθεσιακή δράση «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» υλοποιεί μέρος των στόχων που έθεσε το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα δύο Μουσεία. Αντίστοιχη δράση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σαγκάης (11 Ιανουαρίου – 8 Απριλίου 2018) με την παρουσίαση δύο αριστουργημάτων του Μουσείου της Ακρόπολης, του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης 670 (520-510 π.Χ.) και ενός ερυθρόμορφου καλύμματος λεκανίδας με διονυσιακή σκηνή (350-325 π.Χ.). Οι δύο αυτές δράσεις αποτελούν το πρώτο από τα πολλά βήματα που θα γίνουν στο πλαίσιο της συμφωνίας πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στα δύο Μουσεία.
Τα έργα τέχνης που θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Ακρόπολης
Το πρώτο έργο τέχνης που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο της δράσης «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» είναι μια χάλκινη τελετουργική λεκάνη που είχε κατασκευαστεί για την πριγκίπισσα Zi Zhong Jiang (770 – ύστερος 7ος αι. π.Χ.) και χρησίμευε ως αγγείο νερού για το πλύσιμο των χεριών πριν από τις ιεροτελεστίες και τα συμπόσια. Η καινοτόμα διακόσμηση του σκεύους με σχηματοποιημένα ζωόμορφα μοτίβα και ειδώλια, μοναδική στα χάλκινα σκεύη της εποχής, καθιστά τη λεκάνη του Μουσείου της Σαγκάης ένα πραγματικά σπάνιο αριστούργημα της Κινεζικής χαλκοτεχνίας.
Το δεύτερο έργο τέχνης είναι ένας εικονογραφημένος χάρτινος κύλινδρος του Κινέζου ζωγράφου Wu Hong της Δυναστείας των Τσίνγκ (17ος αι. μ.Χ.) με τίτλο «Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Διάφανου Ποταμού». Ο κύλινδρος απεικονίζει ένα ειρηνικό τοπίο με βουνά, ποτάμια, αγροικίες, περίπτερα, γέφυρες, βάρκες και ανθρώπινες μορφές ανάμεσά τους, περιγράφοντας έναν κόσμο ιδεατό ή έναν παράδεισο, που στα κινεζικά ονομάζεται shi-wai-tao-yuan. Η λεπτότητα και η ακρίβεια της πινελιάς του καλλιτέχνη προσδίδουν μοναδική αξία στο έργο αυτό, στο οποίο κυριαρχεί η ρεαλιστική απόδοση ενός τοπίου που μπορεί κανείς να δει, να περιπλανηθεί σε αυτό και να το βιώσει.
Χρήσιμες πληροφορίες για τους επισκέπτες
Τα δύο αντικείμενα της εκθεσιακής δράσης «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» θα εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης από τις 28 Οκτώβρη 2017 έως τις 30 Απρίλη 2018, τις μέρες & ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
Για την είσοδο των επισκεπτών στον χώρο δεν απαιτείται εισιτήριο.
Το Μουσείο Σαγκάης
Το Μουσείο της Σαγκάης ιδρύθηκε το 1952 για να στεγάσει έργα της αρχαίας Κινεζικής τέχνης. Εκατόν σαράντα χιλιάδες αντικείμενα, από το ένα εκατομμύριο έργα τέχνης που απαρτίζουν τις συλλογές του, έχουν χαρακτηριστεί εθνικοί θησαυροί. Οι συλλογές του Μουσείου της Σαγκάης καλύπτουν ένα ευρύ χρονικό φάσμα, από την Νεολιθική περίοδο έως τις αρχές του 20ου αιώνα, και είκοσι μία κατηγορίες εκθεμάτων, όπως χάλκινα κεραμικά και καλλιγραφικά έργα, πίνακες ζωγραφικής, έργα από νεφρίτη και ελεφαντόδοντο, σκεύη από μπαμπού και λακαρισμένο ξύλο, μαντικά οστά, σφραγίδες, νομίσματα και τέχνεργα των εθνικών μειονοτήτων. Οι συλλογές των χάλκινων, της κεραμικής, της καλλιγραφίας και της ζωγραφικής είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Αριστουργήματα και θησαυροί του Μουσείου έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο ενώ το ίδιο το Μουσείο υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες.
Αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από 4 ηπείρους, στο Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών
Το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.
Η ελληνική συλλογή περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ού αι., επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και ομαδικά παιχνίδια δρόμου και παιδικά έθιμα. Ξεχωρίζουν τα παιχνίδια που έφτιαξαν μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων), αναβιώσεις αυτών που έπαιζαν ως παιδιά.
Η ευρωπαϊκή συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από το 18ο έως τον 20ό αι., κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Η ανταλλαγή εκθέσεων μεταξύ του Μουσείου Ηρακλειδών στην Αθήνα και του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας Πολιτιστικών Βιομηχανιών Ελλάδας-Κίνας.
«Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία»
Η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία», με εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, από την αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα μέχρι τις τεχνικές ύφανσης, την κατασκευή χαρτιού, την τυπογραφία, τη σεισμογραφία, κλπ. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και επιδείξεις της αρχαίας κινεζικής υφαντικής τέχνης, των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής χαρτιού και εκτύπωσης, κ.ά. Δείτε εδώ περισσότερα.
Έκθεση
Van Gogh Alive – the experience: Βιωματικό «ταξίδι» στο έργο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ
3.000 πίνακες, σκίτσα και κινούμενες εικόνες προβάλλονται μέσω του συστήματος υψηλής τεχνολογίας SENSORY4™ σε τοίχους, κολώνες, οροφές, πάτωμα, σ’ ένα χώρο 1.500 μ2 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ 40 και πλέον πολυκάναλοι προβολείς υψηλής ευκρίνειας με ήχο υψηλής πιστότητας δημιουργούν μία τριασδιάστατη απεικόνιση στις πολλαπλές αυτές επιφάνειες. Οι ρέουσες εικόνες που γίνονται ένα σώμα με τους ψηφιακούς ήχους, γεμίζουν τον χώρο με πλούσιες προσλαμβάνουσες για όλες τις αισθήσεις, δημιουργώντας μία μαγευτική ατμόσφαιρα. Η βιωματική έκθεση Van Gogh Alive – the experience με περισσότερους από 10.000.000 θεατές σ’ όλο τον κόσμο, έρχεται για 4 μήνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τις 7 του Νοέμβρη έως και τις 5 του Μάρτη 2018.
Πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της εικαστικής δημιουργίας, που «ζωντανεύει» ένα εντυπωσιακό πολυθέαμα για όλες τις ηλικίες. Τα διαχρονικά αριστουργήματα ζωντανεύουν και ο επισκέπτης γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι τους. Αποσυντίθενται και ανασυντίθενται, αποκαλύπτουν την εποχή που εμπνεύστηκαν, το πώς ολοκληρώθηκαν, από που προήλθαν τα ερεθίσματα της κατασκευής τους. Εμπλέκονται με τη ζωή και τα βιώματα του δημιουργού τους, μας συνοδεύουν μέσα από τις πολύχρωμες στοές της έκθεσης σ’ ένα ταξίδι στα μέρη που ο Βαν Γκογκ έζησε και δημιούργησε στο Άμστερνταμ, στην Προβηγκία, στο Παρίσι.
Σ’ αυτήν τη διαδικασία ο θεατής αφού ενσωματωθεί κυριολεκτικά ως συστατικό της στοιχείο, παρεμβαίνει ακολούθως και ο ίδιος με την σειρά του σ’ αυτήν, μέσω των social media σε πραγματικό χρόνο και χώρο. Οι παρεμβάσεις του προβάλλονται μέσα στην ίδια την έκθεση στο Facebook & Twitter Wall, ενώ διαχέονται και σ’ όλους τους υπόλοιπους επισκέπτες, σε μία αναγωγή της συγκινησιακής εξατομικευμένης εμπειρίας σε συλλογική. Μέσω τις καθολικής επικοινωνίας με την τέχνη, που διασφαλίζει και την απόλυτη σε βάθος επικοινωνία του θεατή – επισκέπτη, με τα έργα αλλά και τον δημιουργό τους. Δείτε εδώ βίντεο.