Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2017 – Τι… παίζει σήμερα;
Μουσική, Θέατρο, Κινηματογράφος, Εικαστικά, Βιβλίο, Εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις – προτάσεις για έξοδο.
Δείτε και τις 20 χριστουγεννιάτικες προτάσεις της Κατιούσα, πατώντας εδώ.
Μουσική
Locomondo / Φίλιππος Πλιάτσικας & οι Έηζολ 3 / Ανδριάνα Μπάμπαλη – Quarderinas Quartet
To Athens Music Festival κατόρθωσε να γίνει το «σημείο συνάντησης» κορυφαίων ονομάτων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής με την αφρόκρεμα των Ελλήνων καλλιτεχνών. Μία πρόταση που ξεπέρασε τα τετριμμένα φέρνοντας κοντά αγαπημένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και προσκαλώντας τους να συνεργαστούν επί σκηνής.
Φέτος το festival επιστρέφει τον Δεκέμβρη με ένα ανατρεπτικό line up και σας παρουσιάζει τους εκρηκτικούς Locomondo και τον αγαπημένο τραγουδιστή και τραγουδοποιό Φίλιππο Πλιάτσικα. Special guest η χαρισματική Ανδριάνα Μπάμπαλη με το νέο της project Quarderinas Quartet.
LOCOMONDO
Μετά από 13 χρόνια σταθερής πορείας, με διακρίσεις, χιλιάδες πωλήσεις, συναυλίες και συμμετοχές σε παγκόσμια φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνουν το στίγμα τους – μια εμπειρία που δίνεται κάθε φορά που ανεβαίνουν στην σκηνή – και μετατρέπουν τον κόσμο σε μία τεράστια παρέα που την ενώνει ο χορός, η χαρά και τα χαμόγελα! Με καινούργια τραγούδια αλλά και παλιά το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα σταματήσουμε να χορεύουμε!
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ & οι Έηζολ 3
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας, του οποίου τα τραγούδια μπήκαν όσο λίγα στη ζωή και στις παρέες μας, μαζί με τους Έηζολ 3 – Νίκος Σάλτας στα πλήκτρα, Χάρης Μιχαηλίδης στην ηλεκτρική κιθάρα και Γιώργος Λιβαδάς στα drums – θα μας παρουσιάσουν μια παράσταση διαφορετική. Θα δημιουργήσουν το περιβάλλον ενός Rock Party που διέσχισε τρεις δεκαετίες και έφτασε στο σήμερα, φρέσκο και σύγχρονο. Με ηλεκτρισμό και ένταση. Εν μέσω ηχογραφήσεων και προετοιμασίας για το επετειακό «Πυξ Λαξ 2018”, ο Φίλιππος Πλιάτσικας βάζει το καλώδιο του ενισχυτή στην πρίζα και ξαναβρίσκει την επαφή του με τον ηλεκτρικό ήχο.
ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ / Quarderinas Quartet – Bedroom Art Sessions
Τέσσερις φίλες υποκινούμενες από τη μόνιμη πια οικονομική κρίση, αλλά και από το κίνημα των “Bedroom Artists”, μαζεύτηκαν στα σπίτια τους, προβάρουν, τραγουδούν και ηχογραφούν αγαπημένα κλασικά τραγούδια, υπό την καθοδήγηση και ενορχήστρωση του Άκη Κατσουπάκη. Μπορεί να είναι μόνο τέσσερις, αλλά δημιούργησαν ένα πρόγραμμα διασκεδαστικό και ανάλαφρο, υψηλής αισθητικής.
Ανδριάνα Μπάμπαλη: κιθάρα, τραγούδι // Βασιλική Μαζαράκη: βιολί // Εύη Μάζη: πιάνο, φλάουτο, τραγούδι // Αντωνία Τσολάκη: κοντραμπάσο, τραγούδι
Διογένης Studio, Λεωφ. Συγγρού 259, Αθήνα – Τηλ.: 210 94 25 754
Ο Βαγγέλης Κορακάκης στη «Λαϊκή Σκηνή – Κρύπτη»
Ο Βαγγέλης Κορακάκης επιστρέφει στο μουσικό του σπίτι στην Καισαριανή. Η λαϊκή σκηνή «Κρύπτη» είναι το γνωστό στέκι του Βαγγέλη που όλοι γνωρίζαμε ως Μαγιοπούλα που άλλαξε όνομα.
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι ο Βαγγέλης Κορακάκης θα παρουσιάζει το έργο του μαζί άλλα αγαπημένα λαϊκά τραγούδια με τον σεβασμό και την ποιότητα που τους αρμόζει..
Μαζί του οι εξαιρετικοί μουσικοί: Γιάννης Καλαφατέλης (Ακορντεόν), Βασίλης Κορακάκης (Μπουζούκι/τραγούδι), Άγης Παπαπαναγιώτου (Κιθάρα/φωνή) και η Δέσποινα Ραφαήλ στο τραγούδι.
Κρύπτη, Οδεμησίου 9 και Βρυούλων, Τηλ. 21 3045 7179
Σοφία Παπάζογλου, Κ. Τριανταφυλλίδης, Γ. Φαφαλιού, Δ. Κανέλλος – Τραγούδια που ενώνουν τις παρέες
Οι “Μουσικές Διαδρομές”, που από το 1994 στηρίζουν με τις επιλογές τους, το καλό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι, φέτος δίνουν “βήμα” στο νέο αίμα του λαϊκού τραγουδιού.
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, η Σοφία Παπάζογλου, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, η Γιάννα Φαφαλιού και ο Δημήτρης Κανέλλος (όλοι τους γνωστοί από τις συνεργασίες τους με ονόματα όπως οι Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Μητροπάνος, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Κώστας Μακεδόνας και πολλοί άλλοι) θα μας ταξιδέψουν σε λαϊκές μουσικές διαδρομές, υποσχόμενοι ένα αυθεντικό λαϊκό γλέντι συνοδευόμενο από τις παραδοσιακές γεύσεις της κουζίνας των Διαδρομών.
Μαζί τους οι σπουδαίοι δεξιοτέχνες μουσικοί Μανώλης Μιχαλάκης (μπουζούκι), ο οποίος έχει αναλάβει και την επιμέλεια του προγράμματος, Νίκος Γύρας (κιθάρα), Στράτος Σαμιώτης (κρουστά), Παναγιώτης Κωνσταντινίδης (ακορντεόν) και Μανώλης Κόττορος (βιολί – φωνή). Δείτε εδώ περισσότερα.
Μουσικές Διαδρομές / Πατησίων 208 & Καλλιφρονά
Έναρξη: Παρασκευή 3 Νοέμβρη και κάθε Παρασκευή & Σάββατο
Ώρα έναρξης προγράμματος: 23:00
Τηλ. κρατήσεων: 210 8676155 – 210 8674001 – 6972 023413
Κινηματογράφος
Το Αλκυονίς new star art cinema, συμπληρώνοντας ήδη τρία χρόνια λειτουργίας, επιμένει στην προσπάθειά του και, σε πείσμα των καιρών, θα συνεχίσει αταλάντευτα να υπηρετεί τον ποιοτικό κινηματογράφο και να προάγει την ποιότητα στις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα.
Δύο από τις σημαντικότερες ταινίες της χρονιάς, καλλιτεχνικά αλλά και πολιτικά, «Το Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη και «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς» του Ραούλ Πεκ, συνεχίζουν να προβάλλονται αποκλειστικά στο Αλκυονίς new star art cinema.
Για την τρέχουσα βδομάδα οι μέρες και οι ώρες προβολών τους είναι:
«Το Τελευταίο Σημείωμα», του Παντελή Βούλγαρη
Πέμπτη 28/12 έως Κυριακή 31/12 στις 16:00
και Δευτέρα 1/1 έως Τετάρτη 3/1 στις 15:30∞
«Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς», του Ραούλ Πεκ
Πέμπτη 28/12 έως Δευτέρα 1/1, στις 20:00
Για περισσότερες πληροφορίες ή για τον συντονισμό επισκέψεων οργανωμένων γκρουπ, επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 210 8220008, καθημερινά μετά τις 12:00.
«Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς»
Η ταινία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς» από το Σάββατο 2 του Δεκέμβρη στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema, ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια) Τηλ.210 8220008, 210 8220023
“Ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας είναι “Ο νεαρός Μαρξ”, αλλά η ελληνική μετάφραση κάνει μια ουσιαστική προσθήκη κι είναι από τις λίγες φορές που δεν κάνει του κεφαλιού της, αλλάζοντας τα φώτα στον τίτλο μιας ταινίας. Γιατί όσο αλήθεια είναι πως ο μαρξισμός δε θα υπήρχε προφανώς χωρίς το Μαρξ, άλλο τόσο καθοριστική ήταν και η συμβολή του Ένγκελς, τόσο στο θεωρητικό κομμάτι, όσο κι από την άποψη της υλικής, οικονομικής στήριξης στον αχώριστο σύντροφό του, για να προχωρήσει απερίσπαστος στη συγγραφή του Κεφαλαίου.” Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.
«Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς» // Διάρκεια: 118 λεπτά
Δείτε το trailer της ταινίας:
Γερμανία – Γαλλία – Βέλγιο, 2017 // Παραγωγή: Νικολά Μπλαν, Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, Ρεμί Γκρελετί, Ραούλ Πεκ // Σκηνοθεσία: Ραούλ Πεκ // Σενάριο: Πασκάλ Μπονιτζέρ, Ραούλ Πεκ, // Φωτογραφία: Κόλια Μπραντ // Μοντάζ: Φρεντερίκ Μπρους // Μουσική: Αλεξέι Εγκί // Πρωταγωνιστούν: Ογκουστ Ντιλ, Στεφάν Κοναρσκέ, Βίκι Κριπς, Ολιβιέρ Γκουρμέ, Χάνα Στιλ
Το τελευταίο σημείωμα
Τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη «Μικρά Αγγλία», ο Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης των μεγάλων και αγαπημένων από τον κόσμο κινηματογραφικών επιτυχιών «Νύφες», «Ψυχή Βαθιά», «Η Φανέλα με το 9», «Πέτρινα Χρόνια» επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Το Τελευταίο Σημείωμα». Στη νέα του κινηματογραφική δουλειά ο Βούλγαρης καταπιάνεται με μια από τις πιο γνωστές σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, την εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές 200 κομμουνιστών την 1η Μάη 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής αντίστασης.
Ο Παντελής Βούλγαρης, με την Ιωάννα Καρυστιάνη («Μικρά Αγγλία», «Νύφες») να υπογράφει το σενάριο, θα μας μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν την Πρωτομαγιά του ’44, και θα μας γνωρίσουν τους ανθρώπους πίσω από τα τραγικά γεγονότα.
Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936. Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ. Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο συνεχώς μάρτυρα βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με το πλήθος των συγκρατούμενων του. Πολλές ζωές, πολλές μικρές ιστορίες φόβου, φιλίας, συντροφικότητας, ελπίδας, ονειροπόλησης.
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Σενάριο: Ιωάννα Καρυστιάνη
Παίζουν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μελία Κράιλινγκ.
Προβάλλεται σε δεκάδες αίθουσες στην Αθήνα και σε διάφορα σημεία στην Αττική.
Εκθέσεις
Ο Γιώργος Σεφέρης και η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία
Θεματική έκθεση με τίτλο «Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια. Ο Γιώργος Σεφέρης και η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία», θα πραγματοποιηθεί από 3 του Νοέμβρη 2017 έως 21 του Γενάρη 2018, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα, έργα και αντικείμενα που ο ίδιος ζωγράφισε, το Νόμπελ που του απονεμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία το 1963, πρωτότυπα έργα κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν ή εμπνέονται από την ποίηση του Σεφέρη. Δείτε εδώ περισσότερα.
Διάρκεια: 3 Νοέμβρη 2017 – 21 Γενάρη 2018
Είσοδος: 6 ευρώ, 3 ευρώ (για φοιτητές, για μαθητές από 12 έως 18 ετών, για άτομα άνω των 65 ετών), δωρεάν (για ανέργους, για μαθητές έως 12 ετών)
Βασ.Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 10671, Αθήνα
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00 // Πέμπτη: 10:00-20:00 (Οκτώβρης-Μάης)
Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης στο Μουσείο Ακρόπολης
Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης: Από το Σάββατο 28 Οκτώβρη 2017 έως τη Δευτέρα, 30 Απρίλη 2018, με ελεύθερη είσοδο.
Η συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με το Μουσείο Σαγκάης
Η εκθεσιακή δράση «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» υλοποιεί μέρος των στόχων που έθεσε το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα δύο Μουσεία. Αντίστοιχη δράση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σαγκάης (11 Ιανουαρίου – 8 Απριλίου 2018) με την παρουσίαση δύο αριστουργημάτων του Μουσείου της Ακρόπολης, του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης 670 (520-510 π.Χ.) και ενός ερυθρόμορφου καλύμματος λεκανίδας με διονυσιακή σκηνή (350-325 π.Χ.). Οι δύο αυτές δράσεις αποτελούν το πρώτο από τα πολλά βήματα που θα γίνουν στο πλαίσιο της συμφωνίας πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στα δύο Μουσεία.
Τα έργα τέχνης που θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Ακρόπολης
Το πρώτο έργο τέχνης που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο της δράσης «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» είναι μια χάλκινη τελετουργική λεκάνη που είχε κατασκευαστεί για την πριγκίπισσα Zi Zhong Jiang (770 – ύστερος 7ος αι. π.Χ.) και χρησίμευε ως αγγείο νερού για το πλύσιμο των χεριών πριν από τις ιεροτελεστίες και τα συμπόσια. Η καινοτόμα διακόσμηση του σκεύους με σχηματοποιημένα ζωόμορφα μοτίβα και ειδώλια, μοναδική στα χάλκινα σκεύη της εποχής, καθιστά τη λεκάνη του Μουσείου της Σαγκάης ένα πραγματικά σπάνιο αριστούργημα της Κινεζικής χαλκοτεχνίας.
Το δεύτερο έργο τέχνης είναι ένας εικονογραφημένος χάρτινος κύλινδρος του Κινέζου ζωγράφου Wu Hong της Δυναστείας των Τσίνγκ (17ος αι. μ.Χ.) με τίτλο «Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Διάφανου Ποταμού». Ο κύλινδρος απεικονίζει ένα ειρηνικό τοπίο με βουνά, ποτάμια, αγροικίες, περίπτερα, γέφυρες, βάρκες και ανθρώπινες μορφές ανάμεσά τους, περιγράφοντας έναν κόσμο ιδεατό ή έναν παράδεισο, που στα κινεζικά ονομάζεται shi-wai-tao-yuan. Η λεπτότητα και η ακρίβεια της πινελιάς του καλλιτέχνη προσδίδουν μοναδική αξία στο έργο αυτό, στο οποίο κυριαρχεί η ρεαλιστική απόδοση ενός τοπίου που μπορεί κανείς να δει, να περιπλανηθεί σε αυτό και να το βιώσει.
Χρήσιμες πληροφορίες για τους επισκέπτες
Τα δύο αντικείμενα της εκθεσιακής δράσης «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» θα εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης από τις 28 Οκτώβρη 2017 έως τις 30 Απρίλη 2018, τις μέρες & ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
Για την είσοδο των επισκεπτών στον χώρο δεν απαιτείται εισιτήριο.
Το Μουσείο Σαγκάης
Το Μουσείο της Σαγκάης ιδρύθηκε το 1952 για να στεγάσει έργα της αρχαίας Κινεζικής τέχνης. Εκατόν σαράντα χιλιάδες αντικείμενα, από το ένα εκατομμύριο έργα τέχνης που απαρτίζουν τις συλλογές του, έχουν χαρακτηριστεί εθνικοί θησαυροί. Οι συλλογές του Μουσείου της Σαγκάης καλύπτουν ένα ευρύ χρονικό φάσμα, από την Νεολιθική περίοδο έως τις αρχές του 20ου αιώνα, και είκοσι μία κατηγορίες εκθεμάτων, όπως χάλκινα κεραμικά και καλλιγραφικά έργα, πίνακες ζωγραφικής, έργα από νεφρίτη και ελεφαντόδοντο, σκεύη από μπαμπού και λακαρισμένο ξύλο, μαντικά οστά, σφραγίδες, νομίσματα και τέχνεργα των εθνικών μειονοτήτων. Οι συλλογές των χάλκινων, της κεραμικής, της καλλιγραφίας και της ζωγραφικής είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Αριστουργήματα και θησαυροί του Μουσείου έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο ενώ το ίδιο το Μουσείο υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες.
Αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από 4 ηπείρους, στο Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών
Το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.
Η ελληνική συλλογή περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ού αι., επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και ομαδικά παιχνίδια δρόμου και παιδικά έθιμα. Ξεχωρίζουν τα παιχνίδια που έφτιαξαν μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων), αναβιώσεις αυτών που έπαιζαν ως παιδιά.
Η ευρωπαϊκή συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από το 18ο έως τον 20ό αι., κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ – Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, 175 61 Παλ. Φάληρο
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00
Επικοινωνία: τηλ. 213 0258498
«Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» – Αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει στα δυο κτίριά του (Ηρακλειδών 16 και Απ. Παύλου 37, Θησείο) την έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας από τις 23 του Σεπτέμβρη 2017 έως και τις 29 του Απρίλη 2018, ενώ αντίστοιχα θα παρουσιαστεί στη συνέχεια στο Πεκίνο η έκθεση «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων».
Η ανταλλαγή εκθέσεων μεταξύ του Μουσείου Ηρακλειδών στην Αθήνα και του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας Πολιτιστικών Βιομηχανιών Ελλάδας-Κίνας.
«Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία»
Η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία», με εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, από την αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα μέχρι τις τεχνικές ύφανσης, την κατασκευή χαρτιού, την τυπογραφία, τη σεισμογραφία, κλπ. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και επιδείξεις της αρχαίας κινεζικής υφαντικής τέχνης, των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής χαρτιού και εκτύπωσης, κ.ά. Δείτε εδώ περισσότερα.
Έκθεση
Van Gogh Alive – the experience: Βιωματικό «ταξίδι» στο έργο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ
3.000 πίνακες, σκίτσα και κινούμενες εικόνες προβάλλονται μέσω του συστήματος υψηλής τεχνολογίας SENSORY4™ σε τοίχους, κολώνες, οροφές, πάτωμα, σ’ ένα χώρο 1.500 μ2 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ 40 και πλέον πολυκάναλοι προβολείς υψηλής ευκρίνειας με ήχο υψηλής πιστότητας δημιουργούν μία τριασδιάστατη απεικόνιση στις πολλαπλές αυτές επιφάνειες. Οι ρέουσες εικόνες που γίνονται ένα σώμα με τους ψηφιακούς ήχους, γεμίζουν τον χώρο με πλούσιες προσλαμβάνουσες για όλες τις αισθήσεις, δημιουργώντας μία μαγευτική ατμόσφαιρα. Η βιωματική έκθεση Van Gogh Alive – the experience με περισσότερους από 10.000.000 θεατές σ’ όλο τον κόσμο, έρχεται για 4 μήνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τις 7 του Νοέμβρη έως και τις 5 του Μάρτη 2018.
Πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της εικαστικής δημιουργίας, που «ζωντανεύει» ένα εντυπωσιακό πολυθέαμα για όλες τις ηλικίες. Τα διαχρονικά αριστουργήματα ζωντανεύουν και ο επισκέπτης γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι τους. Αποσυντίθενται και ανασυντίθενται, αποκαλύπτουν την εποχή που εμπνεύστηκαν, το πώς ολοκληρώθηκαν, από που προήλθαν τα ερεθίσματα της κατασκευής τους. Εμπλέκονται με τη ζωή και τα βιώματα του δημιουργού τους, μας συνοδεύουν μέσα από τις πολύχρωμες στοές της έκθεσης σ’ ένα ταξίδι στα μέρη που ο Βαν Γκογκ έζησε και δημιούργησε στο Άμστερνταμ, στην Προβηγκία, στο Παρίσι.
Σ’ αυτήν τη διαδικασία ο θεατής αφού ενσωματωθεί κυριολεκτικά ως συστατικό της στοιχείο, παρεμβαίνει ακολούθως και ο ίδιος με την σειρά του σ’ αυτήν, μέσω των social media σε πραγματικό χρόνο και χώρο. Οι παρεμβάσεις του προβάλλονται μέσα στην ίδια την έκθεση στο Facebook & Twitter Wall, ενώ διαχέονται και σ’ όλους τους υπόλοιπους επισκέπτες, σε μία αναγωγή της συγκινησιακής εξατομικευμένης εμπειρίας σε συλλογική. Μέσω τις καθολικής επικοινωνίας με την τέχνη, που διασφαλίζει και την απόλυτη σε βάθος επικοινωνία του θεατή – επισκέπτη, με τα έργα αλλά και τον δημιουργό τους. Δείτε εδώ βίντεο.