Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2017 – Τι… παίζει σήμερα;

Μια ανανεωμένη και ενημερωμένη λίστα προτάσεων για… να βγεις από το σπίτι.

Νοέμβρης 1973 – Νοέμβρης 2017: Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή – Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική

Σήμερα η πιο ουσιαστική πρόταση «για να βγεις από το σπίτι» είναι η συμμετοχή στη μεγάλη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα, για να τιμήσουμε την εξέγερση του Νοέμβρη και το σύγχρονο μήνυμά της ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ. Εκτός αυτού θα είναι και η καλύτερη απάντηση σε όσους προσπαθούν να ευτελίσουν και εμποδίσουν τον αγωνιστικό γιορτασμό του Νοέμβρη του 1973. Ανάλογες εκδηλώσεις γίνονται σε όλη τη χώρα.

Μουσική

Παντελής Θαλασσινός – Βασίλης Σκουλάς @Kremlino
Παντελής Θαλασσινός και Βασίλης Σκουλάς δίνουν ραντεβού στις 17, 18, 24 & 25 του Νοέμβρη, στο μουσικό χώρο Κρεμλίνο (Καραΐσκου 119, Πειραιάς).

Παντελής Θαλασσινός - Βασίλης Σκουλάς: Τέσσερις βραδιές @Kremlino

Παντελής Θαλασσινός – Βασίλης Σκουλάς: Τέσσερις βραδιές @Kremlino

Ο Βασίλης Σκουλάς του Ψηλορείτη, με τον Παντελή Θαλασσινό του Πειραιά, της Χίου και της Σερίφου, σε μια αναμενόμενη επανένωση, που αρχίζει απο το βράδι της 44ης επετείου του Πολυτεχνείου.

Δεν είναι η επιτυχημένη τους τουρνέ που τους κάνει, να θέλουν να παρατείνουν το καλοκαίρι, κατα τέσσερις εμφανίσεις, αλλά η όμορφη παρέα τους. Μαζί τους θα είναι και η χαρούμενη καλοκαιρινή ομάδα:

Πέτρος Βαρθακούρης, κοντραμπάσο // Σωτήρης Μαργώνης, βιολί // Πάνος Δημητρακόπουλος, κανονάκι // Λευτέρης Χαβουτσάς, κλασική κιθάρα // Φίλιππος (Πακο) Λευκαδίτης, τύμπανα, κρουστά // Γιάννης Σπαχής, λαούτο // Μιχάλης Κονταξάκης, μαντολίνο // Γιώργος Καρυώτης και Ευτύχιος Γιαννακούρας, σχεδιασμός ήχου-ηχοληψία.

Αυτή τη φορά με μεγαλύτερη άνεση χρόνου, που προσφέρει ένας χώρος φτιαγμένος για ζωντανές εμφανίσεις, θα έχουν την ευκαιρία να συνυπάρξουν για 4 βραδιές, να περάσουν καλά, να μην περιοριστούν μόνο στα αναμενόμενα, αλλά να τραγουδήσουν και άλλα πολλά τραγούδια απο την κοινή τους δισκογραφία, και τις επιτυχίες τους.

Ο Βαγγέλης Κορακάκης στη «Λαϊκή Σκηνή – Κρύπτη»
Ο Βαγγέλης Κορακάκης επιστρέφει στο μουσικό του σπίτι στην Καισαριανή. Η λαϊκή σκηνή «Κρύπτη» είναι το γνωστό στέκι του Βαγγέλη που όλοι γνωρίζαμε ως Μαγιοπούλα που άλλαξε όνομα.

Από τις 10 του Νοέμβρη, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι ο Βαγγέλης Κορακάκης θα παρουσιάζει το έργο του μαζί άλλα αγαπημένα λαϊκά τραγούδια με τον σεβασμό και την ποιότητα που τους αρμόζει..

Μαζί του οι εξαιρετικοί μουσικοί: Γιάννης Καλαφατέλης (Ακορντεόν), Βασίλης Κορακάκης (Μπουζούκι/τραγούδι), Άγης Παπαπαναγιώτου (Κιθάρα/φωνή) και η Δέσποινα Ραφαήλ στο τραγούδι.

Κρύπτη, Οδεμησίου 9 και Βρυούλων, Τηλ. 21 3045 7179

Σοφία Παπάζογλου, Κ. Τριανταφυλλίδης, Γ. Φαφαλιού, Δ. Κανέλλος – Τραγούδια που ενώνουν τις παρέες
Οι “Μουσικές Διαδρομές”,  που από το 1994 στηρίζουν με τις επιλογές τους, το καλό λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι, φέτος δίνουν “βήμα” στο νέο αίμα του λαϊκού τραγουδιού.

Σοφία Παπάζογλου, Κ. Τριανταφυλλίδης, Γ. Φαφαλιού, Δ. Κανέλλος – Τραγούδια που ενώνουν τις παρέες, στις Μουσικές Διαδρομές (βίντεο)

Από την Παρασκευή 3 του Νοέμβρη και κάθε Παρασκευή και Σάββατο, η Σοφία Παπάζογλου, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης,  η Γιάννα Φαφαλιού και ο Δημήτρης Κανέλλος  (όλοι τους γνωστοί από τις συνεργασίες τους με ονόματα όπως οι Γιώργος Νταλάρας, Δημήτρης Μητροπάνος, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Κώστας Μακεδόνας και πολλοί άλλοι)  θα μας ταξιδέψουν σε λαϊκές μουσικές διαδρομές, υποσχόμενοι ένα αυθεντικό λαϊκό γλέντι συνοδευόμενο από τις παραδοσιακές γεύσεις της κουζίνας των Διαδρομών.

Μαζί τους οι σπουδαίοι δεξιοτέχνες μουσικοί Μανώλης Μιχαλάκης (μπουζούκι),  ο οποίος έχει αναλάβει και την επιμέλεια του προγράμματος, Νίκος Γύρας (κιθάρα),  Στράτος Σαμιώτης (κρουστά), Παναγιώτης Κωνσταντινίδης (ακορντεόν)  και Μανώλης Κόττορος (βιολί – φωνή). Δείτε εδώ περισσότερα.

Μουσικές Διαδρομές / Πατησίων 208 & Καλλιφρονά

Έναρξη: Παρασκευή 3 Νοέμβρη και κάθε Παρασκευή & Σάββατο

Ώρα έναρξης προγράμματος: 23:00

Τηλ. κρατήσεων: 210 8676155 – 210 8674001 – 6972 023413

Θέατρο

“Κάλλιο πέντε και στο χέρι…” στο Από κοινού θέατρο
Οι πέντε ύποπτοι για την επιτυχία του καλοκαιριού στο θέατρο Από Κοινού: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Άκης Σιδέρης, Αγγελική Ξένου και η μουσικός Τζο Μπάλτα, αποφάσισαν να συνεχίσουν με την ίδια συνταγή τη νέα θεατρική σαιζόν… Επιστράτευσαν για άλλη μια φορά τον Πάνο Χατζηκουτσέλη στην καταγραφή των κειμένων (για τα ‘κακώς κείμενα’).

Στον ίδιο ανήκει και ο τίτλος “Κάλλιο πέντε και στο χέρι…” βάσει των μελών του θιάσου που συγκροτείται συμφώνως προς την οικονομική κατάσταση. Παράλληλα υποδηλώνει την οικονομική κατάσταση της χώρας αυτή τη στιγμή… Είναι η αναθεώρηση της επιθεώρησης! Ακούστε εδώ το  spot της παράστασης.

Διαβάστε στην Κατούσα κριτική για την παράσταση, πατώντας εδώ.

Επικουρικά γράφουν ο Αντώνης Ξένος, η Ελένη Γερασιμίδου και ο νεαρός Προκόπης Αναλύτης. Ενώ στην παρέα του θιάσου προστίθεται ως μπαλαντέρ του Σαββάτου ο μουσικός Νίκος Ροκάς.

Κείμενα: Πάνος Χατζηκουτσέλης / Ελένη Γερασιμίδου / Αντώνης Ξένος / Προκόπης Αναλύτης

Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Άκης Σιδέρης, Αγγελική Ξένου

Στο πιάνο: Τζο Μπάλτα- Νίκος Ροκάς

Κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:15

Τιμή εισιτηρίου: 12€ κανονικό & 8€ φοιτητές, άνεργοι, ΑμΕΑ, άνω των 65 ετών

τηλ κρατήσεων: 211 4057249

Από Κοινού θέατρο // Ευπατριδών 4, Γκάζι (μετρό Κεραμεικός)

email: [email protected] // facebook: Από Κοινού θέατρο

Η Κατιούσα είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης

«Άρης», το καινούργιο έργο της Σοφίας Αδαμίδου, στον Τεχνοχώρο Cartel
Στην ιστορία και τους αγώνες του Άρη Βελουχιώτη στηρίζεται το καινούργιο έργο της Σοφίας Αδαμίδου, με τίτλο «Άρης», ανεβαίνει από την Παρασκευή 13 του Οκτώβρη στον Τεχνοχώρο Cartel, σε σκηνοθεσία  Βασίλη Μπισμπίκη. Στον ρόλο του Άρη ο Τάσος Σωτηράκης.

Πότε προδίδεται ένα όνειρο; - «Άρης», το καινούργιο έργο της Σοφίας Αδαμίδου στον Τεχνοχώρο Cartel (βίντεο)

Συμπληρώθηκαν 72 χρόνια. Ήταν 16 του Ιούνη 1945 όταν ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, ο αγωνιστής, έφυγε από τη ζωή, με το κεφάλι ψηλά, όπως έζησε. Ο Άρης, κυκλωμένος από τους διώκτες του, έξω από τη Μεσούντα, θα ανοίξει ο ίδιος την πόρτα της αιωνιότητας. Θα περάσει στην αθανασία της συλλογικής μνήμης και συνείδησης, δίνοντας το τέλος με το ατομικό του περίστροφο. Δείτε εδώ περισσότερα.

Συντελεστές​

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης. Στον ρόλο του Άρη ο Τάσος Σωτηράκης. Ο ηθοποιός Θοδωρής Τσουανάτος και ο μικρός Πέτρος Φλωράκης «έδωσαν» τις φωνές τους.

Σκηνικά – κοστούμια: Ομάδα Cartel // Μουσική: Villagers of Ioannina City (VIC) // Το τραγούδι «Άρη μου», σε στίχους Αγλαϊας Κλάρα, μελοποίησε και ερμηνεύει η Ερωφίλη //  Το μουσικό κομμάτι της έναρξης και του τέλους είναι του Βασίλη Καραγιάννη.​

Μέρες παραστάσεων: ​Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή // Ώρα Έναρξης: 21:00

​Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ γενική είσοδος, 8 ευρώ μειωμένο, 5 ευρώ για ανέργους.​

Προπώληση: www.viva.gr // Τηλ. Κρατήσεων: 693 9898258

«Μετά την Βάρκιζα» του Μυρώδη Αδαμίδη / 2ος χρόνος
Η βραβευμένη παράσταση  επιστρέφει για 2η χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη από την Παρασκευή 6 του Οκτώβρη 2017, και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30 τηλέφωνα κρατήσεων & πληροφορίες : 210 3428650 & 6978603947.

Διαβάστε στην Κατούσα κριτική για την παράσταση, πατώντας εδώ.

2ος χρόνος «Μετά την Βάρκιζα» του Μυρώδη Αδαμίδη - Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος (trailer)

Θεοδώρα Σιάρκου – Κωστής Σαββιδάκης

Πρόκειται για ένα έργο που βασίζεται σε πραγματική ιστορία και ιστορικά ντοκουμέντα. Λίγο πριν ξεσπάσει επίσημα ο εμφύλιος πόλεμος, μια μάνα – χήρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις των δύο γιων της. Προσπαθεί να συμφιλιώσει τα παιδιά της, τους συστήνει ουδετερότητα, παροτρύνει τον μεγάλο γιο να υπογράψει Δήλωση για να μην τον κυνηγούν, παρακαλεί τον μικρό να δεχτεί τις διαφορετικές ιδέες του αδελφού του, ενώ συμβουλεύει τη μικρή της κόρη να μην ανακατεύεται. Ομως, τα γεγονότα σύντομα μετατρέπουν την ελπίδα σε εφιάλτη, την αγάπη σε φόβο και το φόβο σε συμφορά. Μια ιστορία που φωτίζει την αγωνία του ανθρώπου και όλες τις μεγάλες οδύνες του. Οι ήρωές του σε ένα διαρκή αγώνα ζωής και θανάτου, με την ελπίδα να πεθαίνει και να ανασταίνεται. Δείτε εδώ περισσότερα.

Βοηθοί σκηνοθέτη: Κωστής Σαββιδάκης – Άννυ Ζερβού // μουσική: Τάσος Σωτηράκης // φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης // φωτογραφίες: Κλεοπάτρα Σάρλη // επιμέλεια κοστουμιών – σκηνικών: Ευθύμης Τζώρας

Παίζουν: Θεοδώρα Σιάρκου, Τσαμπίκα Φεσάκη, Ειρήνη Πολυδώρου, Μάνος Κωστής, Σάββας Πογιατζής, Κωστής Σαββιδάκης

Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής: «Λόγων Έργα» – θέατρο «ΣΥΝ ΚΑΤΙ» – σύνολο τέχνης Σοφία Αδαμίδου – Κωστής Σαββιδάκης – Άννυ Ζερβού

«Ήταν όλοι τους παιδιά μου», του Άρθουρ Μίλλερ
Σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου. Για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Εμπορικόν ανεβαίνει το αριστούργημα του σπουδαίου Αμερικάνου δημιουργού, Άρθουρ Μίλλερ «Ήταν όλοι τους παιδιά μου». Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Καταλειφός, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Βουρδάμης, Δανάη Επιθυμιάδη, Κώστας Βασαρδάνης, Δημήτρης Καραμπέτσης, Ευγενία Αποστόλου, Γιώργος Τζαβάρας, Ιωάννα Πιατά.

1947: η μεταπολεμική ανάπτυξη έχει αρχίσει. Η οικογένεια Κέλλερ επαυξάνει τα αγαθά που απέκτησε κατασκευάζοντας εξαρτήματα για τα μαχητικά αεροσκάφη. Το εργοστάσιο, που δουλεύουν πατέρας και γιος, κατασκευάζει πια πλυντήρια και χύτρες ταχύτητας, και ευημερεί. Δυο σκιές, ωστόσο, σκοτεινιάζουν την εικόνα: ο άλλος γιος, ο Λάρρυ, που δεν γύρισε ποτέ από τον πόλεμο και το σκάνδαλο με τους ελαττωματικούς κυλίνδρους που έφτιαξε τον καιρό του πολέμου το εργοστάσιο του Κελλερ. Η συντριβή 21 αεροσκαφών οδήγησε σε δίκη και καταδίκη του συνεταίρου του σε πολύχρονη φυλάκιση.

Η άφιξη της Άννυ, κόρης του συνεταίρου και μνηστής του Λάρρυ (αργότερα και του αδελφού του), ανακινεί παλιές ιστορίες, μυστικά και απωθημένες ενοχές με απρόβλεπτες συνέπειες. Η αλήθεια δεν μπορεί να μείνει για πολλή θαμμένη κι η ορμή της, όταν, επιτέλους, αποκαλυφθεί παρασύρει ενόχους και συμβιβασμένους στην λυτρωτική κάθαρση.

Συντελεστές: Μετάφραση: Δάφνη Οικονόμου // Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Μόσχος // Σκηνικά-Κοστούμια: Τίνα Τζόκα // Μουσική-Ήχοι : Άγγελος Τριανταφύλλου // Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος // Κίνηση: Ανθή Θεοφιλίδου

Μέρες-ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Κυριακή 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή: 21:00

Σάββατο: 18:00, 21:00

Διάρκεια παράστασης: 135’ (με διάλειμμα)

Θέατρο Εμπορικόν, Σαρρή 11, Ψυρρή – Τηλ. 210 321 1750

Ι. Καμπανέλλη: «Ο Δρόμος Περνά από Μέσα», σκην. Κώστας Καζάκος
Το εμβληματικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο Δρόμος Περνά από Μέσα», θα παρουσιαστεί στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη», από την Τετάρτη 25 του Οκτώβρη​, σε σκηνοθεσία του Κώστα Καζάκου. «Ο Δρόμος Περνά από Μέσα» είναι ίσως, το πιο ώριμο και βαθύ έργο του «πατέρα» του Νεοελληνικού Θεάτρου.

Σε ένα νέο κλασικό αρχοντικό που καταρρέει ζει ο ξεπεσμένος μεγαλοαστός και η αφοσιωμένη οικονόμος του. Εκεί καταφθάνει εξ Ευρώπης και ο τεχνοκράτης ανεψιός και κληρονόμος. Ξαφνικά εισβάλλει ένας πολυμήχανος λαϊκός επιχειρηματίας μαζί με την όμορφη γυναίκα του, προάγγελοι μιας αναπότρεπτης κατεδάφισης. Για το έργο διαβάστε εδώπερισσότερα.

Από τις 25 του Οκτώβρη έως τις 7 Γενάρη, κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος // Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Καμπανέλλη // Μουσική σύνθεση – Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καζάκος

Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται: Γιώργος Κυρίτσης, Γιώργος Δάμπασης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Άννα Γεραλή, Όμηρος Πουλάκης.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.15, Σάββατο στις 18.30 και στις 21.15, Κυριακή στις 20.00.

Θέατρο Τζένη Καρέζη, Ακαδημίας 3, Αθήνα

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2103625520, 2103636144 και 2103644921.

Ηλεκτρονική Προπώληση: ticketservices.gr. Προσφορά 10 ευρώ έως τις 19/10 για όλες τις παραστάσεις.

«Το Τίμημα», του Άρθουρ Μίλλερ, στο Θέατρο Ιλίσια
Το αριστουργηματικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ «Το Τίμημα», από τα γνωστότερα έργα του, με αυτοβιογραφικά στοιχεία, γραμμένο το 1967 και πολυανεβασμένο σε θεατρικές σκηνές παγκοσμίως, ήταν από τα αγαπημένα έργα του Άρθουρ Μίλλερ, καθώς είναι και το μόνο έργο που αποφάσισε να σκηνοθετήσει. Σκιαγραφεί τους χαρακτήρες του περίτεχνα να προσπαθούν να ισορροπήσουν και να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους, σε ένα κόσμο χωρίς δικαιοσύνη, όπου το παρελθόν καθορίζει το παρόν σε μια πραγματικότητα χωρίς λογική.

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή του Ιλίσια για να ερμηνεύσει τον Ρωσοεβραίο παλαιοπώλη Gregory Solomon, την πηγή του κωμικού στο έργο, τον ρόλο που κινεί τα νήματα της δράσης. Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και ο Χρήστος Σαπουντζής  ενσαρκώνουν τα δύο αδέλφια που συναντιούνται μετά από πολλά χρόνια για να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους. Μαζί τους η Ρένια Λουιζίδου στο ρόλο της γυναίκας, η οποία διεκδικεί τη ζωή της που τόσα χρόνια βρίσκεται σε αναμονή.

Οι ήρωες του έργου εκπρόσωποι μιας κοινωνίας που κάποτε φαινόταν να αλλάζει, ώστε να ισορροπήσει ανάμεσα στην ευαισθησία και τη δύναμη, το δίκαιο και την ανάγκη… Μιας κοινωνίας που τελικά δεν έχει αλλάξει και τόσο, αλλά πρέπει να συνεχίσει να πιστεύει στη δύναμη της αλλαγής γιατί αλλιώς έχει πεθάνει…

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 19:00 // Πέμπτη στις 21:00 // Παρασκευή στις 21:00 // Σάββατο στις 21:00 // Κυριακή στις 19:00

Θέατρο Ιλίσια, Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασιλίσσης Σοφίας, τηλ. 210 7210045

«Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης»
Έπειτα από δυο χρόνια ο Θανάσης Παπαγεωργίου ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Στοά, ερμηνεύοντας την θρυλική και πολυαγαπημένη μορφή του ρεμπέτικου τραγουδιού, τον Μάρκο Βαμβακάρη.

Η Νάνσυ Τουμπακάρη συνέθεσε έναν τρυφερό μονόλογο με τίτλο «Εγώ, ο Μάρκος Βαμβακάρης», που βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Μάρκου όπως τη διηγήθηκε στην Αγγελική Βέλλου – Κάιλ το 1969, τρία χρόνια πριν πεθάνει.

Ηθοποιός και συνθέτης «συναντιούνται» στη σκηνή, σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση κι ένα ταξίδι στις δύσκολες εποχές που έζησε και βίωσε ο Μάρκος Βαμβακάρης.

«Με αφορμή τη γνωριμία μας με την ίδια τη βασανισμένη ζωή του Μάρκου, του μεγαλύτερου ίσως συνθέτη του ρεμπέτικου τραγουδιού, που αποζητά, μέσα από την απαρίθμηση των “εγκλημάτων” του, να συγχωρεθεί από τον κόσμο, παρακολουθούμε την δυσκολότερη πορεία της σύγχρονης Ελλάδας, από το 1912 και την καταστροφή του 1922, μέχρι τη δικτατορία του 1967. Αλλά ταυτόχρονα, αντιλαμβανόμαστε την εξέλιξη και τη μετεξέλιξη της σύγχρονης ελληνικής λαϊκής μουσικής, με τις βαθιές επιδράσεις που υπέστη από τη μουσική των προσφύγων που ήρθαν από τη Μικρά Ασία το 1922», σημειώνει ο Θανάσης Παπαγεωργίου.

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και την Κυριακή στις 19.00. Διάρκεια 95′

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ. Φοιτητικά, συνταξιούχοι, ΑμΕΑ, άνεργοι 10 ευρώ.

Κάθε Παρασκευή γενική είσοδος 10 ευρώ.

Θέατρο Στοά – Μπισκίνη 55, Ζωγράφου

Τηλ.. κρατήσεων 210 7702830

Έκθεση

Λούφα και παραλλαγή. Από το αρχείο του Νίκου Περάκη
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση «ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ» – Από το αρχείο του Νίκου Περάκη, στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην κινηματογραφική ταινία του Νίκου Περάκη Λούφα και παραλλαγή. Η ταινία, που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1984 με τέσσερα βραβεία (καλύτερης ταινίας, σεναρίου, μοντάζ και πρώτου ανδρικού ρόλου), σφράγισε με τη μεγάλη επιτυχία της και την απήχησή της την κινηματογραφική πορεία του δημιουργού της.

Αφορμή για τη διοργάνωση της έκθεσης στάθηκε η απόφαση του Νίκου Περάκη να δωρίσει το αρχείο του στο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ. Από την ενότητα που αφορά τη Λούφα και παραλλαγή παρουσιάζονται τεκμήρια και έγγραφα που σχετίζονται με όλα τα στάδια της παραγωγής της ταινίας, όπως ο λογότυπος και άλλα σχέδια του σκηνοθέτη, το στόρυμπορντ, φωτογραφίες από τα γυρίσματα, υλικό από την προώθηση και τις προβολές, αλλά και προσωπικές φωτογραφίες του Νίκου Περάκη από τη στρατιωτική θητεία του στην Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτέλεσε την πηγή της έμπνευσής του.

Η έκθεση εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 9 του Δεκέμβρη 2017.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Κινηματογράφος

Στο STUDIO το ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε»
Ένα ντοκιμαντέρ – μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο, με πρωτότυπο υλικό από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής, αλλά και νεότερο υλικό και πλάνα σύγχρονα από τους χώρους δράσης του ΔΣΕ, που δένουν με σύγχρονα πλάνα από τα βουνά και τις άλλες περιοχές που απλώθηκε η δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Η σκηνοθετική ομάδα, με τη  σκηνοθετική επιμέλεια του Κώστα Σταματόπουλου, δούλεψε με αρχεία αντλήθηκαν κατά κύριο λόγο από το ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ αλλά και κρατικά αρχεία της ΕΡΤ και του Πολεμικού Μουσείου, ενώ έκανε και γυρίσματα στα ίδια τα βουνά όπου ανέπτυξε τη δράση του ο ΔΣΕ.

Στη 1 ώρα και 45 λεπτά της προβολής περνούν από την οθόνη οι σημαντικότερες στιγμές της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Ένας φόρος τιμής στους νεκρούς, σε όσους έπεσαν στα χαρακώματα με το όπλο στο χέρι, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές και εξορίες.

Η ταινία προβάλλεται στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης STUDIO new star art cinema, Σάββατο – Κυριακή, στις 14:30.

STUDIO new star art cinema / ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 33 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ / Τηλ 210-8640054

Εισ.: € 7.00, // Παιδ.-φοιτ./ άνω των 65 & Εκπαιδευτικοί/Ατέλεια/Στρατιωτικο €5.00, // Άνεργοι €3.00. // Οικογενειακό πακέτο τριών ατόμων €10.00. // Κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ  τα δύο άτομα € 7,00, κάθε ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ €5.00. // Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο

Το τελευταίο σημείωμα
Τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχημένη και πολυβραβευμένη «Μικρά Αγγλία», ο Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης των μεγάλων και αγαπημένων από τον κόσμο κινηματογραφικών επιτυχιών «Νύφες», «Ψυχή Βαθιά», «Η Φανέλα με το 9», «Πέτρινα Χρόνια» επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με την ταινία «Το Τελευταίο Σημείωμα». Στη νέα του κινηματογραφική δουλειά ο Βούλγαρης καταπιάνεται με μια από τις πιο γνωστές σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, την εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές 200 κομμουνιστών την 1η Μάη 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής αντίστασης.

Διαβάστε κριτικές για την ταινία στην Κατιούσα εδώ και εδώ.

Ο Παντελής Βούλγαρης, με την Ιωάννα Καρυστιάνη («Μικρά Αγγλία», «Νύφες») να υπογράφει το σενάριο, θα μας μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν την Πρωτομαγιά του ’44, και θα μας γνωρίσουν τους ανθρώπους πίσω από τα τραγικά γεγονότα.

Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936. Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ. Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο συνεχώς μάρτυρα βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με το πλήθος των συγκρατούμενων του. Πολλές ζωές, πολλές μικρές ιστορίες φόβου, φιλίας, συντροφικότητας, ελπίδας, ονειροπόλησης.

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης

Σενάριο: Ιωάννα Καρυστιάνη

Παίζουν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μελία Κράιλινγκ.

Προβάλλεται σε δεκάδες αίθουσες στην Αθήνα και σε διάφορα σημεία στην Αττική.

Πρόγραμμα προβολών του STUDIO new star art cinema Από 16/11 έως 22/11/2017 

1)«Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΕΛΑΦΙΟΥ» του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΝΘΙΜΟΥ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 23.00

2)«ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ» του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 18.30

3)«ΜΝΗΜΕΣ» του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗ

    ΠΕΜΠΤΗ έως ΚΥΡΙΑΚΗ  16.15

4)«ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» του ΑΝΤΡΕΙ ΚΟΝΤΣΑΛΟΦΣΚΙ

ΤΡΙΤΗ και ΤΕΤΑΡΤΗ  20.30

5)«ΡΙΣΑΛΤΟ» του ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΦΕΑ

ΠΕΜΠΤΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  20.30

6)«Blade Runner 2049» του Denis Villeneuve

ΣΑΒΒΑΤΟ έως ΔΕΥΤΕΡΑ 20.30

7)«Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε» του ΚΩΣΤΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 14.30

8)«Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ» του ΤΖΙΓΚΑ ΒΕΡΤΟΦ

ΠΕΜΠΤΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21.50

9)«UNDER THE SUN» του ΒΙΤΑΛΙ ΜΑΝΣΚΙ

   ΔΕΥΤΕΡΑ εως ΤΕΤΑΡΤΗ 16.45

Πρόγραμμα και ώρες προβολών του ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema Από 16/11 έως 22/11/2017

1)«Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΕΛΑΦΙΟΥ» του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΝΘΙΜΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ εως ΤΡΙΤΗ 19.45

2)«ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ» του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

ΠΕΜΠΤΗ-εως ΤΡΙΤΗ 17.45

ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ  ΚΑΙ 13.45 ΚΑΙ  15.45

3)« Blade Runner 2049» του Denis Villeneuve

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ– ΣΑΒΒΑΤΟ  και  ΚΥΡΙΑΚΗ 22.00

4) «Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΙΗΡΚΕΣΕ 21 ΧΡΟΝΙΑ» του ΚΑΜΙΛΟ ΤΑΒΑΡΕΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΤΕΤΑΡΤΗ  17.15

5)«Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΝΤΕΛΑ ΡΟΒΕΡΕ» του ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΡΟΣΕΛΙΝΙ

ΠΕΜΠΤΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.00

6)«Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ» του ΤΖΙΓΚΑ ΒΕΡΤΟΦ

ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ  16.30

7)«ΑΣΤΑΚΟΣ» του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΝΘΙΜΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ 23.00

8)«ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ» του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΝΘΙΜΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ εως ΤΕΤΑΡΤΗ 23.00

 ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

1) «Ο ΚΥΚΛΟΣ  ΤΩΝ «ΜΑΤΑΙΩΝ» ΠΡΑΞΕΩΝ» σκηνοθεσία: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΣΟΛΑ

ΠΕΜΠΤΗ 21.00

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1)<ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΡΟΥΜΠΝΑΓΙΑ >​του  ΜΠΟΡΙΣ ΜΠΑΡΝΕΤ

​ ΤΕΤΑΡΤΗ 20.30  ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ​

2)<EΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟ> της JOANNA GRUDZINSKA

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.30  ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ​

Στήνουν οι ΗΠΑ δικτατορίες; – «Η μέρα που διήρκεσε 21 χρόνια»
Το ανατρεπτικό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Camilo Tavares «Η μέρα που διήρκεσε 21 χρόνια», ένα ιστορικό θρίλερ που παρέχει αποδείξεις για τη χειραγώγηση και τη χρηματοδότηση των επενδύσεων από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης, για τη διεξαγωγή του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Βραζιλία το 1964, προβάλλεται σε Α΄ προβολή από τη New Star.

Πάνω από 10 συμμετοχές σε Διεθνή Φεστιβάλ. Ειδικά Βραβεία Κριτικής επιτροπής (22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αριζόνα, 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Long Island). Βραβείο Καλύτερου Ξένου Ντοκυμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφο St Trope.

«Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΔΙΗΡΚΕΣΕ 21 ΧΡΟΝΙΑ» Βραζιλία, 2012 – Διάρκεια 77΄

Σκηνοθεσία: Camilo Tavares // Φωτογραφία: Andre Macedo // Μουσική: Ντίνο Βισέντε

«Αυτή είναι μια ταινία για την ιδανική ζωή σε μια ιδανική χώρα, τη Λ.Δ. Κορέας»
Από την Πέμπτη 12 του Οκτώβρη η NEW STAR προβάλλει σε Α΄ Προβολή στους κινηματογράφους, το πολυβραβευμένο πρωτοποριακό ντοκιμαντέρ «UNDER THE SUN» του Βιτάλι Μάνσκι.

«UNDER THE SUN»

Ντοκιμαντέρ – Ρωσία, Γερμανία, Λετονία, Τσεχία, Λ.Δ. Κορέας 2015 – Διάρκεια 106΄ – Έγχρωμο

Σκηνοθεσία: Βιτάλι Μάνσκι // Σενάριο: Βιτάλι Μάνσκι // Ηθοποιοί: Λι Ζιν-Μι, Γιου-Γιονγκ, Χιε-Γιονγκ, Ο-Γκιονγκ // Μουσική: Κάρλις Άουζανς // Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Ιβάνοβα

Ο Βιτάλι Μάνσκι κινηματογραφεί για ένα έτος τη καθημερινή ζωή της 8χονης Ζιν Μι. Η Ζιν Μι ζει με τους γονείς της, στην Πιονγιάνγκ, μια συνηθισμένη οικογένεια της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας. Ο Μάνσκι με την κάμερά του, έχοντας εξασφαλίσει άδεια γυρισμάτων από το κράτος της Β. Κορέας,  αποκαλύπτει την φαινομενικά αψεγάδιαστη ζωή και συγκεκριμένα εστιάζει στην πορεία ένταξης της μικρής Ζιν Μι, μέσα από την “εξιδανίκευση” των πάντων, στην ιδανική ζωή, την ιδανική εργασία, την ιδανική χώρα. Τελικός σκοπός, να καταφέρει η ηρωίδα να γίνει μέλος μιας “ιδανικής“ κοινωνίας.

Η Ζιν αποφασίζει να λάβει μέρος σε μια από τις διάσημες επετείους «Σπαρτακιάδα». Οι τελετουργικές εκρήξεις χρωμάτων  και χαράς φαντάζουν σουρεαλιστικές μέσα από τον μάλλον ρεαλιστικό φακό του Βιτάλι Μάνσκι. Η ζωή της Ζιν καταγράφει στην κάμερα την γενικότερη εικόνα μιας χώρας που βρίσκεται “κάτω από την αιωνιότητα του  ήλιου “ ο οποίος είναι και σύμβολο του ηγέτη της χώρας αυτής. Μια αληθινή ιστορία ενός μικρού κοριτσιού της σύγχρονης πραγματικότητας της Λ. Δ. της Κορέας, μια ταινία που πέρασε από δεκάδες φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Για την ταινία, trailer και φωτογραφίες, δείτε και εδώ.

Έκθεση

Van Gogh Alive – the experience: Βιωματικό «ταξίδι» στο έργο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ
3.000 πίνακες, σκίτσα και κινούμενες εικόνες προβάλλονται μέσω του συστήματος υψηλής τεχνολογίας SENSORY4™ σε τοίχους, κολώνες, οροφές, πάτωμα, σ’ ένα χώρο 1.500 μ2 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ 40 και πλέον πολυκάναλοι προβολείς υψηλής ευκρίνειας με ήχο υψηλής πιστότητας δημιουργούν μία τριασδιάστατη απεικόνιση στις πολλαπλές αυτές επιφάνειες. Οι ρέουσες εικόνες που γίνονται ένα σώμα με τους ψηφιακούς ήχους, γεμίζουν τον χώρο με πλούσιες προσλαμβάνουσες για όλες τις αισθήσεις, δημιουργώντας μία μαγευτική ατμόσφαιρα. Η βιωματική έκθεση Van Gogh Alive – the experience με περισσότερους από 10.000.000 θεατές σ’ όλο τον κόσμο, έρχεται για 4 μήνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τις 7 του Νοέμβρη έως και τις 5 του Μάρτη 2018.

Πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της εικαστικής δημιουργίας, που «ζωντανεύει» ένα  εντυπωσιακό πολυθέαμα για όλες τις ηλικίες. Τα διαχρονικά αριστουργήματα ζωντανεύουν και ο επισκέπτης γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι τους. Αποσυντίθενται και ανασυντίθενται, αποκαλύπτουν την εποχή που εμπνεύστηκαν, το πώς ολοκληρώθηκαν, από που προήλθαν τα ερεθίσματα της κατασκευής τους. Εμπλέκονται με τη ζωή και τα βιώματα του δημιουργού τους, μας συνοδεύουν μέσα από τις πολύχρωμες στοές της έκθεσης σ’ ένα ταξίδι στα μέρη που ο Βαν Γκογκ έζησε και δημιούργησε στο Άμστερνταμ, στην Προβηγκία, στο Παρίσι.

Σ’ αυτήν τη διαδικασία ο θεατής αφού ενσωματωθεί κυριολεκτικά ως συστατικό της στοιχείο, παρεμβαίνει ακολούθως και ο ίδιος με την σειρά του σ’ αυτήν, μέσω των social media σε πραγματικό χρόνο και χώρο. Οι παρεμβάσεις του προβάλλονται μέσα στην ίδια την έκθεση στο Facebook & Twitter Wall, ενώ διαχέονται και σ’ όλους τους υπόλοιπους επισκέπτες, σε μία αναγωγή της συγκινησιακής εξατομικευμένης εμπειρίας σε συλλογική. Μέσω τις καθολικής επικοινωνίας με την τέχνη, που διασφαλίζει και την απόλυτη σε βάθος επικοινωνία του θεατή – επισκέπτη, με τα έργα αλλά και τον δημιουργό τους. Δείτε εδώ βίντεο.

Εικαστικά

«Τα σκληρά λουλούδια» – Έκθεση ζωγραφικής του Γ. Κακουλίδη
Από το Σάββατο 4 έως την Κυριακή 19 του Νοέμβρη 2017, στην ένατη ατομική του έκθεση, ο ποιητής και ζωγράφος Γιώργος Κακουλίδης ζωγραφίζει λουλούδια και τα παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, το Σάββατο 4 Νοέμβρη στις 21:00, θα προβληθεί παράλληλα  η ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη για τον Γιώργο Κακουλίδη. Δείτε βίντεο εδώ.

«Τα σκληρά λουλούδια» - Έκθεση ζωγραφικής του Γ. Κακουλίδη, αφιερωμένη στον Θάνο Μικρούτσικο (βίντεο)

Τα έργα της έκθεσης είναι 17 και κυρίως δουλεμένα με ακριλικά χρώματα, σε διαστάσεις από 1,50 μέτρο Χ 0,60 εκ. έως 0,50 Χ 0,50 εκ.

«Η ομορφιά θέλει στήριγμα, θέλει μια δόση σκληρότητας για να επιβιώσει.»

«Ζωγραφίζω λουλούδια γιατί έχουν έντονο το αίσθημα της ντροπής. Τα λουλούδια ανθίζουν, ντρέπονται για την ομορφιά τους και πεθαίνουν».

«Ζωγραφίζω λουλούδια γιατί η τελειότητά τους καταργεί το θαύμα.»

«Ζωγραφίζω λουλούδια γιατί όταν βυθίζομαι στον κόσμο τους νιώθω πιο πραγματικός απ’ ό, τι στον έξω κόσμο. Μέσα στα λουλούδια έχω ύπαρξη, στον έξω κόσμο απλώς υπάρχω.»

Ποιητής, συγγραφέας και ζωγράφος. Ο Γιώργος Κακουλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και είναι γιος ζωγράφου και εγγονός γλύπτη. Περισσότερα για τον Γ. Κακουλίδη δείτε εδώ.

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα   ΤΗΛ: +30 210 3418550

52α Δημήτρια – Θεσσαλονίκη: Revolution in Art Πολυμεσική Έκθεση
Η Οχτωβριανή Επανάσταση του 1917 τοποθετείται στο επίκεντρο της ψηφιακής έκθεσης η οποία παρακολουθεί την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στη Ρωσία μέσα από το έργο ρηξικέλευθων καλλιτεχνών, ομάδων και κινημάτων στο διάστημα από το 1900 έως το 1923, παράλληλα με τις ιστορικές εξελίξεις.

Φιλοξενώντας εικόνες προερχόμενες στην πλειοψηφία τους από τη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη του ΚΜΣΤ, η έκθεση αποτυπώνει το όραμα της κοινωνικοπολιτικής αλλαγής σε συνδυασμό με τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις και τις κοινωνικές αλλαγές που σημειώθηκαν την περίοδο εκείνη, δημιουργώντας τις ιδεολογικές, φιλοσοφικές και υλικές προϋποθέσεις οι οποίες οδήγησαν στο εκρηκτικό αισθητικό φαινόμενο της ρωσικής πρωτοπορίας στις τέχνες.

Concept: Έλλη Χρυσίδου // Έρευνα: ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου // Ειδικός Σύμβουλος, Ερευνητής: Igor Voronkov // Σχεδιασμός έκθεσης: Εμμανουήλ Παπαδόπουλος // Σκηνογραφία: Γιάννης Κατρανίτσας // Επεξεργασία Οπτικοακουστικού Υλικού: Γαβρίλος Ψαλτάκης // Συντονισμός: Βίκυ Δαλκράνη (HELEXPO), Δημήτρης Κουρκουρίδης (IEE), Λέλα Τσεβεκίδου, Σοφία Συμεωνίδου (Διεύθυνση Πολιτισμού, Δήμου Θεσσαλονίκης), Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX) // Βοηθός για τη Συλλογή΄Υλικού: Αγγελική Χαριστού (ΚΜΣΤ) // Ενοικίαση Οπτικοακουστικού Εξοπλισμού: DIAPASON // Δικαιώματα ταινιών, Ποτέμκιν, Οκτώβρης και Απεργία: New Star

Σημ: Οι περισσότερες εικόνες ανήκουν στη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: Δήμος Θεσσαλονίκης -52α Δημήτρια, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ΔΕΘ -HELEXPO – ARTECITYA

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 1/10–03/12/2017

Δευτέρα-Παρασκευή 11:00-14:00, Σάββατο 11:00-14:00 & 17:00-21:00, Κυριακή 11:00-14:00

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ

Περίπτερο 2 ΔΕΘ-HELEXPO

Εκθέσεις

Ο Γιώργος Σεφέρης και η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία
Θεματική έκθεση με τίτλο «Όταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια. Ο Γιώργος Σεφέρης και η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία», θα πραγματοποιηθεί από 3 του Νοέμβρη 2017 έως 21 του Γενάρη 2018, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα, έργα και αντικείμενα που ο ίδιος ζωγράφισε, το Νόμπελ που του απονεμήθηκε από τη Σουηδική Ακαδημία το 1963, πρωτότυπα έργα κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν ή εμπνέονται από την ποίηση του Σεφέρη. Δείτε εδώ περισσότερα.

Ο Γιώργος Σεφέρης και η ποίησή του μέσα από τη ζωγραφική και τη φωτογραφία

Επίσης, θα εκτεθούν εξήντα αντιπροσωπευτικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έβγαλε ο Σεφέρης από την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων στο Παρίσι έως τα τελευταία του ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι οποίες ανήκουν στις συλλογές του ΜΙΕΤ («Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης»-Διοργάνωση & Επιμέλεια Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης/Φωτογραφικό Αρχείο Γ. Σεφέρη) από τις δωρεές της Μαρώς Σεφέρη και της κυρίας Άννας Λόντου. Πρόκειται για φωτογραφίες με καθημερινές σκηνές, τοπία από Μικρά Ασία, Κύπρο, Αθήνα, Κορυτσά, Αχαΐα, Ύδρα, Πόρο, Κάιρο, Αμάλφι, Βενετία, κ.ά., καθώς επίσης και τα φωτογραφικά πορτρέτα των Στέλιου Σεφεριάδη, Γιώργου Αποστολίδη, Γιάννη Τσαρούχη, Μαρώς Σεφέρη, Henry Miller, κ.ά.

Διάρκεια: 3 Νοέμβρη 2017 – 21 Γενάρη 2018

Είσοδος: 6 ευρώ, 3 ευρώ (για φοιτητές, για μαθητές από 12 έως 18 ετών, για άτομα άνω των 65 ετών), δωρεάν (για ανέργους, για μαθητές έως 12 ετών)

Βασ.Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 10671, Αθήνα

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00 // Πέμπτη: 10:00-20:00 (Οκτώβρης-Μάης)

Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης στο Μουσείο Ακρόπολης
Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης: Από το Σάββατο 28 Οκτώβρη 2017 έως τη  Δευτέρα, 30 Απρίλη 2018, με ελεύθερη είσοδο.

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την 28η Οκτωβρίου με την έκθεση δύο αριστουργημάτων από το Μουσείο Σαγκάης. Μια χάλκινη τελετουργική λεκάνη και το ζωγραφικό έργο «Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Διάφανου Ποταμού» θα αποτελέσουν τα έργα με τα οποία το Μουσείο της Ακρόπολης θα τιμήσει την 28η Οκτωβρίου. Παράλληλα, η είσοδος τόσο στο Μουσείο όσο και στην περιοδική έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» θα είναι ελεύθερη.

Η συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με το Μουσείο Σαγκάης

Η εκθεσιακή δράση «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» υλοποιεί μέρος των στόχων που έθεσε το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα δύο Μουσεία. Αντίστοιχη δράση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σαγκάης (11 Ιανουαρίου – 8 Απριλίου 2018) με την παρουσίαση δύο αριστουργημάτων του Μουσείου της Ακρόπολης, του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης 670 (520-510 π.Χ.) και ενός ερυθρόμορφου καλύμματος λεκανίδας με διονυσιακή σκηνή (350-325 π.Χ.). Οι δύο αυτές δράσεις αποτελούν το πρώτο από τα πολλά βήματα που θα γίνουν στο πλαίσιο της συμφωνίας πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στα δύο Μουσεία.

Τα έργα τέχνης που θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Ακρόπολης

Το πρώτο έργο τέχνης που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο της δράσης «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» είναι μια χάλκινη τελετουργική λεκάνη που είχε κατασκευαστεί για την πριγκίπισσα Zi Zhong Jiang (770 – ύστερος 7ος αι. π.Χ.) και χρησίμευε ως αγγείο νερού για το πλύσιμο των χεριών πριν από τις ιεροτελεστίες και τα συμπόσια. Η καινοτόμα διακόσμηση του σκεύους με σχηματοποιημένα ζωόμορφα μοτίβα και ειδώλια, μοναδική στα χάλκινα σκεύη της εποχής, καθιστά τη λεκάνη του Μουσείου της Σαγκάης ένα πραγματικά σπάνιο αριστούργημα της Κινεζικής χαλκοτεχνίας.

Το δεύτερο έργο τέχνης είναι ένας εικονογραφημένος χάρτινος κύλινδρος του Κινέζου ζωγράφου Wu Hong της Δυναστείας των Τσίνγκ (17ος αι. μ.Χ.) με τίτλο «Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Διάφανου Ποταμού». Ο κύλινδρος απεικονίζει ένα ειρηνικό τοπίο με βουνά, ποτάμια, αγροικίες, περίπτερα, γέφυρες, βάρκες και ανθρώπινες μορφές ανάμεσά τους, περιγράφοντας έναν κόσμο ιδεατό ή έναν παράδεισο, που στα κινεζικά ονομάζεται shi-wai-tao-yuan. Η λεπτότητα και η ακρίβεια της πινελιάς του καλλιτέχνη προσδίδουν μοναδική αξία στο έργο αυτό, στο οποίο κυριαρχεί η ρεαλιστική απόδοση ενός τοπίου που μπορεί κανείς να δει, να περιπλανηθεί σε αυτό και να το βιώσει.

Χρήσιμες πληροφορίες για τους επισκέπτες

Τα δύο αντικείμενα της εκθεσιακής δράσης «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης»  θα εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης από τις 28 Οκτώβρη 2017 έως τις 30 Απρίλη 2018, τις μέρες & ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

Για την είσοδο των επισκεπτών στον χώρο δεν απαιτείται εισιτήριο.

Το Μουσείο Σαγκάης

Το Μουσείο της Σαγκάης ιδρύθηκε το 1952 για να στεγάσει έργα της αρχαίας Κινεζικής τέχνης. Εκατόν σαράντα χιλιάδες αντικείμενα, από το ένα εκατομμύριο έργα τέχνης που απαρτίζουν τις συλλογές του, έχουν χαρακτηριστεί εθνικοί θησαυροί. Οι συλλογές του Μουσείου της Σαγκάης καλύπτουν ένα ευρύ χρονικό φάσμα, από την Νεολιθική περίοδο έως τις αρχές του 20ου αιώνα, και είκοσι μία κατηγορίες εκθεμάτων, όπως χάλκινα κεραμικά και καλλιγραφικά έργα, πίνακες ζωγραφικής, έργα από νεφρίτη και ελεφαντόδοντο, σκεύη από μπαμπού και λακαρισμένο ξύλο, μαντικά οστά, σφραγίδες, νομίσματα και τέχνεργα των εθνικών μειονοτήτων. Οι συλλογές των χάλκινων, της κεραμικής, της καλλιγραφίας και της ζωγραφικής είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Αριστουργήματα και θησαυροί του Μουσείου έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο ενώ το ίδιο το Μουσείο υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες.

Αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από 4 ηπείρους, στο Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών
Το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από 4 ηπείρους, στο Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών

Η ελληνική συλλογή περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ού αι., επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και ομαδικά παιχνίδια δρόμου και παιδικά έθιμα. Ξεχωρίζουν τα παιχνίδια που έφτιαξαν μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων), αναβιώσεις αυτών που έπαιζαν ως παιδιά.

Η ευρωπαϊκή συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από το 18ο έως τον 20ό αι., κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ – Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, 175 61 Παλ. Φάληρο

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00

Επικοινωνία: τηλ. 213 0258498

Η μαγεία των κεραμικών Ιζνικ, στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
Η έκθεση εστιάζει στα κεραμικά της οθωμανικής περιόδου και συγκεκριμένα σε αυτά που δημιουργήθηκαν τον 16ο αιώνα στην πόλη Ιζνίκ της Μ. Ασίας. Αγγεία με φωτεινά χρώματα και ζωντανά  σχέδια, τα οποία θαυμάστηκαν και έγιναν περιζήτητα τόσο κατά την περίοδο της παραγωγής τους όσο και κατά τον 19ο αιώνα,  αποτελούν ένα από τα πιο λαμπρά επιτεύγματα στην ιστορία της κεραμικής.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων τον 19ο αιώνα, το σταδιακό σχηματισμό συλλογών, τις πρώιμες μελέτες και την αναβίωση της τεχνοτροπίας στα εργαστήρια της Ευρώπης, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Ένα τμήμα της είναι αφιερωμένο στα ελληνικά κεραμικά του 20ού αιώνα που εμπνεύστηκαν από την αισθητική των Ιζνίκ, με ιδιαίτερη αναφορά στα εργαστήρια «Κιουτάχεια-Αθήναι», «Κεραμεικός» και «Icaro Rodi».

Παρουσιάζονται για πρώτη φορά επιλεγμένα κεραμικά από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και σπάνιες εκδόσεις από την προσωπική συλλογή του ιδρυτή του, Αντώνη Μπενάκη.

«Η Μαγεία των κεραμικών Ιζνίκ»  έρχεται σε διάλογο με την έκθεση «ICARO – ΙΚΑΡΟΣ. Το εργαστήριο κεραμικών της Ρόδου, 1928-1988», που λαμβάνει χώρα την ίδια χρονική περίοδο στο  Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1).

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00

Εισιτήρια: Είσοδος στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται στο εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου Μπενάκη: € 9, € 7

ΑΠΟ 06/10/2017 – ΕΩΣ 19/11/2017

ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, 105 53 Αθήνα

«Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» – Αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει στα δυο κτίριά του (Ηρακλειδών 16 και Απ. Παύλου 37, Θησείο) την έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας από τις 23 του Σεπτέμβρη 2017 έως και τις 29 του Απρίλη 2018, ενώ αντίστοιχα  θα παρουσιαστεί στη συνέχεια στο Πεκίνο η έκθεση «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων».

Η ανταλλαγή εκθέσεων μεταξύ του Μουσείου Ηρακλειδών στην Αθήνα και του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας Πολιτιστικών Βιομηχανιών Ελλάδας-Κίνας.

«Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία»

Η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία», με εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, από την αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα μέχρι τις τεχνικές ύφανσης, την κατασκευή χαρτιού, την τυπογραφία, τη σεισμογραφία, κλπ. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και επιδείξεις της αρχαίας κινεζικής υφαντικής τέχνης, των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής χαρτιού και εκτύπωσης, κ.ά. Δείτε εδώ περισσότερα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: