Παρασκευή 2 Μάρτη 2018 – Τι… παίζει σήμερα;
Μουσική, Θέατρο, Κινηματογράφος, Εικαστικά, Βιβλίο, Εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις – προτάσεις για έξοδο.
Μουσική
Μίλτος Πασχαλίδης και Ρίτα Αντωνοπούλου σε συναυλία προς τιμή του Θ. Μικρούτσικου στη Νέα Υόρκη
Το Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού στην Αστόρια / Νέα Υόρκη τιμώντας τα 40 χρόνια μουσικής παρουσίας του Θάνου Μικρούτσικου, διοργανώνει συναυλία – αφιέρωμα στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη, με τη συμμετοχή του Μίλτου Πασχαλίδη και της Ρίτας Αντωνοπούλου, την Παρασκευή 2 του Μάρτη.
Όπως σημειώνεται στο δελτίο τύπου του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού, με περισσότερα από 40 άλμπουμ και αμέτρητες επιτυχίες στην 40χρονη μουσική του καριέρα, ο Θάνος Μικρούτσικος έγινε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες. Με την ποίησης ως πηγή έμπνευσης και πολιτικής διαμαρτυρίας, ο Θάνος Μικρούτσικος έχει συνθέσει πολλά τραγούδια βασισμένα σε ποιήματα από Έλληνες και ξένους ποιητές, όπως ο Ευριπίδης, ο Αριστοφάνης, ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος, ο Ελύτης και ο Καββαδίας, ο Μπρεχτ, Ο Χικμέτ, ο Μπίρμαν κ.ά. Έχει επίσης γράψει όπερες, συμφωνική μουσική, και μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Ένα από τα πιο δημοφιλή του έργα ήταν το άλμπουμ Σταυρός του Νότου, ένα από τα μεγαλύτερα άλμπουμ στην ελληνική μουσική και το πιο γνωστό έργο του.
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Κρεμλίνο!
Πέντε μουσικοί στη σκηνή, με έγχορδα όργανα στα χέρια: βιολί, βιολοντσέλο, κρητική λύρα, κιθάρα, λαούτο, μπουζούκι, κοντραμπάσο. Ελάχιστος ηλεκτρισμός, για την ενίσχυση του ήχου τους και για τους πειραματισμούς τους. Μια παρέα που δημιουργεί, που συναισθάνεται, που ταξιδεύει εντός και εκτός συνόρων, εντός και εκτός του αναμενόμενου, εντός και εκτός τόπου και χρόνου. Μια παρέα που εξελίσσεται ασταμάτητα τα τρία τελευταία χρόνια. Κάθε εμφάνισή τους αποτελεί και μια νέα ηχητική και συναισθηματική εμπειρία.
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης διαγράφει μια δική του, ιδιαίτερη πορεία. Ψάχνει τον ρόλο του τραγουδιού σε μια εποχή δύσκολη και αντιμουσική. Διαλέγοντας τους συνεργάτες του, έχοντας σαν αποσκευή αλλά και σαν εισιτήριο διαρκείας το υλικό του, και πιστεύοντας στην ιερότητα της τέχνης που υπηρετεί, προσεγγίζει από την αρχή έννοιες όπως «έκφραση», «ερμηνεία», «ενορχήστρωση», «κοινό», «επικοινωνία», «συνύπαρξη», «μοιρασιά», «συνδημιουργία».
Μαζί του οι ξεχωριστοί μουσικοί Γιώργος Καλούδης, Μανόλης Πάππος, Φώτης Σιώτας,Δημήτρης Χατζηζήσης και Δημήτρης Τσεκούρας. Συνοδοιπόροι σταθεροί και πολύτιμοι, οι Βαγγέλης Λάππας και Βασίλης Δρούγκας στην ηχοληψία και ο Κωνσταντίνος Μαργκάς στα φώτα.
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μας υποδέχεται τα Παρασκευοσάββατα 23-24 Φεβρουαρίου & 2-3 Μαρτίου στο Κρεμλίνο
Γιώργος Καλούδης: Τσέλο, Κρητική Λύρα
Μανόλης Πάππος: Μπουζούκι, Λαούτο
Φώτης Σιώτας, Δημήτρης Χατζηζήσης: Βιολί
Δημήτρης Τσεκούρας: Κοντραμπάσο
Ηχοληψία: Βαγγέλης Λάππας και Βασίλης Δρούγκας
Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Μαργκάς
Είσοδος 13 ευρώ με μπύρα ή κρασί, 11 ευρώ φοιτητικό/ανέργων
ώρα έναρξης : 22:00
Κρεμλίνο, Καραΐσκου 119, Πλατεία Κοραή, Πειραιάς
τηλ. κρατήσεων 210 4100010
Ο Ορφέας Περίδης και η Λιζέτα Καλημέρη στη Σφίγγα
Όλες τις Παρασκευές (2, 9, 16 και 23) του Φλεβάρη: Ο Ορφέας Περίδης και η Λιζέτα Καλημέρη θα τραγουδήσουν και θα μας θυμίσουν τις πιο σημαντικές στιγμές της πορείας της δικής τους αλλά και του λαϊκού τραγουδιού! (είσοδος στο μπαρ 13€ με κρασί ή μπύρα, ώρα έναρξης: 22.30)
Ακαδημίας & Ζωοδόχου Πηγής, Αθήνα (Πεζόδρομος Κιάφας 13)
Τηλέφωνα: 211-4096149 & 6987-844845
Stand up comedy
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στον «Σταυρό του Νότου»
O «Σταυρός του Νότου», έχοντας κλείσει τα 20 χρόνια του και συνεχίζοντας για την 3η δεκαετία, φιλοξενεί και φέτος καλλιτέχνες που έχουν τιμήσει τις τρεις σκηνές με την παρουσία τους τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και νέους, πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες που βρίσκουν έδαφος να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους.
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος ανανεώνει την πετυχημένη του συνεργασία για 4η χρονιά με τον «Σταυρό του Νότου» και από την Παρασκευή 19 Γενάρη και κάθε Παρασκευή για 8 παραστάσεις η σκηνή του «Σταυρού του Νότου Plus» θα γεμίσει με γέλιο!
Στη νέα stand up comedy παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου θα υπάρχουν – όπως πάντα – πολιτική σάτιρα μέχρι να του βάλουν τσιμέντο στα πόδια και να τον πετάξουν στη θάλασσα, εγγυημένο κέφι, τρελή διάθεση και ανατρεπτικό χιούμορ, χωρίς επίσης να λείπουν οι εύστοχοι σχολιασμοί για όλους και για όλα και οι αυτοσαρκασμοί! Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Χαϊκάλης.
Εναρξη: 22.30. «Σταυρός του Νότου Plus», Φραντζή 14, Νέος Κόσμος. Τηλ. κρατήσεων: 2109226975.
Σ.Σ.: όπως ανακοίνωσε ο κωμικός, τα έσοδα της σημερινής παράστασης θα διατεθούν για καλό σκοπό: την ανακαίνιση του φτωχικού του Άδωνι Γεωργιάδη…
Μουσική
Ο Βαγγέλης Κορακάκης στη «Λαϊκή Σκηνή – Κρύπτη»
Ο Βαγγέλης Κορακάκης επιστρέφει στο μουσικό του σπίτι στην Καισαριανή. Η λαϊκή σκηνή «Κρύπτη» είναι το γνωστό στέκι του Βαγγέλη που όλοι γνωρίζαμε ως Μαγιοπούλα που άλλαξε όνομα.
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι ο Βαγγέλης Κορακάκης θα παρουσιάζει το έργο του μαζί άλλα αγαπημένα λαϊκά τραγούδια με τον σεβασμό και την ποιότητα που τους αρμόζει..
Μαζί του οι εξαιρετικοί μουσικοί: Γιάννης Καλαφατέλης (Ακορντεόν), Βασίλης Κορακάκης (Μπουζούκι/τραγούδι), Άγης Παπαπαναγιώτου (Κιθάρα/φωνή) και η Δέσποινα Ραφαήλ στο τραγούδι.
Κρύπτη, Οδεμησίου 9 και Βρυούλων, Τηλ. 21 3045 7179
Έκθεση
«Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει την έκθεση «Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη».
Έντεκα ενότητες, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε μία ποιητική συλλογή, κτίζουν την αφήγηση του βίου και του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη και επιχειρούν να αναδείξουν το αποτύπωμά του, πρωτίστως στο πεδίο της ποίησης και του πολιτισμού· συνάμα όμως και σε εκείνο της πολιτικής συμμετοχής και της κοινωνικής παρουσίας. Συστήνουν, με άλλα λόγια, την ποιητική και πολιτική ηθική του Αναγνωστάκη.
Ποιήματα, κριτικά δοκίμια, άρθρα, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα και οπτικοακουστικά τεκμήρια, τα οποία προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του ποιητή –όπως το ταξινόμησε ο γιος του, ο Ανέστης– αλλά και από τις συλλογές του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και του Αρχείου της ΕΡΤ, μας ταξιδεύουν στους σταθμούς της προσωπικής και συλλογικής πορείας του Μανόλη Αναγνωστάκη, όπως αυτή διαμορφώθηκε δυναμικά μέσα στις πολιτικές, τις κοινωνικές και τις πνευματικές συγκρούσεις των χρόνων 1940-1974, καθώς και στη μεταπολιτευτική περίοδο.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη, θα διαρκέσει έως τα τέλη Οκτώβρη του 2018, ενώ εντάσσεται στο πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» της UNESCO.
Εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής
Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από Σέκερη), Αθήνα 106 71
τηλ.: 210-3735253
Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά 9.00-16.00, Πέμπτη 9.00-20.00, Σαββατοκύριακο 10.00-15.00
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Εκθέσεις
Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης στο Μουσείο Ακρόπολης
Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης: Από το Σάββατο 28 Οκτώβρη 2017 έως τη Δευτέρα, 30 Απρίλη 2018, με ελεύθερη είσοδο.
Η συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με το Μουσείο Σαγκάης
Η εκθεσιακή δράση «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» υλοποιεί μέρος των στόχων που έθεσε το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα δύο Μουσεία. Αντίστοιχη δράση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σαγκάης (11 Ιανουαρίου – 8 Απριλίου 2018) με την παρουσίαση δύο αριστουργημάτων του Μουσείου της Ακρόπολης, του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης 670 (520-510 π.Χ.) και ενός ερυθρόμορφου καλύμματος λεκανίδας με διονυσιακή σκηνή (350-325 π.Χ.). Οι δύο αυτές δράσεις αποτελούν το πρώτο από τα πολλά βήματα που θα γίνουν στο πλαίσιο της συμφωνίας πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στα δύο Μουσεία.
Τα έργα τέχνης που θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Ακρόπολης
Το πρώτο έργο τέχνης που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο της δράσης «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» είναι μια χάλκινη τελετουργική λεκάνη που είχε κατασκευαστεί για την πριγκίπισσα Zi Zhong Jiang (770 – ύστερος 7ος αι. π.Χ.) και χρησίμευε ως αγγείο νερού για το πλύσιμο των χεριών πριν από τις ιεροτελεστίες και τα συμπόσια. Η καινοτόμα διακόσμηση του σκεύους με σχηματοποιημένα ζωόμορφα μοτίβα και ειδώλια, μοναδική στα χάλκινα σκεύη της εποχής, καθιστά τη λεκάνη του Μουσείου της Σαγκάης ένα πραγματικά σπάνιο αριστούργημα της Κινεζικής χαλκοτεχνίας.
Το δεύτερο έργο τέχνης είναι ένας εικονογραφημένος χάρτινος κύλινδρος του Κινέζου ζωγράφου Wu Hong της Δυναστείας των Τσίνγκ (17ος αι. μ.Χ.) με τίτλο «Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Διάφανου Ποταμού». Ο κύλινδρος απεικονίζει ένα ειρηνικό τοπίο με βουνά, ποτάμια, αγροικίες, περίπτερα, γέφυρες, βάρκες και ανθρώπινες μορφές ανάμεσά τους, περιγράφοντας έναν κόσμο ιδεατό ή έναν παράδεισο, που στα κινεζικά ονομάζεται shi-wai-tao-yuan. Η λεπτότητα και η ακρίβεια της πινελιάς του καλλιτέχνη προσδίδουν μοναδική αξία στο έργο αυτό, στο οποίο κυριαρχεί η ρεαλιστική απόδοση ενός τοπίου που μπορεί κανείς να δει, να περιπλανηθεί σε αυτό και να το βιώσει.
Χρήσιμες πληροφορίες για τους επισκέπτες
Τα δύο αντικείμενα της εκθεσιακής δράσης «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» θα εκτίθενται στο ισόγειο του Μουσείου της Ακρόπολης από τις 28 Οκτώβρη 2017 έως τις 30 Απρίλη 2018, τις μέρες & ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
Για την είσοδο των επισκεπτών στον χώρο δεν απαιτείται εισιτήριο.
Το Μουσείο Σαγκάης
Το Μουσείο της Σαγκάης ιδρύθηκε το 1952 για να στεγάσει έργα της αρχαίας Κινεζικής τέχνης. Εκατόν σαράντα χιλιάδες αντικείμενα, από το ένα εκατομμύριο έργα τέχνης που απαρτίζουν τις συλλογές του, έχουν χαρακτηριστεί εθνικοί θησαυροί. Οι συλλογές του Μουσείου της Σαγκάης καλύπτουν ένα ευρύ χρονικό φάσμα, από την Νεολιθική περίοδο έως τις αρχές του 20ου αιώνα, και είκοσι μία κατηγορίες εκθεμάτων, όπως χάλκινα κεραμικά και καλλιγραφικά έργα, πίνακες ζωγραφικής, έργα από νεφρίτη και ελεφαντόδοντο, σκεύη από μπαμπού και λακαρισμένο ξύλο, μαντικά οστά, σφραγίδες, νομίσματα και τέχνεργα των εθνικών μειονοτήτων. Οι συλλογές των χάλκινων, της κεραμικής, της καλλιγραφίας και της ζωγραφικής είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Αριστουργήματα και θησαυροί του Μουσείου έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο ενώ το ίδιο το Μουσείο υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες.
Αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από 4 ηπείρους, στο Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών
Το Moυσείο Μπενάκη Παιχνιδιών με πυρήνα την συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.
Η ελληνική συλλογή περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους: χειροποίητα παραδοσιακά παιχνίδια, πανηγυριώτικα και εμπορικά παιχνίδια του 20ού αι., επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και ομαδικά παιχνίδια δρόμου και παιδικά έθιμα. Ξεχωρίζουν τα παιχνίδια που έφτιαξαν μέλη των Κ.Α.Π.Η. (Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων), αναβιώσεις αυτών που έπαιζαν ως παιδιά.
Η ευρωπαϊκή συλλογή αποτελείται από αστικά και λαϊκά παιχνίδια από το 18ο έως τον 20ό αι., κυρίως από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς και από ευρωπαϊκές κούκλες με φορεσιές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ – Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, 175 61 Παλ. Φάληρο
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00
Επικοινωνία: τηλ. 213 0258498
«Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» – Αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει στα δυο κτίριά του (Ηρακλειδών 16 και Απ. Παύλου 37, Θησείο) την έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας από τις 23 του Σεπτέμβρη 2017 έως και τις 29 του Απρίλη 2018, ενώ αντίστοιχα θα παρουσιαστεί στη συνέχεια στο Πεκίνο η έκθεση «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων».
Η ανταλλαγή εκθέσεων μεταξύ του Μουσείου Ηρακλειδών στην Αθήνα και του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας Πολιτιστικών Βιομηχανιών Ελλάδας-Κίνας.
«Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία»
Η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία», με εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, από την αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα μέχρι τις τεχνικές ύφανσης, την κατασκευή χαρτιού, την τυπογραφία, τη σεισμογραφία, κλπ. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και επιδείξεις της αρχαίας κινεζικής υφαντικής τέχνης, των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής χαρτιού και εκτύπωσης, κ.ά. Δείτε εδώ περισσότερα.
Έκθεση
Van Gogh Alive – the experience: Βιωματικό «ταξίδι» στο έργο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ
3.000 πίνακες, σκίτσα και κινούμενες εικόνες προβάλλονται μέσω του συστήματος υψηλής τεχνολογίας SENSORY4™ σε τοίχους, κολώνες, οροφές, πάτωμα, σ’ ένα χώρο 1.500 μ2 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ 40 και πλέον πολυκάναλοι προβολείς υψηλής ευκρίνειας με ήχο υψηλής πιστότητας δημιουργούν μία τριασδιάστατη απεικόνιση στις πολλαπλές αυτές επιφάνειες. Οι ρέουσες εικόνες που γίνονται ένα σώμα με τους ψηφιακούς ήχους, γεμίζουν τον χώρο με πλούσιες προσλαμβάνουσες για όλες τις αισθήσεις, δημιουργώντας μία μαγευτική ατμόσφαιρα. Η βιωματική έκθεση Van Gogh Alive – the experience με περισσότερους από 10.000.000 θεατές σ’ όλο τον κόσμο, έρχεται για 4 μήνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τις 7 του Νοέμβρη έως και τις 5 του Μάρτη 2018.
Πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της εικαστικής δημιουργίας, που «ζωντανεύει» ένα εντυπωσιακό πολυθέαμα για όλες τις ηλικίες. Τα διαχρονικά αριστουργήματα ζωντανεύουν και ο επισκέπτης γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι τους. Αποσυντίθενται και ανασυντίθενται, αποκαλύπτουν την εποχή που εμπνεύστηκαν, το πώς ολοκληρώθηκαν, από που προήλθαν τα ερεθίσματα της κατασκευής τους. Εμπλέκονται με τη ζωή και τα βιώματα του δημιουργού τους, μας συνοδεύουν μέσα από τις πολύχρωμες στοές της έκθεσης σ’ ένα ταξίδι στα μέρη που ο Βαν Γκογκ έζησε και δημιούργησε στο Άμστερνταμ, στην Προβηγκία, στο Παρίσι.
Σ’ αυτήν τη διαδικασία ο θεατής αφού ενσωματωθεί κυριολεκτικά ως συστατικό της στοιχείο, παρεμβαίνει ακολούθως και ο ίδιος με την σειρά του σ’ αυτήν, μέσω των social media σε πραγματικό χρόνο και χώρο. Οι παρεμβάσεις του προβάλλονται μέσα στην ίδια την έκθεση στο Facebook & Twitter Wall, ενώ διαχέονται και σ’ όλους τους υπόλοιπους επισκέπτες, σε μία αναγωγή της συγκινησιακής εξατομικευμένης εμπειρίας σε συλλογική. Μέσω τις καθολικής επικοινωνίας με την τέχνη, που διασφαλίζει και την απόλυτη σε βάθος επικοινωνία του θεατή – επισκέπτη, με τα έργα αλλά και τον δημιουργό τους. Δείτε εδώ βίντεο.