Πώς η ιστορία γίνεται ταινία – Ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ στον Περισσό
Κάποιο δικαστήριο σε μια διαμάχη, έκρινε ότι ένα εκ των ιδρυτικών μελών του ΚΚΕ είναι ο… Νίκος Κοτζιάς. Την οριστική απάντηση όμως δίνει, η ταινία για τα 100 χρόνια του κόμματος, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό σε avant premiere σήμερα, Σάββατο.
Σε ένα Φεστιβάλ, όχι πολλά χρόνια πίσω, σύντροφος όχι πολύ καλά προετοιμασμένος για την «μάχη της καρέκλας» του Σαββατόβραδου, ψάχνει εναγωνίως μια. Προσεγγίζει κύριο μέσης ηλικίας και του ζητάει μια από τις φαινομενικά ελεύθερες που έχει συσσωρεύσει (πρωταρχικά;) στο τραπέζι του.
Ο μεσήλιξ κάτοχος πλήθους καρεκλών, δεν είναι διατεθειμένος να τις παραδώσει αμαχητί. Έτσι εν είδει μυθικής Σφίγγας, ανακοινώνει στο νεαρό πως θα του δώσει την πολυπόθητη καρέκλα, αν του απαντήσει σε μια απλή ερώτηση. «Ποιος ίδρυσε το ΚΚΕ;».
Και τι απαντάς σ’ αυτό σύντροφε αναγνώστη; Κάποιον από τους σταρ της εποχής της ίδρυσης του κόμματος, όπως τον Αβραάμ Μπεναρόγια; Το πιο ρεαλιστικό «η ανάγκη για αυτοτελή οργάνωση της εργατικής τάξης σε κόμμα»; Και μην ξεχνάς, μαζί με το «τι μπορεί να θέλει να πει ο ποιητής;» έρχεται και η πίεση της απειλής της δισκοπάθειας από την διαφαινόμενη ορθοστασία.
Τίποτα. Ο σύντροφος, αντί να απαντήσει στην ερώτηση που με αυταρέσκεια του απηύθυνε ο μεσήλιξ, έφυγε ψάχνοντας να βρει κάπου αλλού τη λύση του προβλήματός του. Χωρίς καν να το καταλάβει η επιλογή του, ήταν η πιο ταιριαστή για το μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Αντί να απαντήσει στην ερώτηση που του απηύθυνε πιεστικά ο προνομιούχος με αντάλλαγμα μια καρέκλα, συνέχισε την βασανιστική του πορεία, τουλάχιστον μέχρι οι συνθήκες να του επιτρέψουν να την πάρει χωρίς να ρωτήσει.
Γυρνώντας όμως στο ερώτημα αυτό καθ’ αυτό. Κάποιο δικαστήριο σε μια διαμάχη, έκρινε ότι ένα εκ των ιδρυτικών μελών του ΚΚΕ είναι ο… Νίκος Κοτζιάς. Την οριστική απάντηση όμως δίνει, η ταινία για τα 100 χρόνια του κόμματος, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό σε avant premiere σήμερα, Σάββατο.
Ο Χρήστος Κάλοου! Ναι, ο καλτ ήρωας της δεκαετίας του ’80 και του ’90, πρωταγωνιστής των Τσακαλιών αλλά και της Λάμψης. Είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει να διαβάσει το ψήφισμα του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΕΚΕ σε μια από τις δραματοποιήσεις που περιείχε το εξαιρετικής αισθητικής βίντεο. Μαζί του στο διάρκειας 100 λεπτών (ένα για κάθε χρόνο ύπαρξης του κόμματος;) ντοκιμαντέρ, συμμετέχουν και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί όπως οι συνήθεις ύποπτοι Παύλος Ορκόπουλος και Λίλα Καφαντάρη αλλά και ο ασυνήθης Δημήτρης Αλεξανδρής.
Στο τεχνικό κομμάτι της ταινίας, το οποίο ο υποφαινόμενος δεν έχει την παραμικρή κατάρτιση για να μπορέσει να κρίνει με κάποιο θεωρητικό στήριγμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο των δραματοποιήσεων. Εκτός από την πρώτη περίπτωση, όπου η δραματοποίηση αφορά το ιδρυτικό συνέδριο της ΚΝΕ, οι υπόλοιπες ντύνουν στην ουσία σαν videoclip τα τραγούδια του αγώνα που έχουν επιλεγεί.
Στην ταινία περιλαμβάνονται ακόμα από πολύ σπάνια ως και ανέκδοτα πλάνα από σπουδαίες στιγμές από την ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος αλλά και της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, ενώ σοβαρό είναι το ενδεχόμενο ένα σκουπιδάκι να μπει στο μάτι σας «και τώρα, τώρα το βγάζετε μωρέ, δεν είναι τίποτα» στην προβολή των πλάνων από την υποδοχή του Νίκου Ζαχαριάδη στην επιστροφή του από το Νταχάου κατά την οποία ο λαός της Αθήνας τον πάει σηκωμένο στα χέρια μέχρι το βήμα απ’ όπου επρόκειτο να μιλήσει στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Απόδειξη πως το εύστοχο πολιτικό σχόλιο, μπορεί να είναι ακόμα και η επιλογή της μουσικής ενός πλάνου αποτελεί η εισαγωγή μας στην εποχή του κοινού πορίσματος ΚΚΕ – ΕΑΡ και της στήριξης στην κυβέρνηση Τζαννετάκη. Πρώτο πλάνο σημαιάκια του Συνασπισμού και ο Λεωνίδας Κύρκος υπό τους ήχους θρίλερ στο βήμα της συγκέντρωσης! Σκηνοθετική μαεστρία.
Όπως αναφέρει και το ίδιο το ΚΚΕ, για το συγκεκριμένο έργο «Δομημένο σε διαδοχικές ενότητες, το ντοκιμαντέρ αξιοποιεί σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, αφήγηση, αλλά και δραματοποιημένες σκηνές, μαζί με σύγχρονα πλάνα από τους αγώνες του ΚΚΕ. «Ζωντανεύει» ηγετικές προσωπικότητες του Κόμματος, «απαγγέλλει» στίχους και κείμενα των δικών μας μεγάλων ποιητών και λογοτεχνών, μιλάει για το «χθες», το «σήμερα» και το «αύριο» που παλεύουμε να φέρουμε πιο κοντά».
Τα υπόλοιπα στην επίσημη παρουσίασή του στις 29 Οκτώβρη, σε ανοιχτή εκδήλωση στον Περισσό, όπου θα ανακοινωθούν και τα βραβεία του λογοτεχνικού διαγωνισμού που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια του Κόμματος.