«Σοβιετικοί Συνθέτες», συναυλία από τα σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Πατρών (Πρόγραμμα) – 100 χρόνια Οκτωβριανή Επανάσταση

Με τη συναυλία “Σοβιετικοί Συνθέτες” από τα σύνολα του Δημοτικού Ωδείου θα αρχίσει  την Τρίτη 7/11/2017, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στις 20:00 η σειρά εκδηλώσεων, για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, το 1917, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων

Με τη συναυλία “Σοβιετικοί Συνθέτες” από τα σύνολα του Δημοτικού Ωδείου θα αρχίσει  την Τρίτη 7/11/2017, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στις 20:00 η σειρά εκδηλώσεων, για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, το 1917, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων καταθέτοντας μια ολοκληρωμένη πολιτιστική πρόταση με τη συνδρομή των τεχνών (μουσική, κινηματογράφος, χορός) με αφορμή το σπουδαίο αυτό ιστορικό γεγονός παγκόσμιας σημασίας.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση της 7ης Νοεμβρίου στο επίκεντρο θα βρεθεί η κλασική μουσική από Σοβιετικούς Συνθέτες.

Η εκδήλωση θα αρχίσει με χαιρετισμό του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη και θα ακολουθήσει η συναυλία «Σοβιετικοί Συνθέτες» με τα Σύνολα του  Δημοτικού Ωδείου Πατρών να παρουσιάζουν έργα των: D. Shostakovich, S. Prokofiev, A. Khachaturian, I. Dunayevsky ,G. Sviridov. Συμμετέχουν:  Οι μουσικοί της «Ορχήστρας Πατρών», το σύνολο κρουστών «Κρούσις», η Ορχήστρα Δωματίου Δημοτικού Ωδείου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ     

Α΄ Μέρος

  1. Prokofiev  – Vision fugitives op 22 (αποσπάσματα)

                            ( μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων Rudolf  Barshai)

  1. Shostakovich – «Chamber Symphony»

                               ( String Quartet No 8)

                               Ερμηνεύουν οι μουσικοί της «Ορχήστρας Πατρών»

 

Β΄ Μέρος  

  1. Shostakovich     –  Percussion interlude from opera “The Nose”

                                    ερμηνεύει το «ΚΡΟΥΣΙΣ»

  1. Sviridov –« Romance» and « Winter Road» (from “the Snowstorm”)
  2. Shostakovich      –Valse  (from “Jazz Suite No 2”)
  3. Dunayevsky           – Ouverture ( from “Children of Captain Grant”)
  4. Shostakovich      – Romance (from “The Gadfly”)
  5. Prokofiev        –  Montagues and Capulets ( from“Romeo and Juliet”)
  6. Khachaturian   – Valse ( from “Masquerade”)

 

Ερμηνεύει  η «Ορχήστρα Δωματίου» του  Δημοτικού  Ωδείου Πατρών

Συμμετέχουν

1.Οι μουσικοί της «Ορχήστρας  Πατρών»

Βιολιά:  

Γ. Μαυρίδης, Μ. Σαφάροβα, Β. Ιβανώφ, Γ. Τόκαρεβ, Α. Σελαλμαζίδη, Ν. Μαυρίδης

 

Βιόλες:

Ρ. Σμαγκούλοβ, Σβ. Χμούροβα

Βιολοντσέλο – Γ.Μπεσσόνοβ, Ν. Κομισσάροβ

Κοντραμπάσσο – Β.Καραπετιάν

2..«Κρούσις»

Διδασκαλία  M. Mankovsky

Καζαντζίδης Νικόλαος

Θεοδωρόπουλος Γεώργιος – Φαίδων

Μαλαταράς Γιώργος

Χριστόπουλος Κωνσταντίνος

Μπούσιος Ηλίας

Χατζής Παναγιώτης

Μιληδάκης  Γιώργος

Ταβιτιάν Φίλιππος

  1. Mankovsky

 

3.Ορχήστρα Δωματίου  Δημοτικού  Ωδείου Πατρών

Διδασκαλία – Διεύθυνση : Γ. Μαυρίδης

Βιολί

Καλλίστρου Ευθυμία

Γεροπούλου Φωτεινή

Βαλμά Ισμήνη

Ζωγόγιαννη Πελαγία

Τζόλα Μαρία

Κόγκα Στεφανία

Αποστολοπούλου Παναγιώτα

Βουτσινά Δανάη

Μαυρίδης Νίκος

Γρηγορόπουλος Γιώργος  

 

Βιόλα

Βερονικιάτη Αγγελική

Σαμαράς Θόδωρος

 

Βιολοντσέλο

Κακαρούμπας Αλέξανδρος

Μωραϊτου Κατερίνα

 

Κοντραμπάσο

Φλώρος Νικήτας

Κοντογιώργης Θεόδωρος

Μαρία Φλωράτου

 

Κλαρινέτο

Σύρρου Αγγελική

Χαρδαλιά Μαρία

Παπαδάκη Δανάη

 

Φλάουτο

Βελισσαρίου Αναστασία

Παπαδοπούλου Κατερίνα

Αβραμίδη Παναγιώτα

 

Όμποε

Τσαγκρώνης Παναγιώτης

 

Φαγκότο

Τράκα Φαίη

 

Τρομπέτα

Κονταρίνης Βασίλης

Σμυρίλιος  Κωνσταντίνος

Κρουστά

Μιληδάκης Γιώργος

Χατζής Παναγιώτης

Χριστόπουλος Κωνσταντίνος

Θεοδωρόπουλος Φαίδων

Μαλαταράς Γιώργος

 

Πιάνο

Νινιού Παναγιώτα

 

Συμμετέχουν οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου:

 

Μαριάννα Σαφάροβα (Βιολί)

Σελαλμαζίδη Άλλα( Βιολί)

Γεροσλάβ Τόκαρεβ ( Βιολί)

Σμαγκούλοβ Ρόμπερτ (βιόλα)

Σβετλάνα Χμούροβα (βιόλα)

Κομισάροβ Νικολάι (βιολοντσέλο)

Γιούρι Μπεσσόνοβ (βιολοντσέλο)

Καραπετιάν Βιλέν (Κοντραμπάσο)

Ανδρικόπουλος Δημήτρης (Φαγκότο)

Δριμάλας Δημήτρης (Τρομπέτα)

Μαξίμ Μανκόβσκυ Κρουστά)

Διδασκαλία – Διεύθυνση :

Γιάννης Μαυρίδης

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

Το «Vision fugitives op 22» είναι μια σειρά μικρών έργων πιάνου που συνέθεσε ο S. Prokofiev μεταξύ 1915 και 1917 και πρωτοπαρουσιάστηκαν στις 15 Απριλίου 1918 στο Petrograd της Σοβιετικής Ένωσης.

Το «String Quartet No 8» από την Chamber Symphony του D. Shostakovich είναι αφιερωμένο στα θύματα του φασισμού και του πολέμου. Tο έργο γράφτηκε μέσα σε τρεις μέρες, από τις 12 έως τις 14 Ιουλίου 1960. Έκανε πρεμιέρα το 1960 στο Λένινγκραντ από το Beethoven Quartet.

Η όπερα «The Nose» γράφτηκε από τον D. Shostakovich μεταξύ 1927 και 1928 σε λιμπρέτο των D. Shostakovich, Yevgeny Zamyatin, Georgy Ionin και Alexander Preis. Ήταν η πρώτη όπερα του συνθέτη και βασίστηκε στην ομώνυμη ιστορία του Nikolai Gogol (1836).

O κορυφαίος Ρώσος νεορομαντικός συνθέτης Georgy Sviridov δραστηριοποιήθηκε καλλιτεχνικά με ενεργό τρόπο στη Σοβιετική Ένωση και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο της ΕΣΣΔ το 1968 και το 1980 και με τον τίτλο «Λαϊκός Καλλιτέχνης της ΕΣΣΔ». Έλαβε δυο φορές το βραβείο του Τάγματος του Λένιν. Τα αποσπάσματα «Romance» και «Winter Road» αποτελούν από τα πιο δημοφιλή έργα του συνθέτη και προέρχονται από τη μουσική του για τη ρωσική ταινία «Snowstorm»-Μουσικές εικονογραφήσεις στην ιστορία του Πούσκιν».

Η «Suite for Jazz Orchestra Νο 2» του D. Shostakovich γράφτηκε το 1938 και έκανε πρεμιέρα στις 28 Νοεμβρίου 1938 στη Μόσχα από την State Jazz Orchestra. Το έργο χάθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου αλλά ένα πιανιστικό κομμάτι από την σουίτα ξανακαλύφτηκε το 1999 από τον Manashir Yakubov. Το πιανιστικό βαλς της σουίτας έγινε διάσημο από την ταινία «Μάτια ερμητικά κλειστά» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Το «Overture» ανήκει στη μουσική για το σοβιετικό φιλμ “Children of Captain Grant” των Vladimir Vaynshtok και David Gutman του 1936, που έγραψε ο Ρώσος συνθέτης  Isaak Dunayevsky. Kατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Σοβιετικής Ένωσης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Dunayevsky με το μουσικό του θίασο διασκεύασε τα τραγούδια του Κόκκινου Στρατού. Πολέμησε με το ρωσικό στατό και κατά τη διάρκεια του πολέμου συνέθεσε πατριωτικά τραγούδια και λυρικές ρομάντσες. Ήταν από τους πρώτους συνθέτες στη Σοβιετική Ένωση που άρχισαν να χρησιμοποιούν την τζαζ αλλά και ένας από τους θεμελιωτές του σύγχρονου μιούζικαλ στη χώρα.

Η «Gadfly Suite, ορ 97α» είναι σουίτα για ορχήστρα που γράφτηκε από τον  D. Shostakovich για την ταινία «Gadfly», βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Ethel Lilian. To «Romance» που θα ακουστεί από τη σουίτα αυτή, είναι μια κομψή μελωδία γεμάτη χάρη και αίσθηση που μαγνητίζει με το υπέροχο σόλο του βιουλιού.

Το   «Montagues and Capulets» είναι μια εξέχουσα κλασική σύνθεση και ένα από τα πιο γνωστά θέματα του Ρώσου συνθέτη Sergei Prokofiev από το «Romeo and Juliet», το οποίο περιλαμβάνει δυο μέρη από το ομώνυμο μπαλέτο του 1935. Το μπαλέτο ήταν ανάθεση προερχόμενη από το Θέατρο Κιρόφ στο Λένινγκραντ.

Το «Masquerade» γράφτηκε το 1941 από τον Aram Khachaturian για τη θεατρική παράσταση του ομώνυμου έργου του Ρώσου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Mikhail Lermontov. Η μουσική είναι γνωστή με τη μορφή σουίτας 5 κινήσεων. Έκανε πρεμιέρα στις 21 Ιουνίου 1941 στο Θέατρο Vankhtangov της Μόσχας. Ήταν η τελευταία παραγωγή που ανέβηκε στο θέατρο πριν τη γερμανική εισβολή στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την εισβολή η παραγωγή διακόπηκε. Το περίφημο θέμα του Valse από το «Masquerade» ο  Khachaturian το έγραψε με μεγάλη δυσκολία. Ο συνθέτης εμπνεύστηκε και κινητοποιήθηκε από τα λόγια της ηρωίδας Νίνα του έργου: «Πόσο όμορφο είναι το νέο βαλς! Κάτι ανάμεσα στη θλίψη και στη χαρά κράτησε την λαρδιά μου». Ο  Khachaturian αφιέρωσε το «Valse» στην ηθοποιό που έπαιξε τη Νίνα στην παράσταση, την Alla Karanskaya.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: