Τετάρτη 4 Οκτώβρη 2017 – Τι… παίζει σήμερα;
Προτάσεις για έξοδο από το σπίτι.
Ιστορική μνήμη
Ο Δήμος Πατρέων τιμά την 73η επέτειο Απελευθέρωσης της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής
Ο Δήμος Πατρέων διοργανώνει για τρίτη χρονιά τον γιορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 4 Οκτώβρη 1944, από τον ΕΛΑΣ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΗ
-10 π.μ. Δοξολογία στην Μητρόπολη Πατρών
-11 π.μ. Ψηλά Αλώνια, Ομιλία από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη – Θεοδωρακοπούλου.
Κατάθεση στεφάνων και εκδήλωση.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 3 έως τις 6 Οκτώβρη (δείτε εδώ αναλυτικό πρόγραμμα).
Εικαστικά
Έκθεση Μικρογλυπτικής από το ΕΕΤΕ,στην αυλή της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ)
Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος διοργανώνει Έκθεση Μικρογλυπτικής στην αυλή της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), από τις 30 του Σεπτέμβρη έως 22 Οκτώβρη 2017.
Σκοπός της έκθεσης των γλυπτών έργων, μικρών διαστάσεων, η παρουσίαση σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και παράλληλα η επαφή των σημερινών καλλιτεχνών αλλά και του κοινού με τις μνήμες της Μακρονήσου.
Η Μακρόνησος λειτούργησε ως «Οργανισμός Αναμορφωτηρίων Μακρονήσου (Ο.Α.Μ.) όπως ονομάζανε το “σωφρονιστικό” Ίδρυμα στη Μακρόνησο το οποίο αποτέλεσε στρατόπεδο συγκέντρωσης και τόπο εξορίας στρατιωτών και χιλιάδων πολιτών, που οι αρχές έκριναν ότι έχρηζαν κοινωνικής, πολιτικής ή εθνικής «αναμόρφωσης», προκειμένου να απαρνηθούν με κάθε τρόπο την ιδεολογία τους. Μαρτυρικός τόπος, χώρος «σωφρονισμού» για στρατιώτες, χώρος βασανιστηρίων και εξόντωσης για χιλιάδες πατριώτες αγωνιστές, για χιλιάδες κομμουνιστές, που το κράτος των δοσιλόγων-και των συνεργατών των κατακτητών -το μετεμφυλιακό κράτος των διώξεων- το λειτούργησε από το 1947 ως το 1958.
Η έκθεση έχει ελεύθερο θέμα // Ώρες λειτουργίας: καθημερινά, 11.00-21.00
Συμμετέχουν:
Αθανασίου Εύη, Αλεξίου Σώτος, Αναστασιάδου Ντίνα, Αργυρακοπούλου Μαρία, Αυγέρης Αντώνης, Βάθης Δημήτρης, Βαμβακάρη Στυλιανή, Βασιλείου Αχιλλέας, Γαλανάκης Ανδρέας, Γεμενάκη Δανάη, Γεωργιλάκης Μάρκος, Γιαννακοπούλου Μαρία, Γλέζος Γεώργιος, Γρηγοριάδης Μάνος, Δριτσώνας Πέτρος, Δωρόπουλος Βασίλης, Ευαγγελάτος Κώστας, Ζαχαρή Νίκη, Θεοδώρου Μάρκος-Ιωάννης, Ιβάνοβ Τόμι, Κατσαρός Γιώργος, Κευγάς Μιχάλης, Κληρονόμος Νικόλας, Κουβαράτης Σωκράτης, Κούβελα Κωνασταντίνα, Κουσίδου Ελένη, Κυπριανού Μαρία, Κυριακός Αλέξανδρος, Κώστας Δημήτρης, Λαζοπούλου Χριστιάνα, Λαμπρέτσα Δήμητρα, Λιόντος Αποστόλης, Μαντέλλου Ελένη, Μαραγκού Κλεονίκη, Μαριανού Θέτις, Μαυρομιχάλης Σταύρος, Μιούντι-Γιουβανίδη Έλεν, Μορφογένη Λένα, Μουρίκης Νίκος, Μπλιάτσου Γεωργία, Μποκέας Νικόλαος, Μυρωδιάς Αντώνης, Ξένου Αθηναΐς, Παγωμένος Κώστας, Παπαζαφειρόπουλος Τάκης, Παπαθεοδώρου Κάλλια, Πατσόγλου Αλεξάνδρα, Πατσόγλου Αριστείδης, Παυλή Λήδα, Πολιτάκης Χαράλαμπος, Πολυχρονάτου Ελένη, Ριζόπουλος Γρηγόρης, Ρόκος Κυριάκος, Ρόμπολας Βαγγέλης, Σημαντήρα Χριστίνα-Σύλβια, Σκαλκώτος Χρήστος, Σκρέτης Γεώργιος, Σουβατζόγλου Γιάννης, Σουβατζόγλου Στέφανος, Σπυρόπουλος Ιωάννης, Στεργιοπούλου Ιωάννα, Στέφος Νίκος, Τσαούσι Μπεσίμ, Τσιμπουρλάς Χρήστος, Φόρτσας Δημήτρης, Χανδέλη Όλγα, Χριστοφυλάκης Στυλιανός
(Η φωτογραφία από το 902.gr)
1.200 δημιουργίες από 400 μαθητές, στην ετήσια έκθεση του Εικαστικού Εργαστηρίου του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων
Την Παρασκευή 29 του Σεπτέμβρη, στις 19:30, εγκαινιάζεται η ετήσια έκθεση ενηλίκων και παιδικών τμημάτων που διοργανώνει το Εικαστικό Εργαστήρι του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, όπου θα παρουσιαστούν πάνω από χίλιες διακόσιες δημιουργίες από 400 μαθητές.
Λόγω του μεγάλου αριθμού εκθεμάτων μάλιστα η έκθεση «μετακομίζει» και φέτος θα φιλοξενηθεί στην Αγορά Αργύρη.
Διάρκεια έκθεσης: από Παρασκευή 29/9/2017 έως και Τρίτη 17/10/2017
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Καθημερινές πρωί: 09:00 – 13:00 απόγευμα 17:00 – 21:00 // Σάββατα πρωί 09:00 -14:00
Τα εκθέματα προέρχονται από τα εργαστήρια ζωγραφικής, κεραμικής, κατασκευών, αγιογραφίας και κοσμήματος. Δείτε εδώ περισσότερα.
52α Δημήτρια – Θεσσαλονίκη: Revolution in Art Πολυμεσική Έκθεση
Η Οχτωβριανή Επανάσταση του 1917 τοποθετείται στο επίκεντρο της ψηφιακής έκθεσης η οποία παρακολουθεί την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στη Ρωσία μέσα από το έργο ρηξικέλευθων καλλιτεχνών, ομάδων και κινημάτων στο διάστημα από το 1900 έως το 1923, παράλληλα με τις ιστορικές εξελίξεις.
Φιλοξενώντας εικόνες προερχόμενες στην πλειοψηφία τους από τη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη του ΚΜΣΤ, η έκθεση αποτυπώνει το όραμα της κοινωνικοπολιτικής αλλαγής σε συνδυασμό με τις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις και τις κοινωνικές αλλαγές που σημειώθηκαν την περίοδο εκείνη, δημιουργώντας τις ιδεολογικές, φιλοσοφικές και υλικές προϋποθέσεις οι οποίες οδήγησαν στο εκρηκτικό αισθητικό φαινόμενο της ρωσικής πρωτοπορίας στις τέχνες.
Concept: Έλλη Χρυσίδου // Έρευνα: ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου // Ειδικός Σύμβουλος, Ερευνητής: Igor Voronkov // Σχεδιασμός έκθεσης: Εμμανουήλ Παπαδόπουλος // Σκηνογραφία: Γιάννης Κατρανίτσας // Επεξεργασία Οπτικοακουστικού Υλικού: Γαβρίλος Ψαλτάκης // Συντονισμός: Βίκυ Δαλκράνη (HELEXPO), Δημήτρης Κουρκουρίδης (IEE), Λέλα Τσεβεκίδου, Σοφία Συμεωνίδου (Διεύθυνση Πολιτισμού, Δήμου Θεσσαλονίκης), Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX) // Βοηθός για τη Συλλογή΄Υλικού: Αγγελική Χαριστού (ΚΜΣΤ) // Ενοικίαση Οπτικοακουστικού Εξοπλισμού: DIAPASON // Δικαιώματα ταινιών, Ποτέμκιν, Οκτώβρης και Απεργία: New Star
Σημ: Οι περισσότερες εικόνες ανήκουν στη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: Δήμος Θεσσαλονίκης -52α Δημήτρια, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ΔΕΘ -HELEXPO – ARTECITYA
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 1/10–03/12/2017
Δευτέρα-Παρασκευή 11:00-14:00, Σάββατο 11:00-14:00 & 17:00-21:00, Κυριακή 11:00-14:00
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ
Περίπτερο 2 ΔΕΘ-HELEXPO
Κινηματογράφος
«Σεργκέι Αϊζενστάιν και Οκτωβριανή Επανάσταση» – Αφιέρωμα στο Ζέφυρο
Αφιέρωμα στον Σεργκέι Αϊζενστάιν, στο σημαντικότερο ίσως των σκηνοθετών στην ιστορία της 7ης τέχνης, διοργανώνει η NEW STAR, με προβολές στο Ζέφυρο από την Πέμπτη 28 του Σεπτέμβρη έως τις 4 του Οκτώβρη. Θα προβληθούν τρεις από τις σημαντικότερες ταινίες του που σημάδεψαν την ιστορία του κινηματογράφου, «Οκτώβρης», «Ποτέμκιν» και «Απεργία». Δείτε εδώ trailer των ταινιών και περισσότερες πληροφορίες.
«ΟΚΤΩΒΡΗΣ»: Πέμπτη -Παρασκευή στις 22.30
«ΠΟΤΕΜΚΙΝ»: Σάββατο – Κυριακή στις 22.30
«ΑΠΕΡΓΙΑ»: Δευτέρα – Τετάρτη στις 22.30
«Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΝΤΕΛΑ ΡΟΒΕΡΕ» η σπάνια ταινία του Ρομπ. Ροσελίνι με τον Βιτ. Ντε Σίκα, ψηφιακά αποκατεστημένη από τη New Star
Από την Πέμπτη 28 του Σεπτέμβρη, η NEW STAR θα προβάλλει σε επανέκδοση, ψηφιακά αποκατεστημένη την κορυφαία , άγνωστη αλλά και βραβευμένη ταινία «Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΝΤΕΛΑ ΡΟΒΕΡΕ» (Il generale Della Rovere) (1959) του Ρομπέρτο Ροσελίνι.
Κάπου στην Ιταλία του 1943, ο βασικός ήρωας είναι ο κυνικός και χυδαίος Μπραντόνε, ένας μικροαπατεώνας του δρόμου, που βγάζει τα προς το ζην από το μαύρο εμπόριο. Ο συνταγματάρχης Μίλερ αποφασίζει να τον ρίξει κατάσκοπο στις φυλακές του Μιλάνου και έρχεται σε συνεννόηση μαζί του, ώστε να υποδυθεί την προσωπικότητα του στρατηγού Ντέλα Ρόβερε. Αυτός δέχεται να κλειστεί σε φυλακή και από εκεί να αποσπά τα μυστικά των αντιστασιακών Ιταλών πατριωτών.
Μπαίνει στη φυλακή με το ψευδώνυμο ‘’στρατηγός Ντέλα-Ρόβερε’’, με αποστολή να συναντήσει τους ιταλούς παρτιζάνους και να τους ξεσκεπάσει. Όμως, ο ‘’στρατηγός’’ γίνεται σιγά-σιγά φίλος με πολλούς και ο χαρακτήρας του μετασχηματίζεται σε βαθμό που ούτε ο ίδιος περίμενε.
Βλέπουμε το Βιτόριο Ντε Σίκα σε ένα εκπληκτικό ρόλο αλλά και τον Χάνες Μέσεμερ να υποδύεται εξαιρετικά σε β΄ ρόλο τον Γερμανό συνταγματάρχη. Μια τολμηρή ταινία που καταγράφει δύο πρόσωπα της ιταλικής κοινωνίας την περίοδο του πολέμου. Δείτε εδώπερισσότερα.
«Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη (trailer) – Από 14/9 στο Αλκυονίς new star art cinema
Η ελληνική εκπροσώπηση για τα Όσκαρ και πάλι στους κινηματογράφους από 14/9. Για όσους δεν πρόλαβαν να τη δουν, ραντεβού στο Αλκυονίς new star art cinema, καθημερινά στις 23.00.
Σε σενάριο του ίδιου του σκηνοθέτη του Βαγγέλη Μουρίκη και του Γιάννη Τσίρμπα, βασισμένο στο βιβλίο ‘’Η ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ’’ του Γιαννη Τσίρμπα. Με μακρύ φεστιβαλικό ταξίδι και πολλά βραβεία.
Πρωταγωνιστές οι Γιάννης Στάνκογλου, Μάκης Παπαδημητρίου, Βασίλης Κουκαλάνι, Ξένια Ντάνια, Θέμις Μπαζάκα, Ερρίκος Λίτσης και φόντο η Πλατεία Αμερικής μια παλιά συνοικία της Αθήνας χαρακτηριστική σήμερα, μιας εποχή μετανάστευσης, που τα όμορφα νεοκλασικά κτίριά της μας θυμίζουν την μεσοαστική Αθήνα του παλιού καιρού.
«Refuse to Sink» το σύνθημα της ταινίας. Ένα νεο-νουάρ πορτρέτο μιας Αθήνας που αντιδρά ακόμη στην πολυπολιτισμικότητα την πολυεθνική πλέον, πρώην αριστοκρατική Πλατεία Αμερικής.
Βραβείο της Fipresci, Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας και Ειδική μνεία για τον Βασίλη Κουκαλάνι, στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Δείτε εδώ περισσότερα.
Έκθεση
«Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» – Αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Το Μουσείο Ηρακλειδών θα παρουσιάσει στα δυο κτίριά του (Ηρακλειδών 16 και Απ. Παύλου 37, Θησείο) την έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία» του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας από τις 23 του Σεπτέμβρη 2017 έως και τις 29 του Απρίλη 2018, ενώ αντίστοιχα θα παρουσιαστεί στη συνέχεια στο Πεκίνο η έκθεση «ΕΥΡΗΚΑ. Επιστήμη, τέχνη και τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων».
Η ανταλλαγή εκθέσεων μεταξύ του Μουσείου Ηρακλειδών στην Αθήνα και του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (ΜΕΤΚ) στο Πεκίνο, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών και Συνεργασίας Πολιτιστικών Βιομηχανιών Ελλάδας-Κίνας.
«Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία»
Η έκθεση «Αρχαία κινεζική επιστήμη και τεχνολογία», με εκθέματα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μερικά από τα πιο αξιοθαύμαστα τεχνολογικά επιτεύγματα του κινεζικού πολιτισμού, ενός από τους αρχαιότερους στον κόσμο, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, από την αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα μέχρι τις τεχνικές ύφανσης, την κατασκευή χαρτιού, την τυπογραφία, τη σεισμογραφία, κλπ. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες και επιδείξεις της αρχαίας κινεζικής υφαντικής τέχνης, των παραδοσιακών μεθόδων κατασκευής χαρτιού και εκτύπωσης, κ.ά. Δείτε εδώ περισσότερα.