Τι… παίζει σήμερα;

Προτάσεις για έξοδο, την Παρασκευή 26 Μάη 2017…

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά»
Στο πλαίσιο αγωνιστικών πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων σε χώρους δουλειάς και σε γειτονιές, που αναλαμβάνουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και συνδικαλιστές ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη στα δικαιώματά της, στη ζωή της, το ΠΑΜΕ και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος πραγματοποιούν μεγάλη συναυλία με το σύνθημα «Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά».

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 του Μάη, στις 8.30 μ.μ., στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, με ελεύθερη είσοδο. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δημήτρης Κανέλλος, Πολυξένη Καράκογλου, Λάμπρος Καρελάς, Γιώργος Σαρρής και το συγκρότημα «Ναζίμ Χικμέτ» από την Τουρκία. Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία του ΠΑΜΕ και στα γραφεία των συνδικάτων.

17ο Athens Technopolis Jazz Festival
Το 17ο Athens Technopolis Jazz Festival έρχεται από τις 23 έως τις 28 Μάη στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων για να μας χαρίσει 5+1 μέρες υπέροχης jazz εμπειρίας. Σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, η πιο jazz σκηνή της πόλης θα υποδεχτεί 17 συγκροτήματα, περισσότερους από 150 μουσικούς, 3 ορχήστρες και την εορταστική αυτή ατμόσφαιρα θα συμπληρώνουν δύο μεγάλες παράλληλες εκδηλώσεις.

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, ενώνοντας και φέτος τις δυνάμεις της με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, είναι έτοιμη για άλλη μία μοναδική διοργάνωση. Την Παρακευή, τη σκηνή θα επισκεφτούν οι Andreas Hourdakis Trio (Σουηδία), Ricardo Toscano Quartet (Πορτογαλία) και Yuri Honing Acoustic Quartet (Ολλανδία) και το Σάββατο οι Marly Marques Quintet (Λουξεμβούργο), Miklós Lukács Trio Cimbiosis (Ουγγαρία) και Grandbrothers (Γερμανία).

Πρόγραμμα Παρασκευής 26/5
21.00 Andreas Hourdakis Trio (Σουηδία)
22.00 Ricardo Toscano Quartet (Πορτογαλία)
23.00 Yuri Honing Acoustic Quartet (Ολλανδία)
Χώρος – Αίθουσα: Κεντρική Αυλή — «Τεχνόπολις», Πειραιώς 100 // 118 54 Γκάζι // Τ: 213 0109300

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Η Απεργία»  του Σεργκέι Αϊζενστάιν, σε επανέκδοση από τη New Star
«Η Απεργία», το αριστούργημα του Σεργκέι Αϊζενστάιν, θα προβάλλεται από τις 25 Μάη στους κινηματογράφους σε επανέκδοση από τη New Star. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ενός από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Σκηνές από συναρπαστικό μοντάζ, κινηματογραφική καινοτομία και σουρεαλιστικό βαριετέ απεικονίζουν την επική μάχη ανάμεσα στο προλεταριάτο και τους καπιταλιστές.

H απεργία σαν πράξη, σαν σύμβολο, σαν ενόχληση, σαν δικαίωση, σαν παράλογο, χωρίς φωνή, η ταινία του Αϊζενστάιν είναι βωβή.

«Η ΑΠΕΡΓΙΑ» (Stachka)
Σοβιετική Ένωση, 1925, Διάρκεια 94΄
Σκηνοθεσία: Σεργκέι Αϊζενστάιν

Σενάριο: Grigori Aleksandrov, Sergei M. Eisenstein, Ilya Kravchunovsky, Valerian Pletnev. //  Ηθοποιοί: Grigori Aleksandrov, Maksim Shtraukh, Mikhail Gomorov. (Η Ομάδα Πράλετκουλτ Grigori Aleksandrov, Maksim Shtraukh, Mikhail Gomorov, και ερασιτεχνες ηθοποιοί.)

Κατά τη διάρκεια της τσαρικής κυριαρχίας στην Ρωσία, οι εργαζόμενοι ενός εργοστασίου είναι εν βρασμώ, προς κήρυξη μεγάλης απεργίας. Οι εργοδότες τους στέλνουν κατασκόπους δικούς τους και της κυβέρνησης, για να δουν τί μπορεί να κάνουν. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του πρωτοπόρου Σοβιετικού σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν γεμάτη συμβολισμούς και αντιθέσεις. Αφηγείται τη διενέργεια και καταστολή μιας απεργίας κάνοντας χρήση του μεταφορικού μοντάζ, δημιουργώντας εντυπώσεις μέσα από τη διαδοχική διαλεχτική σύγκρουση των εικόνων με στόχο τον προβληματισμό – σοκ – του θεατή και τη δημιουργία της σύνθεσης.

ΘΕΑΤΡΟ

Φωνές, του Χάρολντ Πίντερ στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
Οι «Φωνές» του Χάρολντ Πίντερ, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, ενώνουν για πρώτη φορά τον Δημήτρη Καταλειφό και την Όλια Λαζαρίδου επί σκηνής, στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, από 24 Μάη και για δέκα μόνο παραστάσεις. Mαζί τους οι ηθοποιοί: Λουκία Μιχαλοπούλου, Νίκος Πουρσανίδης, Μάνος Καρατζογιάννης. Ο νομπελίστας Χάρολντ Πίντερ με τα μονόπρακτά του Κάπου σαν την Αλάσκα, Νύχτα, Οικογενειακές Φωνές και Ένα για το δρόμο ανατρέχοντας στην παιδική ηλικία σκιαγραφεί την ύπαρξη, τον έρωτα, την οικογένεια και την εξουσία, δημιουργώντας ουσιαστικά κάτι που σχεδόν έχουμε χάσει: μια κοινή μνήμη, έναν κοινό τόπο, ένα σημείο αναφοράς ξεκάθαρο.

Σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη με τους ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΑΛΕΙΦΟ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΙΚΟ ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗ, ΜΑΝΟ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗ. Από 24 Μάη και για 10 μόνο παραστάσεις (έως  4 Ιούνη) στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου // Τετάρτη έως Σάββατο στις 21:15 – Κυριακή 20:00 // Διάρκεια: 90 λεπτά // Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, Πλαταιών και Προφήτη Δανιήλ 3,  Μεταξουργείο // Εισιτήριο: Κανονικό 15 ευρώ – Φοιτητικό / Ανέργων / ΑΜΕΑ / 12 ευρώ

Δήμος Αβδελιώδης – Ιωάννα Παππά: «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον»
Το αριστούργημα του Θρακιώτη πεζογράφου και ποιητή Γεωργίου Βιζυηνού, με ερμηνεύτρια την Ιωάννα Παππά, σκηνοθετεί ο  Δήμος Αβδελιώδης στο θέατρο Tempus Verum – Εν Αθήναις (Ιάκχου 19 – Γκάζι, Αθήνα).

Πρόκειται για τη βιωματική ιστορία του ίδιου του Βιζυηνού, όταν πριν κλείσει ακόμα τα δέκα του χρόνια και μετά τον πρόωρο θάνατο του Πατέρα, η Μητέρα του τον στέλνει στην Κωνσταντινούπολη για να μάθει την τέχνη του ράπτη, στο εργαστήριο Ραπτικής ενός γέροντος συγγενούς τους, ο οποίος του συμπεριφέρθηκε με μεγάλη σκληρότητα, ενώπιον όλων των κατά πολύ μεγαλύτερών του μαθητευομένων ραπτών, κάνοντας το μικρό ραφτόπουλο να ζήσει απροετοίμαστο και ανυπεράσπιστο μια βάναυση φυλακή.

Από τις 12 έως τις 28 του Μάη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00.

Συντελεστές: Διδασκαλία ερμηνείας, σκηνική όψη, φωτισμοί, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης // Κοστούμια: Αριστείδης Πατσόγλου // Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης // Live Πιάνο: Αλέξανδρος Αβδελιώδης // Διεύθυνση Παραγωγής: Αθηνά Ζώτου // Παραγωγή: Anagnorisis Εταιρεία Θεάτρου Κινηματογράφου // Πληροφορίεςστα τηλέφωνα: 210-3425170 & 6955469543

«Ακυβέρνητες Πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα – 1ο μέρος: «Η Λέσχη»: Για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή
Το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης για πρώτη φορά σε συμπαραγωγή θα παρουσιάσουν την τριλογία του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες πολιτείες». Πρόκειται για ένα διετές εγχείρημα που θα μεταφέρει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή το εμβληματικό αυτό έργο της μεταπολεμικής νεοελληνικής πεζογραφίας.

Το πρώτο μέρος «Η Λέσχη», θα παρουσιάζεται έως και τις 28 του Μάη στο Yπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, σε δραματουργία – σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου. Δείτε εδώ περισσότερα.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Ξεριζωμένοι», στην Άρτα με έργα της ζωγράφου – χαράκτριας Εύας Μελά
Το Εργατικό Κέντρο Άρτας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Άρτας, καλεί τους εργάτες και τις εργάτριες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες της Άρτας στην έκθεση ζωγραφικής που διοργανώνει με έργα της ζωγράφου – χαράκτριας Εύας Μελά, με θέμα «Ξεριζωμένοι», από την Τετάρτη 24 έως και το Σάββατο 27 Μάη.

Η έκθεση ζωγραφικής πραγματεύεται τον ξεριζωμό των ανθρώπων που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές, στρατιωτικές επεμβάσεις, η φτώχεια, η ανεργία.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Αρτας «Γιάννης Μόραλης» (πλατεία Γιάννη Μόραλη) και τα εγκαίνιά της θα γίνουν την Τετάρτη 24 Μάη στις 19.00, παρουσία της Εύας Μελά.

Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τετάρτη από 18.00 έως 22.00, Πέμπτη από 10.00 έως 13.00 και από 18.00 έως 21.30, Παρασκευή από 10.00 έως 13.00 και από 18.00 έως 21.30 και Σάββατο από 10.00 έως 13.00 και από 18.00 έως 21.30.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Τάσος Μαντζαβίνος, Το Κοράκι του Έντγκαρ Άλλαν Πόε
Ο Τάσος Μαντζαβίνος εικονογραφεί δύο μεγάλα ποιήματα του σκοτεινού ρομαντισμού: «Το Κοράκι» του Έντγκαρ Άλλαν Πόε και «Ο τάφος του Έντγκαρ Πόε» του Στεφάν Μαλλαρμέ. Μέσα από χαρακτικά, σχέδια και χρωματιστά μελάνια, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να μεταφέρει τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του Αμερικανού ποιητή: το κοράκι ως άνοιγμα στην αιωνιότητα.

Η έκθεση συνοδεύεται από ομότιτλη εικονογραφημένη έκδοση του ΜΙΕΤ, βασισμένη στο παλαιότερο συλλεκτικό έργο των εκδόσεων Μίμνερμος.  Παράλληλα, παρουσιάζεται στην έκθεση το καλλιτεχνικό λεύκωμα είκοσι αριθμημένων αντιτύπων με δώδεκα μελάνια του Μαντζαβίνου, εμπνευσμένα από το ποίημα του Στεφάν Μαλλαρμέ «Ο τάφος του Έντγκαρ Πόε».

Μέχρι τις 3 Ιούνη // 2017Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11 Θεσσαλονίκη // Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη 10:00-15:30 — Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-20:00 — Σάββατο 10:00-16:00 // Πληροφορίες: 2310 288 036

«Νίκος Κούνδουρος. Μάρτυρες στο κάδρο»
Στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας, διοργανώνεται και θα παρουσιαστεί  για τους μήνες Μάιο – Ιούνιο έκθεση-αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο  με τον τίτλο «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ, ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ». Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο έργο του Κούνδουρου με έργα ζωγραφικής του ιδίου με φωτογραφικά πορτρέτα από την ταινία του «Μπαϋρον», με εικόνες, με αρχειακό υλικό και όλα εκείνα που συνθέτουν το «μαρτυρολόγιο» του ελληνισμού μέσα από το χρωστήρα και τον καμβά του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας (ΙΑΜΥ), τηλ.  22980-52355  / www. iamy.gr // Επιμέλεια – Οργάνωση: MVN Consultans – Γιώργος Μυλωνάς // Διάρκεια έκθεσης: 6 Μάη – 02 Ιούλη 2017. // Ώρες επισκέψεων: Καθημερινά 9:00 – 16:00 / Θερινή Περίοδος:  9:00 – 16:00 & 19:30 – 21:30

“Α constant condition of emergency” [Ι]
Η έκθεση ενδιαφέρεται να αναδείξει το επείγον ως συνθήκη στην οποία καλείται κάποιος να αντιδράσει και να βρει λύσεις – Συνήθως το επείγον προκύπτει από μια διαδικασία που ενώ εξελίσσεται σιγά και αθόρυβα εμφανίζεται αίφνης ή / και ένα  ξαφνικό γεγονός- φυσική καταστροφή, πόλεμο, οικονομικό / χρηματιστηριακό κραχ κλπ. (Διαβάστε εδώ περισσότερα). ARTISTS_  Lanfranco Aceti / Nikos Branidis / Stella Kapezanou / Babis Karalis / Anna Khodorkovskaya / Anthia Loizou / Jenn E Norton / Panayiotis Nezis / Agelos Skourtis / Antonis Vathis  / Apostolos Zerdevas

Από 6 Μάη έως 26 Μάη 2017 (ώρα  12:00 – 21:00) // :BaseGALLERY, Κολοκοτρώνη 57, τηλ. 6972 0111 83

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2014-2017. Έκθεση των Αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. παρουσιάζουν την έκθεση ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2014-2017 που περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 10:00-22:00, Παρασκευή 10:00-19:00, Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακή 11:00-15:00. // Διάρκεια έκθεσης: 6-25 Μάη 2017

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ www.mmca.org.gr ΕΓΝΑΤΙΑ 154 (ΔΕΘ-HELEXPO) 546 36 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ.: 2310 240002 , Τ + F: 2310 281567 E: [email protected] // Φιλικό για παιδιά – Δωρεάν είσοδος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: “Fine Art”: 80 φωτογράφοι από διαφορετικά μέρη του κόσμου
Από την Ελλάδα μέχρι την Ιαπωνία και από τον Καναδά μέχρι το Ιράν, 80 φωτογράφοι παρουσιάζουν έργα τους στην έκθεση «Fine Art» από τις 26 Μάη μέχρι και τις 8 Ιούνη.

Οι Fine Art φωτογραφίες έχουν ένα μεγάλο κοινό το οποίο έλκεται πάντα από τη διαφορετική αισθητική στην απεικόνιση της πραγματικότητας. Οι εικόνες έχουν μία μαγεία η οποία προκύπτει από την οπτική του φωτογράφου και από τη διάθεσή του να παρουσιάσει κάτι το συνηθισμένο μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα και μία άλλη αντίληψη. (Δείτε εδώ περισσότερα)

Αυτή η ευκαιρία δίνεται στη Blank Wall Gallery, όπου πάνω από 80 καλλιτέχνες από διαφορετικά μέρη του κόσμου, από την Ελλάδα μέχρι την Ιαπωνία και από τον Καναδά μέχρι το Ιράν θα παρουσιάσουν έργα τους στην έκθεση με τίτλο «Fine Art” η οποία θα διαρκέσει από τις 26 Μάη μέχρι και τις 8 Ιούνη.

Επιμέλεια έκθεσης: Μάρκος Δολόπικος

Πληροφορίες:  Τηλέφωνα: +302114052138 και +306943868124 www.blankwallgallery.com // [email protected] // Είσοδος Ελεύθερη

«Μνημείων Μνήμες. Η φωτογραφική απεικόνιση των αρχαίων μνημείων της Αθήνας κατά τον 19ο αιώνα»
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το  Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς παρουσιάζουν την έκθεση  φωτογραφίας πρωτότυπου αρχειακού υλικού του Μουσείου, «Μνημείων Μνήμες, Η φωτογραφική απεικόνιση των αρχαίων μνημείων της Αθήνας κατά τον 19ο αιώνα», από 4 έως 31 Μαΐου 2017,   στο Πολιτιστικό  Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».

Η έκθεση, αντλεί πρωτότυπο υλικό από το αξιολογότατο αρχείο του Μουσείου και παρουσιάζει τη διαδρομή που μπορεί να κάνει ένας σύγχρονος περιπατητής, ξεκινώντας από το ναό του Ολυμπίου Διός και την Πύλη του Αδριανού, έως τον Παρθενώνα και το μνημείο του Φιλοπάππου, από όπου μπορεί να αγναντέψει όλη την Αθήνα. Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γνωριμία με τις αρχαιότητες της Αθήνας, μέσα από τον φακό των φωτογράφων Φίλιππος Μαργαρίτης, Δημήτριος Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Αθανασίου, Πέτρος Μωραίτης, Αφοι Ρωμαίδη, Nelly, Henri Beck, John Stillman, Felix Bonfils, James Robertson, Underwood & Underwood.

Διάρκεια έκθεσης : 4 έως 31 Μάη 2017 // Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης – Θησείο, Τηλ. 210-3452150 – Στάση Μετρό Κεραμεικός // Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10:00 – 20:00, Κυριακή  10:00 – 14:00 // Είσοδος Ελεύθερη

Κώστας Μπαλάφας, «Φωτογραφικές Μνήμες από τη Σύγχρονη Ελλάδα»
Μεγάλη αναδρομική έκθεση του μεγάλου Έλληνα φωτογράφου  παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών (Μαιζώνος 110). Ο Κώστας Μπαλάφας είναι ένας γνήσια λαϊκός καλλιτέχνης, αφενός γιατί ο λαός είναι ο βασικός πρωταγωνιστής των φωτογραφιών του, αφετέρου γιατί σ’ αυτόν κυρίως απευθύνεται αυτό το έργο. Εκτός από ανεξάντλητη πρώτη ύλη δηλαδή, οι άνθρωποι του λαού αποτελούν και τον τελικό αποδέκτη του έργου του. Η θεματική του έργου του, με ελάχιστες ίσως μικρές παρενθέσεις, είναι αξιοσημείωτα συνεχής και συνεπής, και υπήρξε κατά βάση η καταγραφή της μεταπολεμικής ελληνικής κοινωνίας σε κάθε της έκφανση. Η Ελλάδα όμως μέσα από τις φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα δεν είναι γραφική καρτ-ποσταλική, επιδερμικά ιστορική ή απλά μια γεωγραφικά προνομιακή χώρα. Είναι ένας ζωντανός παλλόμενος τόπος γεμάτος συγκρούσεις, ανακαλύψεις, αντιθέσεις. Η καταγωγή του από την Ήπειρο όξυνε οπωσδήποτε την ευαισθησία του στην καταγραφή της ζωής του Έλληνα, που αποκομμένος από τις μητροπόλεις της προόδου και των αποφάσεων, δίνει έναν άνισο αγώνα με αντίξοες συνθήκες. Έτσι ο φωτογράφος περιδιαβαίνει και καταγράφει, με το θαυμασμό ενός παιδιού και το αισθητήριο ενός καλλιτέχνη, το σφυγμό του ελληνικού χώρου από τις αλυκές του Ιονίου ως τα χειμαδιά της Ηπείρου και από την αρχιτεκτονική του Αιγαίου ως τα λιγνιτωρυχεία του Αλιβερίου και τα σιδηρουργεία της Αθήνας.

Δημοτική Πινακοθήκη (Μαιζώνος 110, Πάτρα) Διάρκεια έκθεσης: 5 Μαΐου – 28 Μαΐου 2017 Εγκαίνια: Παρασκευή 5 Μαΐου, στις 20:00 Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 10:00-13:00, Τρίτη & Παρασκευή 18.00-21.00 Κυριακή κλειστά

«Πορτραίτα Ιστορίας», Βούλα Παπαϊωάννου – Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960
Το βλέμμα δύο κορυφαίων φωτογράφων του 20ου αιώνα στις ταραγμένες εποχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της ανασυγκρότησης στην Ελλάδα παραβάλλει η έκθεση «Πορτραίτα Ιστορίας» που συνδιοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Η έκθεση αποτελεί μία ανθολογία εικόνων των φωτογράφων Βούλα Παπαϊωάννου και Δημήτρη Χαρισιάδη, όπου αποτυπώνεται η Ελλάδα κατά το κρίσιμο διάστημα 1940-1960.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 200 περίπου έργα, καθώς και άλλο ιστορικό υλικό, μαζί με δύο πορτραίτα των φωτογράφων από την τηλεοπτική εκπομπή «Παρασκήνιο» της ΕΡΤ. Στα έργα, περιλαμβάνονται σε πλήρη μορφή τα δύο σπάνια κατοχικά λευκώματα «Μαύρο Λεύκωμα» της Βούλας Παπαϊωάννου και «Σούπα του παιδιού και ΙΚΑ Πειραιώς» του Δημήτρη Χαρισιάδη, όπου αντανακλάται το σκληρό πρόσωπο του Πολέμου και ο αγώνας για επιβίωση.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Μόσχοβη, Μανώλης Σκούφιας // Διάρκεια: 06/04/2017-10/09/2017 // Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, 1ος όροφος, Λιμάνι) Ναυάρχου Βότση 3, ΤΚ 54624 Θεσσαλονίκη, Tηλ: 2310 566 716 – Fax: 2310 566 717 – E-mail:  [email protected]

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: