Τι… παίζει σήμερα; «Αποδράσεις» από το σπίτι – Δευτέρα 26 Απρίλη 2021

Ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, περιήγηση σε μουσεία, μουσική, τηλεοπτικές σειρές, βιβλία και άλλες προτάσεις για τις μέρες που πρέπει να μένουμε στο σπίτι.

“Ο Στέλιος Μάινας συναντά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη” on demand

O ηθοποιός Στέλιος Μάινας συναντά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμαντή και διαβάζει μερικά από τα αριστουργηματικά του διηγήματα. Αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το περιεχόμενο και το βαθύτερο νόημα των κειμένων και αποδεικνύει πόσο σημερινός είναι ο Παπαδιαμάντης ακόμη και σήμερα γιατί “…σαν να ‘χαν τελειωμό τα πάθια και οι καϋμοί του Κόσμου…

Η υποκριτική του Στέλιου Μάινα και οι ήχοι των ψαλτάδων και μουσικών Κώστα Κωσταντάτου και Ουράνιας Πάτζιου μπλέκονται γλυκά με τα πρώτα αρώματα της Άνοιξης.

• “Το μυρολόγι της Φώκιας”
Το διήγημα πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Πατρίς” το 1908 και περιλαμβάνεται στην συλλογή “Πασχαλινά διηγήματα” που εκδόθηκε στην Αθήνα από τον εκδοτικό οίκο “Φέξη” το 1912. Το διήγημα αυτό του Παπαδιαμάντη, που θεωρείται από τα καλύτερά του, ξεχωρίζει μέσα στην παγκόσμια λογοτεχνία.

• “Έρως Ήρως”
“Η βάρκα αραγμένη στην ακρογιαλιάν, η μπαρούμα δεμένη έξω εις ένα βράχον… Και ο μικρός ναύτης, ο Γιωργής της Μπούρμπαινας, εξαπλωμένος επάνω εις την πρύμνην… εκοιμάτο με ανοικτόν το όμμα…”

Σημείωση: Για να δούμε την εκδήλωση χρειάζεται να αγοράσουμε ένα εισιτήριο / κωδικό. Μετά την αγορά θα λάβουμε στο email μας link με τη σελίδα της παραγγελίας μας από όπου θα μπορούμε να κατεβάσουμε το παραστατικό μας (εισιτήριο). Αγορά εισιτηρίου μέσω viva.gr

 

Πλατεία Θεάτρου” ή αλλιώς “Το θέατρο στο ραδιόφωνο”

Ο Αθήνα 9.84, στηρίζει τον πολιτισμό ακόμη μια φορά και συνεργάζεται με 10 συγγραφείς, 10 σκηνοθέτες και 40 ηθοποιούς για να χαρίσει ξανά τη μαγεία του θεάτρου στους ακροατές του!

Από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, η ερτζιανή θεατρική σκηνή του Αθήνα 9.84 (στη συχνότητα 9.83) ανοίγει την αυλαία της με την εκπομπή “Πλατεία Θεάτρου” για να φιλοξενήσει ένα μικρό θησαυρό από νεοελληνικά έργα. Γνωστά και πρωτοεμφανιζόμενα. Κωμωδίες, μονολόγους, δράματα, βιογραφίες και αφηγήσεις με αποσπάσματα ζωής. Έργα φυγής, αντισυμβατικά, ρεαλιστικά και έργα εποχής. Σάτιρες και ρομαντικές ιστορίες που μιλούν για την αιώνια αγάπη. Έργα που έχουν διανύσει μία πετυχημένη πορεία επί σκηνής.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Θάνος Αλεξίου, Ιωάννης Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Σαράντος Γεωγλερής, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Γιώργος Γλάστρας, Ευγενία Δημητροπούλου, Θανάσης Δήμου, Τάσος Ιορδανίδης, Δημήτρης Κατσώνης, Χρήστος Κελαντώνης, Ελένη Κοκκίδου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Νατάσα Φαίη Κοσμίδου, Γιάννης Λεάκος, Θάνος Λέκκας, Στέφανος Ληναίος, Χριστίνα Μαξούρη, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γιώργος Μιχαλάκης, Κώστας Μπούντας, Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Σοφία Πανάγου, Αργύρης Πανταζάρας, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Αντωνίνα Παπαθανάσογλου, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Κατερίνα Παπανδρέου, Μαρία Παπαφωτίου, Παύλος Πιέρρος, Ρένη Πιττακή, Φοίβος Ριμένας, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Τζούλη Τσόλκα, Γιωργής Τσουρής, Έλλη Φωτίου, Αγνή Χιώτη, Γιώργος Χρυσοστόμου.

Απρίλιος
• Δευτέρα 19/4 : “Σωτηρία με λένε” της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία του Τάσου Ιορδανίδη
• Δευτέρα 26/4: “Το τάβλι” του Δημήτρη Κεχαίδη, σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη

Μάιος
• Δευτέρα 3/5: “Αβελάρδος και Ελοίζα” σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού
• Δευτέρα 10/5: “Το αμάρτημα της μητρός μου” του Γεωργίου Βιζυηνού, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη
• Δευτέρα 17/5: “Φωνάζει ο κλέφτης” του Δημήτρη Ψαθά, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου
• Δευτέρα 24/5: “Χαρτοπόλεμος” του Βαγγέλη Ρωμνιού, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη, δραματουργία και επεξεργασία του Γιωργή Τσουρή
• Δευτέρα 31/5: “Καλιφόρνια ντρίμιν” του Βασίλη Κατσικονούρη, σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά

Ιούνιος
• Δευτέρα 7/6: “Δεν μ’ αγαπάς. Μ’ αγαπάς”, το έργο και η σκηνοθεσία είναι του Πέτρου Ζούλια και βασίζεται στο κείμενο της Φωτεινής Τσαλίκογλου
• Δευτέρα 14/6: “Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ” σε κείμενο και σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου
• Δευτέρα 21/6: “Καληνύχτα Μαργαρίτα” του Γεράσιμου Σταύρου, σε σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη

Τα podcast κάθε παράστασης, αμέσως μετά τη ραδιοφωνική τους μετάδοση, θα παραμένουν για μια εβδομάδα στο site του σταθμού διαθέσιμα για ακρόαση. Μετά το τέλος της εβδομάδας θα ενοικιάζονται με μια συμβολική τιμή και τα ποσοστά των εκτελεστικών δικαιωμάτων θα αποδίδονται σε όλους τους συντελεστές μέσω συμφωνίας του Αθήνα 9. 84 με τις εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα με τη ραδιοφωνική μετάδοση της “Πλατείας Θεάτρου”, θα προβάλλεται στο site www.athina984.gr βίντεο οπτικής ερμηνείας κάθε έργου στη νοηματική γλώσσα το οποίο θα συνοδεύεται από πρόσθετους εξειδικευμένους υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους.

 

“Μεγάλες Ταινίες Μικρού Μήκους” στο Ψηφιακό Κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Για δεύτερη χρονιά, οι βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους του 2020, από το Φεστιβάλ Δράμας και τις Νύχτες Πρεμιέρας, έρχονται στο κανάλι YouTube του Ιδρύματος Ωνάση.

Διαθέσιμες για 7 ημέρες από την ημέρα προβολής

Οικεία πρόσωπα, η ουρά έξω από τα εκδοτήρια, ιστορίες που θέλουμε να ζήσουμε, η κουβέντα μετά. Οι σκοτεινές κινηματογραφικές αίθουσες μας έχουν λείψει. Όμως, ακόμη και μέσα στην πανδημία ο κινηματογράφος συνεχίζει να ζει, να αναπνέει, να εξελίσσεται. Όσο μικρές κι αν είναι οι οθόνες που βλέπουμε ταινίες, τα συναισθήματα παραμένουν το ίδιο δυνατά.

Εξερευνήστε από την Παρασκευή 23 Απριλίου, στις 19:00 στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση τους “βραβευμένους” κόσμους Ελλήνων σκηνοθετών στο παράξενο έτος 2020, καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά το Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, φέρνοντας στις οθόνες μας “Μεγάλες Ταινίες Μικρού Μήκους”, τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν το 2020. Φέτος, τα δύο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν τόσο σε ψηφιακό όσο και σε φυσικό χώρο, συνδυάζοντας προβολές σε θερινά σινεμά και ψηφιακές προβολές σε ειδικά διαμορφωμένες πλατφόρμες. Οι ταινίες που βραβεύτηκαν ξεχώρισαν για την τόλμη και την ιδιαίτερη ματιά τους σε κοινωνικά και υπαρξιακά θέματα του “εδώ και τώρα”.

• Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 | 19:00
Οι βραβευμένες ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας 2020
Διαθέσιμες έως τις 30.04.2021 στις 23:59
-“Bella” της Θέλγιας Πετράκη
-“Πρώτος Έρωτας” του Χάρη Ραφτογιάννη
-“Όταν Γελάω Κλείνουν τα Μάτια μου” του Ντάνιελ Μπόλντα
-“Mare Nostrum” του Δημήτρη Αναγνώστου

• Σάββατο 24 Απριλίου 2021 | 19:00
Οι βραβευμένες ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2020
Διαθέσιμες έως την 01.05.2021 στις 23:59
-“Βούτα” του Δημήτρη Ζάχου
-“Madonna F64.0” του Σταύρου Μαρκουλάκη
-“Απόδραση από τον εύθραυστο πλανήτη” του Θανάση Τσιμπίνη
-“Μελατονίνη” του Νίκου Πάστρα
-“Ανθολόγιο μιας πεταλούδας” του Κωστή Χαραμουντάνη
-“Η κλήση” του Μάριου Ψαρά
-“Antivirus” της Αναστασίας Σίμα
-“Το Βάζο” του Κυριάκου Ρόντση
-“Στα Βήματά της” της Αναστασίας Κρατίδη
-“Όπως θα συνέβαιναν μέσα στο νερό” της Ανθής Δαουτάκη

 

Η Ταινιοθήκη στο σπίτι IV: Μνήμες δικτατορίας

21-27 Aπριλίου 2021 – Δωρεάν στο online.tainiothiki.gr

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει τις online προβολές μέσα από την ψηφιακή της αίθουσα και από την Τετάρτη 21 Απριλίου παρουσιάζει το νέο, τέταρτο κατά σειρά πρόγραμμα της επιτυχημένης ενότητας «Η Ταινιοθήκη στο σπίτι» με το αφιέρωμα «Μνήμες Δικτατορίας», που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Από την Τετάρτη 21έως και την Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου θα προβληθούν 13 εμβληματικές ταινίες από τους Θόδωρο Αγγελόπουλο, Παντελή Βούλγαρη, Δήμο Θέο, Νίκο Καβουκίδη, Νίκο Κούνδουρο, Φρίντα Λιάππα, Δημήτρη Μακρή, Ροβήρο Μανθούλη, Τώνια Μαρκετάκη, Γιώργο Σταμπουλόπουλο, Παύλο Τάσιο και τους Σάκη Μανιάτη/Γιώργο Τσεμπερόπουλο.

Την εκδήλωση έθεσε υπό την αιγίδα της η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, λαμβάνοντας υπ’ όψη τη μεγάλη απήχηση των προηγούμενων τριών κύκλων προβολών της Ταινιοθήκης στην ελληνική ομογένεια.

To αφιέρωμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Δεύτερου Προγράμματος 103,7 και εντάσσεται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινηματογράφου που το Δεύτερο έχει προγραμματίσει για το διάστημα 19 με 26 Απριλίου, με αφιερώματα, ειδικές εκπομπές, διαγωνισμούς και “βραδιά Όσκαρ”, εν όψει της 93ης απονομής των βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου. Συντονιστείτε με το Δεύτερο και ενημερωθείτε για τους συντελεστές και τις ταινίες του επετειακού αφιερώματος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια του προγράμματος Μαρία Κομνηνού, «την περίοδο της δικτατορίας, αλλά και τα χρόνια που προηγήθηκαν, στην Ελλάδα αναδύθηκε ένας εναλλακτικός κινηματογράφος, πολύ διαφορετικός από το κυρίαρχο μοντέλο του εμπορικού ελληνικού σινεμά, που κατά τη διάρκεια της επταετίας στάθηκε απέναντι στις καθεστωτικές προπαγανδιστικές ταινίες εθνικιστικού χαρακτήρα. Ο πολιτικός κινηματογράφος, όπως υπογραμμίζει και η Αγλαΐα Μητροπούλου, ανθίζει μέσα στην καταπίεση, και τα χρόνια αυτά δημιουργήθηκαν σημαντικές ταινίες που με έναν τρόπο αλληγορικό μίλησαν για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της Δικτατορίας, σε μια εποχή που οι ταινίες αυτές, οι εκδόσεις και οι ελληνικές ραδιοφωνικές εκπομπές του εξωτερικού ήταν οι χώροι που αναπτύχθηκε η αντιστασιακή δημόσια σφαίρα, έχουμε την γέννηση αυτού που ονομάστηκε «Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος» με καταλύτη το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου».

O θεατής θα έχει μια σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσει αυτές τις ταινίες-ορόσημα, με την υπογραφή μερικών από τους σημαντικότερους έλληνες σκηνοθέτες.

«Ήδη στα μέσα της δεκαετίας του ‘60», εξηγεί η Μ. Κομνηνού, «εμφανίζονται νέες τάσεις είτε από έμπειρους κινηματογραφιστές σαν τον Ροβήρο Μανθούλη, που ανιχνεύει την βαθειά πληγή μέσα από το αστραφτερό πρόσωπο της νέας Αθήνας (Πρόσωπο με πρόσωπο), είτε από νεότερους όπως ο Αγγελόπουλος, ο Βούλγαρης, η Μαρκετάκη, ο Κωστανταράκος, ο Πανουσόπουλος αλλά και ο Σφήκας, ο Φέρρης και ο Τορνές, οι οποίοι, μεταξύ πολλών άλλων, συνεργάζονται με τον Δήμο Θέο στο πολιτικό θρίλερ Κιέριον.

Ο Γιώργος Σταμπουλόπουλος σκιαγραφεί την συνειδητοποίηση ενός νέου για τα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας (Ανοιχτή επιστολή). Ο Νίκος Κούνδουρος εξερευνά τις πολιτικές των ταυτοτήτων με το εμβληματικό ** Vortex**. Με την επιβολή της δικτατορίας ο Αγγελόπουλος γυρίζει την πρώτη ταινία της τριλογίας του πολιτικού κινηματογράφου, τις Μέρες του 36. Ο Παντελής Βούλγαρης στο Προξενιό της Άννας σκιαγραφεί την αποτυχημένη εξέγερση μιας καταπιεσμένης «ψυχοκόρης» και κερδίζει στο Φεστιβάλ του Βερολίνου τρία βραβεία. Ο Παύλος Τάσιος δίνει το Γκονταρικό Ναι μεν αλλά ενώ ο Θανάσης Ρεντζής και ο Νίκος Ζερβός, γυρίζουν το Μαύρο+Ασπρο ένα πορτραίτο της εποχής, γυρισμένο λίγο πριν το Πολυτεχνείο. Η Τώνια Μαρκετάκη, γυρίζει από το Παρίσι και τολμά να σπάσει το ανδρικό κατεστημένο της ανδρικής πρωτοπορίας γυρίζοντας τον ανατρεπτικό Ιωάννη τον Βίαιο, ενώ το άλλο μεγάλο αστέρι του ΝΕΚ, η Φρίντα Λιάππα, θα μας δώσει μια αυτοβιογραφική σχεδόν ταινία το 1977, στο Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις. Λίγο αργότερα, ο εξόριστος στην Ιταλία Δημήτρης Μακρής θα γυρίσει μια ταινία κοινωνικού ρεαλισμού, την Καγκελόπορτα. Στον χώρο του ντοκιμαντέρ, δύο πολύ νέοι κινηματογραφιστές, ο Σάκης Μανιάτης και ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος, παρακολουθώντας την αντίδραση των κατοίκων των Μεγάρων στην απαλλοτρίωση της γης τους, θα βρεθούν σε μια δίνη ιστορικών γεγονότων που καταλήγουν στο Πολυτεχνείο. Αυτή την πολυκύμαντη πορεία των κινητοποιήσεων εναντίον της δικτατορίας, με δικό του αλλά και ανέκδοτο υλικό, καταγράφει ο βετεράνος Νίκος Καβουκίδης στις Μαρτυρίες».

Θα προβληθούν 11 ταινίες μυθοπλασίας και 2 ντοκιμαντέρ:

  • Πρόσωπο με πρόσωπο (1966), Ροβήρος Μανθούλης
  • Vortex ή Το Πρόσωπο της Μέδουσας (1967), Νίκος Κούνδουρος
  • Ανοιχτή Επιστολή (1967), Γιώργος Σταμπουλόπουλος
  • Κιέριον (1968), Δήμος Θέος
  • Μέρες του ’36 (1972), Θόδωρος Αγγελόπουλος
  • Ναι μεν αλλά (1972), Παύλος Τάσιος
  • Το προξενιό της Άννας (1972), Παντελής Βούλγαρης
  • Ιωάννης ο βίαιος (1973), Τώνια Μαρκετάκη
  • Μαύρο + Άσπρο (1973), Θανάσης Ρεντζής-Νίκος Ζερβός
  • Μέγαρα (1974), Σάκης Μανιάτης – Γιώργος Τσεμπερόπουλος (ντοκιμαντέρ)
  • Μαρτυρίες (1974), Νίκος Καβουκίδης (ντοκιμαντέρ)
  • Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις (1977), Φρίντα Λιάππα
  • Η καγκελόπορτα (1978), Δημήτρης Μακρής

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες online για 30 ώρες μετά την έναρξη τους (από την στιγμή που θα πατηθεί το play) και θα προβάλλονται για 7 ημέρες, χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, με όριο τις 600 δωρεάν θεάσεις ανά ταινία.

 

 

On demand προβολή της συναυλίας του Μίλτου Πασχαλιδή στο Θέατρο Βράχων το 2018

Οι συναυλίες του Μίλτου Πασχαλίδη στο φεστιβάλ “Στην Σκιά Των Βράχων” είναι sold out και μένουν αξέχαστες για το δυναμισμό, τις εκπλήξεις αλλά και την ατμόσφαιρά που δημιουργεί η επικοινωνία τραγουδιστή και κοινού.

Στις 22 Ιουνίου του 2018, η βραδιά τα είχε όλα αυτά στο μέγιστο βαθμό: ο Μίλτος σε εξαιρετική διάθεση και φόρμα τραγούδησε κομμάτια από όλους του δίσκους της 25χρονης πορείας του, από τα πρώτα του βήματα με τους Χαΐνηδες ως “Τα Τραγούδια Που Ζουν Λαθραία”, που είχαν κυκλοφορήσει λίγους μήνες πριν. Με μεγάλη συγκίνηση απέτισε φόρο τιμής σε αγαπημένους του δημιουργούς, στον Άλκη Αλκαίο, τον Θάνο Μικρούτσικο αλλά και τον Τζίμη Πανούση. Παράλληλα το κοινό, που είχε πλημμυρήσει το επιβλητικό Θέατρο Βράχων, τραγουδούσε μαζί του, γελούσε και συγκινούνταν, αποτελώντας πολύτιμο συμπρωταγωνιστή μιας πραγματικά σπάνιας συναυλίας.

Η βραδιά καταγράφηκε με έμπνευση και ταλέντο από τις κάμερες του Γιάννη Μαργετουσάκη.

Παίζουν οι:
Θύμιος Παπαδόπουλος – πνευστά
Πάρις Περυσινάκης – λύρα, μαντολίνο
Δημήτρης Σινογιάννης – ηλεκτρική κιθάρα
Νίκη Γρανά – πιάνο, ακορντεόν, τραγούδι
Δημήτρης Μουτάφης – μπάσο, τραγούδι
Ηλίας Δουμάνης – τύμπανα

Ηχοληψία: Πασχάλης Κολέντσης, Ηλίας Καρούμπαλης
φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης
Βιντεοσκόπηση: Γιάννης Μαργετουσάκης, Kiss The Frog
Παραγωγή: Σταμάτης Στέβης, Stray Music

Σημείωση: Για να δούμε την συναυλία χρειάζεται να αγοράσουμε ένα εισιτήριο / κωδικό. Μετά την αγορά θα λάβουμε στο email μας link με τη σελίδα της παραγγελίας μας από όπου θα μπορούμε να κατεβάσουμε το παραστατικό μας (εισιτήριο). Αγορά εισιτηρίου μέσω viva.gr.

 

“Η αγριόπαπια ή η διαλεκτική της μετα-αρετής” του Χένρικ Ίψεν σε on demand προβολή

“Η Αγριόπαπια” του Χένρικ Ίψεν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, μια παράσταση για τον ρόλο του ζωτικού ψεύδους στη ζωή των ανθρώπων αλλά και τη σχέση του ανθρώπου με την φύση, που απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές και θεατρικά βραβεία θα προβληθεί στην on demand πλατφόρμα του θεάτρου Πορεία από τις 10 έως τις 26 Απριλίου 2021.

Ο Γκραίγκερς γυρίζει στην πατρίδα του έπειτα από χρόνια απουσίας σ’ ένα ερημικό μέρος, όπου ανέπτυξε τη φιλοσοφία του για τη ζωή, την οποία αποκαλεί “επιταγή του ιδεώδους” και συνοψίζεται στον αγώνα για επίτευξη της αλήθειας με κάθε θυσία. Επιστρέφοντας ξανασυναντά τον παιδικό του φίλο Γιάλμαρ Έκνταλ, ο οποίος ζει σε μία πλάνη ως προς την οικογενειακή του γαλήνη, τη συζυγική του ευτυχία και το μέγεθος της προσωπικότητάς του. Ο Γκραίγκερς τον θεωρεί τότε ιδανικό παραλήπτη για την “επιταγή” του και επιχειρεί να οδηγήσει την οικογένεια Έκνταλ στη συνειδητοποίηση της ψευδαίσθησής της και να “σώσει” με κάθε κόστος την αγριόπαπια από τον βυθό.

Η αλήθεια πρέπει να αποκαλύπτεται, όποιο κι αν είναι το κόστος, διότι μόνο τότε μπορεί κανείς να γίνει κοινωνός της ιδεώδους ζωής, υποστηρίζει ο Γκραίγκερς κατά την αντιπαράθεσή του με τον Ρέλινγκ πάνω στη μοίρα του Γιάλμαρ. Το ζωτικό ψεύδος είναι η θεραπεία διά πάσαν νόσον, αντιτείνει ο πνευματικός του αντίπαλος. Ο Χένρικ Ίψεν, ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές κι επαναστάτες του παγκόσμιου θεάτρου, για άλλη μια φορά αποκαθηλώνει πρότυπα γράφοντας την Αγριόπαπια, μια ποιητική και γεμάτη συμβολισμούς τραγικωμωδία για τα ζωτικά ψεύδη και τις μετα-αρετές μας, που διαδραματίζεται μέσα στο χάσμα δύο οικογενειών.

Συντελεστές:
Μετάφραση – Απόδοση – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Συνεργάτις Δραματουργός: Έρι Κύργια
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Nalyssa Green
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Σκηνοθεσία κινηματογραφικού μέρους: Χρήστος Δήμας
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτσοκώστα, Ελένη Μιχαηλίδου, Μάγδα Καυκούλα
Φωτογραφίες – trailer παράστασης: Βάσια Αναγνωστοπούλου

Διανομή:
Βέρλε: Θέμης Πάνου
Γκρέγκερς Βέρλε: Γιάννος Περλέγκας
Γερο-Έκνταλ: Γιώργος Μπινιάρης
Γιάλμαρ Έκνταλ: Γιάννης Κότσιφας
Γκίνα Έκνταλ: Λένα Δροσάκη
Χέντβικ: Σίσσυ Τουμάση
Κυρία Σέρμπι: Άννα Μάσχα
Ρέλινγκ: Αντίνοος Αλμπάνης
Μόλβικ: Γιάννης Καπελέρης
Πέτερσεν: Αλκιβιάδης Μαγγόνας
Γιένσεν: Στέργιος Κοντακιώτης
Ένας παχουλός κύριος: Νίκος Πυροκάκος
Ένας φαλακρός κύριος: Ανδρέας Νάτσιος
Ένας μύωπας: Γιάννης Γούνας

Περισσότερες πληροφορίες για την on demand προβολή εδώ.

 

“Ξυπόλυτοι στο Πάρκο” του Νηλ Σάιμον σε on demand προβολές

Η Happy Productions παρουσιάζει σε Online Streaming, από επαγγελματικό συνεργείο με 5 κάμερες & 12 τεχνικούς, σε τηλεσκηνοθεσία, ειδικά για τις ανάγκες του streaming, της έμπειρης Ρέινας Εσκενάζυ, την παράσταση “Ξυπόλυτοι στο Πάρκο”.

Τί συμβαίνει όταν ένα νιόπαντρο ζευγάρι διαπιστώνει πως το σπίτι των ονείρων του είναι μια “τρύπα”, μπάζει νερά, δεν έχει θέρμανση και ο ένοικος της πάνω σοφίτας περνάει από το διαμέρισμά τους για να μπει στο δικό του; Πόση αγάπη χωράει στο αστεία άβολο διαμερισματάκι;

Το “Ξυπόλυτοι στο Πάρκο” παρουσιάστηκε στο Broadway για 1.530 παραστάσεις, έγινε μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο και από τότε φιλοξενείται στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου. Παράλληλα καθιέρωσε τον Νηλ Σάιμον ως έναν από τους πιο δημοφιλείς θεατρικούς συγγραφείς όλων των εποχών, μια κωμική ιδιοφυΐα, χάριν στην έξυπνη γραφή του και την ικανότητά του να αναδεικνύει τους χαρακτήρες των ηρώων του.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:
Ο Πωλ (Αργύρης Αγγέλου), ένας συντηρητικός δικηγόρος, παντρεύεται την Κόρι (Βασιλική Τρουφάκου), μια ανέμελη κοπέλα. Η συγκατοίκησή τους όμως σε ένα σπίτι, το οποίο δεν πληροί την περιγραφή του συμβολαίου και ο διαφορετικός τρόπος που οι δυο τους αντιμετωπίζουν την ζωή, τους φέρνει αντιμέτωπους με μια σειρά αναπάντεχων, τρελών, κωμικών καταστάσεων.
Το σπίτι είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με εκείνο που είχαν αρχικά δει, το δωμάτιο τους είναι μια “τρύπα”, η τζαμαρία της οροφής μπάζει νερά, θέρμανση δεν υπάρχει και το κυριότερο …ο κύριος Βελάσκο (Άρης Λεμπεσόπουλος) ένοικος της σοφίτας από πάνω, πρέπει να περνάει μέσα από το διαμέρισμά τους για να μπει στο δικό του!
Η μητέρα της Κόρι (Ελένη Κρίτα) που επισκέπτεται συχνά την κόρη της γκρινιάζει επίμονα, ο μυστηριώδης Κος Βελάσκο φλερτάρει ασύστολα, ο καιρός χαλάει επικίνδυνα.. Όταν κάποια στιγμή εμφανίζονται και οι τρίδυμοι αδερφοί Μαμαντού (Ζερόμ Καλούτα)… το ζευγάρι φτάνει στα όριά του.
Τι θα γίνει τελικά; …Η συνέχεια στο Online Streaming.r>Ταυτότητα Παράστασης
Συγγραφέας: Νηλ Σάιμον
Σκηνοθεσία: Ρέινα Σ. Εσκενάζυ
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνικά: Άση Δημητρολοπούλου
Κοστούμια: Μάριος Καραβασίλης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική/Ενορχήστρωση: Σταμάτης Γιατράκος
Φωτογραφία: Gridfox (Δημήτρης Γκιολές)
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Παπαδοπούλου
Γραφιστική Επεξεργασία: Gridfox (Στιβανάκης Γιάννης)
Διεύθυνση Παραγωγής: Ιωάννης Παντελίδης

Διανομή: Αργύρης Αγγέλου, Βασιλική Τρουφάκου, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ελένη Κρίτα, Jerome Kaluta, Κυριανάκης Νίκος

Σημείωση: Για να δούμε την παράσταση χρειάζεται να αγοράσουμε ένα εισιτήριο / κωδικό. Μετά την αγορά θα λάβουμε στο email μας link με τη σελίδα της παραγγελίας μας από όπου θα μπορούμε να κατεβάσουμε το παραστατικό μας (εισιτήριο). Αγορά εισιτηρίου μέσω viva.gr.

 

Δείτε την σοβιετική αριστοτεχνική ταινία των Γκριγκόρι Κόζιντσεφ και Λεονίντ Τράουμπεργκ, «Η Νέα Βαβυλώνα» (1929), για την Κομμούνα του Παρισιού

Η Κατιούσα προτείνει: «Η Νέα Βαβυλώνα» των Γκριγκόρι Κόζιντσεφ και Λεονίντ Τράουμπεργκ

 

Streaming live sessions από το Half Note Jazz Club

• Σάββατο 10 Απριλίου – Τετάρτη 5 Μαίου
“Τσάι γιασεμιού: Η Αρλέτα μάς εμπνέει”

Ο Βασίλης Ρακόπουλος και η Νάνα Μπινοπούλου, μαζί με τους  μουσικούς Ανδρέα Πολυζωγόπουλο και Πέτρο Κούρτη, ξαναζωντανεύουν τραγούδια της Αρλέτας και των αγαπημένων της συνθετών Μάνου Χατζιδάκι και Γιάννη Σπανού, στη σκηνή του Half Note!

Αγαπημένα τραγούδια της Αρλέτας όπως το “Μια φορά θυμάμαι”, “Η σερενάτα”, “Ο λύκος”, “Χάρτινο το φεγγαράκι” και παραδοσιακά ηπειρώτικα μέσα από μια ευαίσθητη και σύγχρονη αυτοσχεδιαστική προσέγγιση. Η κιθάρα του Βασίλη Ρακόπουλου, ο ήχος της τρομπέτας του Αντρέα Πολυζωγόπουλου και τα κρουστά του Πέτρου Κούρτη, δημιουργούν στιγμές ιδιαίτερης αισθαντικότητας καθώς πλαισιώνουν διακριτικά, την όπως πάντα σταθερή, στις αρχές του ποιοτικού τραγουδιού, ερμηνεία της Νάνας Μπινοπούλου.

Παίζουν οι μουσικοί:
Νάνα Μπινοπούλου, φωνή
Βασίλης Ρακόπουλος, κιθάρα
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, τρομπέτα
Πέτρος Κούρτης, κρουστά

Σημείωση: Για να δούμε την συναυλία χρειάζεται να αγοράσουμε ένα εισιτήριο / κωδικό. Μετά την αγορά θα λάβουμε στο email μας link με τη σελίδα της παραγγελίας μας από όπου θα μπορούμε να κατεβάσουμε το παραστατικό μας (εισιτήριο). Αγορά εισιτηρίου μέσω viva.gr.

 

Ψηφιακή περιήγηση στο σύνολο των έργων του Μουσείου του Λούβρου

Το Μουσείο του Λούβρου, μέσω μιας νέας online πλατφόρμας (https://collections.louvre.fr) παρουσιάζει δωρεάν διαδικτυακά το σύνολο των εκθεμάτων από όλες τις συλλογές του.

Περισσότερα από 480.000 έργα του μπορεί κανείς να τα απολαύσει από τον υπολογιστή του για πρώτη φορά.

Στον νέο ιστότοπο ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει συγκεκριμένα έργα χρησιμοποιώντας μια σειρά χρηστικά φίλτρα αναζήτησης, μπορεί να δει τα έργα ανάλογα με το είδος τους (πίνακες, γλυπτά, ταπισερί κ.ο.κ.) ή στα θεματικά άλμπουμ που έχει δημιουργήσει το ίδιο το Μουσείο, με αριστουργήματα από όλο τον κόσμο. Επίσης, μπορεί να αναζητήσει έργα με βάση το όνομα του καλλιτέχνη, τη χώρα προέλευσης του καλλιτέχνη κ.λπ.

Τα έργα παρουσιάζονται στις Συλλογές ανεξάρτητα από τον τόπο όπου πραγματικά βρίσκονται: Σε έκθεση στο Μουσείο, στους κήπους, σε μακρύ δανεισμό σε άλλα ιδρύματα της Γαλλίας ή άλλων χωρών, σε αποθήκευση – συντήρηση κ.λπ. Σε κάθε έργο αναφέρονται πληροφορίες για τον τόπο όπου βρίσκονται.

Παράλληλα, κάθε έργο συνοδεύεται από αναλυτικές πληροφορίες για την περίοδο δημιουργίας του, τις διαστάσεις του, την πορεία του έργου μέχρι να φτάσει στο Μουσείο του Λούβρου κ.ά.

Το Μουσείο παραμένει κλειστό από τον Οκτώβρη, ωστόσο η διοίκησή του εκτιμά ότι αυτή η κίνηση της ψηφιακής παρουσίασης του πλούτου των εκθεμάτων του θα αυξήσει την επισκεψιμότητα μετά το άνοιγμά του. Εξάλλου, στον ιστότοπο που διαμόρφωσε, περιλαμβάνεται και ένας διαδραστικός χάρτης απευθυνόμενος σε όσους σχεδιάζουν την επίσκεψή τους στο Μουσείο.

 

Ο Γιώργος Μεράντζας ΖΩΝΤΑΝΑ στο Antart Studio

«Νότα χαράς και καλύτερης διάθεσης στις μαύρες μέρες» – Διαδικτυακή μουσική παράσταση με τον Γιώργο Μεράντζα

 

“Γιούγκερμαν” του Μ. Καραγάτση ξανά σε on demand προβολή

Ο Γιούγκερμαν, το εμβληματικό μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και διασκευή Στρατή Πασχάλη, μετά από 2 χρόνια επιτυχίας και 70.000 θεατές επιστρέφει στην on demand πλατφόρμα του θεάτρου Πορεία.

Διαθέσιμο για προβολή: από 2/4 00:01 έως 24/5 23:59
*H προβολή της παράσταση διαθέτει δυνατότητα επιλογής υποτίτλων στα ελληνικά ή τα αγγλικά.
*Μετά την έναρξη της προβολής η παράσταση παραμένει διαθέσιμη για 24 ώρες και μέχρι το χρονικό όριο που έχει οριστεί για την ενοικίασή της.

Ο κεντρικός ήρωας, ο Φιλανδός Βασίλης Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν, γόνος πλούσιας οικογένειας, Ίλαρχος της Λευκής Φρουράς του τσάρου, ένας τυχοδιώκτης που παλεύει με τα φαντάσματά του, οδηγείται μετά τη ρωσική επανάσταση στην Ελλάδα. Το παρελθόν του βαραίνει ένας φόνος, μια γυναίκα που μοιραζόταν μ’ έναν Ανθυπολοχαγό, εμπορία ναρκωτικών, κραιπάλες κάθε είδους, το ποτό, η χαρτοπαιξία, οι εκβιασμοί, οι απάτες… Δαιμόνιος και αδίστακτος, στη νέα του πατρίδα ανέρχεται κοινωνικά αποκτώντας μία σημαντική θέση στην τράπεζα, πλούτο και γόητρο, ένας “αλήτης αριστοκράτης” που κάτω απ’ τον αδυσώπητο ελληνικό ήλιο θα έρθει αντιμέτωπος με τον εαυτό του, με τον αληθινό έρωτα και με το τραγικό στοιχείο.

Συντελεστές:
Διασκευή: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Μουσική: Κατερίνα Πολέμη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Χορογραφία – Επιμέλεια κίνησης: Κορίνα Κόκκαλη
Σχεδιασμός make-up: Εύη Ζαφειροπούλου
Σχεδιασμός κομμώσεων: Χρόνης Τζήμος

Στην προβολή της παράστασης θα παίζουν οι ηθοποιοί:
Γιάννης Στάνκογλου, Χρήστος Μαλάκης, Ζέτα Μακρυπούλια, Θάλεια Σταματέλου, Γιάννης Σοφολόγης, Πολύδωρος Βογιατζής, Χάρης Εμμανουήλ, Γιάννης Νταλιάνης, Δανάη Σαριδάκη, Καίτη Μανωλιδάκη, Λήδα Μανιατάκου, Δημήτρης Μπίτος, Νίκος Καλαμό, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Μπίλιω Μαρνέλη, Κορίνα Κόκκαλη, Ανδρέας Νάτσιος, Ελένη Χαλαστάνη.

Παίζει μουσική η Λένα Χατζηγρηγορίου

Περισσότερες πληροφορίες για την on demand προβολή εδώ.

 

Το κλασικό έργο «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα έρχεται τον Απρίλη διαδικτυακά από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή. 

Λόρκα: «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» – Απρίλης με διαδικτυακές παραστάσεις από το ΚΘΒΕ

 

Η παράσταση “The Zaralikos Show” διαθέσιμη on demand

Μανάρια μου, μετά από λαϊκή απαίτηση η παράσταση “The Zaralikos Show” είναι διαθέσιμη on demand (όποια μέρα και ώρα θέλετε)!Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος επιστρέφει με ένα δανεικό rafale στην χώρα της κωμωδίας και προσγειώνεται στην σκηνή του Θεάτρου Αλκμήνη για μια σειρά διαδικτυακών παραστάσεων που θα σας μείνουν αλησμόνητες!

Μετά από την μεγάλη ανταπόκριση του κοσμου στο Zaraleaks TV στο YouTube, o Χριστόφορος Ζαραλίκος με έντονη τη διάθεση για επικοινωνία με τα μανάρια του αποφασίζει να μας παρουσιάσει ένα ξεκαρδιστικό Special Comedy Show. Σε κάτι παραπάνω από μια ώρα μας υπόσχεται κοινωνική και πολιτική σάτιρα μέχρι να του βάλουν τσιμέντο στα πόδια και να τον πετάξουν σε μια μπανιέρα, εγγυημένο κέφι, τρελή διάθεση και ανατρεπτικό χιούμορ χωρίς επίσης να λείπουν οι αυτοσαρκασμοί και οι εύστοχοι σχολιασμοί για όλους και για όλα!

Ο ίδιος ο Χριστόφορος δηλώνει: Μην ανησυχείτε, όλοι θα πεθάνουμε απ’ τα γέλια, γιατί μας προστατεύει ο θεός της κωμωδίας!!!

Εισιτήριο: 8€

Εισιτήρια προπωλούνται online μέσω viva.gr

Tickets link: https://www.hahcomedy.com/shows/the-zaralikos-show

Διάρκεια: 90’

 

”Ο Τζόνι πήρε το όπλο του”

Η παράσταση, “Ο Τζόνι πήρε το όπλο του” του Ντάλτον Τράμπο,σε θεατρική απόδοση της Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία της Θάλειας Ματίκα θα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά, on-demand για το κοινό, μέσω της πλατφόρμας του VIVA.gr.

Ενώ τα θέατρα παραμένουν κλειστά και η πανδημία σαρώνει τον πλανήτη η αντιπολεμική κραυγή του Τζόνι έρχεται να υπενθυμίσει το πιο δυνατό παγκόσμιο μήνυμα για ενότητα ανάμεσα στους λαούς και παγκόσμια ειρήνη.

Στο ρόλο του Τζο, ο Τάσος Ιορδανίδης.

Ο Τζο είναι ο απλός ανώνυμος στρατιώτης που χάνει τα μέλη του, αλλά εξακολουθεί να αναπνέει, να σκέφτεται και να αγαπά όπως πριν.

Ενα βαθιά αντιπολεμικό έργο του 1939 που ταξίδεψε ως το Διεθνές Φεστιβάλ Ανατολικής Ευρώπης στην Τυφλίδα της Γεωργίας (http://www.tbilisiinternational.com/en).

Η καλλιτεχνική εταιρία  art ensemble δίνει την ευκαιρία στο θεατρόφιλο κοινό να παρακολουθήσει την παράσταση στην προνομιακή τιμή των 5 ευρώ.

 

“Η μεγάλη Χίμαιρα” του Μ. Καραγάτση σε on demand προβολή

“Η Μεγάλη Χίμαιρα”  του Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου η παράσταση – σταθμός του θεάτρου Πορεία επανέρχεται σε on demand προβολή από τις 15 Μαρτίου έως τις 16 Μαΐου 2021.

Σε αυτό το επικό, ερωτικό μελόδραμα παρακολουθούμε την ιστορία μιας Γαλλίδας, της Μαρίνας Μπαρέ, που έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα, ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Έλληνα εφοπλιστή, αλλά και παθιασμένη με την ελληνική, κλασική παιδεία. Ερχόμενη σε επαφή, όμως, με την ίδια τη χώρα των ονείρων της, συναντά τις δικές της Χίμαιρες: το δραματικό τοπίο τραχύ κι αισθησιακό ταυτόχρονα, την παρασύρει σε μια μοιραία δίνη πάθους, πυροδοτεί τα παλιά ψυχολογικά της τραύματα και την οδηγεί στην αυτοκαταστροφή.

Ο Καραγάτσης σε αυτό το μυθιστόρημα που κλείνει την γνωστή τριλογία “Γιούγκερμαν- Λιάπκιν- Χίμαιρα”, μελετάει ενδελεχώς τη δυνατότητα προσαρμογής των ξένων στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και την αμφιθυμία των Ελλήνων απέναντι στην Δύση. Κρύβει καλά τον ακραίο και κατάμαυρο ρομαντισμό του, κάτω από πέπλο κυνισμού ή και ωμότητας. Βαθιά απελπισμένος ο ίδιος, μετατρέπει τη Μαρίνα σε χίμαιρα, αρνούμενος την έννοια της αγάπης.

Συντελεστές:
Διασκευή: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνικά – Κουστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Κατερίνα Πολέμη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κίνηση – Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου
Σκηνοθεσία κινηματογραφικού μέρους: Χρήστος Δήμας
Στίχοι τραγουδιών: Στρατής Πασχάλης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Άννα Πασπαράκη, Δήμητρα Κουτσοκώστα
Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα
Βοηθός χορογράφου: Κορίνα Κόκκαλη
Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου

Διανομή:
Μαρίνα: Αλεξάνδρα Αϊδίνη
Γιάννης: Νίκος Ψαρράς
Μηνάς: Όμηρος Πουλάκης
Ρεϊζαινα: Σοφία Σεϊρλή
Λίλη – Καλλιόπη – Βιετναμέζα πόρνη: Ηλιάνα Μαυρομάτη
Αννούλα, κόρη της Μαρίνας: Κατερίνα Τράμπα, Βασιλική Παναγιώτογλου
Αννεζιώ: Αλίκη Αλεξανδράκη
Ένα Άγνωστος: Δημήτρης Τάρλοου

Περισσότερες πληροφορίες για την on demand προβολή εδώ.

 

On demand η παράσταση “Ιστορία χωρίς όνομα” του Στέφανου Δάνδολου

Ο θυελλώδης έρωτας της Πηνελόπης Δέλτα και του Ίωνα Δραγούμη, σε μια πολυκάμερη εγγραφή Hi Definition από τη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Τον εμβληματικό και για πολλούς αμφιλεγόμενο διπλωμάτη, λόγιο και πολιτικό Ίωνα Δραγούμη θα ενσαρκώσει, ο Τάσος Νούσιας, ενώ η Μπέτυ Λιβανού και η Μαρία Παπαφωτίου θα μοιραστούν δύο διαφορετικές εποχές της σπουδαίας συγγραφέως και ιστορικής προσωπικότητας, Πηνελόπης Δέλτα.

Ιούνιος 1908 – Βιέννη/ Ο Ίων Δραγούμης βρίσκεται παρών στην πλέον καθοριστική απόφαση που παίρνει για τη ζωή της η Πηνελόπη Δέλτα.
Απρίλιος 1941 – Κηφισιά/ Ο Ίων Δραγούμης απών από την ζωή της Πηνελόπης Δέλτα, αλλά πιο παρών από ποτέ.

Ίων Δραγούμης και Πηνελόπη Δέλτα. Μια ψυχή χωρισμένη σε δύο σώματα. Ένας θαμμένος πόνος που δεν εκτονώθηκε ποτέ. Δύο λυγμοί που συνορεύουν. Ο έρωτας και η πατρίδα. Μια ιστορία ηδονής και οδύνης. Ο εμβληματικός διπλωμάτης και η σπουδαία συγγραφέας σε μια νοερή ζωή επιθυμίας, ονείρων, υψηλών ιδανικών, υψηλών δεσμεύσεων, υψηλών οραμάτων.

Συντελεστές:
Συγγραφέας του έργου “Ιστορία χωρίς Όνομα”: Στέφανος Δάνδολος
Θεατρική Διασκευή: Ανθή Φουντά –Κώστας Γάκης
Σκηνοθεσία-Μουσική: Κώστας Γάκης
Μοντάζ τηλεσκηνοθεσία: Γιώργος Γεωργόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Σχεδιασμός Ήχου: Μιχάλης Κωτσόγιαννης
Ηair and makeup artist: Άννα Μαρία Προκοπίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου
Φωτογράφιση: Σταύρος Χαμπάκης

Παίζουν:
Ίωνας Δραγούμης: Τάσος Νούσιας
Πηνελόπη Δέλτα: Μπέτυ Λιβανού
Νεαρή Πηνελόπη Δέλτα: Μαρία Παπαφωτίου
Στέφανος Δέλτα: Νίκος Ορφανός
Γιατρός Φρίντμαν: Αργύρης Γκαγκάνης
Γραμματέας Γιατρού: Στέλιος Γιαννακός
Μαριάνθη: Ανθή Φουντά
Μουσικός: Μιχάλης Κωτσόγιαννης

Σημείωση: Για να δούμε την παράσταση χρειάζεται να αγοράσουμε ένα εισιτήριο / κωδικό. Μετά την αγορά θα λάβουμε στο email μας link με τη σελίδα της παραγγελίας μας από όπου θα μπορούμε να κατεβάσουμε το παραστατικό μας (εισιτήριο). Αγορά εισιτηρίου μέσω viva.gr.

Οι Θραξ Πανκc live στη σκηνή του We από το Ψηφιακό Κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Θραξ Πανκc Live YouTube premiere στο WE στη Θεσσαλονίκη: Κυριακή 7 Μαρτίου | 21:00
Χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό

Tο Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει τους συναυλιακούς χώρους της εγχώριας ανεξάρτητης σκηνής.

Το STAGES A/LIVE αυτή την εβδομάδα ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για κάτι λίγο πιο… πανκ. Την Κυριακή 7 Μαρτίου, οι Θραξ Πανκc ζωντανεύουν τη σκηνή του WE, ενώνοντας τις μουσικές όλου του κόσμου στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση στις 21:00, με μια συναυλία κινηματογραφημένη από τον Χρήστο Σαρρή. Ένα ανερχόμενο συγκρότημα σε έναν χώρο που κατέκτησε αμέσως τους μουσικόφιλους, το WE, μια παλιά στρατιωτική αποθήκη στο κέντρο της πόλης, με διάφορες χρήσεις στο πέρασμα των χρόνων, που μετατράπηκε σε έναν σημαντικό συναυλιακό χώρο.

Στη συναυλία στο WE, oι Θραξ Πανκc έρχονται να μας μυήσουν σε ένα δικό τους μουσικό είδος, ανάμεσα στο ροκ, το πανκ, αλλά και τους ελληνικούς παραδοσιακούς ήχους και μελωδίες.

Θραξ Πανκc:
Βαΐτσης Χαρακοπίδης (Jr): Γκάιντα / Φωνή
Γιώργος Σταυρίδης: Νταούλι / Λύρα / Φωνή
Πάνος Γκίνης: Κιθάρα / Φωνή

Ηχολήπτης: Μάρκος Κουτσιανάς

Συντελεστές:
Σύλληψη & Επιμέλεια: Χρήστος Σαρρής
Συντονισμός Παραγωγής: Σμαράγδα Δογάνη, Έλενα Χωρέμη
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Μετά την πρεμιέρα η συναυλία θα παραμείνει διαθέσιμη για προβολή μέσα από το κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Podcast “Η Σονάτα του Σεληνόφωτος” του Γιάννη Ρίτσου

Ο σκηνικός μονόλογος “Η Σονάτα του Σεληνόφωτος”, του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία- ερμηνεία Τάκη Χρυσικάκου.

Πρόκειται για ένα απ’ τα πλέον γνωστά κι αγαπημένα κείμενα του Γιάννη Ρίτσου, μια “εκ βαθέων” εξομολόγηση και μαζί έναν φόρο τιμής και μια παρατεταμένη ικεσία για ζωή κι ελπίδα, που είναι διαθέσιμο απ’ την ιστοσελίδα (www.ntng.gr) και τα podcast του ΚΘΒΕ από την Τρίτη 2 Μαρτίου.

“Το ΚΘΒΕ, εξηγεί ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής Νίκος Κολοβός, υποδέχεται με τιμή, σεβασμό κι αγάπη τον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο, που με την ασίγαστη πένα του, πλούτισε “τον κόσμο με μόχθο κι εγκαρτέρηση”, ύμνησε αλήθειες του αιώνα μας, ως άλλος χρονικογράφος και διέτρεξε κάθε ζοφερή συνθήκη με παθιασμένο πείσμα :”είμαι κι εγώ απ’ την ίδια ράτσα -έγραψε- επιμένω… δεν το βάζω κάτω”. Εγκατεσπαρμένη η ζωή μας υπαινικτικά ή ευθύβολα στις πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, τα πεζογραφήματα, και τα θεατρικά έργα του “απαρηγόρητου παρηγορητή του κόσμου” όπως αρέσκονταν να συστήνεται, τούτες τις “άλλες” μέρες της ενσυναίσθησης απ’ το ολόγιομο Σεληνόφως της Σονάτας του. Ενός εκ των τριών πιο διάσημων έργων που δραματοποιήθηκε, σε μια ιδιαίτερη προσέγγιση που σκηνοθετεί και ερμηνεύει ο Τάκης Χρυσικάκος. Μια σκηνική μονογραφία, διαχρονικά αξιακή, μα με ματιά καινούρια, που μας χωράει όλους”

Ταυτότητα παραγωγής
Σκηνοθεσία- απόδοση- ερμηνεία: Τάκης Χρυσικάκος
Ηχογράφηση-Μίξη ήχου: Διονύσης Κωνσταντινίδης
Εικαστική σύνθεση αφίσας / γραφικά: Σιμώνη Γρηγορούδη

Στο έργο ακούγεται από παλαιότερη ηχογράφηση η φωνή του δημιουργού Γιάννη Ρίτσου καθώς κι η μουσική σύνθεση του Ludwig Van Beethoven “Moonlight sonata”.

 

Online προβολή της ταινίας “Τα Φτερά του Έρωτα – Wings Of Desire”

Η StraDa Films παρουσιάζει online την ταινία “Τα Φτερά του Έρωτα – Wings Of Desire”.

Λίγα λόγια για την ταινία:
Σκηνοθεσία: Wim Wenders
Σενάριο: Wim Wenders, Peter Handke, Richard Reitinger
Πρωταγωνιστούν: Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander, Curt Bois, Peter Falk

Φύλακες- άγγελοι, περιπλανιούνται στο Βερολίνο αόρατοι, ακούν τις σκέψεις των θνητών και προσπαθούν να τους παρηγορήσουν. Ένας από αυτούς, ο Ντάμιελ, ερωτεύεται μια όμορφη ακροβάτισσα και αποφασίζει να ‘εκπέσει’ και να γίνει θνητός, για να ζήσουν μαζί. Ο Πίτερ Φόλκ (που παίζει τον εαυτό του), τον βοηθά στην ‘μεταμόρφωσή’ του, δείχνοντάς του τις μικρές χαρές της ζωής. Η αφήγηση της ταινίας είναι από την οπτική των αγγέλων, οι οποίοι βλέπουν τον κόσμο ασπρόμαυρα. Όταν πια ο Ντάμιελ γίνεται άνθρωπος αποκαλύπτεται στα μάτια του, και στα μάτια των θεατών, ο έγχρωμος κόσμος. Ωστόσο, ο Ντάμιελ, θα αφήσει πίσω του τον παλιό του φίλο και άγγελο Κάσιελ και τον Χόμερ, τον ‘αφηγητή της ιστορίας της ανθρωπότητας’.

Σημείωση: Για να δούμε την ταινία χρειάζεται να αγοράσουμε ένα εισιτήριο / κωδικό. Μετά την αγορά θα λάβουμε στο email μας link με τη σελίδα της παραγγελίας μας από όπου θα μπορούμε να κατεβάσουμε το παραστατικό μας (εισιτήριο). Αγορά εισιτηρίου μέσω viva.gr.

 

Online η ομαδική έκθεση “Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες”

Δείτε online την έκθεση “Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες” (2016) του MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης εδώ.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε το 2016 στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες
Αλέξανδρος Αβραμίδης – Reuters / Πέτρος Γιαννακούρης – Associated Press / Λουίζα Γκουλιαμάκη – Agence France Presse / Γιώργος Καραχάλης – Associated Press / Γιώργος Κατσάγγελος / Αλέξανδρος Κατσής / Γιάννης Κολεσίδης – Associated Press / Γιάννης Κόντος – Polaris / Άλκης Κωνσταντινίδης – Reuters / Γιώργος Μάκκας – Panos Pictures / Άρης Μεσσήνης – Associated Press / Σάκης Μητρολίδης – Agence France Presse / Δημήτρης Μιχαλάκης / Γιώργος Μουτάφης / Γιάννης Μπεχράκης – Reuters / Γιάννης Παπανίκος – Fos Photos, Associated Press / Αντώνης Πασβάντης / Νίκος Πηλός – LAIF / Λευτέρης Πιταράκης – Associated Press / Θανάσης Σταυράκης – Associated Press / Άγγελος Τζωρτζίνης / Δημήτρης Τοσίδης – INTIME / Κωνσταντίνος Τσακαλίδης – SOOC / Κώστας Τσιρώνης / Milos Bicanski – Getty Images / Enri Canaj

Η Οδύσσεια περιέγραψε με μοναδικό τρόπο τον νόστο, τη βαθιά επιθυμία επιστροφής στη ζωή που διακόπηκε σε μια πατρίδα που περιμένει. Η σύγχρονη εκδοχή της αφορά στη μαρτυρική προσφυγική έξοδο, την αναζήτηση μιας άλλης ζωής σε έναν μακρινό, άγνωστο τόπο που συμβολίζει την ευημερία και την ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση του MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης “Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες”, που παρουσιάστηκε το 2016-2017, επιχειρεί να φωτίσει και να συνοψίσει γνωστές και άγνωστες, τωρινές και παλαιότερες πτυχές του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος που δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας και ευαισθητοποιεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας των πολιτών. Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 160 έργα 26 φωτογράφων, στην πλειοψηφία τους ενεργοί φωτοδημοσιογράφοι, που αποτύπωσαν με το ιδιαίτερο βλέμμα τους τη δραματική ανθρώπινη περιπέτεια που ξεκίνησε στην ταραγμένη γη άλλων χωρών για να μεταφερθεί στην ελληνική επικράτεια. Η έκθεση, η παραγωγή της οποίας έγινε χάρη στη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, παρουσιάστηκε το 2017 στο Φεστιβάλ Αθηνών και το 2018 στο Adelaide Festival της Αυστραλίας.

Η ψηφιακή αυτή παρουσίαση αποτελεί πρόταση του Δικτύου Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έθεσε η Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «FIREART» –Με έκθεση εικαστικών έργων στο ΑΧΕΠΑ σηκώνει γροθιά στο πλευρό των αγωνιζόμενων υγειονομικών

«Πάνδημες συνARTήσεις» είναι ο τίτλος της έκθεσης εικαστικών έργων της καλλιτεχνικής ομάδας «FireArt» στους κοινόχρηστους χώρους του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο. Η έκθεση θα ξεκινήσει στις 3 Φλεβάρη και θα διαρκέσει έως τις 30 Απρίλη.

Θα παρουσιαστούν εικαστικά έργα ποικίλων μορφών έκφρασης (ζωγραφική, σχέδιο, ψηφιακή εικόνα, φωτογραφία) και θα συνοδευτούν από παράλληλες εκδηλώσεις στους εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείου.

Η ομάδα αναφέρει πως «Τα έργα έχουν ως αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της πανδημίας και τον τιτάνιο αγώνα του προσωπικού των νοσοκομείων να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της περίθαλψης των ασθενών μέσα σε συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότητησης του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χαρούλα Αμοιρίδου, Γιώργος Κιτσούκης, Ανδριάννα Κουμεντάκου, Χρύσα Κοφίνα, Νεφέλη Κυριάκου, Μαρίνα Σημάδη, Χαράλαμπος Τουμπέκης, Μάρκος Τραϊτοράκης, Νάσος Χαλκίδης. Στις παράλληλες εκδηλώσεις συμμετέχουν: Φωτεινή Αναστασίου, Βασιλική Γκρανοπούλου, Αναστασία Ευθυμιάδου, Θεοδώρα Σάβιτς, Βερονίκη Τσουγκράνη, Μελίνα Τσουρεκά.

(Τρόποι επικοινωνίας με την ομάδα: 6932220709 Νάσος Χαλκίδης, 6977715193 Χρύσα Κοφίνα

[email protected]

fireart-artists.blogspot.gr, fireart.simplesite.com

Η καλλιτεχνική ομάδα «FireArt»

Η καλλιτεχνική ομάδα «FireArt» ιδρύθηκε τον Γενάρη του 2019 από καλλιτέχνες που ζουν στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και έχουν παρουσία στην Ευρώπη και αλλού και διευρύνεται διαρκώς με τη συμμετοχή εικαστικών, μουσικών, χορευτών, performers και θεωρητικών της τέχνης.

Στόχος της καλλιτεχνικής ομάδας είναι ο επαναπροσδιορισμός του χρέους των καλλιτεχνών όχι απλά απέναντι στην τέχνη, αλλά απέναντι στο πρωτότυπό της, τη ζωή. Φιλοδοξεί να αποδώσει στην τέχνη τον πραγματικό κοινωνικό ρόλο της, να επέμβει στην πολιτική και πολιτιστική πραγματικότητα, να δώσει διέξοδο στους δημιουργούς που προβληματίζονται, να επικοινωνήσει με το πλατύ κοινό και να του δείξει το δρόμο για να αλλάξει την πραγματικότητα προς όφελός του. Για να γεννήσουν οι ωδίνες «έναν νέο κόσμο, στο μπόι των ανθρώπων και των ονείρων», «για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος».

Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα οργανώνει τη συγκεκριμένη δράση με σκοπό να στηρίξει το έργο και τα αιτήματα των υγειονομικών στην παρούσα φάση που το δημόσιο σύστημα Υγείας δοκιμάζεται από τις συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας που ήρθε να αναδείξει τις χρόνιες ελλείψεις προσωπικού και τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση. Οι κλίνες ΜΕΘ COVID αδειάζουν με αργούς ρυθμούς, το προσωπικό είναι εξαντλημένο και αποδεκατισμένο, η περίθαλψη των χρονίως πασχόντων είναι στα αζήτητα, τα εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία αναστέλλονται, ο προϋπολογισμός για την υγεία έχει μειωθεί. Η πανδημία απέδειξε ότι μόνο ένα οργανωμένο, εξοπλισμένο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας μπορεί να προστατεύσει την υγεία του λαού και όχι η ιδιωτικοποίηση της υγείας και η λογική κόστους – οφέλους.

Οι καλλιτέχνες της ομάδας «FireArt», ως κομμάτι του λαού και των εργαζομένων, δεν είναι έξω από την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας και θέλουν, με τον τρόπο που μπορούν και ξέρουν, να συμπαρασταθούν στους υγειονομικούς, όχι μόνο αναγνωρίζοντας την προσφορά τους, αλλά προσπαθώντας μέσα από την τέχνη να τους δώσουν κουράγιο για τη συνέχιση του αγώνα. Με τα έργα της σηκώνει τη γροθιά και αγωνίζεται στο πλάι τους για όλα όσα διεκδικούν.

 

 

«NEWSTRIA» – Δείτε ολόκληρη την ταινία μικρού μήκους (VIDEO)

Οι δημιουργοί της ταινίας μικρού μήκους «Newstria» αποφάσισαν να τη μοιραστούν μαζί μας, μέσω του διαδικτύου, στο ταξίδι της.

Το σενάριο γράφτηκε το 2010 από τη Χριστίνα Μητροπούλου και η παραγωγή της ταινίας πραγματοποιήθηκε το 2018 σε σκηνοθεσία του Κώστα Σταματόπουλου (δείτε εδώ ολόκληρη την ταινία). 

Λίγα λόγια για τη «Newstria»: Μεσοπόλεμος, ένα πλοίο ονόματι «Chimera» σαλπάρει. Προορισμός του η Newstria – ο τόπος της απόλυτης ευτυχίας. Στο κατάστρωμα του πλοίου επιχειρηματίες γευματίζουν υπό τους ήχους μιας άριας. Στο αμπάρι ναύτες, αχθοφόροι, καμαριέρες, μάγειρες έχουν ιδρώσει από τη ζέστη.

Σιγά σιγά, τα πράγματα στο πλοίο αρχίζουν να πηγαίνουν λίγο λάθος. Το αμπάρι μπάζει νερά. Το πλοίο γέρνει. Ο καπετάνιος ατάραχος κοιτάει από τη γέφυρα το πλοίο που σιγά σιγά βυθίζεται. Όλοι παραμένουν ήσυχοι πιστεύοντας πως όταν φτάσουν στη Newstria θα σωθούν..

Όμως το πλοίο δε φτάνει ποτέ. Βουλιάζει, αφήνοντας έναν μοναδικό επιζώντα…

Το σενάριο της ταινίας είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο «Neustria», 1901 του E. Thirion, το οποίο περιγράφει το ταξίδι μιας ομάδας γιρονδίνων που προσπαθούν να εγκατασταθούν στη Νότια Αμερική, με στόχο να φτιάξουν μία αποικία βασισμένη στην ιδιοκτησία, στην ατομική ελευθερία και πρωτοβουλία, με στόχο έναν επίγειο παράδεισο της «ελεύθερης αγοράς».

Στη «Newstria», γνωρίζοντας οι δημιουργοί της πως στην ιστορία δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιος τόπος -και εάν υπάρξει θα είναι ανθρωποφάγος όπως το Μαχαγκόνυ του Μπρεχτ- οι ήρωες όχι μόνο δε φτάνουν σε αυτόν τον τόπο ατομικής ευδαιμονίας, που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει, αλλά και δε σώζονται γιατί δεν είναι ιστορικά ώριμοι, ούτε ικανοί να σωθούν.

Ηθοποιοί: Παύλος Ορκόπουλος, Δημήτρης Τζουμάκης, Σίφης Πολυζωίδης, Μαριάνθη Σοντάκη, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Άννα Λιανοπούλου, Αλεξία Γαβρίλη, Πατρίκιος Κωστής.

Σκηνοθέτης: Κώστας Σταματόπουλος/Σεναριογράφος: Χριστίνα Μητροπούλου/Παραγωγός: Χρήστος Γιάννου – Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου/Διεύθυνση Παραγωγής: Παυλίνα Αγαλιανού.

Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Αποστολίδης/Συνθέτης: Λουκάς Αναστασόπουλος – Δημήτρης Ανδρονιάδης/Στιχουργός: Ανθή Μητροπέτρου/Μοντέρ: Γιώργος Διδυμιώτης/ Υπεύθυνος Special Effects-CGI: Γιώργος Βελισσάριος/Βοηθός Σκηνοθέτη: Steve Bart.

Ηχολήπτης: Χρήστος Παπαδόπουλος/Μπούμαν: Ανδρέας Κίττου/Μακιγίερ: Μελίνα Γλαντζή – Βασιλική Γιολάντα Κήτα / Κομμωτής: Λία Χάνη/Σκηνογράφος: Στράτος Σαραντίδης – Βίκυ Πάντζιου / Ενδυματολόγος: Μάγδα Καλορίτη/Α’ Ηλεκτρολόγος: Στέλιος Λεπιδάκης / Β’ Ηλεκτρολόγος: Νίκος Χατζούδης/Σκριπτ: Στρατής Χατζηελλενούδας/Βοηθός Διευθυντή Παραγωγής: Αργύρης Στεργιόπουλος/Φροντιστής: Αχμάντ Σιχά.

 

Η Δεξιά Τσέπη του Ράσου

Κινηματογραφική μεταφορά της ομότιτλης νουβέλας του συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη από τον σκηνοθέτη Γιάννη Β. Λαπατά.

Ένας μοναχικός καλόγερος προσπαθεί να διαχειριστεί την αβάσταχτη λύπη και μοναξιά που ξαφνικά και αναπάντεχα επιστρέφουν, όταν χάνει τη μοναδική συντροφιά του. Τη σκυλίτσα του.
Εντονότατα συναισθήματα θα τον κάνουν να « συνομιλήσει » με το παρελθόν του και με αυτή την «ταπεινή» για πολλούς, αφορμή, θα καταλάβει πολλά και θα επανατοποθετήσει την πορεία και τη ζωή του.

 

Πρόσωπα του ήρωα: Αναγνώσεις – Ο Δημήτρης Καταλειφός διαβάζει τον “Ουίλλιαμ Ουίλσον” του Έντγκαρ Άλαν Πόε

Ο δεύτερος κύκλος των Αναγνώσεων, της διαδικτυακής ηχητικής σειράς του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), είναι αφιερωμένος σε εμβληματικά κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας των τελευταίων δύο αιώνων που αφηγούνται ιστορίες από τις ζωές “καθημερινών ηρώων” από εποχές που έχουν παρέλθει. Διακεκριμένοι Έλληνες ηθοποιοί επιχειρούν να ταξιδέψουν το διαδικτυακό κοινό του ΚΠΙΣΝ σε σπουδαίες για τη λογοτεχνική τους αξία και το καλλιτεχνικό τους βάθος εκδοχές της ανθρώπινης περιπέτειας υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Ιώς Βουλγαράκη.

Έντγκαρ Άλαν Πόε, Ουίλιαμ Ουίλσον
Εμπνευσμένο από λαϊκές ιστορίες για σωσίες αλλά και άρθρα σε έντυπα εκείνης της εποχής, το συγκλονιστικό διήγημα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε (1839) παρουσιάζει τον βίο ενός αριστοκράτη, ο οποίος κρύβει την πραγματική του ταυτότητα και παρουσιάζεται στον περίγυρό του με το όνομα Ουίλλιαμ Ουίλσον. Η ζωή του, όμως, αλλάζει δραστικά, όταν ξαφνικά γνωρίζει το alter ego του που έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο, τον ακολουθεί παντού και τον συμβουλεύει διαρκώς ψιθυρίζοντάς του νουθεσίες. Η σχέση τους είναι εξαρχής συγκρουσιακή, και ο αληθινός Ουίλλιαμ θα θελήσει να απαλλαγεί από τον σωσία του καλώντας τον σε μονομαχία.

Μέσα από αυτή την αριστοτεχνική μελέτη του ανθρώπινου χαρακτήρα, ο Πόε επιχειρεί –σαν ένας πρώιμος ψυχαναλυτής– να ψηλαφήσει τη σχέση του συνειδητού με το υποσυνείδητο, της όψης με το είδωλο, της φωνής με την ηχώ, του σώματος με το νου, του συναισθήματος με τη λογική, της δυαδικότητας με τον διχασμό. Αποφεύγοντας τις περίτεχνες φράσεις και τη χρήση επιθέτων, διαμορφώνει έναν λόγο απέριττο, γεμάτο αγωνιώδεις εικόνες που παρασύρουν τον αναγνώστη στα παράξενα μονοπάτια της σκέψης του Ουίλσον.

Συγγραφέας, ποιητής και λογοτεχνικός κριτικός, ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε (1809 – 1849) είναι μία από τις πλέον εμβληματικές μορφές του αμερικανικού Ρομαντισμού και ένας από τους πιο πρωτοποριακούς διηγηματογράφους του 19ου αιώνα. Θεωρείται θεμελιωτής της αστυνομικής λογοτεχνίας και προάγγελος της πεζογραφίας επιστημονικής φαντασίας.

Συντελεστές
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ιώ Βουλγαράκη
Διαβάζει ο Δημήτρης Καταλειφός
Ηχοληψία – Μίξη – Mastering: Γιώργος Μαντάς
Μουσικό σήμα: Νίκος Γαλενιανός
Ο Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος έπαιξε τσέλο για την ηχογράφηση του μουσικού σήματος.

Μπορούμε να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση εδώ.

 

Online η παράσταση “Πέρα από το Ουράνιο Τόξο” από το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης συνεχίζει διαδικτυακά τις “Μεζζο” παραστάσεις του, μέσα από το κανάλι του στο youtube.

Αυτή τη φορά μας προσκαλεί να τραγουδήσουμε, να ονειρευτούμε και να ταξιδέψουμε μακριά, “Πέρα από το Ουράνιο Τόξο”.
Τα παιδιά έχουν τον πρώτο λόγο, τα παιδιά έχουν την τιμητική τους, αλλά και οι μεγάλοι, δικαίωμα στη …νοσταλγία.

• Πέρα από το Ουράνιο Τόξο”.
Μια μουσική παράσταση για τα παιδιά, αφιερωμένη στα κλασσικά μιούζικαλ που μέσα από τα χρόνια αγαπήθηκαν κι έμειναν στη μνήμη μας. Μαίρη Πόππινς, η μελωδία της ευτυχίας, Όλιβερ, ο μάγος του Οζ και τόσα άλλα. Οι μελωδίες από την παιδική χορωδία του Ωδείου, μαζί με αποσπάσματα από ταινίες και αφηγήσεις θα ταξιδέψουν τα παιδιά και τους μεγάλους σ’ έναν κόσμο μαγικό.

Η απόδοση των στίχων στα ελληνικά, η προετοιμασία και η διεύθυνση της παιδικής χορωδίας είναι της Έμης Τσιούρα.
Στο πιάνο ο Δημήτρης Δημόπουλος.
Η επιμέλεια του οπτικού υλικού είναι του Νικόλαου Κέφαλου.
Τα κείμενα και η αφήγηση του Γιάννη Καραχισαρίδη.

 

“Radio Plays” ραδιοφωνικό θέατρο από το Φεστιβάλ Αθηνών

Μια νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου στο πλαίσιο της πλατφόρμας Open Plan.

Το ραδιοφωνικό θέατρο είναι ένα είδος μαγικό, με το οποίο γαλουχήθηκαν μεταπολεμικά γενιές και γενιές. Μέσα από το ραδιόφωνο, γνωρίσαμε τους μεγαλύτερους δραματουργούς του 20ού αιώνα με όχημα εμβληματικές φωνές ηθοποιών υπό τη μπαγκέτα σημαντικών σκηνοθετών του Ελληνικού Θεάτρου.

Σε μια συγκυρία κατά την οποία η θεατρική πράξη αντιμετωπίζει συνεχιζόμενους περιορισμούς και εμπόδια, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου δίνει νέα πνοή στο ραδιοφωνικό θέατρο. Τον ερχόμενο Δεκέμβριο, το Open Plan εμπλουτίζεται με το πρόγραμμα των Radio Plays, μια νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική σύλληψη της Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Πέντε ξεχωριστοί δημιουργοί, καταξιωμένοι και ανερχόμενοι, ο Γιάννης Χουβαρδάς, o Δημήτρης Καταλειφός, ο Αργύρης Ξάφης, η Μαρία Μαγκανάρη και ο Γιώργος Κουτλής, αναλαμβάνουν τη σκηνοθεσία αντίστοιχων ραδιοφωνικών έργων, βασισμένων σε Ελληνικά αστυνομικά διηγήματα, τα οποία ζωντανεύουν φωνές αγαπημένων ηθοποιών απ’ όλες τις γενιές του Θεάτρου μας.

Ταυτόχρονα κορυφαίοι εκπρόσωποι της ελληνικής τζαζ σκηνής ερμηνεύουν συνθέσεις ειδικά γραμμένες για τα έργα αυτά.

Το πρόγραμμα των Radio Plays απαντά στην ανάγκη στήριξης του σύγχρονου καλλιτεχνικού δυναμικού του Ελληνικού Θεάτρου, που πλήττεται από την πανδημία, και ταυτόχρονα προσφέρει νέο πεδίο δράσης σε Σκηνοθέτες, Ηθοποιούς, Μουσικούς – πεδίο δράσης που ευνοεί τη γέννηση νέων έργων και την ανανέωση του ίδιου του θεατρικού λόγου. Συγχρόνως, ανοίγει ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του Φεστιβάλ και του ευρύτερου θεατρικού κοινού, παρασύροντάς μας σ’ ένα κόσμο μυστηρίου με όχημα τις πιο δυνατές πένες της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα.

Τα Radio Plays θα μεταδίδονται από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Αθηνών με δωρεάν ακρόαση για όλους.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα έργα που θα παρουσιαστούν.
Δείτε εδώ τις διανομές των έργων.

 

Podcasts του Θεάτρου Τέχνης

Το Θέατρο Τέχνης, εν μέσω δεύτερου lockdown και με τη διάθεση να στηρίξει την ψυχική μας δύναμη, τη διάθεσή μας για επικοινωνία, γνώση, ψυχαγωγία και δημιουργία με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο, ανακοινώνει μια σειρά από νέες ψηφιακές δράσεις σε μορφή podcast.

Από 20 Νοεμβρίου, στην ιστοσελίδα του Θεάτρου Τέχνης www.theatro-technis.gr ξεκινούν τα podcasts του Θεάτρου Τέχνης:

• “Μικρές ιστορίες (μεγάλου) εγκλεισμού” (5 επεισόδια)
Με αφορμή τον προσωρινό μας εγκλεισμό λόγω πανδημίας, πέντε καλλιτέχνες-συνεργάτες του Θεάτρου Τέχνης εμπνέονται από πέντε έργα της φωτογραφικής συλλογής της Χριστίνας Κάλμπαρη “Μικρές ιστορίες εγκλεισμού” και αφηγούνται, ο καθένας με το δικό του τρόπο, “άλλες” ιστορίες εγκλεισμού: αυτόν στον οποίο μπορεί να μας καταδικάσει η κοινωνία, οι άλλοι, ο ίδιος μας ο εαυτός. Ιστορίες εγκλεισμού κυριολεκτικού και μεταφορικού, που μπορεί να γεννήσει ο φόβος, οι προκαταλήψεις, τα πάθη, τα ήθη και η αδυναμία μας να καταλάβουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Πρώτο επεισόδιο: διαθέσιμο από Παρασκευή 20 Νοεμβρίου
Τίτλος: Μια ιστορία του Ηρόδοτου που θα μπορούσε να έχει τίτλο: “Υπακοή”.
Μετάφραση κειμένου: Δ.Ν. Μαρωνίτης
Αφήγηση: Μαριάννα Κάλμπαρη

Θα ακολουθήσουν επεισόδια με τους (αλφαβητικά): Θοδωρή Αμπαζή, Κάτια Γέρου, Διαμαντή Καραναστάση, Δημήτρη Πασσά.

• Μια συζήτηση για τον “Ποπολάρο” του Ξενόπουλου, λίγο πριν ξεκινήσουν οι πρόβες (2 επεισόδια)
Η θεατρολόγος-δραματολόγος Έλσα Ανδριανού και ο σκηνοθέτης-μουσικός Θοδωρής Αμπαζής, στενοί συνεργάτες εδώ και πολλά χρόνια, κουβεντιάζουν με αφοπλιστική αμεσότητα για τον “Ποπολάρο” του Γρηγορίου Ξενόπουλου που θα ανεβάσουν στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης- Φρυνίχου, το 2021. Τους ακούμε να μιλούν για το έργο, τον συγγραφέα, την εποχή. Οι ήρωες του έργου, τα κίνητρά τους, η πορεία τους, καθώς και μια σειρά από δραματουργικά, κοινωνικό-πολιτικά αλλά και ιστορικά στοιχεία μας βάζουν στο κλίμα της παράστασης που πρόκειται να γεννηθεί από το κείμενο που δραματοποίησε η Έλσα Ανδριανού και θα σκηνοθετήσει ο Θοδωρής Αμπαζής μέσα στους επόμενους μήνες. Και νιώθουμε σα να ξεκινάμε μαζί τους πρόβες…
Πρώτο επεισόδιο: διαθέσιμο από Κυριακή 22 Νοεμβρίου

Να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσουν podcasts πάνω σε διάφορες θεματικές: την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης και του ιδρυτή του Καρόλου Κουν, τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, ζητήματα που θίγουν τα έργα του ρεπερτορίου 2021 αλλά και συναρπαστικές συζητήσεις περί θεάτρου και άλλων τεχνών, δραματοποιημένες αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων, audio έργα για ενήλικες / εφήβους/παιδιά και… πολλά άλλα!

 

“Μαντάμα Μπαττερφλάι” του Τζάκομο Πουτσίνι στη διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

H Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την GNO TV, τη νέα διαδικτυακή τηλεόραση για την όπερα, το μπαλέτο, τη μουσική και το μουσικό θέατρο.

Η GNO TV, η νέα διαδικτυακή τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ξεκινά στις 25 Νοεμβρίου 2020 με την πρώτη διαδικτυακή προβολή της σπαρακτικής “Μαντάμα Μπαττερφλάι”, με τη διεθνώς καταξιωμένη υψίφωνο Ερμονέλα Γιάχο στον ρόλο του τίτλου.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί με δυνατότητα επιλογής υποτίτλων σε ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Η υπόθεση της όπερας αφορά τον μοιραίο έρωτα της δεκαπεντάχρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ύστερα από τρία χρόνια απουσίας, ο αξιωματικός επιστρέφει με την Αμερικανίδα σύζυγό του στην Ιαπωνία, μαθαίνοντας ότι έχει αποκτήσει γιο από την Μπαττερφλάι. Εκείνη δέχεται να παραδώσει το παιδί μονάχα στον ίδιο τον Πίνκερτον και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

Διάσημη για τις υπέροχες άριες, την πρόδηλα μελωδική μουσική και τη δραματική θεατρικότητά της, η Μαντάμα Μπαττερφλάι συγκινεί διαχρονικά και προκαλεί έντονα συναισθήματα. Ο Πουτσίνι δεν διστάζει να τη χαρακτηρίσει ως την πιο αγαπημένη του όπερα, ενώ με τις μετέπειτα τροποποιήσεις ανάγει την αλαβάστρινη μορφή της ηρωίδας του σε σύμβολο ανεξάντλητης υπομονής και αιώνιας, σταθερής αγάπης.

Ο Λουκάς Καρυτινός υπογράφει τη μουσική διεύθυνση και ο Ούγκο ντε Άνα τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια. Στον ρόλο του τίτλου η σπαρακτική Ερμονέλα Γιάχο και μαζί της στους βασικούς ρόλους οι Τζανλούκα Τερρανόβα, Διονύσης Σούρμπης, Χρυσάνθη Σπιτάδη κ.ά.

Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ.

Τον σχεδιασμό προβολών υπογράφει ο Σέρτζιο Μετάλλι – Ideogamma SRL, τους φωτισμούς ο Βαλέριο Αλφιέρι, και τη διεύθυνση χορωδίας ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Δείτε την όπερα εδώ.

 

Online η παράσταση “Η Κιβωτός του Ζάρα” με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

Η stand up comedy παράσταση με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο που έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Κιβωτός την σεζόν 2018-2019 και περιόδευσε σε κλειστά και ανοιχτά θέατρα αλλά και σε μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα είναι πλέον διαθέσιμη στο zaraleaksTV, το κανάλι του Χριστοφόρου Ζαραλίκου στο youtube.

Δείτε online την παράσταση “Η Κιβωτός του Ζάρα”.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Κακλέας
Κείμενο: Πιτσιρίκος – Χριστόφορος Ζαραλίκος

 

 

Online ο κατάλογος της έκθεσης “TAKIS. Γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου”

Στα 70 χρόνια της δημιουργικής πορείας που διήνυσε στην Αθήνα, το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, ο Takis παρήγαγε μερικά από τα πιο εμβληματικά και ριζοσπαστικά έργα τέχνης του εικοστού αιώνα. Μπορεί οι δυσμενείς συνθήκες να μην επέτρεψαν η έκθεση που παρουσιάστηκε στην Tate Modern του Λονδίνου και στο MACBA της Βαρκελώνης να ολοκληρώσει το ταξίδι της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, δεν θα μπορούσε ωστόσο να μείνει αναξιοποίητο το υλικό του καταλόγου που εκδόθηκε, φωτίζοντας έναν από τους καλλιτέχνες που επέδρασαν καταλυτικά στην πρωτοπορία της μεταπολεμικής Ευρώπης.

Έως τις 5 Δεκεμβρίου 2020, τρία θεματικά δοκίμια σχετικά με το έργο και την πρακτική του καλλιτέχνη, καθώς και η συζήτηση με τον συγγραφέα και κριτικό Maїten Bouisset, γίνονται διαθέσιμα online, καθοδηγώντας τους αναγνώστες στα κεντρικά θέματα του έργου του: μαγνητισμό και μέταλλο, φως και σκοτάδι, ήχο και σιωπή.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό δίνει την ευκαιρία να περιηγηθεί κανείς ψηφιακά στα έργα της έκθεσης, καθώς και σε ιστορικές φωτογραφίες από την εξέλιξη της πορείας του καλλιτέχνη – υλικό για το οποίο κατ’ εξαίρεση παραχωρήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η άδεια να δημοσιευθεί δωρεάν, λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες τρέχουσες συνθήκες και παρά τους περιορισμούς που κατά κανόνα ισχύουν.

Δείτε τον κατάλογο της έκθεσης εδώ.

Κινηματογράφος

 Ταινίες που έχουμε προτείνει κατά καιρούς από τις σελίδες του περιοδικού, αλλά και νέες προτάσεις. Η… μεγάλη οθόνη της Κατιούσα “ανοίγει” με ένα “κλικ” στους παρακάτω συνδέσμους-εικόνες:

 

 

 

 

«Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε»: Ντοκιμαντέρ. Στη 1 ώρα και 45 λεπτά της προβολής περνούν από την οθόνη οι σημαντικότερες στιγμές της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Ένας φόρος τιμής στους νεκρούς, σε όσους έπεσαν στα χαρακώματα με το όπλο στο χέρι, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές και εξορίες. Η σκηνοθετική ομάδα, με τη  σκηνοθετική επιμέλεια του Κώστα Σταματόπουλου, δούλεψε με αρχεία αντλήθηκαν κατά κύριο λόγο από το ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ αλλά και κρατικά αρχεία της ΕΡΤ και του Πολεμικού Μουσείου, ενώ έκανε και γυρίσματα στα ίδια τα βουνά όπου ανέπτυξε τη δράση του ο ΔΣΕ. Δείτε το εδώ:

 

“Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο” (Α’ Μέρος)- Το ντοκιμαντέρ του Νάσου Μπράτσου ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας μάλλον άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, της ιστορίας των άνω των 30.000 Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ αυτών και περίπου 3.000 Ικαριωτών. Στο ντοκιμαντέρ οι Έλληνες πρόσφυγες εξιστορούν το γεγονός ότι βρήκαν καταφύγιο στη Συρία και διηγούνται, μεταξύ άλλων, την υποδοχή, την ένταξη των παιδιών τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, τη σχέση με τους ντόπιους πληθυσμούς, αλλά και το αντιφασιστικό κίνημα στις ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. Δείτε το βίντεο:

Το Β’ μέρος αν και είχε προγραμματιστεί και διαφημιστεί από την ΕΡΤ, χωρίς καμία εξήγηση αναβλήθηκε στο παρά πέντε η προβολή του και παρά τις επιστολές διαμαρτυρίας φορέων και το εξώδικο του δημιουργού, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα.

 

 

 

 

“Νίκος Σκαλκώτας: Οι μουσικές αναπνοές μιας ιδιοφυΐας”

Η ταινία αποτελεί παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και προβλήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “2019: Έτος Σκαλκώτα”, οι οποίες διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από το θάνατο του κορυφαίου μουσουργού.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Θωμάς Κιάος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Θοδωρής Μιχόπουλος
Μοντάζ: Θοδωρής Αρμάος
Ήχος: Στέφανος Ευθυμίου
Βοηθός διευθυντή φωτογραφίας: Θωμάς Τσιφτελής
Μετάφραση: Κλήτος Παρασκευόπουλος
Αφήγηση: Κατερίνα Διδασκάλου
Φωνή Νίκου Σκαλκώτα: Αλέξανδρος Χαρκιολάκης
Εμφανίζεται η Ανθή Ευστρατιάδου

Ιδέα- Συντονισμός: Ελένη Διδασκάλου, Διευθύντρια, Διεύθυνση Προβολής και Επικοινωνίας
Ηχογράφηση voice over: Μπάμπης Μπλαζουδάκης, Ηχογραφικό Κέντρο
Επιμέλεια κειμένων: Δέσποινα Παπαγιαννοπούλου, Τμήμα Εκδόσεων

Θέατρο

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς, “συναντιούνται” στην Κατιούσα. Πατώντας σε αυτό τον σύνδεσμο έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε σχεδόν 90 θεατρικές παραστάσεις που έχουμε παρουσιάσει τα τελευταία δυο χρόνια από τη στήλη “Θέατρο τη Δευτέρα”.

“Ένα παιδί μετράει τα άστρα” στο ψηφιακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου

Η επαγγελματική παιδική σκηνή του Θεατροδρομίου παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Μενέλαου Λουντέμη “Ένα παιδί μετράει τα άστρα”, θεατρική διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος του Μενέλαου Λουντέμη.

Ένα έργο-ύμνος για το σχολείο, το βιβλίο και τον δάσκαλο. Ένα ορφανό, χαρισματικό αγόρι, ο Μέλιος, διψάει για μόρφωση. Το ταξίδι του αυτό προς την ενηλικίωση, που κυλά όπως το μεγάλο ποτάμι της πολιτείας του, άλλοτε με ορμή και άλλοτε γαλήνια, άλλοτε με πικρές και άλλοτε με χαρές, θα τον σημαδέψει για πάντα. Και σημαδεύει μαζί και εμάς, γιατί ο κόσμος του Μελιού που φαντάζει μακρινός, δε διαφέρει πολύ από τον δικό μας κόσμο.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Σαπουντζάκης Χρόνης

Ηθοποιοί: Σαπουντζάκης Χρόνης, Ζαχάρης Περογαμβράκης, Μενέλαος Γαλανάκης, Ελλη Αντωνάκη, Ευδοκία Σμυρλή, Κατερίνα Σταυρακάκη

Κείμενο: Μαίρη Ανδρέου Τηλεσκηνοθεσία μοντάζ: Μαρία Παπαδάκη

Σχεδιασμός φώτων: Κίμωνας Κίτρινος

Οπερατέρ: Βασίλης Φλουρής

Ηχοληψία, μιξάζ: Δημήτρης Χατζάκης

Ηχογράφηση: studio MUD HUT

Φωτογραφία, σχεδιασμός αφίσας: Νικολέτα Πασπαράκη

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: NICK VAILER Νίκος Ζιούτης

Μουσική, στίχοι: Μαίρη Ανδρέου Αντώνης Σταυρακάκης

 

“Τα κοκκινομπλέ πατίνια” το πρώτο θεατρικό έργο του Σταύρου Τσιώλη, από το Θέατρο του Νέου Κόσμου

Παιδικές παραστάσεις από το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου

“Επτά επί Θήβας” του Αισχύλου online

Η παράσταση “Επτά επί Θήβας” από το Γιάννη Τσαρούχη σε διαδικτυακή προβολή.


Επτά επί Θήβας (αρχ. ελλ. Ἑπτὰ ἐπὶ Θήϐας) αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Αισχύλου για τον Θηβαϊκό κύκλο και το μοναδικό έργο της τριλογίας που σώζεται έως σήμερα (περιλαμβάνονται επιπλέον τα έργα Λάιος και Οιδίπους). Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 467 π.Χ. και με το έργο αυτό, ο Αισχύλος κέρδισε τον ποιητικό αγώνα που πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο έτος της 78ης Ολυμπιάδας.

Η ιστορία της τραγωδίας είναι βασισμένη στο μύθο των δίδυμων γιων του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, Ετεοκλή και Πολυνείκη. Σύμφωνα με αυτόν, τα δύο αδέλφια συμφώνησαν αρχικά να κυβερνούν εναλλάξ τη Θήβα, ωστόσο, μετά από την άρνηση του Ετεοκλή να παραδώσει το θρόνο στον Πολυνείκη, ο τελευταίος οργάνωσε την επίθεση επτά Ελλήνων βασιλιάδων εναντίον του Ετεοκλή και της πόλης της Θήβας. Η πολεμική αυτή σύγκρουση αναφέρεται με τον όρο Επτά επί Θήβας και κατέληξε με νίκη των Θηβαίων αλλά και τον θάνατο των δύο διεκδικητών του θρόνου.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – Μετάφραση – Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Γιάννης Τσαρούχης

Παίζουν:
Γιώργος Ορφανός, Νίκος Ζαμπέτης, Κίμων Ρηγόπουλος, Αντιγόνη Αρμανίτου
Μηνάς Κωνσταντόπουλος, Ιουλία Βατικιώτη, Αγγελική Λυμπεροπούλου, Χρύσα Παπαϊωάννου, Κατερίνα Ραζέλου, Μαρία Σάββα, Τζίνα Δράκου, Τάνα Μεξή
Παρή Κοραχάη, Κυβέλη Μαλαμάτη, Ματίνα Μόσχοβη, Αναστασία Μπάσσα
Αργυρώ Πιπίνη, Κλαίρη Τσαλουχίδη

 

Μουσεία – Εκθέσεις

Διαδικτυακό ταξίδι στους κορυφαίους Ολλανδούς ζωγράφους

Από τον Ρέμπραντ και τον Άντονι Βαν Ντάικ, μέχρι τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ και τον Γιοχάνες Βερμέερ, το μουσείο Rijksmuseum μας υπόσχεται ένα «ταξίδι» στο θαύμα των χεριών, τη ζωγραφική.

Το δημοφιλές μουσείο που βρίσκεται στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας ψηφιοποίησε τα έργα τέχνης των Ολλανδών ζωγράφων, τα οποία μπορούμε να δούμε μέσα από την ιστοσελίδα του.

Ανεκτίμητη αισθητική εμπειρία

Αυτό το ταξίδι, πέρα από την αισθητική απόλαυση, μπορεί να γίνει και η αρχή για μια συστηματικότερη ενασχόληση με τον κόσμο της ζωγραφικής που συμβαδίζει με τον άνθρωπο και την ιστορία του.

Πάνω από 700.000 ψηφιοποιημένα έργα

Αυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ φτιαγμένη από τον ίδιο τον ζωγράφοΑυτοπροσωπογραφία του Βαν Γκογκ φτιαγμένη από τον ίδιο τον ζωγράφο

Στην περιήγηση μπορεί κάποιος να δει πάνω από 709.000 ψηφιοποιημένα έργα τέχνης Ολλανδών ζωγράφων.

 

 

Επισκεπτόμαστε το Ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου

 

 

Ψηφιακή περιήγηση στην έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο»

Με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας (VR) ζωντανεύει στην οθόνη μας η έκθεση που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο (18.7-30.9.2018), με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου νεοέλληνα γλύπτη (1938).

 

 

5ωρη βιντεο-περιήγηση στους θησαυρούς του Μουσείου Ερμιτάζ – Το Ερμιτάζ αποτελεί το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία στον κόσμο, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης (πρώην Λένινγκραντ). Φιλοξενείται στα παλαιά Χειμερινά Ανάκτορα, στις όχθες του ποταμού Νέβα. Τα ανάκτορα και οι συλλογές των τσάρων και των αριστοκρατών πέρασαν στα χέρια του λαού μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση. Ηρωικός υπήρξε ο αγώνας των εργαζομένων στο μουσείο για να διασώσουν τα κειμήλια και τα κτίρια κατά το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Λένινγκραντ  από τους ναζί, που κράτησε 900 μερόνυχτα. Ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα του μουσείου, περιλαμβάνεται η συλλογή έργων δυτικοευρωπαϊκής τέχνης με έργα των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ωγκύστ Ροντέν, Πάμπλο Πικάσσο, Ανρί Ματίς, Πωλ Γκωγκέν, Πωλ Σεζάν, Κλωντ Μονέ, Ρέμπραντ και άλλων. Φιλοξενούνται ακόμα εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη, καθώς και μεγάλες συλλογές ειδών κοσμηματοποιίας. Ο συνολικός αριθμός των έργων που ανήκουν στις συλλογές του Ερμιτάζ ξεπερνούν τα 3.000.000. Δείτε το βίντεο:

 

Galleria degli Uffizi – Ένα από τα παλαιότερα μουσεία – πινακοθήκες στον κόσμο, στεγάζεται στο Ουφίτσι (Uffizi), ανάκτορο της Φλωρεντίας. Τα έργα που εκτίθενται στο μουσείο καλύπτουν χρονικά την περίοδο από τον 13ο μέχρι τον 18ο αιώνα και συνθέτουν μία από τις σημαντικότερες συλλογές αναγεννησιακής τέχνης. Μπορείτε να περιηγηθείτε πατώντας εδώ.

 

 

Βιντεο-ξενάγηση στο «Μουσείο Βάσως Κατράκη – Εικαστικό Κέντρο Χαρακτικής» – Στο Αιτωλικό, τη γενέτειρα της μεγάλης χαράκτριας Βάσως Κατράκη βρίσκεται το Μουσείο που φιλοξενεί τις πέντε κύριες ενότητες της δουλειάς της, πυρήνες δράσης της 60χρονης εικαστικής δημιουργίας της. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει την 15χρονη χαρακτική της πορεία στο παραδοσιακό ξύλο και την 35χρονη χαρακτική της στην πέτρα. Στους χώρους του Μουσείου παρουσιάζονται, επίσης, τα αυτονομημένα ζωγραφικά σχέδιά της, έγχρωμα και ασπρόμαυρα. Ακόμη, αντικείμενα τέχνης κι έργα ζωγραφικής, επηρεασμένα από το δάσκαλό της Κ. Παρθένη. Μία ξενάγηση στο Μουσείο από τον χαράκτη Απόστολο Κούστα. Δείτε το βίντεο:

https://youtu.be/xRzBPb-xxXA

 

 

Εικονική περιήγηση στο μουσείο Φρίντα Κάλο στο Μεξικό

 

«Μπόλικη πέτρα μπόλικη καρδιά…»: Εικονική περιήγηση στην έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ!

«Μπόλικη πέτρα μπόλικη καρδιά...»: Εικονική περιήγηση στην έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ!

 

 

Εικονική Περιήγηση στα μνημεία Ακρόπολης

Η Εικονική Περιήγηση στα μνημεία Ακρόπολης αποτελείται από εικόνες και πανοράματα υψηλής ανάλυσης των σπουδαιότερων μνημείων – του Παρθενώνα, των Προπυλαίων, του Ερεχθείου και του ναού της Αθηνάς Νίκης – καθώς και από λεπτομερείς φωτογραφικές απεικονίσεις επιλεγμένων εξωτερικών όψεων των αρχαίων τειχών που περιβάλλουν το βράχο. Κάθε άποψη συνοδεύεται από περιγραφικά στοιχεία σχετικά με τα μνημεία και επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος.

Πατήστε στην εικόνα και περιηγηθείτε:

 

 

Εικονική περιήγηση στο μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ

 

Εικονική περιήγηση στο Σπίτι και τους Κήπους του Κλωντ Μονέ

 

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης έρχεται στο σπίτι σας

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ «Ζιζή Μακρή, η Ελλάδα της» στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών

O Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, συνεχίζει την προσπάθεια να προσαρμόσει τη δουλειά του στις σημερινές συνθήκες που επιβάλλουν τα μέτρα προστασίας ενάντια στη διάδοση του κορονοϊού, με γνώμονα πάντα τη στήριξη του λαού ο οποίος δοκιμάζεται όλο αυτό το διάστημα.

Έτσι σήμερα άλλη μια πρωτοβουλία του παρουσιάζεται στο κοινό , η οποία στοχεύει στην τόνωση του ηθικού των συμπολιτών μας και τη συνεχή επαφή του με τις τέχνες και τον πολιτισμό.

 

Πρόκειται για μια νέα παραγωγή της Δημοτική Πινακοθήκης Πατρών σε συνεργασία με τη κόρη της Ζιζής Μακρή, Κλειώ, και το σωματείο φίλων Μέμου και Ζιζής Μακρή, τα εγκαίνια της οποίας είχαν προγραμματιστεί στις 8 Μαρτίου 2020, ημέρα της γυναίκας, αλλά αναβλήθηκαν καθώς δύο μέρες νωρίτερα ανεστάλη η λειτουργία όλων των πινακοθηκών στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσής του του Κορωνοϊού – COVID 19.

Η έκθεση είναι διαθέσιμη με τη μορφή εικονικής περιήγησης στην ιστοσελίδα.  
Έχουν όλοι τη δυνατότητα να μάθουν για τη ζωή και το έργο μιας από τις σημαντικότερες χαράκτριες του Β’ μισού του 20ου αιώνα και να περιηγηθούν στις δημιουργίες της και μάλιστα σε μια σειρά χαρακτικών που φιλοτέχνησε στις πιο δύσκολες συνθήκες του εγκλεισμού στις Φυλακές Αβέρωφ το 1961 όντας πολιτική κρατούμενη.

 

Διαδικτυακές εκθέσεις εικαστικών τεχνών στο διαδίκτυο

Εκθέσεις του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος που διοργανώθηκαν μετά από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος προς όλους τους εικαστικούς καλλιτέχνες – μέλη του ΕΕΤΕ.

Η ζωή είναι το ταξίδι, Ζαχάρωφ Μαρίβα

 

Μουσική

Ένας χρόνος χωρίς τον Θάνο…

1 χρόνος χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο… Το έργο του θα διεγείρει πάντα την καρδιά και το μυαλό όλων των μελών και φίλων της ΚΝΕ, των νέων που «ό,τι και να λένε τ’ άστρα, αυτοί τη γλώσσα τους, τους βγάζουν». Θα μας εμψυχώνει και θα μας εμπνέει πάντα να «χορεύουμε πάνω στο φτερό του καρχαρία», για να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο…

Γι’ αυτό, με αφορμή τη συμπλήρωση 1 χρόνου από τον θάνατό του, η ΚΝΕ προβάλει στο κανάλι της στο Youtube το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

Την ενορχήστρωση του αφιερώματος έκανε ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του Θάνου Μικρούτσικου, Θύμιος Παπαδόπουλος και συμμετείχαν καλλιτέχνες που μοιράστηκαν επίσης χρόνια συνεργασίας με τον συνθέτη και σχέσεις αγάπης: Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Μεράντζας, Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης. Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Κατσίκας, Μίμης Ντούτσουλης, Γιάννης Παπαζαχαριάκης, Θοδωρής Οικονόμου, Βαγγέλης Μαχαίρας, Δημήτρης Αγάθος, Τζίμης Σταρίδας.

 

Ο Θοδωρής Κοτονιάς με όλη τη μουσική του παρέα και με πολλούς αγαπημένους καλεσμένους

 

Parklife/Της Τριανταφυλλιάς τα Φύλλα – Οι νέοι και η Δόμνα Σαμίου (Ηχογραφημένη συναυλία)

Η ηχογραφημένη συναυλία, στο πλαίσιο της σειράς Parklife, ξεκινά την Κυριακή του Πάσχα 19 Απριλίου στις 12.00 εδώ.

H ηχογράφηση θα παραμείνει διαθέσιμη στο site του ΚΠΙΣΝ.
Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσίασαν τη 2η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής.
Ήταν ένα διήμερο γεμάτο μουσικές και τραγούδια με 24 μουσικά σχήματα από ολόκληρη την Ελλάδα. Εμφανίστηκαν στο ΚΠΙΣΝ περισσότεροι από 200 νέοι μουσικοί και τραγουδιστές που εμπνέονται από την προσωπικότητα της Δόμνας Σαμίου και τον πολύτιμο θησαυρό που άφησε ως παρακαταθήκη, και πειραματίζονται μεταφέροντας στο σήμερα τους παραδοσιακούς ήχους, αποδεικνύοντας ότι η παράδοση παραμένει μια ζωντανή δύναμη που προκαλεί τη νέα γενιά να τη γνωρίσει σε βάθος.
Η δεύτερη συνάντηση συγκέντρωσε ακόμα περισσότερους ανήσυχους δημιουργούς που μέσα από το έργο τους ανακαλύπτουν πως “… ένα τραγούδι παραδοσιακό κρύβει μέσα του ένα ήθος, μια λεβεντιά, μια αξιοπρέπεια”, όπως συνήθιζε να λέει και η Δόμνα Σαμίου.

 

Τηλεόραση

Αξιόλογες τηλεοπτικές σειρές που δεν χάνουν την αξία τους. Ας θυμηθούμε:

“Καρυωτάκης”: Δραματική σειρά εποχής που προβλήθηκε στην ΕΡΤ, με θέμα τη ζωή του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη (Δημοσθένης Παπαδόπουλος) και τη σχέση του με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη (Μαρία Κίτσου). Σενάριο-σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:

Περισσότερα για τη σειρά δείτε εδώ:

 

“Το Καπλάνι της βιτρίνας”: Παιδική-νεανική σειρά 10 επεισοδίων, μεταφορά του ομότιτλου γνωστού κι αγαπημένου μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη. Η Μέλια και η Μυρτώ είναι δύο αδελφές, οκτώ και δέκα χρόνων αντίστοιχα, που ζουν το 1936 σ’ ένα νησί του Αιγαίου. Ο παππούς τους διηγείται συνεχώς ιστορίες για τους αρχαίους Έλληνες. Ο ξάδελφος Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα, τις μαγεύει με τις ιστορίες ενός καπλανιού. Το καπλάνι -όπως το λένε στο νησί-, ένας βαλσαμωμένος τίγρης, που βρίσκεται κλειδωμένο μέσα στη βιτρίνα της μεγάλης σάλας του σπιτιού, πότε κοιτάει με το γαλάζιο και πότε με το μαύρο του μάτι, ανάλογα με τη διάθεσή του. Η δικτατορία του Μεταξά, τον Αύγουστο του 1936, θα μπλέξει μικρούς και μεγάλους στο «παιχνίδι του καπλανιού». Η Μέλια και η Μυρτώ θα ζήσουν καταστάσεις που θα επηρεάσουν για πάντα τη ζωή και το χαρακτήρα τους. Σκηνοθεσία: Πέτρος Λύκας. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:

 

“Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”: Δραματική σειρά εποχής. Μια κοινωνική τοιχογραφία της δεκαετίας του ’50, βασισμένη στο ομότιτλό μυθιστόρημα του Κώστα Μουρσελά, που προβλήθηκε από τον ΑΝΤ1 στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Διασκευή-σενάριο: Βαγγέλης Γκούφας. Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης. Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Γιώργος Νινιός,  Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Βέρα Κρούσκα και πολλοί ακόμα γνωστοί ηθοποιοί. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:

Βιβλίο

Στους παρακάτω συνδέσμους οι συντάκτες της Κατιούσα διάβασαν και πρότειναν κατά καιρούς τα βιβλία που ξεχώρισαν. Βιβλία που δεν τα περιορίζει η επικαιρότητα ή ο χρόνςο έκδοσής τους και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αναζητηθούν και να διαβαστούν:

Επίσης, πατώντας σε αυτό τον σύνδεσμο μεταφέρεστε στις συγκεντρωμένες νέες κυκλοφορίες βιβλίων και στις βιβλιοπαρουσιάσεις του περιοδικού.

Μια σειρά από προτάσεις που ανοίγουν «παράθυρο» στην αισιοδοξία, στη μαχητικότητα και τη συλλογικότητα!

 

Ελληνικά e-books από την Ανοιχτή Βιβλιοθήκη

 

Ιστορία – Έρευνα

Ιστοσελίδες εξαιρετικά χρήσιμες σ’ όσους αναζητούν την ιστορική αλήθεια:

Ιστοσελίδα του Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ: Στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου εμφανίζονται μερικά από τα πιο πρόσφατα αποκτήματα του Αρχείου του ΚΚΕ από προσφορές, μεμονωμένα υλικά και συλλογές που προτείνονται στον επισκέπτη, αλλά και ειδικά εκθέματα, θεματικά ή επετειακά, που αποτελούν δημιουργικές συνθέσεις των υλικών. Κάποια από αυτά τα εκθέματα παρουσιάστηκαν και σε φυσικές εκθέσεις, στο πλαίσιο του εξελισσόμενου προγράμματος εκδηλώσεων, για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Από το μενού επιλογών στην κορυφή της σελίδας δίνεται η δυνατότητα πλοήγησης σε όλα τα καταχωρημένα αρχειακά αντικείμενα, συλλογές και εκθέματα, καθώς και η αναζήτηση σε αυτά με σύνθετα κριτήρια. Η περιήγηση την ιστοσελίδα αρχίζει από την διεύθυνση: http://arxeio.kke.gr

Ιστοσελίδα αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας: Το αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό προέρχεται από το Αρχείο του ΚΚΕ και μεγάλο κομμάτι αυτού έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας. Παρουσιάζονται ενδιαφέροντα υλικά από τις μάχες στα χαρακώματα, τις δημοκρατικές συνελεύσεις, την ιδεολογική και στρατιωτική εκπαίδευση. Στιγμές από την καθημερινότητα της ζωής στο βουνό την ώρα της ανάπαυλας. Σπάνια ντοκουμέντα με διαταγές, προσωπικές μαρτυρίες και γράμματα μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Επιπλέον, δημοσιεύεται σύγχρονο υλικό από μνημεία για το ΔΣΕ, αφιερώματα, εκδηλώσεις. Η ιστοσελίδα είναι ανοιχτή από σήμερα, Κυριακή 12 Ιούνη 2016, και το περιεχόμενό της θα εμπλουτίζεται στην πορεία με νέα υλικά. Η ξενάγηση στην ιστοσελίδα του ΔΣΕ αρχίζει από την διεύθυνση: http://dse.kke.gr

Ξενάγηση στους χώρους και στην έκθεση του επιμορφωτικού κέντρου Χαρίλαος Φλωράκης: Το Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνη 2007, στο σπίτι όπου έζησε ο κομμουνιστής ηγέτης. Σκοπός του κέντρου είναι η συμβολή στην έρευνα και μελέτη της ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και σημαντικών σταθμών της σύγχρονης ιστορίας. Στο αρχειακό απόθεμα του Κέντρου, έχουν ενταχθεί σε ψηφιακή μορφή πάνω από 165 χιλιάδες ντοκουμέντα (800 χιλιάδες σελίδες) του Ιστορικού Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Με αυτό τον τρόπο είναι προσβάσιμα στους ερευνητές και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Το υλικό του Κέντρου έχει εμπλουτιστεί μέσω προσφορών φίλων του καθώς και μέσω συνεργασιών με άλλα αρχεία (ΓΑΚ, ΕΛΙΑ, Βιβλιοθήκη της Βουλής). Μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει συνδράμει στο έργο ιστορικών και άλλων ερευνητών και έχει στηρίξει οργανώσεις του ΚΚΕ και τις ΚΝΕ με αρχειακό υλικό για εκδόσεις, διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις.

 

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: