Τι… παίζει σήμερα; – Δευτέρα 27 Γενάρη 2025
Ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, περιήγηση σε μουσεία, μουσική, τηλεοπτικές σειρές, βιβλία και άλλες προτάσεις.
Θέατρο
«Σκότωσα τον νταή του απαρτχάιντ» Δημήτρης Τσαφέντας
Η αλήθεια πίσω από τον μύθο
Δημήτρης Τσαφέντας, μία από τις πιο αμφισβητούμενες προσωπικότητες της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, ο άνθρωπος που το 1966 άλλαξε για πάντα την πορεία της Νότιας Αφρικής, δολοφονώντας τον Χέντρικ Φερβούντ, τον αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ.
Ο Δημήτρης Τσαφέντας, Έλληνας ομογενής, μιγάς, στάθηκε απέναντι σε μια κοινωνία που δεν τον αποδεχόταν, καταδικάστηκε και έμεινε 33 χρόνια σε φυλακή-ψυχιατρείο της Πραιτόρια. Πέθανε σε κελί απομόνωσης στις 10/10/1999.
Επαναστάτης με αίσθημα δικαιοσύνης ή στοιχειωμένος από την ίδια του την ύπαρξη;
Μπορεί ο άνθρωπος να παραδοθεί στη μοίρα του ή έχει την ικανότητα να την αλλάξει;
Μήπως η τρέλα είναι μια άλλη μορφή λογικής σε έναν κόσμο που χάνεται;
Από τις 24 Νοεμβρίου, στη σκηνή του θεάτρου Από Κοινού.
Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει ο Νίκος Ιωαννίδης, σε κείμενο Γιώργου Δαμιανού και σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη
Ο Κοραής Δαμάτης σκηνοθέτης της παράστασης αναφέρει σχετικά
Ένας άνθρωπος πεταμένος σε κελί απομόνωσης.
Γυμνός.
Σαν παρατημένο νεογέννητο.
Μελανιασμένος από τα χτυπήματα των βασανιστών του, στο έλεος κανενός…μιλάει με τα σύννεφα απ’ το μικρό παράθυρο του κελιού του. «Τις νύχτες βρίσκω πάντα στον ουρανό καλή παρέα, ακόμα κι απ’ αυτό το παραθυράκι».
Μιλάει για τη μάνα που δεν γνώρισε… «Το πιο μακρινό σύννεφο ήταν εκείνη». Για τον σκληρό αόρατο πατέρα του, για τους ανθρώπους που συνάντησε στην πολυτάραχη ζωή του, για την περιφρόνηση, τη βία και την διαπόμπευση που δέχτηκε από τη στιγμή που γεννήθηκε.
Μιγάς. Πατέρας Έλληνας. Μητέρα από την Μοζαμβίκη. Μεγαλώνει στο περιθώριο, κρυφά από όλους. Ζει κι ονειρεύεται τις νύχτες, τη μέρα προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τους διώχτες του. «Κατέβαινα από το πεζοδρόμιο όταν συναντούσα λευκό. Κατέβαινα από το πεζοδρόμιο όταν συναντούσα και μαύρο».
Ενηλικιώνεται και ζει για χρόνια, σαν τελευταίος καθαριστής, σε φορτηγά πλοία. Γνωρίζει χώρες και ηπείρους. Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία, Βιέννη, Παλαιστίνη, Χάιφα, Γιοχάνεσμπουργκ Αίγυπτο, «Κάθε φορά που ονειρεύομαι τον παράδεισο φαντάζομαι την Αλεξάνδρεια».
48 χρονών πια ο Δημήτρης Τσαφέντας. Αφήνει τα ατέλειωτα ταξίδια, γυρίζει κοντά στον πατέρα του στην Νότια Αφρική και καταλήγει κλητήρας στο κτίριο του νοτιοαφρικανικού κοινοβουλίου στο Κέιπ Τάουν.
«Δούλευα στη βουλή στο κοινοβούλιο της South Afrika κλητήρας στο παρλαμέντο».
6 Σεπτεμβρίου 1966. Η μέρα που ο Δημήτρης Τσαφέντας συναντάει το πεπρωμένο του. Δολοφονεί με τέσσερεις μαχαιριές τον πρωθυπουργό της χώρας Hendrik Verwoerd, γνωστόν ως “ο αρχιτέκτονας του απαρτχάιντ”.
Ο Δημήτρης Τσαφέντας συλλαμβάνεται, δικάζεται με συνοπτικές διαδικασίες και καταδικάζεται σε θάνατο, αλλά η Νοτιοαφρικανική κυβέρνηση προτιμάει να τον κλείσει ισόβια ως ψυχασθενή στην απομόνωση υποβάλλοντας τον σε καθημερινά βασανιστήρια μέχρι τον θάνατό του το 1999.
Στην παράσταση «Σκότωσα τον νταή του απαρτχάιντ» Δημήτρης Τσαφέντας, τον συναντάμε πεταμένο, γυμνό, μελανιασμένο από τα χτυπήματα, να συνομιλεί με τον άλλον του εαυτό για τη ζωή που ζήσανε οι δυό τους, για τις πράξεις τους, για τους ανθρώπους που αγαπήσανε, για τη μεγάλη απόφαση της δολοφονίας, για τα βασανιστήρια για την κοροϊδία και την σκληρότητα που βιώνει από τους υπόλοιπους κρατούμενος.
Λένε, ότι κάθε τόσο, αναφερόταν στον Ναζίμ Χικμετ «Αν δεν καώ, αν δεν καείς, αν δεν καούμε, πώς θα νικήσει το φως το σκοτάδι;».
- Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ακτής Ελεφαντοστού.
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Εmail: [email protected] και [email protected]
ΘΕΑΤΡΟ Από Κοινού
Ευπατριδών 4, 11854, Γκάζι-Αθήνα
Τηλέφωνο: 2114057249
Συντελεστές:
Κείμενο: Γιώργος Δαμιανός
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης
Σκηνικά: Παύλος Ιωάννου
Video Art: Πορφύρης Κάρολος
Κίνηση: Άννα Αθανασιάδη
Μουσική επιμέλεια: ab-occasion
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Στριφτάρης
Επικοινωνία παράστασης: Αντώνης Κοκολάκης
Παραγωγή: Danceonstage
Ερμηνεύει ο Νίκος Ιωαννίδης
«Δυο γυναίκες χορεύουν» σε μετάφραση Els de Paros και σκηνοθεσία Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, με τις Κατιάνα Μπαλανίκα και Ιωάννα Ασημακόπουλου.
Δύο γυναίκες διαφορετικής ηλικίας αναγκάζονται να συνυπάρξουν …
Δύο γυναίκες που κουβαλάει η κάθε μια το δικό της παρελθόν…
Δύο γυναίκες που αποφασίζουν να πάρουν τις ζωές τους πίσω…
Μία ηλεκτρισμένη σχέση μιας μοναχικής γυναίκας με τη νεαρή κοπέλα που την φροντίζει θα δημιουργήσει αποκαλύψεις και ανατροπές στις ζωές και των δυο, όταν κληθούν να ανακαλύψουν πόσο θάνατο έχει η ζωή και πόση ζωή έχει ο θάνατος και ενώ φαινομενικά τίποτα δεν τις ενώνει, είναι έτοιμες να «χορέψουν» στον δικό τους ρυθμό…
Το έργο «Δύο γυναίκες χορεύουν» είναι ένας ύμνος για τη ζωή και την αγάπη και έχει αποσπάσει παγκοσμίως διθυραμβικές κριτικές και διακρίσεις.
Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα 2ος χρόνος
Η sold – out παράσταση του Κωνσταντίνου Ντέλλα που ξεκίνησε από την Πειραματική Σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου και περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί μια σκηνική προσέγγιση της σύνδεσης της μαγείας με τη μαγειρική ως γυναικείο μυστικό κώδικα της περιοχής της Θεσσαλίας. Στη σκιά της ανδροκρατικής εξουσίας, οι γυναίκες παρέμειναν στο περιθώριο χωρίς να μπορούν να έχουν λόγο στις αποφάσεις που ήταν αποκλειστικά δικαίωμα των ανδρών. Πέρα από τις υπόλοιπες εργασίες, με τις οποίες συνέβαλλαν στην οικονομική παραγωγή της οικογένειας και της κοινότητας ως εργάτριες, είχαν και την ευθύνη της τροφοδοσίας των μελών της οικογένειάς τους, πάντα όμως εντός του οίκου. Έτσι, ανέπτυξαν έναν μυστικό κώδικα, μια λανθάνουσα εξουσία, που στηριζόταν στη χρήση της μαγείας, των «πρακτικών», του ξεματιάσματος και άλλων δεξιοτήτων, μέσα από τη χρήση των υλικών που χρησιμοποιούσαν και στη μαγειρική, τα βότανα και τα χόρτα της περιοχής, το λάδι, το νερό και το αλεύρι. Στη Θεσσαλία, η παράδοση θέλει τις μάγισσες της περιοχής να έχουν παραλάβει τις μυστικές δεξιότητές τους από τη Μήδεια και να ειδικεύονται στο «κατέβασμα» του φεγγαριού. Τρεις νεαροί ηθοποιοί προσεγγίζουν σκηνικά το γυναικείο σώμα, όπως έχει καταγραφεί στο δικό τους σώμα, μέσα από τις αναφορές στις δικές τους γιαγιάδες. Με εκφραστικά εργαλεία τις πρώτες ύλες της τελετουργικής διαδικασίας, δηλαδή τη μάσκα και τον συντονισμό του λόγου και του σώματος, και έχοντας ως αφετηρία τα στάδια της παρασκευής της πίτας, αφηγούνται ιστορίες από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου και τα Φαρσάλια του Λουκανού, αλλά και της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και έρευνας, από παραδοσιακά τραγούδια και συνεντεύξεις γυναικών έως ιατροσοφικούς κώδικες του 19ου αιώνα.
Δραματουργία – σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ντέλλας
Ερμηνεύουν: Μανούσος Γεωργόπουλος, Πλάτωνας Γιώργος Περλέρος, Μιχάλης Αναγνώστου
Ηχητικό περιβάλλον – πρωτότυπη μουσικη: Αλέξανδρος Κτιστάκης
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα
Κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά
Κοστούμια: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαντώ Κατσούγκρη
Φωτογραφίες και βιντεο προώθησης: Χαράλαμπος Βλαχοδήμος, Ηλίας Λαχανάς
Μοντάζ βίντεο προώθησης: Στυλιανός Βλαχοδήμος
Παραγωγή: Πολιτισμός Σταθμός Θέατρο – Experimenta Art Company
Θέατρο Σταθμός – Μεταξουργείο, Αττική
Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Κινηματογράφος
STUDIO new star art cinema – Πρόγραμμα και ώρες προβολών από 23 έως 29 Γενάρη 2025
Μουσική
ΜΑΡΓΑΡΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
“Λόγος Λαϊκός”
Όταν η κλασική κιθάρα συναντά τη λαϊκή ποίηση… Μια μοναδική σύμπραξη δύο ξεχωριστών καλλιτεχνών μέσα από ένα σεργιάνι στα χρόνια και στιγμές που σημάδεψαν ανεξίτηλα το ελληνικό τραγούδι και τις ζωές μας.
Ο βιρτουόζος κλασικός κιθαρίστας και συνθέτης Παναγιώτης Μάργαρης και η πηγαία ερμηνεύτρια Φωτεινή Βελεσιώτου μας παρουσιάζουν τα παντοτινά διαμάντια του Μούτση, του Βίρβου, του Καλδάρα, του Γκάτσου, του Ξαρχάκου, του Ρασούλη και όχι μόνο.
Μια καλλιτεχνική πρόταση με μοναδικό ειδικό βάρος, λιτή αριθμητικά αλλά τόσο μεστή και ευφάνταστη στο αποτέλεσμά της. Τα τραγούδια που αγαπήσαμε και εξακολουθούμε να τραγουδάμε και να γιορτάζουμε μαζί τους, «γυμνά» με μια κιθάρα, αλλά τι κιθάρα, και με μια φωνή, αλλά τι φωνή!
Μια «βουτιά» στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, ανάγοντας την διασκέδαση σε ουσιαστική ψυχαγωγία.
”Τα τραγούδια της Σωτηρίας” στο Θέατρο του Νέου Κόσμου – 4ος Χρόνος
“Τα τραγούδια της Σωτηρίας” ξεπερνούν τα όρια της σκηνής και του πάλκου και κινούνται ανάμεσα στη θεατρική παράσταση και τη μουσική βραδιά. Η Χριστίνα Μαξούρη ερμηνεύει αγαπημένα τραγούδια που σφράγισε με τη φωνή της η Μπέλλου και ανάμεσα σε αυτά μας αφηγείται μικρές ιστορίες και σύντομα περιστατικά από τη ζωή της ερμηνεύτριας. Οι σκοποί του Τσιτσάνη, του Παπαϊωάννου, του Μητσάκη, του Καλδάρα, του Σαββόπουλου, του Μούτση, του Ανδριόπουλου και του Λάγιου, μπλέκονται με μαρτυρίες για τη ζωή της Μπέλλου, μέσα από λόγια της ίδιας αλλά και ανθρώπων που τη γνώρισαν.
Συντελεστές:
Ιδέα: Δημήτρης Χαλιώτης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Χαλιώτης, Χριστίνα Μαξούρη
Σκηνογραφική επιμέλεια: Σωτήρης Μελανός
Ενδυματολογική επιμέλεια: Βάνα Γιαννούλα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Παξεβάνης
Χτένισμα: Θωμάς Γαλαζούλας
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Τραγούδι: Χριστίνα Μαξούρη
Μουσικοί επί σκηνής: Δημήτρης Κουφογιώργος (μπουζούκι), Βασίλης Προδρόμου (κιθάρα-τραγούδι) , Δημήτρης Κούστας (ακορντεόν), Ζαχαρίας Γερασκλής (μπουζούκι – τραγούδι)
Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Μάρθα Φριντζήλα “Kubara Project – η επιστροφή” και Kalogeraki Bros
Η Μάρθα Φριντζήλα ξανά και μόνο στο Κύτταρο, με το ολόφρεσκο Κubara Project – Η επιστροφή, συνοδευόμενη από τα αγαπημένα της Καλογεράκια.
Αντώνης Μάρατος: μπάσο
Βασίλης Μαντζούκης: τύμπανα, κιθάρα
Κώστας Νικολόπουλος: κιθάρες, φωνητικά
Βασίλης Παναγιωτόπουλος: πλήκτρα, τρομπόνι, φωνητικά
Νίκος Παπαϊωάννου: τσέλο, σάζι, μπάντζο
και οι
Μιχάλης Καλογεράκης: κιθάρα, φωνή, χορευτικά
Παντελής Καλογεράκης: φωνή, χορευτικά
Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Παξεβάνης
Σχεδιασμός φωτισμού: Περικλής Μαθιέλλης
Φωτογραφίες, βίντεο: Παναγιώτης Ανδριανός
Κοστούμια, κατασκευές: Baumstrasse Team
Ώρα προσέλευσης: 20.30
Ο Γιώργος Μεράντζας στο Antart Studio
Εκθέσεις
Κατράκη, Τάσσος, Σικελιώτης στη Θεσσαλονίκη
Συνεχίζονται δυο σπουδαίες εικαστικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και ο λαός της περιοχής έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στο έργο τριών μεγάλων εικαστικών μας. Ο λόγος για την αναδρομική έκθεση «Βάσω Κατράκη – Χαράγματα», στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Βασ. Σοφίας 182 και Θεμ. Σοφούλη), και για την έκθεση «Σικελιώτης / Τάσσος. Μια φιλία με κοινές ρίζες», στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.
Στην έκθεση «Βάσω Κατράκη – Χαράγματα» παρουσιάζονται 90 έργα από τη συλλογή της Μαριάννας Κατράκη, τα οποία διατρέχουν το σύνολο της δουλειάς της: Από τις πρώτες ξυλογραφίες της στα τέλη της δεκαετίας του 1930 έως τις συνθέσεις της δεκαετίας του 1980. Πλούσιο εποπτικό υλικό πλαισιώνει την έκθεση, ενώ ξεχωριστή έμφαση δίνεται στα έργα, τα οποία η χαράκτρια φιλοτέχνησε την περίοδο 1967 – 1974.
Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης Γιάννη Μπόλη: «Η Κατράκη πλάθει ένα ολόκληρο σύμπαν εικόνων, μορφοποιεί τη ζωτική της σχέση με τον κόσμο, καταθέτει μια στάση ζωής και μια κοινωνική – πολιτική διαμαρτυρία, επικεντρώνεται στη μοίρα του ανθρώπου μέσα από την υποβλητική αντίθεση του άσπρου – μαύρου. (…) Και δίπλα στην τέχνη της, σε άμεση αλληλεξάρτηση με αυτήν, η ζωή της, οι καταβολές και τα βιώματά της, ο γενέθλιος τόπος, το Αιτωλικό και η λιμνοθάλασσά του, ο Πόλεμος και η Κατοχή, η Αντίσταση και ο Εμφύλιος, η χούντα των συνταγματαρχών, η αγωνιστική συνείδηση, η ένταξη στην Αριστερά».
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Φλεβάρη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10.00 – 18.00, Σάββατο 10.00 – 16.00.
Τηλ.: 231.3318.538 και 2310.427.555, e-mail: [email protected]
Η έκθεση «Σικελιώτης / Τάσσος. Μια φιλία με κοινές ρίζες» παρουσιάζει θεματικά ένα μεγάλο σύνολο ζωγραφικών έργων, σχεδίων και χαρακτικών των δύο καλλιτεχνών, τα οποία προέρχονται από μουσεία, ιδρύματα, συλλέκτες και τις συλλογές του Τελλόγλειου Ιδρύματος.
Παρουσιάζονται περισσότερα από 160 έργα, από τα οποία ξεχωρίζουν «Η Καλλιέργεια του Καπνού» των Τάσσου και Μαγγιώρου, οι τέσσερις «Αρχόντισσες του Ρεμπέτικου» του Τάσσου, οι «Αρχαϊκοί Χοροί» του Σικελιώτη για το Νέο Θέατρο, η «Λατέρνα με ζωγραφική» του Σικελιώτη και έργα του σχετικά με το ρεμπέτικο, όπως και η σειρά γκουάς του Τάσσου για την «ΑΓΕΤ Ηρακλής», λίγο πριν από τον θάνατό του, με θέματα από την Κατοχή. Ο κατάλογος της έκθεσης (180 σελίδες) θα κυκλοφορήσει σε Ελληνικά και Αγγλικά.
Ο Γιώργος Σικελιώτης και ο Τάσσος (Αναστάσιος Αλεβίζος) είναι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες της νεοελληνικής Τέχνης που πέρασαν από τα έντονα βιώματα της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, από τη χούντα και τη μεταπολίτευση, και έζησαν έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Πέρα από τη μακρόχρονη φιλία τους, αυτοί οι «παράλληλοι βίοι» χαρακτηρίζονται από ορισμένα «σημεία συνάντησης», όπως η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το ΕΑΜ Καλλιτεχνών, η ομάδα «Στάθμη», το ενδιαφέρον για τη χαρακτική και τη διάδοση της Τέχνης και η συμμετοχή τους σε πολλές κοινές ομαδικές και περιοδεύουσες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ιδέα, γενική ευθύνη: Αλεξάνδρα Βουτυρά. Επιμέλεια: Μιγκέλ Μπελμόντε.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Γενάρη.
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 09.00 – 14.00, Τετάρτη 09.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 18.00.
Γενική είσοδος: 8 ευρώ. Μειωμένο: 4 ευρώ.
Θεϊκή και αινιγματική, η κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνος του 20ου αιώνα αναδεικνύεται ως εμβληματική προσωπικότητα της Ελλάδας και της Όπερας και το Μουσείο δίνει την δυνατότητα να ανακαλύψουν οι επισκέπτες το έργο της και την σπουδαία καλλιτεχνικής της πορεία.
Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται ξεχωριστά αντικείμενα από τη ζωή και την καριέρα της πολύπλευρης αυτής καλλιτέχνιδας που με το μεγάλο εύρος και το μοναδικό ηχόχρωμα της φωνής της, την ηχητική παλέτα της, τη σκηνική παρουσία και τις μουσικές γνώσεις της κατάφερε να αλλάξει για πάντα τον κόσμο της όπερας.
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10€
ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ Α’ ΤΥΠΟΥ: 7€: Άτομα 65+. Νέοι και Νέες: από 18 ως 25 ετών. Σπουδαστές Μουσικοί. Κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, Κάρτας Ελεύθερης Εισόδου σε Μουσεία (ΥΠΠΟ), με επίδειξη του αντίστοιχου δικαιολογητικού στο ταμείο του μουσείου.
ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ Β’ ΤΥΠΟΥ: 3€: Ομάδες μαθητών : από 6-17 ετών (και τα εσπερινά λύκεια, Δεύτερης Ευκαιρίας κλπ). Παιδιά από 6 + ως 17 ετών. Εκπαιδευτικοί. Άνεργοι. Στρατευμένοι, με επίδειξη του αντίστοιχου δικαιολογητικού στο ταμείο του μουσείου.
ΟΜΑΔΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 10+ άτομα: 8€/άτομα
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ: 2 ενήλικες.+ 2 παιδιά (άνω των 6 ετών): 22€
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: Παιδιά έως 6 ετών. ΑμΕα+συνοδός. Μέλη του ICOM. Κάτοχοι Κάρτας Ελεύθερης Εισόδου σε Μουσεία (ΥΠΠΟ), με επίδειξη του αντίστοιχου δικαιολογητικού στο ταμείο του μουσείου.
ΞΕΝΑΓΗΣΗ: +4 €/άτομο απαραίτητη κράτηση στο 210 44 04 204
Δωρεάν είσοδος στις 2 Δεκεμβρίου, στις 18 Μαΐου και στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (25 Σεπτεμβρίου)
Ωράρια:1 Νοεμβρίου -31 Μαρτίου Tρίτη-Κυριακή 10.00-18.00 & Παρασκευή έως τις 21.00 / Κλειστά τις Δευτέρες, 25 & 26/12, 1 /1
1 Απριλίου-31 Οκτωβρίου Τρίτη-Κυριακή 10.00-20.00 & Παρασκευή ως τις 22.00/ , Κλειστά Κυριακή & Δευτέρα του Πάσχα
Ψηφιακή περιήγηση στην έκθεση “Οι Μεγάλες Νίκες. Στα Όρια του Μύθου και της Ιστορίας”
Η έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου “Οι Μεγάλες Νίκες. Στα όρια του Μύθου και της Ιστορίας” εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Η έκθεση περιλαμβάνει 105 αρχαία έργα και ένα ομοίωμα αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π. Χ., τα οποία σχετίζονται και αναδεικνύουν πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών τόσο από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όσο και από άλλα μουσεία της Ελλάδας, όπως τα Αρχαιολογικά Μουσεία Άστρους, Θήβας, Ολυμπίας, καθώς και το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Ιδιαίτερα εμβληματική για την ιστορική επέτειο είναι η παρουσίαση της προτομής του Θεμιστοκλή, ρωμαϊκό αντίγραφο ενός πρωτότυπου έργου του 5ου αι. π.Χ., από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Όστιας (Parco Archeologico di Ostia Antica). […]
Η έκθεση αποτελείται από οκτώ συνολικά εκθεσιακές ενότητες. Οι έξι πρώτες είναι αφιερωμένες σε διαφορετικά επεισόδια και μάχες των Περσικών Πολέμων. Τεκμήρια που παρουσιάζουν την πολεμική εξάρτυση των Ελλήνων οπλιτών και των Περσών, αφιερώματα των νικητών στα μεγάλα ιερά της αρχαιότητας, μεταξύ των οποίων και το κράνος του Μιλτιάδη, αιχμές βελών από το πεδίο της μάχης των Θερμοπυλών, θραύσματα αγγείων με ίχνη καύσης από την πυρπόληση της Αθήνας από τους Πέρσες και επιγραφές που θυμίζουν γνωστούς και άγνωστους πρωταγωνιστές των ιστορικών γεγονότων, είναι μερικά από τα έργα που θα συναντήσουν οι επισκέπτες στην έκθεση. Παράλληλα, μορφές θεών και μυθικών ηρώων πλαισιώνουν την ιστορική αφήγηση και τη διαπλέκουν με τις μυθικές δοξασίες, σύμφωνα με τις οποίες θεοί και θνητοί συνέργησαν για την επίτευξη της ολοκληρωτικής νίκης, βασισμένης στο αξιακό σύστημα του αρχαίου ελληνικού κόσμου.https://www.katiousa.gr/politismos/theatro/istoria-enos-skylou-pou-ton-elegan-pisto/
Το εκθεσιακό αφήγημα συμπληρώνουν δύο καταληκτικές ενότητες, στις οποίες παρουσιάζεται ο απόηχος των Περσικών Πολέμων στην εικονιστική τέχνη –αρχαία και σύγχρονη– και η ιδεολογική τους σημασία.
Επιπλέον, στην αίθουσα 21, όπου εκτίθεται το χάλκινο σύμπλεγμα του αλόγου με τον αναβάτη από το Αρτεμίσιο, παρουσιάζονται σε διάλογο μαζί του πέντε αριστουργηματικά αγγεία με παραστάσεις αθλητικών και μουσικών αγώνων, σηματοδοτώντας την αξία της νικηφόρας αγωνιστικής αναμέτρησης, ατομικής και συλλογικής, όχι μόνο στον πόλεμο αλλά και στην ειρήνη.
Την έκθεση πλαισιώνουν ψηφιακές προβολές που συμβάλλουν στη δημιουργία σκηνικής ατμόσφαιρας, προκειμένου οι επισκέπτες να προσλάβουν τη δραματική ατμόσφαιρα των γεγονότων και το ελπιδοφόρο μήνυμα της Νίκης, προσφέροντας σε μερικές περιπτώσεις συμπληρωματικό ερμηνευτικό υλικό.
Τηλεόραση
Αξιόλογες τηλεοπτικές σειρές που δεν χάνουν την αξία τους. Ας θυμηθούμε:
“Καρυωτάκης”: Δραματική σειρά εποχής που προβλήθηκε στην ΕΡΤ, με θέμα τη ζωή του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη (Δημοσθένης Παπαδόπουλος) και τη σχέση του με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη (Μαρία Κίτσου). Σενάριο-σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:
για τη σειρά δείτε εδώ:
“Το Καπλάνι της βιτρίνας”: Παιδική-νεανική σειρά 10 επεισοδίων, μεταφορά του ομότιτλου γνωστού κι αγαπημένου μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη. Η Μέλια και η Μυρτώ είναι δύο αδελφές, οκτώ και δέκα χρόνων αντίστοιχα, που ζουν το 1936 σ’ ένα νησί του Αιγαίου. Ο παππούς τους διηγείται συνεχώς ιστορίες για τους αρχαίους Έλληνες. Ο ξάδελφος Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα, τις μαγεύει με τις ιστορίες ενός καπλανιού. Το καπλάνι -όπως το λένε στο νησί-, ένας βαλσαμωμένος τίγρης, που βρίσκεται κλειδωμένο μέσα στη βιτρίνα της μεγάλης σάλας του σπιτιού, πότε κοιτάει με το γαλάζιο και πότε με το μαύρο του μάτι, ανάλογα με τη διάθεσή του. Η δικτατορία του Μεταξά, τον Αύγουστο του 1936, θα μπλέξει μικρούς και μεγάλους στο «παιχνίδι του καπλανιού». Η Μέλια και η Μυρτώ θα ζήσουν καταστάσεις που θα επηρεάσουν για πάντα τη ζωή και το χαρακτήρα τους. Σκηνοθεσία: Πέτρος Λύκας. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:
“Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”: Δραματική σειρά εποχής. Μια κοινωνική τοιχογραφία της δεκαετίας του ’50, βασισμένη στο ομότιτλό μυθιστόρημα του Κώστα Μουρσελά, που προβλήθηκε από τον ΑΝΤ1 στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Διασκευή-σενάριο: Βαγγέλης Γκούφας. Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης. Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Γιώργος Νινιός, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Βέρα Κρούσκα και πολλοί ακόμα γνωστοί ηθοποιοί. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:
Βιβλίο
Στους παρακάτω συνδέσμους οι συντάκτες της Κατιούσα διάβασαν και πρότειναν κατά καιρούς τα βιβλία που ξεχώρισαν. Βιβλία που δεν τα περιορίζει η επικαιρότητα ή ο χρόνος έκδοσής τους και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αναζητηθούν και να διαβαστούν:
Επίσης, πατώντας σε αυτό τον σύνδεσμο μεταφέρεστε στις συγκεντρωμένες νέες κυκλοφορίες βιβλίων και στις βιβλιοπαρουσιάσεις του περιοδικού.
Μια σειρά από προτάσεις που ανοίγουν «παράθυρο» στην αισιοδοξία, στη μαχητικότητα και τη συλλογικότητα!
Ελληνικά e-books από την Ανοιχτή Βιβλιοθήκη
Ιστοσελίδες εξαιρετικά χρήσιμες σ’ όσους αναζητούν την ιστορική αλήθεια:
Ιστοσελίδα του Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ: Στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου εμφανίζονται μερικά από τα πιο πρόσφατα αποκτήματα του Αρχείου του ΚΚΕ από προσφορές, μεμονωμένα υλικά και συλλογές που προτείνονται στον επισκέπτη, αλλά και ειδικά εκθέματα, θεματικά ή επετειακά, που αποτελούν δημιουργικές συνθέσεις των υλικών. Κάποια από αυτά τα εκθέματα παρουσιάστηκαν και σε φυσικές εκθέσεις, στο πλαίσιο του εξελισσόμενου προγράμματος εκδηλώσεων, για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Από το μενού επιλογών στην κορυφή της σελίδας δίνεται η δυνατότητα πλοήγησης σε όλα τα καταχωρημένα αρχειακά αντικείμενα, συλλογές και εκθέματα, καθώς και η αναζήτηση σε αυτά με σύνθετα κριτήρια. Η περιήγηση την ιστοσελίδα αρχίζει από την διεύθυνση: http://arxeio.kke.gr
Ιστοσελίδα αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας: Το αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό προέρχεται από το Αρχείο του ΚΚΕ και μεγάλο κομμάτι αυτού έρχεται για πρώτη φορά στο φως τηςδημοσιότητας. Παρουσιάζονται ενδιαφέροντα υλικά από τις μάχες στα χαρακώματα, τις δημοκρατικές συνελεύσεις, την ιδεολογική και στρατιωτική εκπαίδευση. Στιγμές από την καθημερινότητα της ζωής στο βουνό την ώρα της ανάπαυλας. Σπάνια ντοκουμέντα με διαταγές, προσωπικές μαρτυρίες και γράμματα μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Επιπλέον, δημοσιεύεται σύγχρονο υλικό από μνημεία για το ΔΣΕ, αφιερώματα, εκδηλώσεις. Η ιστοσελίδα είναι ανοιχτή από σήμερα, Κυριακή 12 Ιούνη 2016, και το περιεχόμενό της θα εμπλουτίζεται στην πορεία με νέα υλικά. Η ξενάγηση στην ιστοσελίδα του ΔΣΕ αρχίζει από την διεύθυνση: http://dse.kke.gr
Ξενάγηση στους χώρους και στην έκθεση του επιμορφωτικού κέντρου Χαρίλαος Φλωράκης: Το Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνη 2007, στο σπίτι όπου έζησε ο κομμουνιστής ηγέτης. Σκοπός του κέντρου είναι η συμβολή στην έρευνα και μελέτη της ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και σημαντικών σταθμών της σύγχρονης ιστορίας. Στο αρχειακό απόθεμα του Κέντρου, έχουν ενταχθεί σε ψηφιακή μορφή πάνω από 165 χιλιάδες ντοκουμέντα (800 χιλιάδες σελίδες) του Ιστορικού Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Με αυτό τον τρόπο είναι προσβάσιμα στους ερευνητές και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Το υλικό του Κέντρου έχει εμπλουτιστεί μέσω προσφορών φίλων του καθώς και μέσω συνεργασιών με άλλα αρχεία (ΓΑΚ, ΕΛΙΑ, Βιβλιοθήκη της Βουλής). Μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει συνδράμει στο έργο ιστορικών και άλλων ερευνητών και έχει στηρίξει οργανώσεις του ΚΚΕ και τις ΚΝΕ με αρχειακό υλικό για εκδόσεις, διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις. Πατήστε εδώ