Τι… παίζει σήμερα; – Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2024

Ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, περιήγηση σε μουσεία, μουσική, τηλεοπτικές σειρές, βιβλία και άλλες προτάσεις.

Την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη, στις 21.00 στην Κεντρική Σκηνή του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Πάρκο Τρίτση,  θα περιηγηθούμε στις μεγάλες στιγμές του λαού μας, των λαών όλου του κόσμου, με οδηγό το τραγούδι. Τραγούδια επιλεγμένα, που μιλούν με τον δικό τους τρόπο για τους αγώνες των λαών όλου του κόσμου. Τραγούδια που γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν μέσα από τον δεσμό της πρωτοπόρας Τέχνης με τα πιο πρωτοπόρα στοιχεία της εργατικής τάξης. Αυτά τα τραγούδια θα παρουσιαστούν, στοχεύοντας να ξεσηκώσουν, να συγκινήσουν αλλά και να προβληματίσουν, να ακονίσουν τη σκέψη όλου του κόσμου.

Κάποια από τα τραγούδια που θα ακουστούν γράφτηκαν με αφορμή μια μεγάλη απεργία, μια μεγάλη διεκδίκηση ή μια σύγκρουση… Αλλα αντηχούν ακόμα τη βοή της μάχης, καθώς συνόδευαν τους αγωνιστές, εμψύχωναν τους μαχητές.

Κάποιων τραγουδιών ο δημιουργός τους είναι άγνωστος, δηλαδή έχουν γραφτεί συλλογικά και βασίζονται σε μελωδίες γνωστών επαναστατικών τραγουδιών. Αλλα είναι δημιουργήματα σπουδαίων καλλιτεχνών. Οι αγώνες των εργατών, του επαναστατικού κινήματος, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητους και τους μεγάλους δημιουργούς. Μεγάλες στιγμές του λαϊκού κινήματος έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην Τέχνη. Τόσο μεγάλο μάλιστα και τόσο βαθύ, που ξεπερνά κατά πολύ την περίοδο στην οποία αναφέρονται και εξακολουθούν να συγκινούν, να εμπνέουν, να διδάσκουν έως τις μέρες μας.

Ο τίτλος της συναυλίας, «Ποτάμι αυτός ο κόσμος και δεν γυρνάει, και η πιο μαύρη νύχτα θα φέρει το φως», είναι δανεισμένος από ένα ποίημα του Μπρεχτ το οποίο μελοποίησε ο Χανς Αϊσλερ.

Επιμέλεια – ενορχήστρωση: Γιάννης Δίσκος – Μωζάικ.

Συμμετέχουν: Alkyone, Anser, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Μεράντζας, Νίκος και Γιώργος Στρατάκης, Αγγελική Τουμπανάκη, Διονύσης Τσακνής, Μαρία Φαραντούρη.

50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Πάρκο Τρίτση: «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο – Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!»

Μετά από μια λαμπρή πορεία πολλών μηνών, μια πορεία που πέρασε από όλη τη χώρα με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων νέων, μεταφέροντας το σύνθημα «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο – Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!»το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» ανοίγει αύριο τις πύλες του στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», όπου για τέσσερις μέρες, στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη, υπόσχεται πραγματικά να γράψει Ιστορία…

Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Φεστιβάλ θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

Το Φεστιβάλ γιορτάζει με τον καλύτερο τρόπο τα 50 του χρόνια, με ένα πρόγραμμα γεμάτο συζητήσεις, συναυλίες, εκθέσεις, θέατρο, χορό, τραγούδι, με τη συμμετοχή 400 και πλέον καλλιτεχνών στις τέσσερις Σκηνές και στα Στέκια του, βάζοντας πάνω απ’ όλα τις ανησυχίες και τον αγώνα της νέας γενιάς για μια καλύτερη ζωή, την αναγκαιότητα να συνεχίσουμε να γράφουμε Ιστορία αλλάζοντας τον κόσμο.

Στα 50 χρόνια του μοναδικού αυτού πολιτικού – πολιτιστικού θεσμού θα είναι αφιερωμένη η κεντρική έκθεση του φετινού Φεστιβάλ, πόλος έλξης θα γίνει το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», η Διεθνούπολη με τις 44 Κομμουνιστικές Νεολαίες και Αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις από όλο τον κόσμο, ο Χώρος Φαντάρων και Αξιωματικών Ενάντια στον Πόλεμο, το Στέκι Πολιτισμού, η «Κόκκινη Γωνιά» για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών, το Μαθητικό, το Φοιτητικό, το Εργατικό Στέκι, το Στέκι Κατά των Ναρκωτικών, αυτά του Αθλητισμού και των Μεταναστών, καθώς και οι πολύχρωμοι χώροι του Παιδότοπου και του «κόκκινου Αερόστατου».

Εντατικά έχουν δουλέψει όλο αυτό το διάστημα τα στελέχη και τα μέλη της ΚΝΕ σε όλους τους τομείς για να στήσουν αυτήν τη μεγάλη πολύχρωμη πολιτεία, έχουν ξοδέψει πολλές ώρες μελέτης, έχουν βουτήξει στη λαμπρή Ιστορία του για να σχεδιάσουν τα Στέκια και τους χώρους του, τα συνθήματα και τα υλικά του, για να φτιάξουν φέτος ένα Φεστιβάλ αντάξιο της Ιστορίας του, μια πολιτεία που σε κάθε γωνιά της… κάτι γίνεται, κάτι έχει να μας πει, μας δείχνει τη ζωή όπως θέλουμε να είναι, μας δείχνει το μέλλον.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» συμπληρώνει μισό αιώνα, όμως παραμένει πάντα νέο και ανατρεπτικό. Από τις σκηνές του πέρασαν «γίγαντες» του Πολιτισμού, όπως οι Γιάννης Ρίτσος, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Κατράκης κ.ά. Σε ολόκληρη την πορεία του έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στον Πολιτισμό. Εχει καταφέρει να συνενώνει την ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ με την προοδευτική Τέχνη. Το Φεστιβάλ μας δημιουργεί, έχει το ίδιο προσφορά στην Τέχνη. Στην Τέχνη που θέλουμε να εμπνέει και να εμπνέεται από τους ανθρώπους του μόχθου και τον πιο όμορφο στόχο, αυτόν της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ είναι ένα νεανικό ποτάμι διεκδίκησης και αγώνα. Χιλιάδες νέοι που δεν συμβιβάζονται με το άδικο, που αγανακτούν με την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα ανταμώσουν στο Φεστιβάλ, μετατρέποντάς το σε μια μεγάλη διαδήλωση!

Το Φεστιβάλ αντλεί τη δύναμη και τη ζωντάνια του από τους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Σε αυτό συναντιούνται οι φοιτητές που πρωτοστάτησαν στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για το δικαίωμα σε σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Είναι εκεί μαζί με τους μαθητές που βλέπουν τις εξαγγελίες για την «αναβάθμιση» των σχολείων τους να γκρεμίζονται, όπως οι σοβάδες που πέφτουν στα σχολεία τους, να υφίστανται ένα πανάκριβο σχολείο – εξεταστικό κέντρο που τους εξοντώνει αντί να τους μορφώνει ολόπλευρα. Στο Φεστιβάλ συναντιούνται οι νέοι εργαζόμενοι των καθηλωμένων μισθών και των ωραρίων – λάστιχο, που αδυνατούν να στεγάσουν το μέλλον τους, αφού η στέγη έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα για την πλατιά πλειοψηφία. Ολοι τους, τελικά, βρίσκουν απέναντί τους ένα σύστημα όπου οι ανάγκες τους αντιμετωπίζονται ως κόστος, ένα κράτος που αδιαφορεί ακόμα και για την προστασία της ζωής τους. Στον βωμό του κέρδους θυσιάζεται η όποια ελπίδα και προοπτική τους για το αύριο.

Το Φεστιβάλ μπορεί και «αγκαλιάζει» τις ανησυχίες τους, γιατί αυτές βρίσκουν διέξοδο στις ανατρεπτικές ιδέες του ΚΚΕ. Η ελπίδα για τη νεολαία των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων βρίσκεται στην ενίσχυση της συλλογικής διεκδίκησης, της πραγματικής εργατικής – λαϊκής αντιπολίτευσης.

Φέτος οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μπορούν να εκφράσουν τη διάθεση «να πάμε αλλιώς». Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, περισσότεροι νέοι και νέες να παλέψουν απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης, γιατί «το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός».

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

 

 

Έκθεση κόμικς με πηγή έμπνευσης την τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες»

Μια πρωτοποριακή έκθεση κόμικς, εμπνευσμένων από τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, διοργανώνει το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», με τίτλο «Τρωάδες: Πάλη στα Ερείπια», από σήμερα Πέμπτη έως και την Κυριακή 26 Σεπτέμβρη.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν επιχειρούν να αφηγηθούν τη σχέση της αρχαίας τραγωδίας με τον σύγχρονο τρόμο εμπνεόμενοι από τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη.

Σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, η ιστορικός Τέχνης Αθηνά Εξάρχου στον κατάλογο της έκθεσης: «Οι κομίστες που συμμετέχουν στην έκθεση κλήθηκαν αφενός να φέρουν την ιστορία των Τρωάδων στο σήμερα και αφετέρου να την προσαρμόσουν στην αισθητική και την αφηγηματική φόρμα του κόμιξ, αλλά και ταυτόχρονα στην προσωπική τους καλλιτεχνική χειρονομία.

Ήταν ίσως αναπόφευκτο ότι η καταστροφή της Τροίας θα έστρεφε το βλέμμα των δημιουργών στο δράμα της Παλαιστίνης. Οι θρηνούσες μητέρες, οι βομβαρδισμοί και το αίσθημα ότι οι μεγάλες δυνάμεις, οι “θεοί”, έχουν εγκαταλείψει τους Παλαιστινίους είναι μοτίβα και ιδέες που πολλοί συμμετέχοντες επέλεξαν να θέσουν ενώπιον του θεατή. Το κόμιξ ήταν και θα είναι μια τέχνη πολιτικοποιημένη που δεν μασάει τα λόγια της, δεν διστάζει να δείξει τη βία και το αίμα και δεν φοβάται να πάρει σαφή θέση υπέρ ή κατά συμπεριφορών και καταστάσεων. Στα έργα, λοιπόν, που παρουσιάζονται εδώ, η καταδίκη είναι σφοδρή και η τοποθέτηση γεμάτη πάθος. Οι καλλιτέχνες σκύβουν πάνω από τον πόνο των γυναικών, τις αγκαλιάζουν, τις φέρνουν στο προσκήνιο όπως και ο αρχαίος τραγωδός. Οι γυναίκες αυτές είναι ατρόμητες, δεν υποτάσσονται, δεν κατακτώνται…».

Συμμετέχουν οι δημιουργοί: Δημήτρης Αβραμόπουλος (Αβράμ), Ρενέ Αγγελίδου (Fokshee), Ιάκωβος Βάης, Μελίνα Βλάχου, Γιώργος Γανίδης, Γιάννης Γαλαίος, Πολύμνια Γλαμπεδάκη, Dimitri Chevet, Conan Nanco, Γεωργία Καλογεροπούλου, Βάλια Καπάδαη, Θανάσης Καραμπάλιος, Θωμάς Κεφαλάς, Χαρά Κοκολή (Acouaria), Νίκος Κουρκουτάς, Kristanz, Αναστάσης Μελέτης, Γιώργος Μικάλεφ, No Budget Epics, Ολια Ντακογιάννη, Κάλλη Ντολτσέτη, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Αντιγόνη Τζουνάκου, Δημήτρης Τρακόσας – Αφροδίτη Ρίζου (Guagua).

Επιμέλεια: Καλλιόπη Λιαδή, καλλιτεχνική σύμβουλος του Προγράμματος.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά και Σαββατοκύριακα 18.00 – 22.00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024

Κορυφαίος δημόσιος πολιτιστικός οργανισμός της χώρας, τo Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου είναι από τα παλαιότερα φεστιβάλ της Ευρώπης. Στα 69 χρόνια λειτουργίας του, έχει φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της Μουσικής, του Χορού και του Θεάτρου από την εγχώρια και τη διεθνή σκηνή, σε συνεργασία με τους σημαντικότερους ελληνικούς και διεθνείς καλλιτεχνικούς οργανισμούς, προσελκύοντας πλήθη θεατών από ολόκληρο τον κόσμο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 

Κινηματογράφος

Cine “Πετρούπολις” 2024 – Και φέτος όμορφα καλοκαιρινά κινηματογραφικά ταξίδια: Έναρξη Σάββατο 1 Ιούνη

 

STUDIO new star art cinema – Πρόγραμμα και ώρες προβολών από 12 έως 18 Σεπτέμβρη 2024

 

Μουσική

“Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία”

Η Ελλάδα των ποιητών μέσα από τις νότες του Θάνου Μικρούτσικου. Μια συναυλία που συνδέει την ποίηση με τη μουσική. Ο Θάνος Μικρούτσικος αγάπησε πολύ την ποίηση και την έκανε τραγούδια. Τραγούδια που συντρόφευσαν τρεις γενιές και σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή.

Η συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού είναι αφιερωμένη στον Θάνο Μικρούτσικο των ποιητών και των μεγάλων τραγουδιών.

Ο βράχος της Ακρόπολης θα πλημμυρίσει από εμβληματικά τραγούδια σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, του Ναζίμ Χικμέτ, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, του Νίκου Καββαδία, του Μάνου Ελευθερίου, του Άλκη Αλκαίου, του Κώστα Τριπολίτη, του Οδυσσέα Ιωάννου και της Λίνας Νικολακοπούλου.

O Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μιλτος Πασχαλίδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου θα τραγουδήσουν – υπό την επιμέλεια του πιο στενού του συνεργάτη, Θύμιου Παπαδόπουλου – τις μεγάλες του επιτυχίες: τραγούδια ερωτικά, λυρικά, λαϊκά, πολιτικά.

 

Ο Γιώργος Μεράντζας στο Antart Studio

 

Εκθέσεις

Διεθνής έκθεση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης

Μικρά σχέδια ταύρων, ταυρομάχων, πικαδόρων ή άλλες σκηνές της αρένας, η αγάπη για τη Μεσόγειο, η αγάπη και η νοσταλγία για την πατρίδα, η αλληλεγγύη για τον συναγωνιστή και συνεξόριστο συμπατριώτη, σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις και καλλιτεχνικές χειρονομίες βασισμένες στον απόλυτο αυθορμητισμό, όλα ιδωμένα μέσα από την πολύχρονη αλληλογραφία δύο πολύ καλών φίλων, του Pablo Picasso και του Eugenio Arias, αποτελούν τους βασικούς άξονες της νέας, διεθνούς έκθεσης του MOMus – Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη με τίτλο «Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία».

Η έκθεση που «άνοιξε» σήμερα ,αποτελεί συνδιοργάνωση με το Museo Casa Natal Picasso στη Μάλαγα. Θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου 2024 και γίνεται στο Μουσείο του MOMus, στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, έχοντας ως επίκεντρο την πολύχρονη και πολυδιάστατη φιλία του Pablo Picasso με τον κουρέα και φίλο του Eugenio Arias, εξόριστο αντιστασιακό. Μέσα από την αλληλογραφία των δύο ανδρών φωτίζεται με έναν εξαιρετικά ιδιαίτερο τρόπο η ταραχώδης περίοδος του εμφύλιου πολέμου στην Ισπανία και της μετέπειτα εποχής (1936-1952), όπως οι δεσμοί με τη Γαλλική Αντίσταση και το παράνομο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

Στην έκθεση «Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία» παρουσιάζονται σχέδια, χαρακτικά και κεραμικά, προερχόμενα από τις συλλογές του Museo Casa Natal de Picasso στη Μάλαγα, ενώ πολλά από αυτά εκτίθενται για πρώτη φορά εκτός Ισπανίας. Τα συγκεκριμένα έργα βρίσκονται σε διάλογο με έργα από τη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη από την περίοδο της Ρωσικής Πρωτοπορίας, που παρουσιάζονται παράλληλα στο MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, διευρύνοντας έτσι την οπτική για τον μοντερνισμό, αγγίζοντας και φέρνοντας κοντά τις ευρωπαϊκές ιστορικές πρωτοπορίες.

Επιμέλεια: Carlos Ferrer Barrera

Συντονισμός: Μαρία Τσαντσάνογλου

 

Dali Cybernetics SKG – Immersive Experience

Ο θαυμαστός κόσμος του πρωτοπόρου καλλιτέχνη ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σας με τον πιο συναρπαστικό τρόπο!

Immersive Experience σε 400 τμ Οθόνες, Virtual Reality, Digital Art

Η έκθεση μετά από την παρουσίασή της σε Λονδίνο, Βαρκελώνη, Κοπεγχάγη, Βερολίνο κι άλλες πόλεις του κόσμου, έρχεται στην Ελλάδα στην Αποθήκη Γ, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης!

Το καράβι των ονείρων σαλπάρει στις 29 Μαρτίου 2024 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Γ)

Μια μοναδική εμπειρία που θα μαγέψει όλες τις ηλικίες.

Πληροφορίες: https://www.dali-immersive.gr/

 

Maria Callas Museum

Θεϊκή και αινιγματική, η κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνος του 20ου αιώνα αναδεικνύεται ως εμβληματική προσωπικότητα της Ελλάδας και της Όπερας και το Μουσείο δίνει την δυνατότητα να ανακαλύψουν οι επισκέπτες το έργο της και την σπουδαία καλλιτεχνικής της πορεία.

Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται ξεχωριστά αντικείμενα από τη ζωή και την καριέρα της πολύπλευρης αυτής καλλιτέχνιδας που με το μεγάλο εύρος και το μοναδικό ηχόχρωμα της φωνής της, την ηχητική παλέτα της, τη σκηνική παρουσία και τις μουσικές γνώσεις της κατάφερε να αλλάξει για πάντα τον κόσμο της όπερας.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10€

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ Α’ ΤΥΠΟΥ: 7€: Άτομα 65+. Νέοι και Νέες: από 18 ως 25 ετών. Σπουδαστές Μουσικοί. Κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, Κάρτας Ελεύθερης Εισόδου σε Μουσεία (ΥΠΠΟ), με επίδειξη του αντίστοιχου δικαιολογητικού στο ταμείο του μουσείου.

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ Β’ ΤΥΠΟΥ: 3€: Ομάδες μαθητών : από 6-17 ετών (και τα εσπερινά λύκεια, Δεύτερης Ευκαιρίας κλπ). Παιδιά από 6 + ως 17 ετών. Εκπαιδευτικοί. Άνεργοι. Στρατευμένοι, με επίδειξη του αντίστοιχου δικαιολογητικού στο ταμείο του μουσείου.

ΟΜΑΔΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 10+ άτομα: 8€/άτομα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ: 2 ενήλικες.+ 2 παιδιά (άνω των 6 ετών): 22€

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: Παιδιά έως 6 ετών. ΑμΕα+συνοδός. Μέλη του ICOM. Κάτοχοι Κάρτας Ελεύθερης Εισόδου σε Μουσεία (ΥΠΠΟ), με επίδειξη του αντίστοιχου δικαιολογητικού στο ταμείο του μουσείου.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ: +4 €/άτομο απαραίτητη κράτηση στο 210 44 04 204

Δωρεάν είσοδος στις 2 Δεκεμβρίου, στις 18 Μαΐου και στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (25 Σεπτεμβρίου)

Ωράρια:1 Νοεμβρίου -31 Μαρτίου Tρίτη-Κυριακή 10.00-18.00 & Παρασκευή έως τις 21.00 / Κλειστά τις Δευτέρες, 25 & 26/12, 1 /1

1 Απριλίου-31 Οκτωβρίου Τρίτη-Κυριακή 10.00-20.00 & Παρασκευή ως τις 22.00/ , Κλειστά Κυριακή & Δευτέρα του Πάσχα

 

Ψηφιακή περιήγηση στην έκθεση “Οι Μεγάλες Νίκες. Στα Όρια του Μύθου και της Ιστορίας”

Η έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου “Οι Μεγάλες Νίκες. Στα όρια του Μύθου και της Ιστορίας” εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Η έκθεση περιλαμβάνει 105 αρχαία έργα και ένα ομοίωμα αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π. Χ., τα οποία σχετίζονται και αναδεικνύουν πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών τόσο από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όσο και από άλλα μουσεία της Ελλάδας, όπως τα Αρχαιολογικά Μουσεία Άστρους, Θήβας, Ολυμπίας, καθώς και το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Ιδιαίτερα εμβληματική για την ιστορική επέτειο είναι η παρουσίαση της προτομής του Θεμιστοκλή, ρωμαϊκό αντίγραφο ενός πρωτότυπου έργου του 5ου αι. π.Χ., από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Όστιας (Parco Archeologico di Ostia Antica). […]

Η έκθεση αποτελείται από οκτώ συνολικά εκθεσιακές ενότητες. Οι έξι πρώτες είναι αφιερωμένες σε διαφορετικά επεισόδια και μάχες των Περσικών Πολέμων. Τεκμήρια που παρουσιάζουν την πολεμική εξάρτυση των Ελλήνων οπλιτών και των Περσών, αφιερώματα των νικητών στα μεγάλα ιερά της αρχαιότητας, μεταξύ των οποίων και το κράνος του Μιλτιάδη, αιχμές βελών από το πεδίο της μάχης των Θερμοπυλών, θραύσματα αγγείων με ίχνη καύσης από την πυρπόληση της Αθήνας από τους Πέρσες και επιγραφές που θυμίζουν γνωστούς και άγνωστους πρωταγωνιστές των ιστορικών γεγονότων, είναι μερικά από τα έργα που θα συναντήσουν οι επισκέπτες στην έκθεση. Παράλληλα, μορφές θεών και μυθικών ηρώων πλαισιώνουν την ιστορική αφήγηση και τη διαπλέκουν με τις μυθικές δοξασίες, σύμφωνα με τις οποίες θεοί και θνητοί συνέργησαν για την επίτευξη της ολοκληρωτικής νίκης, βασισμένης στο αξιακό σύστημα του αρχαίου ελληνικού κόσμου.https://www.katiousa.gr/politismos/theatro/istoria-enos-skylou-pou-ton-elegan-pisto/

Το εκθεσιακό αφήγημα συμπληρώνουν δύο καταληκτικές ενότητες, στις οποίες παρουσιάζεται ο απόηχος των Περσικών Πολέμων στην εικονιστική τέχνη –αρχαία και σύγχρονη– και η ιδεολογική τους σημασία.

Επιπλέον, στην αίθουσα 21, όπου εκτίθεται το χάλκινο σύμπλεγμα του αλόγου με τον αναβάτη από το Αρτεμίσιο, παρουσιάζονται σε διάλογο μαζί του πέντε αριστουργηματικά αγγεία με παραστάσεις αθλητικών και μουσικών αγώνων, σηματοδοτώντας την αξία της νικηφόρας αγωνιστικής αναμέτρησης, ατομικής και συλλογικής, όχι μόνο στον πόλεμο αλλά και στην ειρήνη.

Την έκθεση πλαισιώνουν ψηφιακές προβολές που συμβάλλουν στη δημιουργία σκηνικής ατμόσφαιρας, προκειμένου οι επισκέπτες να προσλάβουν τη δραματική ατμόσφαιρα των γεγονότων και το ελπιδοφόρο μήνυμα της Νίκης, προσφέροντας σε μερικές περιπτώσεις συμπληρωματικό ερμηνευτικό υλικό.

 

Τηλεόραση

Αξιόλογες τηλεοπτικές σειρές που δεν χάνουν την αξία τους. Ας θυμηθούμε:

“Καρυωτάκης”: Δραματική σειρά εποχής που προβλήθηκε στην ΕΡΤ, με θέμα τη ζωή του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη (Δημοσθένης Παπαδόπουλος) και τη σχέση του με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη (Μαρία Κίτσου). Σενάριο-σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:

 

για τη σειρά δείτε εδώ:

 

“Το Καπλάνι της βιτρίνας”: Παιδική-νεανική σειρά 10 επεισοδίων, μεταφορά του ομότιτλου γνωστού κι αγαπημένου μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη. Η Μέλια και η Μυρτώ είναι δύο αδελφές, οκτώ και δέκα χρόνων αντίστοιχα, που ζουν το 1936 σ’ ένα νησί του Αιγαίου. Ο παππούς τους διηγείται συνεχώς ιστορίες για τους αρχαίους Έλληνες. Ο ξάδελφος Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα, τις μαγεύει με τις ιστορίες ενός καπλανιού. Το καπλάνι -όπως το λένε στο νησί-, ένας βαλσαμωμένος τίγρης, που βρίσκεται κλειδωμένο μέσα στη βιτρίνα της μεγάλης σάλας του σπιτιού, πότε κοιτάει με το γαλάζιο και πότε με το μαύρο του μάτι, ανάλογα με τη διάθεσή του. Η δικτατορία του Μεταξά, τον Αύγουστο του 1936, θα μπλέξει μικρούς και μεγάλους στο «παιχνίδι του καπλανιού». Η Μέλια και η Μυρτώ θα ζήσουν καταστάσεις που θα επηρεάσουν για πάντα τη ζωή και το χαρακτήρα τους. Σκηνοθεσία: Πέτρος Λύκας. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:

 

“Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”: Δραματική σειρά εποχής. Μια κοινωνική τοιχογραφία της δεκαετίας του ’50, βασισμένη στο ομότιτλό μυθιστόρημα του Κώστα Μουρσελά, που προβλήθηκε από τον ΑΝΤ1 στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Διασκευή-σενάριο: Βαγγέλης Γκούφας. Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης. Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Γιώργος Νινιός,  Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Βέρα Κρούσκα και πολλοί ακόμα γνωστοί ηθοποιοί. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:

 

Βιβλίο

Στους παρακάτω συνδέσμους οι συντάκτες της Κατιούσα διάβασαν και πρότειναν κατά καιρούς τα βιβλία που ξεχώρισαν. Βιβλία που δεν τα περιορίζει η επικαιρότητα ή ο χρόνος έκδοσής τους και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αναζητηθούν και να διαβαστούν:

Επίσης, πατώντας σε αυτό τον σύνδεσμο μεταφέρεστε στις συγκεντρωμένες νέες κυκλοφορίες βιβλίων και στις βιβλιοπαρουσιάσεις του περιοδικού.

Μια σειρά από προτάσεις που ανοίγουν «παράθυρο» στην αισιοδοξία, στη μαχητικότητα και τη συλλογικότητα!

Ελληνικά e-books από την Ανοιχτή Βιβλιοθήκη

 

Ιστορία – Έρευνα

Ιστοσελίδες εξαιρετικά χρήσιμες σ’ όσους αναζητούν την ιστορική αλήθεια:

Ιστοσελίδα του Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ: Στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου εμφανίζονται μερικά από τα πιο πρόσφατα αποκτήματα του Αρχείου του ΚΚΕ από προσφορές, μεμονωμένα υλικά και συλλογές που προτείνονται στον επισκέπτη, αλλά και ειδικά εκθέματα, θεματικά ή επετειακά, που αποτελούν δημιουργικές συνθέσεις των υλικών. Κάποια από αυτά τα εκθέματα παρουσιάστηκαν και σε φυσικές εκθέσεις, στο πλαίσιο του εξελισσόμενου προγράμματος εκδηλώσεων, για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Από το μενού επιλογών στην κορυφή της σελίδας δίνεται η δυνατότητα πλοήγησης σε όλα τα καταχωρημένα αρχειακά αντικείμενα, συλλογές και εκθέματα, καθώς και η αναζήτηση σε αυτά με σύνθετα κριτήρια. Η περιήγηση την ιστοσελίδα αρχίζει από την διεύθυνση: http://arxeio.kke.gr

Ιστοσελίδα αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας: Το αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό προέρχεται από το Αρχείο του ΚΚΕ και μεγάλο κομμάτι αυτού έρχεται για πρώτη φορά στο φως τηςδημοσιότητας. Παρουσιάζονται ενδιαφέροντα υλικά από τις μάχες στα χαρακώματα, τις δημοκρατικές συνελεύσεις, την ιδεολογική και στρατιωτική εκπαίδευση. Στιγμές από την καθημερινότητα της ζωής στο βουνό την ώρα της ανάπαυλας. Σπάνια ντοκουμέντα με διαταγές, προσωπικές μαρτυρίες και γράμματα μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Επιπλέον, δημοσιεύεται σύγχρονο υλικό από μνημεία για το ΔΣΕ, αφιερώματα, εκδηλώσεις. Η ιστοσελίδα είναι ανοιχτή από σήμερα, Κυριακή 12 Ιούνη 2016, και το περιεχόμενό της θα εμπλουτίζεται στην πορεία με νέα υλικά. Η ξενάγηση στην ιστοσελίδα του ΔΣΕ αρχίζει από την διεύθυνση: http://dse.kke.gr

Ξενάγηση στους χώρους και στην έκθεση του επιμορφωτικού κέντρου Χαρίλαος Φλωράκης: Το Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνη 2007, στο σπίτι όπου έζησε ο κομμουνιστής ηγέτης. Σκοπός του κέντρου είναι η συμβολή στην έρευνα και μελέτη της ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και σημαντικών σταθμών της σύγχρονης ιστορίας. Στο αρχειακό απόθεμα του Κέντρου, έχουν ενταχθεί σε ψηφιακή μορφή πάνω από 165 χιλιάδες ντοκουμέντα (800 χιλιάδες σελίδες) του Ιστορικού Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Με αυτό τον τρόπο είναι προσβάσιμα στους ερευνητές και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Το υλικό του Κέντρου έχει εμπλουτιστεί μέσω προσφορών φίλων του καθώς και μέσω συνεργασιών με άλλα αρχεία (ΓΑΚ, ΕΛΙΑ, Βιβλιοθήκη της Βουλής). Μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει συνδράμει στο έργο ιστορικών και άλλων ερευνητών και έχει στηρίξει οργανώσεις του ΚΚΕ και τις ΚΝΕ με αρχειακό υλικό για εκδόσεις, διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις. Πατήστε εδώ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: