Τι… παίζει σήμερα; – Σάββατο 12 Οκτώβρη 2024

Ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, περιήγηση σε μουσεία, μουσική, τηλεοπτικές σειρές, βιβλία και άλλες προτάσεις.

Θέατρο

“Η μικρή λέξη αγάπη” του  Αύγουστου Κορτώ για 2η σεζόν στο Από Κοινού Θέατρο

 

Τριαντάφυλλο στο στήθος

Το Πτι Παλαί υποδέχεται το θεατρικό κοινό τον Οκτώβριο του 2024 με το «Τριαντάφυλλο στο στήθος». Το κλασικό έργο του Τέννεσι Ουίλιαμς, που δεν απολαμβάνουμε τόσο συχνά στη σκηνή όσα τα υπόλοιπα αριστουργήματά του, ανεβαίνει σε απόδοση και σκηνοθεσία του Γιωργή Τσουρή. Πρωταγωνιστούν η Μαρία Καβογιάννη στο ρόλο της Σεραφίνας, ο Μάκης Παπαδημητρίου στον ρόλο του Αλβάρο και ένας θίασος εξαιρετικών ηθοποιών.

Ο ίδιος ο Τέννεσι Ουίλαμς έλεγε πως το Τριαντάφυλλο στο στήθος είναι η μοναδική κωμωδία που έχει γράψει. Η παράσταση του Τσουρή επιχειρεί να αναδείξει την, παραγνωρισμένη στη χώρα μας, κωμική πλευρά του έργου. Οι ήρωες βιώνουν συγκρουσιακές καταστάσεις, οι εντάσεις και οι τρυφερές στιγμές διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ οι συγκρούσεις αποκαλύπτουν πλήρως τον χαρακτήρα των προσώπων, μαζί με την ανθρώπινη διάστασή τους.

Το ανέβασμα του έργου σε αυτή την νέα εκδοχή, ανοίγει επίσης δυναμικό διάλογο με την εποχή μας. Ο Ουίλιαμς έβαλε στο επίκεντρο –για ακόμη μία φορά– μία γυναίκα-ηρωίδα που εντάσσεται απόλυτα στους όρους και τους προβληματισμούς του καιρού της. Σε μια πραγματικότητα όπου η πατριαρχία διαποτίζει κάθε επίπεδο και ορίζει απόλυτα το τι είναι αποδεκτό ως σκέψη, ως πράξη, ακόμα και ως επιθυμία.  Η Σεραφίνα τολμά να διεκδικήσει την απελευθέρωσή της από μια κοινωνία που πιέζει «από μέσα», και να αυτοπροσδιοριστεί ως ένα πλάσμα ακέραιο. Έτσι, περνά πέρα και πάνω από την εποχή της και απαντά σ’ ένα αίτημα για το εδώ και το τώρα της κάθε γυναίκας και του κάθε ανθρώπου. Η απόδοση του Τσουρή, παρακολουθεί αυτή την σύγκρουση με τρυφερότητα και χιούμορ μέχρι και την τελική ρήξη.

Συντελεστές

Απόδοση – Σκηνοθεσία: Γιωργής Τσουρής

Σκηνικά-Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ

Μουσική: Σταύρος Λάντσιας

Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου

Βοηθός σκηνοθέτη: Φοίβος Ριμένας
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Λυδία Γιαννουσάκη

Βοηθός ενδυματολόγου: Εύα Κουρέλια

Βοηθός Σκηνογράφου: Βασιλική Ζωχιού
Δραματουργική ομάδα: Φοίβος Ριμένας, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Λυδία Γιαννουσάκη

Διανομή:

Σεραφίνα: Μαρία Καβογιάννη

Αλβάρο: Μάκης Παπαδημητρίου

Ασσούντα: Ζώγια Σεβαστιανού

Πατήρ ντε Λέο: Φοίβος Ριμένας

Εστέλ, Μπέσσι: Βάλια Παπακωνσταντίνου
Φλώρα: Ορνέλα Λούτη

Ρόζα: Τόνια Μαράκη

Τζακ: Στρατής Χατζησταματίου

Τερέζα: Λυδία Γιαννουσάκη / Κατερίνα Μεφσούτ

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00
Κυριακή στις 18:00

 

ΑΡΗΣ της Σοφίας Αδαμίδου – 7η χρονιά – στο θέατρο OLVIO

H ερμηνεία – θρύλος του Τάσου Σωτηράκη ανεβαίνει για 7η και τελευταία χρονιά στο θέατρο OLVIO

«Εγώ είμαι. Δεν υπάρχω, αλλά υπάρχω. Δεν ζω, αλλά ζω.
Δεν έχω σάρκα και οστά… δεν τα χρειάζομαι.
Εσείς με κρατάτε εδώ. Με τα θετικά σας λόγια, αλλά και τα αρνητικά.
Δεν έχω ησυχάσει ως νεκρός… αλλά μήπως έζησα ήσυχος και ως ζωντανός;
Ο καθένας από την πλευρά που το βλέπει, από την πλευρά που τάσσει εαυτόν…
Είναι τιμή πάντως να με βρίζει ο εχθρός…σημαίνει ότι με φοβάται.»
(απόσπασμα από την παράσταση)

Πρωτοπαίχτηκε το 2017, παρουσιάστηκε σε περισσότερες από τριάντα πόλεις και Φεστιβάλ, σε Ελλάδα, Κύπρο και  Ευρώπη, και επτά χρόνια μετά, η απήχησή του στο κοινό παραμένει συγκλονιστική.

«Άρης». Το έργο της Σοφίας Αδαμίδου που συγκίνησε κοινό και κριτικούς, με την ερμηνεία – θρύλο του Τάσου Σωτηράκη, ανεβαίνει για 7η συνεχόμενη χρονιά στο θέατρο OLVIO, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 από τις 4 Οκτωβρίου.

Πριν γραφτεί το έργο από την συγγραφέα Σοφία Αδαμίδου, ο Τάσος Σωτηράκης είχε ξεκινήσει να μελετάει τη ζωή και την ιστορική και πολιτική του πορεία του Άρη Βελουχιώτη. Την ανθρώπινη φύση του και τους αγώνες του. Ο Τάσος Σωτηράκης συναντήθηκε με την Σοφία Αδαμίδου γύρω στο 2014 όταν και συζήτησαν για πρώτη φορά το θεατρικό “ανέβασμα” του «Άρη». Ο Τάσος πρότεινε στη Σοφία να φτιάξει έναν μονόλογο, όπως κι έγινε. Το 2017 η παράσταση πρωτοπαίχτηκε  στον Τεχνοχώρο Cartel.

H Σοφία Αδαμίδου αποκαλούσε αυτό το θεατρικό έργο, το αγαπημένο της παιδί. Ήταν ο παιδικός της ήρωας από τα χρόνια του σχολείου στην Κοζάνη, το σύμβολο που αγκάλιαζε με το λόγο του, τους αγρότες και τους εργάτες. Ένα πανανθρώπινο σύμβολο. Η παράσταση έκανε μια μεγάλη και πολύ πετυχημένη διαδρομή.

Ο Τάσος Σωτηράκης φωτογραφήθηκε από την Εβίτα Σκουρλέτη στην καρδιά της πόλης. Εκεί όπου σήμερα θα περπατούσε ο Άρης και θα αγωνιζόταν ξανά για το δίκιο όσων δεν έχουν φωνή.

Συντελεστές:

Συγγραφέας:Σοφία Αδαμίδου

Εμηνεία – Σκηνοθετική επιμέλεια: Τάσος Σωτηράκης

Ο ηθοποιός Θοδωρής Τσουανάτος και ο μικρός Πέτρος Φλωράκης «έδωσαν» τις φωνές τους.

Μουσική: Villagers of Ioannina City (VIC). Το τραγούδι «Άρη μου», σε στίχους Αγλαΐας Κλάρα, μελοποίησε και ερμηνεύει η Ερωφίλη. Το μουσικό κομμάτι έναρξης και τέλους είναι του Βασίλη Καραγιάννη.

Κινησιολογία: Αγγέλα Πατσέλη

Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας

Επιμέλεια video: Ηλίας Φλωράκης

Ειδικά Εφέ: Προκόπης Βλασερός

Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη

Διάρκεια: 90′

Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00

 

Τσιτάχ, η ερημιά του τερματοφύλακα 3ος χρόνος

Ο καινούργιος θεατρικός μονόλογος του Βασίλη Κατσικονούρη «Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα», που χάρισε στον Γιώργο Νινιό το βραβείο καλύτερης αντρικής ερμηνείας για το 2022 από τους αναγνώστες της Athens Voice, επιστρέφει, μετά από μια θριαμβευτική περιοδεία, στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός για έναν τρίτο κύκλο παραστάσεων. Η καταξιωμένη στην Κύπρο ερμηνεύτρια και σκηνοθέτρια Ερμίνα Κυριαζή και ο διακεκριμένος ηθοποιός Γιώργος Νινιός ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αφηγηθούν μια ιστορία γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση με κύρια θέματά της την ανδρική μοναξιά και τη ματαίωση, μαζί όμως με ένα βαθύ αίσθημα αξιοπρέπειας, ως πυξίδα και ως ύστατη νίκη σε πείσμα της ήττας και της φθοράς. Ο Τσιτάχ, ένας πολύπειρος βετεράνος τερματοφύλακας της Εθνικής Ελλάδος, κάνει έναν ειλικρινή απολογισμό της μακροχρόνιας πορείας του, προσκεκλημένος από ένα σχολείο για να μιλήσει στα παιδιά για την αξία της άμιλλας και τα αθλητικά ιδεώδη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού, εξιστορεί γεγονότα και εμπειρίες από τη ζωή και την καριέρα του ξετυλίγοντας σιγά-σιγά το κουβάρι της ύπαρξης του, από τη δόξα, τα πλούτη και τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι το μηδέν και το περιθώριο.

Βίκτωρος Ουγκώ 55, Θέατρο Σταθμός – Μεταξουργείο, Αττική

Σάββατο στις 18:15
Κυριακή στις 21:00

 

Κινηματογράφος

STUDIO new star art cinema – Πρόγραμμα και ώρες προβολών από 10 έως 16 Οκτώβρη 2024

 

Μουσική

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στο Ηρώδειο

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού μια μεγάλη συναυλία “Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη”  με την Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”.

Θα ερμηνευτούν αγαπημένα λαϊκά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη από τους:

Ελένη Βιτάλη
Χρήστο Θηβαίο
Δημήτρη Μπάση
Ρίτα Αντωνοπούλου
Παυλίνα Βουλγαράκη
Νίκος & Γιώργο Στρατάκης
Μαριάννα Ζάχου

Συμμετέχει ο Λαογραφικός & Χορευτικός Όμιλος “Κρήτες”.

Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”
Σολίστ: Μανώλης Καραντίνης

Σε συνεργασία με την Παγκρήτια Ενωση.

 

Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Γιοκαρίνης, Νίκος Ζιώγαλας, Βασίλης Καζούλης Live στο Κύτταρο

Όπως κάθε Οκτώβρη, το Κύτταρο, πιστό στο ραντεβού του με την γνωστή μουσική παρέα και την πιο feelgood παράσταση του καιρού μας, υποδέχεται τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Γιάννη Γιοκαρίνη, το Νίκο Ζιώγαλα, τον Βασίλη Καζούλη, τη θρυλική τετράδα, που επιστρέφει στο “σπίτι” της και όπως πάντα, μας σερβίρει ένα ..σπέσιαλ και πάντα αποτελεσματικό μουσικό θεραπευτικό κοκτέιλ για να υποδεχτούμε τον “χειμώνα” που έρχεται με αισιοδοξία και γεμάτες τις καρδιές μας

Λάκης Γιόκα Νίκος και Βασίλης λοιπόν, τέσσερα μεγάλα “παιδιά”, τέσσερις κορυφαίοι τραγουδοποιοί της σκηνής μας, παρέα με τη σπάνια “χημεία” που τους ενώνει, την ανεξάντλητη ενέργεια και τις αμέτρητες επιτυχίες τους, που συντροφεύουν για δεκαετίες τόσες και τόσες στιγμές μας, μοιράζονται τη σκηνή του Κυττάρου και μας χαρίζουν τρεις υπέροχες φθινοπωρινές βραδιές …

 

Η Βίκυ Καρατζόγλου στον Σταυρό του Νότου Plus

Η ξεχωριστή ερμηνεύτρια με τη ζεστή φωνή έρχεται για τρεις παραστάσεις τον Οκτώβριο στον Σταυρό του Νότου plus. Μας υπόσχεται ένα πρόγραμμα αμιγώς λαϊκό με “μεγάλα” τραγούδια, κορυφαίων δημιουργών και ερμηνευτών, αλλά και από την προσωπική της δισκογραφία.

Η Bίκυ Καρατζόγλου, στην πιο ώριμη στιγμή της καλλιτεχνικής της πορείας, επιλέγει τραγούδια “πιο κοντά στην ψυχή της” και καλεί στη σκηνή τρεις μοναδικές ερμηνεύτριες.

Καλεσμένες της, τρεις κορυφαίες ερμηνεύτριες :
12/10 Μελίνα Ασλανιδου
19/10 Νατάσσα Μποφίλιου
26/10 Ελένη Τσαλιγοπούλου

Μαζί της οι μουσικοί:
Τύμπανα: Δημήτρης Μποσινάκος
Κιθάρα: Ευρυπίδης Ζεμενίδης
Μπάσο: Γιώργος Καλογερόπουλος
Κλαρινέτο, σαξόφωνο, φλογέρες: Χρήστος Παπαδόπουλος
Πιάνο: Οδυσσέας Αποστολόπουλος
Μπουζούκι,Τρομπετα: Νίκος Σαμαράς
Ηχοληψία: Ηλίας Καρούμπαλης
Φωτισμοί: Φίλιππος Τρέπας

Σάββατα 12, 19 & 26 Οκτωβρίου

Ώρα Έναρξης: 22.00

 

ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 250 sold out,στην Αθήνα

Η ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΤΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ TALK OF THE TOWN

Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ παράσταση –performance ΤΟΥ ΑΝΕΣΤΗ ΑΖΑ, με την  ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ σε ένα  σπαρακτικά κωμικό ΡΕΣΙΤΑΛ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ , τραγουδά η Μιρέλλα Πάχου συνοδευει ο Αλέξανδρος Ιακώβου.

Μία συναρπαστική ιστορία μνήμης και αμνησίας, ένας Ύμνος στη ζωή, σε κείμενο Ελένης Ράντου, μια θεατρική εμπειρία, ένας υποκριτικός άθλος, μια σπουδαία συνεργασία και μια πρωτοφανής επιτυχία, αυτό το Πάρτυ συναισθημάτων και αισθήσεων που ΠΟΥ ΥΜΝΗΣΑΝ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΙ θα μας συντροφεύσει απο 02 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αριστοτέλειο για λίγες παραστάσεις.

 

Μίμης Πλέσσας – Ένα αφιέρωμα στον Κορυφαίο Μουσικοσυνθέτη στο Θέατρο Παλλάς

Μια ανεπανάληπτη μουσική γιορτή αφιερωμένη στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα, έρχεται στο Θέατρο Παλλάς από τον μετρ των μουσικοθεατρικών επιτυχιών Γιώργο Βάλαρη.
Μια επέτειος-σταθμός για την ελληνική μουσική με τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές επιτυχίες του μυθικού συνθέτη και ένα πλούσιο επιτελείο 30 και πλέον καλλιτεχνών μαζί με πολυμελή ζωντανή ορχήστρα.

Τις ιστορικές βραδιές πλαισιώνουν επί σκηνής κορυφαίοι τραγουδιστές και ηθοποιοί.

Eρμηνεύει ο Κώστας Μακεδόνας.
Guest star ο Στέφανος Κορκολής.
Τιμητική συμμετοχή η Ζωζώ Σαπουντζάκη.
Ειδική συμμετοχή ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Μαζί τους οι (αλφαβητικά) Κώστας Καραφώτης, Νίνα Λοτσάρη, Μπέσυ Μάλφα, Σοφία Μανουσάκη, Ευαγγελία Μουμούρη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γιώργος Σπετσιώτης.

Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες: Μελίνα Ασλανίδου, Πέγκυ Ζήνα κ.ά.

 

Ο Γιώργος Μεράντζας στο Antart Studio

 

Εκθέσεις

 

Διεθνής έκθεση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης

Μικρά σχέδια ταύρων, ταυρομάχων, πικαδόρων ή άλλες σκηνές της αρένας, η αγάπη για τη Μεσόγειο, η αγάπη και η νοσταλγία για την πατρίδα, η αλληλεγγύη για τον συναγωνιστή και συνεξόριστο συμπατριώτη, σημαντικές πολιτικές παρεμβάσεις και καλλιτεχνικές χειρονομίες βασισμένες στον απόλυτο αυθορμητισμό, όλα ιδωμένα μέσα από την πολύχρονη αλληλογραφία δύο πολύ καλών φίλων, του Pablo Picasso και του Eugenio Arias, αποτελούν τους βασικούς άξονες της νέας, διεθνούς έκθεσης του MOMus – Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη με τίτλο «Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία».

Η έκθεση που «άνοιξε» σήμερα ,αποτελεί συνδιοργάνωση με το Museo Casa Natal Picasso στη Μάλαγα. Θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου 2024 και γίνεται στο Μουσείο του MOMus, στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, έχοντας ως επίκεντρο την πολύχρονη και πολυδιάστατη φιλία του Pablo Picasso με τον κουρέα και φίλο του Eugenio Arias, εξόριστο αντιστασιακό. Μέσα από την αλληλογραφία των δύο ανδρών φωτίζεται με έναν εξαιρετικά ιδιαίτερο τρόπο η ταραχώδης περίοδος του εμφύλιου πολέμου στην Ισπανία και της μετέπειτα εποχής (1936-1952), όπως οι δεσμοί με τη Γαλλική Αντίσταση και το παράνομο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

Στην έκθεση «Pablo Picasso: Εξορία και Νοσταλγία» παρουσιάζονται σχέδια, χαρακτικά και κεραμικά, προερχόμενα από τις συλλογές του Museo Casa Natal de Picasso στη Μάλαγα, ενώ πολλά από αυτά εκτίθενται για πρώτη φορά εκτός Ισπανίας. Τα συγκεκριμένα έργα βρίσκονται σε διάλογο με έργα από τη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη από την περίοδο της Ρωσικής Πρωτοπορίας, που παρουσιάζονται παράλληλα στο MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, διευρύνοντας έτσι την οπτική για τον μοντερνισμό, αγγίζοντας και φέρνοντας κοντά τις ευρωπαϊκές ιστορικές πρωτοπορίες.

Επιμέλεια: Carlos Ferrer Barrera

Συντονισμός: Μαρία Τσαντσάνογλου

 

Maria Callas Museum

Θεϊκή και αινιγματική, η κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνος του 20ου αιώνα αναδεικνύεται ως εμβληματική προσωπικότητα της Ελλάδας και της Όπερας και το Μουσείο δίνει την δυνατότητα να ανακαλύψουν οι επισκέπτες το έργο της και την σπουδαία καλλιτεχνικής της πορεία.

Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται ξεχωριστά αντικείμενα από τη ζωή και την καριέρα της πολύπλευρης αυτής καλλιτέχνιδας που με το μεγάλο εύρος και το μοναδικό ηχόχρωμα της φωνής της, την ηχητική παλέτα της, τη σκηνική παρουσία και τις μουσικές γνώσεις της κατάφερε να αλλάξει για πάντα τον κόσμο της όπερας.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10€

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ Α’ ΤΥΠΟΥ: 7€: Άτομα 65+. Νέοι και Νέες: από 18 ως 25 ετών. Σπουδαστές Μουσικοί. Κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, Κάρτας Ελεύθερης Εισόδου σε Μουσεία (ΥΠΠΟ), με επίδειξη του αντίστοιχου δικαιολογητικού στο ταμείο του μουσείου.

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ Β’ ΤΥΠΟΥ: 3€: Ομάδες μαθητών : από 6-17 ετών (και τα εσπερινά λύκεια, Δεύτερης Ευκαιρίας κλπ). Παιδιά από 6 + ως 17 ετών. Εκπαιδευτικοί. Άνεργοι. Στρατευμένοι, με επίδειξη του αντίστοιχου δικαιολογητικού στο ταμείο του μουσείου.

ΟΜΑΔΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 10+ άτομα: 8€/άτομα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ: 2 ενήλικες.+ 2 παιδιά (άνω των 6 ετών): 22€

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: Παιδιά έως 6 ετών. ΑμΕα+συνοδός. Μέλη του ICOM. Κάτοχοι Κάρτας Ελεύθερης Εισόδου σε Μουσεία (ΥΠΠΟ), με επίδειξη του αντίστοιχου δικαιολογητικού στο ταμείο του μουσείου.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ: +4 €/άτομο απαραίτητη κράτηση στο 210 44 04 204

Δωρεάν είσοδος στις 2 Δεκεμβρίου, στις 18 Μαΐου και στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (25 Σεπτεμβρίου)

Ωράρια:1 Νοεμβρίου -31 Μαρτίου Tρίτη-Κυριακή 10.00-18.00 & Παρασκευή έως τις 21.00 / Κλειστά τις Δευτέρες, 25 & 26/12, 1 /1

1 Απριλίου-31 Οκτωβρίου Τρίτη-Κυριακή 10.00-20.00 & Παρασκευή ως τις 22.00/ , Κλειστά Κυριακή & Δευτέρα του Πάσχα

 

 

Ψηφιακή περιήγηση στην έκθεση “Οι Μεγάλες Νίκες. Στα Όρια του Μύθου και της Ιστορίας”

Η έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου “Οι Μεγάλες Νίκες. Στα όρια του Μύθου και της Ιστορίας” εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Η έκθεση περιλαμβάνει 105 αρχαία έργα και ένα ομοίωμα αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π. Χ., τα οποία σχετίζονται και αναδεικνύουν πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών τόσο από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όσο και από άλλα μουσεία της Ελλάδας, όπως τα Αρχαιολογικά Μουσεία Άστρους, Θήβας, Ολυμπίας, καθώς και το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Ιδιαίτερα εμβληματική για την ιστορική επέτειο είναι η παρουσίαση της προτομής του Θεμιστοκλή, ρωμαϊκό αντίγραφο ενός πρωτότυπου έργου του 5ου αι. π.Χ., από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Όστιας (Parco Archeologico di Ostia Antica). […]

Η έκθεση αποτελείται από οκτώ συνολικά εκθεσιακές ενότητες. Οι έξι πρώτες είναι αφιερωμένες σε διαφορετικά επεισόδια και μάχες των Περσικών Πολέμων. Τεκμήρια που παρουσιάζουν την πολεμική εξάρτυση των Ελλήνων οπλιτών και των Περσών, αφιερώματα των νικητών στα μεγάλα ιερά της αρχαιότητας, μεταξύ των οποίων και το κράνος του Μιλτιάδη, αιχμές βελών από το πεδίο της μάχης των Θερμοπυλών, θραύσματα αγγείων με ίχνη καύσης από την πυρπόληση της Αθήνας από τους Πέρσες και επιγραφές που θυμίζουν γνωστούς και άγνωστους πρωταγωνιστές των ιστορικών γεγονότων, είναι μερικά από τα έργα που θα συναντήσουν οι επισκέπτες στην έκθεση. Παράλληλα, μορφές θεών και μυθικών ηρώων πλαισιώνουν την ιστορική αφήγηση και τη διαπλέκουν με τις μυθικές δοξασίες, σύμφωνα με τις οποίες θεοί και θνητοί συνέργησαν για την επίτευξη της ολοκληρωτικής νίκης, βασισμένης στο αξιακό σύστημα του αρχαίου ελληνικού κόσμου.https://www.katiousa.gr/politismos/theatro/istoria-enos-skylou-pou-ton-elegan-pisto/

Το εκθεσιακό αφήγημα συμπληρώνουν δύο καταληκτικές ενότητες, στις οποίες παρουσιάζεται ο απόηχος των Περσικών Πολέμων στην εικονιστική τέχνη –αρχαία και σύγχρονη– και η ιδεολογική τους σημασία.

Επιπλέον, στην αίθουσα 21, όπου εκτίθεται το χάλκινο σύμπλεγμα του αλόγου με τον αναβάτη από το Αρτεμίσιο, παρουσιάζονται σε διάλογο μαζί του πέντε αριστουργηματικά αγγεία με παραστάσεις αθλητικών και μουσικών αγώνων, σηματοδοτώντας την αξία της νικηφόρας αγωνιστικής αναμέτρησης, ατομικής και συλλογικής, όχι μόνο στον πόλεμο αλλά και στην ειρήνη.

Την έκθεση πλαισιώνουν ψηφιακές προβολές που συμβάλλουν στη δημιουργία σκηνικής ατμόσφαιρας, προκειμένου οι επισκέπτες να προσλάβουν τη δραματική ατμόσφαιρα των γεγονότων και το ελπιδοφόρο μήνυμα της Νίκης, προσφέροντας σε μερικές περιπτώσεις συμπληρωματικό ερμηνευτικό υλικό.

 

Τηλεόραση

Αξιόλογες τηλεοπτικές σειρές που δεν χάνουν την αξία τους. Ας θυμηθούμε:

“Καρυωτάκης”: Δραματική σειρά εποχής που προβλήθηκε στην ΕΡΤ, με θέμα τη ζωή του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη (Δημοσθένης Παπαδόπουλος) και τη σχέση του με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη (Μαρία Κίτσου). Σενάριο-σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:

 

για τη σειρά δείτε εδώ:

 

“Το Καπλάνι της βιτρίνας”: Παιδική-νεανική σειρά 10 επεισοδίων, μεταφορά του ομότιτλου γνωστού κι αγαπημένου μυθιστορήματος της Άλκης Ζέη. Η Μέλια και η Μυρτώ είναι δύο αδελφές, οκτώ και δέκα χρόνων αντίστοιχα, που ζουν το 1936 σ’ ένα νησί του Αιγαίου. Ο παππούς τους διηγείται συνεχώς ιστορίες για τους αρχαίους Έλληνες. Ο ξάδελφος Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα, τις μαγεύει με τις ιστορίες ενός καπλανιού. Το καπλάνι -όπως το λένε στο νησί-, ένας βαλσαμωμένος τίγρης, που βρίσκεται κλειδωμένο μέσα στη βιτρίνα της μεγάλης σάλας του σπιτιού, πότε κοιτάει με το γαλάζιο και πότε με το μαύρο του μάτι, ανάλογα με τη διάθεσή του. Η δικτατορία του Μεταξά, τον Αύγουστο του 1936, θα μπλέξει μικρούς και μεγάλους στο «παιχνίδι του καπλανιού». Η Μέλια και η Μυρτώ θα ζήσουν καταστάσεις που θα επηρεάσουν για πάντα τη ζωή και το χαρακτήρα τους. Σκηνοθεσία: Πέτρος Λύκας. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:

 

“Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”: Δραματική σειρά εποχής. Μια κοινωνική τοιχογραφία της δεκαετίας του ’50, βασισμένη στο ομότιτλό μυθιστόρημα του Κώστα Μουρσελά, που προβλήθηκε από τον ΑΝΤ1 στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Διασκευή-σενάριο: Βαγγέλης Γκούφας. Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης. Παίζουν: Κώστας Αρζόγλου, Γιώργος Νινιός,  Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Βέρα Κρούσκα και πολλοί ακόμα γνωστοί ηθοποιοί. Δείτε όλα τα επεισόδια εδώ:

 

Βιβλίο

Στους παρακάτω συνδέσμους οι συντάκτες της Κατιούσα διάβασαν και πρότειναν κατά καιρούς τα βιβλία που ξεχώρισαν. Βιβλία που δεν τα περιορίζει η επικαιρότητα ή ο χρόνος έκδοσής τους και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αναζητηθούν και να διαβαστούν:

Επίσης, πατώντας σε αυτό τον σύνδεσμο μεταφέρεστε στις συγκεντρωμένες νέες κυκλοφορίες βιβλίων και στις βιβλιοπαρουσιάσεις του περιοδικού.

Μια σειρά από προτάσεις που ανοίγουν «παράθυρο» στην αισιοδοξία, στη μαχητικότητα και τη συλλογικότητα!

Ελληνικά e-books από την Ανοιχτή Βιβλιοθήκη

 

Ιστορία – Έρευνα

Ιστοσελίδες εξαιρετικά χρήσιμες σ’ όσους αναζητούν την ιστορική αλήθεια:

Ιστοσελίδα του Αρχείου της ΚΕ του ΚΚΕ: Στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου εμφανίζονται μερικά από τα πιο πρόσφατα αποκτήματα του Αρχείου του ΚΚΕ από προσφορές, μεμονωμένα υλικά και συλλογές που προτείνονται στον επισκέπτη, αλλά και ειδικά εκθέματα, θεματικά ή επετειακά, που αποτελούν δημιουργικές συνθέσεις των υλικών. Κάποια από αυτά τα εκθέματα παρουσιάστηκαν και σε φυσικές εκθέσεις, στο πλαίσιο του εξελισσόμενου προγράμματος εκδηλώσεων, για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Από το μενού επιλογών στην κορυφή της σελίδας δίνεται η δυνατότητα πλοήγησης σε όλα τα καταχωρημένα αρχειακά αντικείμενα, συλλογές και εκθέματα, καθώς και η αναζήτηση σε αυτά με σύνθετα κριτήρια. Η περιήγηση την ιστοσελίδα αρχίζει από την διεύθυνση: http://arxeio.kke.gr

Ιστοσελίδα αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας: Το αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό προέρχεται από το Αρχείο του ΚΚΕ και μεγάλο κομμάτι αυτού έρχεται για πρώτη φορά στο φως τηςδημοσιότητας. Παρουσιάζονται ενδιαφέροντα υλικά από τις μάχες στα χαρακώματα, τις δημοκρατικές συνελεύσεις, την ιδεολογική και στρατιωτική εκπαίδευση. Στιγμές από την καθημερινότητα της ζωής στο βουνό την ώρα της ανάπαυλας. Σπάνια ντοκουμέντα με διαταγές, προσωπικές μαρτυρίες και γράμματα μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Επιπλέον, δημοσιεύεται σύγχρονο υλικό από μνημεία για το ΔΣΕ, αφιερώματα, εκδηλώσεις. Η ιστοσελίδα είναι ανοιχτή από σήμερα, Κυριακή 12 Ιούνη 2016, και το περιεχόμενό της θα εμπλουτίζεται στην πορεία με νέα υλικά. Η ξενάγηση στην ιστοσελίδα του ΔΣΕ αρχίζει από την διεύθυνση: http://dse.kke.gr

Ξενάγηση στους χώρους και στην έκθεση του επιμορφωτικού κέντρου Χαρίλαος Φλωράκης: Το Επιμορφωτικό Κέντρο Χαρίλαος Φλωράκης ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνη 2007, στο σπίτι όπου έζησε ο κομμουνιστής ηγέτης. Σκοπός του κέντρου είναι η συμβολή στην έρευνα και μελέτη της ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και σημαντικών σταθμών της σύγχρονης ιστορίας. Στο αρχειακό απόθεμα του Κέντρου, έχουν ενταχθεί σε ψηφιακή μορφή πάνω από 165 χιλιάδες ντοκουμέντα (800 χιλιάδες σελίδες) του Ιστορικού Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Με αυτό τον τρόπο είναι προσβάσιμα στους ερευνητές και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Το υλικό του Κέντρου έχει εμπλουτιστεί μέσω προσφορών φίλων του καθώς και μέσω συνεργασιών με άλλα αρχεία (ΓΑΚ, ΕΛΙΑ, Βιβλιοθήκη της Βουλής). Μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει συνδράμει στο έργο ιστορικών και άλλων ερευνητών και έχει στηρίξει οργανώσεις του ΚΚΕ και τις ΚΝΕ με αρχειακό υλικό για εκδόσεις, διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις. Πατήστε εδώ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: