«Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς: Σινεμά και Αναπηρία»

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία σε συνεργασία με το Athens International Film Festival διασφαλίζει συνθήκες προσβασιμότητας και για τους θεατές/τριες με κινητικές, αισθητηριακές και άλλες βλάβες, ενώ συνεχίζει την προσπάθεια για την επίτευξη της καθολικής προσβασιμότητας που αφορά στο δομημένο περιβάλλον και στο περιεχόμενο των αιθουσών και στην κινηματογραφική τέχνη.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία σε συνεργασία με το Athens International Film Festival διασφαλίζει συνθήκες προσβασιμότητας και για τους θεατές/τριες με κινητικές, αισθητηριακές και άλλες βλάβες, ενώ συνεχίζει την προσπάθεια για την επίτευξη της καθολικής προσβασιμότητας που αφορά στο δομημένο περιβάλλον και στο περιεχόμενο των αιθουσών και στην κινηματογραφική τέχνη.
Φέτος, το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», φιλοξενεί την ενότητα με θέμα «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς: Σινεμά και Αναπηρία», σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, από τις 21 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου 2017.
«Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς: Σινεμά και Αναπηρία»

«Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς: Σινεμά και Αναπηρία»

Τίποτα για Εμάς Χωρίς Εμάς: Σινεμά και Αναπηρία
Τα θέματα που σχετίζονται με τη ζώσα κατάσταση της αναπηρίας αποτελούν επί της ουσίας ένα σοβαρό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα που δεν έχει αφήσει αδιάφορη την κινηματογραφική τέχνη και τους δημιουργούς της. Άλλες φορές πετυχημένα και κάποιες όχι και τόσο, διαχρονικά έχουμε παρακολουθήσει τον τρόπο που η κοινωνία αντιλαμβάνεται τις ζωές των ανθρώπων με βλάβες.
Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» με συνέπεια τα τελευταία 4 χρόνια επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες πρόσβασης σε μια άκρως αφιλόξενη πόλη για τις/τους ανάπηρες/ους.
Το αφιέρωμα «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς: Σινεμά και Αναπηρία» ανοίγει διάλογο με την κοινωνία για τα αυτονόητα δικαιώματα των Αναπήρων, για τον ορισμό του «κανονικού» και του «παθολογικού», το στίγμα που φέρει το διαφορετικό σώμα, τα ανθρώπινα όρια και τους αγώνες των αναπήρων για ένα πιο δίκαιο κόσμο, μέσα από τέσσερα κλασικά φιλμ και τέσσερις διακεκριμένες ταινίες πρώτης προβολής.
«Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς: Σινεμά και Αναπηρία»

«Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς: Σινεμά και Αναπηρία»

Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, προγραμματικός και θεσμικός συνεργάτης του Φεστιβάλ, πλαισιώνει τις προβολές με ανοιχτές συζητήσεις και δίνει την ακτιβιστική ορμή που απαιτεί το επιθυμητό μήνυμα για να ξεφύγει από τετριμμένα όρια φεστιβαλικού ένθετου.
Στο αφιέρωμα «Τίποτα για Εμάς χωρίς Εμάς: Σινεμά κα Αναπηρία» πραγματοποιείται η πρώτη προβολή ξένης ταινίας με διαγλωσσική ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και διαγλωσσικούς υπότιτλους για Κ(κ)ωφούς/ες και βαρήκοους/ες [SDH – Subtitles for the Deaf or hard of Hearing] στη χώρα μας, διευρύνοντας τη σινεφιλική της βάση σε ένα κοινό που στερείται συστηματικά την πλήρη κινηματογραφική εμπειρία.
Τις προβολές θα πλαισιώνουν ανοιχτές συζητήσεις με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική νοηματική Γλώσσα και χειλανάγνωση. Το πρόγραμμα θα διατεθεί σε γραφή Μπράιγ, μεγαλογράμματη γραμματοσειρά και σε κώδικα QR ενώ οι σινεφίλ σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους χειριστές/τριες τους. Αναλυτικά θα προβληθούν οι εξής ταινίες:
21/9/2017, 17:30, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
DINA / ΝΤΙΝΑ (2017, ΗΠΑ, 101′) (Α’ ΠΡΟΒΟΛΗ) Σκηνοθεσία: Αντόνιο Σαντίνι, Νταν Σικλς Η Ντίνα και ο Σκοτ, αυτιστικοί υψηλής λειτουργικότητας, δίνονται ολοκληρωτικά στην κάμερα, προτού δοθούν οριστικά ο ένας στον άλλον, με το αποτέλεσμα να είναι το πιο αναπάντεχο και ειλικρινές ρομάντζο που ευλόγησε τελευταία τη μεγάλη οθόνη.
Βραβείο Καλύτερου Αμερικανικού Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Σάντανς.
21/9/2017, 19:30, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Freaks / ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ (1932, ΗΠΑ, 64′) Σκηνοθεσία: Τοντ Μπράουνινγκ Ποτέ ο κινηματογραφικός τρόμος δεν είχε τέτοια όψη, αρχικά διαμορφωμένος μέσα από το δύσμορφο κόσμο αληθινών «τεράτων», και στη συνέχεια από τη συμπεριφορά των αληθινών τεράτων, των ανθρώπων δηλαδή που τα εξουσιάζουν. Πρωτοποριακή στη θεματική της, η ταινία κατέστρεψε την καριέρα του Μπράουνινγκ, ο οποίος τόλμησε να απεικονίσει ένα θέαμα που το κοινό δεν ήταν έτοιμο να δει το 1932. Κατά γενική ομολογία ωστόσο, τα «Τέρατα» παραμένουν μία από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου.
Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τον Ανδρέα Κουζέλη, Ανάπηρο συγγραφέα, κοινωνιολόγο.
22/9/2017, 17:30, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
KEEP THE CHANGE / ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ (2017, ΗΠΑ, 94′) (Α’ ΠΡΟΒΟΛΗ) Σκηνοθεσία: Ρέιτσελ Ίσραελ Ο Ντέιβιντ είναι αυτιστικός και οδηγείται απρόθυμα σε γκρουπ υποστήριξης. Εκεί όμως γνωρίζει την ανοιχτόκαρδη Σάρα, η οποία μπορεί να του αλλάξει τη ζωή, αρκεί φυσικά να της το επιτρέψει. Περισσότερο κι από μια ανατρεπτική ρομαντική κομεντί με φόντο τη Νέα Υόρκη, το βραβευμένο ντεμπούτο της Ίσραελ που ενθουσίασε το φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, είναι ένα καίριο κινηματογραφικό σχόλιο πάνω στην αποδοχή της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.
Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, Ανάπηρο ψυχίατρο – σεξολόγο. 22/9/2017, 20:00, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Ο Αγώνας των Τυφλών / STRUGGLE OF THE BLIND (1977, Ελλάδα , 90′) Σκηνοθεσία: Μαίρη Χατζημιχάλη-Παπαλιού Στις 2 Μαΐου 1976, 300 περίπου άνθρωποι με προβλήματα όρασης καταλαμβάνουν τον «Οίκο Τυφλών» αξιώνοντας αλλαγή ενός καθεστώτος του οποίου τον έλεγχο είχε έως τότε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Υπερβαίνοντας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την περιθωριοποίηση των ανθρώπων με αναπηρία, διεκδικούν την παρέμβαση του κράτους και την ενεργοποίηση των υπολοίπων πολιτών σχετικά με τα αδιέξοδά τους. Το ντοκουμέντο της Μαίρης Χατζημιχάλη-Παπαλιού έκανε το γύρο της Ευρώπης, καθιστώντας τα αιτήματα των Ελλήνων τυφλών υπόθεση όλου του πολιτισμένου κόσμου.
Ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για Κ(κ)ωφούς και βαρήκοους [SDH – Subtitles for the Deaf or hard of Hearing]
Παρουσία της σκηνοθέτιδας.
23/9/2017, 17:30, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
CARRÉ 35 / PLOT 35 / ΘΕΣΗ 35 (2017, Γαλλία, 67′)
(Α’ ΠΡΟΒΟΛΗ) Σκηνοθεσία: Ερίκ Καραβακά O Γάλλος ηθοποιός Ερίκ Καραβακά προσπαθεί να μάθει πληροφορίες για την αδελφή που δεν γνώρισε ποτέ, μόνο που σύντομα αντιλαμβάνεται ότι κάθε ίχνος της Σαρλότ έχει επιμελώς σβηστεί. Ένοχα οικογενειακά μυστικά και αμαρτωλές ιστορίες των γαλλικών αποικιών συνθέτουν τα κομμάτια σε ένα παζλ σκοτεινών αποκαλύψεων και πληγών που δεν επουλώθηκαν ποτέ.
Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τον Γιώργο Νικολαΐδη, ψυχίατρο, Διευθυντή της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.
23/9/2017, 19:30, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
DEFIANT LIVES / ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΖΩΕΣ (2017, Αυστραλία / ΗΠΑ / Ην. Βασίλειο, 85′) (Α’ ΠΡΟΒΟΛΗ) Σκηνοθεσία: Σάρα Μπάρτον Ανάπηροι/ες ακτιβιστές/τριες σε δράση. Η αγγλοσαξονική εκδοχή της διεκδίκησης ακηδεμόνευτων και χειραφετημένων αναπήρων για κοινωνική δικαιοσύνη και απορρόφηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, μέσα από σπουδαίο αρχειακό υλικό, σύγχρονη αφήγηση και τεκμηριωμένες συνεντεύξεις ακαδημαϊκών και ακτιβιστών της σπουδής της αναπηρίας. Οι «Προκλητικές Ζωές» της Σάρα Μπάρτον αποτελούν οδηγό για την απελευθέρωση των αναπήρων σε όλο τον κόσμο, υποσχόμενες 90 λυτρωτικά λεπτά για εκείνους και εκείνες που διεκδικούν αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.
Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με ακτιβιστές και ακτιβίστριες της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ.
24/9/2017, 17:30, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
MY LEFT FOOT / ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΟΥ ΠΟΔΙ (1989, Ιρλανδία / Ην. Βασίλειο, 103′) Σκηνοθεσία: Τζιμ Σέρινταν Η οσκαρική επιτυχία με τον Ντάνιελ Ντέι Λούις στο ρόλο του Ιρλανδού συγγραφέα και ζωγράφου Κρίστι Μπράουν, ο οποίος γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και έγραψε την ιστορία της ζωής του με το αριστερό του πόδι, προβάλλεται σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.
24/9/2017, 19:30, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
THE MIRACLE WORKER / ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΙ ΣΑΛΙΒΑN (1962, ΗΠΑ, 106′) Σκηνοθεσία: Άρθουρ Πεν Η αληθινή ιστορία της συγγραφέως, πολιτικής ακτιβίστριας και λέκτορος (η πρώτη τυφλοκωφή που πήρε το πτυχίο Καλών Τεχνών) Έλεν Κέλερ, που βρέθηκε σε κατάσταση τυφλοκώφωσης μόλις στο 19ο μήνα της ζωής της και δημιούργησε μέθοδο επικοινωνίας με το περιβάλλον μέσα από την επίμονη προσπάθεια της παιδαγωγού Άνι Σάλιβαν, μετατρέπεται στα χέρια του Άρθουρ Πεν («Μπόνι και Κλάιντ»).
Βραβεία Όσκαρ Α’ και Β’ Γυναικείου ρόλου στις Αν Μπάνκροφτ και Πάτι Ντιουκ. Διαγλωσσική Ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και με διαγλωσσικούς υπότιτλους για Κ(κ)ωφούς και βαρήκοους [SDH – Subtitles for the Deaf or hard of Hearing] *Προβολή για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην Ελλάδα ξενόγλωσσης ταινίας με ακουστική περιγραφή, γεγονός που διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες πρόσβασης στον κινηματογράφο από άτομα με προβλήματα όρασης.
Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τον Μενέλαο Τσαούση, Διοικητή στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και τη Μαρία Ζέζα, Προϊσταμένη του Σχολείου Τυφλοκωφών Καλλιθέας (ΚΕΑΤ).
Κινημ/φικές αίθουσες όπου διεξάγονται οι προβολές του Φεστιβάλ και συνθήκες προσβασιμότητας:
Παρακαλούμε για περισσότερες πληροφορίες όπως επικοινωνείτε με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία: Fb: https://www.facebook.com/DisArtMove E-mail: [email protected] Τηλ: 697-7202216 Αντώνης Ρέλλας. SMS & video-κλήση [για Κ(κ)ωφούς/ές-βαρήκοους/ες]: 697-2945470 Θεοδώρα Τσαποΐτη.
ODEON ΟΠΕΡΑ 1 & 2: Ακαδημίας 57. Τηλ.: 210 3622683 Δεν υποστηρίζεται πρόσβαση για ανάπηρους/ες και εμποδιζόμενα άτομα
ΔΑΝΑΟΣ 1: Λεωφ. Κηφισίας 109. Τηλ.: 210 6922655 Χώρος υγιεινής για όλους/όλες Χώρος στάθμευσης οχημάτων για ανάπηρους/ες
ΔΑΝΑΟΣ 2: Λεωφ. Κηφισίας 109. Τηλ.: 210 6922655 Πρόσβαση για ανάπηρους/ες και εμποδιζόμενα άτομα Χώρος υγιεινής για όλους/όλες Χώρος στάθμευσης οχημάτων για ανάπηρους/ες
ΙΝΤΕΑΛ: Πανεπιστημίου 46 (είσοδος για θεατές με κινητική αναπηρία από την είσοδο της οδού Φειδίου). Τηλ.: 210 3826720 Πρόσβαση για ανάπηρους/ες και εμποδιζόμενα άτομα Χώρος υγιεινής για όλους/όλες Χώρος στάθμευσης οχημάτων για ανάπηρους/ες
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ: Λεωφ. Συγγρού 107. Τηλ.: 210 9005800 Πρόσβαση για ανάπηρους/ες και εμποδιζόμενα άτομα Χώρος υγιεινής για όλους/όλες Χώρος στάθμευσης οχημάτων για ανάπηρους/ες
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη. Τηλ.: 210 7282333 Πρόσβαση για ανάπηρους/ες και εμποδιζόμενα άτομα Χώρος υγιεινής για όλους/όλες Χώρος στάθμευσης οχημάτων για ανάπηρους/ες
Διευκόλυνση πρόσβασης
Όσον αφορά στη στάθμευση Αναπηρικών οχημάτων, η διοργάνωση του Φεστιβάλ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Τροχαία προκειμένου: – να εξασφαλίζονται θέσεις στάθμευσης για αναπηρικά οχήματα. Η μετακίνηση των αυτοκινήτων που παρανόμως έχουν σταθμεύσει στις συγκεκριμένες θέσεις και δεν φέρουν την κάρτα στάθμευσης.
Είσοδος/εισιτήρια:
Όλες οι προβολές που θα πραγματοποιηθούν στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (προσβάσιμη σε ανάπηρους/ες) θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με σειρά προτεραιότητας. Δελτία εισόδου θα διατίθενται μία ώρα πριν την έναρξη κάθε προβολής.
Δελτίο εισόδου αναπήρων
Σε όλες τις προβολές του Φεστιβάλ η είσοδος των ανάπηρων θεατών/τριών είναι δωρεάν με την προμήθεια σχετικής κάρτας διαρκείας 5 προβολών (μέχρι εξάντλησης του διαθέσιμου αριθμού καρτών), ενώ και οι (σινεφίλ) σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι καλοδεχούμενοι.
Στείλτε στο [email protected] στοιχεία επικοινωνίας (κινητό τηλέφωνο, e-mail) για την έκδοση της σχετικής κάρτας διαρκείας 5 προβολών.
Η παραλαβή της κάρτας θα γίνεται στο Γραφείο Τύπου του Φεστιβάλ, (Aegean Omiros College, Πανεπιστημίου 17, ισόγειο) από την Πέμπτη 21/9 μέχρι την Πέμπτη 28/09 και ώρες 11.00-18.00 με την επίδειξη ενός από τα παρακάτω:
-κάρτα ελεύθερης μετακίνησης ΑμεΑ (ΟΑΣΑ), -κάρτα ανεργίας ΑμεΑ (ΟΑΕΔ), -κάρτα σωματείου Κ(κ)ωφών/βαρήκοων ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο.
Η κάρτα διαρκείας είναι αυστηρά προσωπική και δίνει τη δυνατότητα στον/στην κάτοχο να προμηθευτεί ένα μηδενικό εισιτήριο ανά προβολή για οποιεσδήποτε 5 προβολές (εξαιρείται η Ταινία Έναρξης), καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα εισιτηρίων.
Η είσοδος στις προβολές θα γίνεται αυστηρά με την επίδειξη της κάρτας και του μηδενικού εισιτηρίου.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: