Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την 28η Οκτωβρίου 1940
Δεν υπάρχουν και δεν υπήρχαν ποτέ κοινά «εθνικά συμφέροντα» σε μια κοινωνία χωρισμένη σε τάξεις. Αυτό αποδεικνύει ολόκληρη η Ιστορία της δεκαετίας του 1940, όταν ο λαός βασανίστηκε και έδωσε το αίμα του για την ελευθερία του, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα των Ελλήνων καπιταλιστών και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι ακολούθησαν τον βασιλιά και τον βρετανικό στρατό στο Κάιρο και στο Λονδίνο, αφού φρόντισαν να παραδώσουν τους κρατούμενους κομμουνιστές στις αρχές Κατοχής.
Είναι πολλά αυτά που έχει να διδαχθεί ο λαός και η νεολαία από εκείνη την περίοδο, ιδιαίτερα σήμερα που η φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου έχει ανάψει για τα καλά στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στις συνολικά 56 συγκρούσεις που είναι ενεργές σε όλο τον πλανήτη, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αλλωστε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Πρώτος, ήταν το αποτέλεσμα των μεγάλων αντιθέσεων που συγκλόνιζαν και τότε το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, με επίδικο τον έλεγχο των αγορών και των σφαιρών επιρροής, αντιθέσεις που εντάθηκαν μετά το ξέσπασμα της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Ταυτόχρονα, στόχος και των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ, τόσο του «Αξονα» όσο και των ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας και των συμμάχων τους, ήταν η καταστροφή της Σοβιετικής Ενωσης, του πρώτου εργατικού – σοσιαλιστικού κράτους στην Ιστορία, που είχε την καθοριστική συμβολή στη συντριβή του ναζισμού.
Η πραγματικότητα όμως είναι ακριβώς αντίθετη, αφού στις τότε συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών και έντασης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης ο φασισμός – ναζισμός, ως γνήσιο τέκνο του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, επιστρατεύτηκε στο πλαίσιο της πολεμικής προετοιμασίας αλλά και προκειμένου να χτυπηθεί το εργατικό – λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα. Η άνοδος του φασισμού και του ναζισμού στην Ιταλία και τη Γερμανία, αντίστοιχα, στηρίχθηκε στους μονοπωλιακούς ομίλους και στήριξε την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, την ένταση της ταξικής εκμετάλλευσης.
Η ίδια αλήθεια ισχύει και σήμερα, παρά το γεγονός ότι διάφορες αντιδραστικές και φασιστικές δυνάμεις επιχειρούν να εμφανιστούν ως δήθεν «αντισυστημικές», αξιοποιώντας και την πλήρη ταύτιση των «νεοφιλελεύθερων» και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων καθώς και της συστημικής «αριστεράς» με τις βασικές επιλογές της ΕΕ, όπως η αμέριστη στήριξη στο αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι της Ουκρανίας. Οπως διδάσκει και η Ιστορία, κανένα «μέτωπο» με τις υπόλοιπες δυνάμεις του συστήματος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον φασισμό, αφού η πάλη ενάντια σε αυτόν απαιτεί πάλη ενάντια στο σύστημα που τον γεννά, τον θρέφει και τον επιστρατεύει όταν τον χρειαστεί.
Η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη στήριξη ή ανοχή όλων των άλλων αστικών κομμάτων, εμπλέκεται σε πολύ επικίνδυνο βαθμό στον πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και στο ιμπεριαλιστικό μακελειό στη Μέση Ανατολή στηρίζοντας το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ σε βάρος του πολύπαθου λαού της Παλαιστίνης και των άλλων λαών της περιοχής. Καμία προσχηματική επίκληση «εθνικού συμφέροντος» δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή τη στάση.
Ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει από αυτή την εμπλοκή, παρά μόνο σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλειά του, μετατρεπόμενος ο ίδιος σε στόχο αντιποίνων. Αντίθετα, η ελληνική αστική τάξη έχει να κερδίσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την ιμπεριαλιστική λεία, στο πλαίσιο των στόχων της για μετατροπή της χώρας σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας. Ταυτόχρονα, για τα ίδια συμφέροντα έχει στρωθεί κάτω από ΝΑΤΟική «ομπρέλα» το τραπέζι της διαπραγμάτευσης στα Ελληνοτουρκικά, που αντικειμενικά και παρά τον κυβερνητικό εφησυχασμό συμπεριλαμβάνει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.
Τα συμπεράσματα από αυτή την επική δεκαετία σηματοδοτούν την αναγκαία ενότητα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών δυνάμεων απέναντι στην ψευδεπίγραφη «εθνική ομοψυχία», πίσω από την οποία κρύβεται η εξαπάτηση του λαού και ο εγκλωβισμός του στους κάθε φορά «εθνικούς στόχους» του κεφαλαίου.
Μέσα στις τότε ζοφερές συνθήκες αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο λαός έχει στα χέρια του τη δύναμη για να σταθεί όρθιος, να τα βάλει με αντιπάλους που μπορεί κάποια δεδομένη στιγμή να μοιάζουν άτρωτοι, αλλά δεν είναι, να φτάσει μέχρι και την έμπρακτη αμφισβήτηση της εξουσίας της αστικής τάξης.
Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Να πάψει η χώρα μας να γίνεται ορμητήριο επιθέσεων σε άλλους λαούς και στόχος δυνητικών αντιποίνων.
Να επιστρέψει η ελληνική φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα, η πυροβολαρχία Patriot, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν σταλεί στη Σαουδική Αραβία, να πάψουν να στέλνονται όπλα και τεθωρακισμένα στην Ουκρανία.
Να πάψουν να χρησιμοποιούνται τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που έχει χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός, υποτίθεται για την άμυνα της χώρας, πότε σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις με σενάρια πυρηνικού πολέμου και πότε για να επιτηρούν τον εναέριο χώρο τρίτων κρατών απέναντι στη Ρωσία.
Να προστατευτεί το δικαίωμα των στρατευμένων νέων να εκφράζουν την άποψή τους, ιδιαίτερα όταν αυτή αφορά την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας, και των ίδιων των Ενόπλων Δυνάμεων στις οποίες υπηρετούν, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, να υλοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής του 2015 για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.
Αθήνα 25 Οκτώβρη 2024