“Δαδί στο χέρι εμπρηστών ο νόμος Χατζηδάκη” – Ανακοίνωση της ΤΕ του ΚΚΕ στην Κέρκυρα για την πυρκαγιά στον Ερημίτη
“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Ερημίτη είχε πει χαρακτηριστικά ότι «κάποια στιγμή θα καεί…» οπότε καλύτερα μάλλον να το χτίσουμε. “
Πολύ μεγάλη είναι η περιβαλλοντική καταστροφή στον Ερημίτη της Κέρκυρας, μετά την πυρκαγιά που κατά διαβολική σύμπτωση είχε ως επίκεντρο το πολεοδομήσιμο σημείο της περιοχής. Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, επισημαίνει τα μεγάλα ερωτηματικά που δημιουργούνται για τις συνθήκες της φωτιάς, κατονομάζοντας τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκι ως βασικό κίνητρο όσων εποφθαλμιούν τέτοιες περιοχές για κερδοφόρες μπίζνες. Επίσης, καλεί τον κερκυραϊκό λαό να αγωνιστεί για τη διάσωση του ερημίτη, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από πυρκαγιές και πλημμύρες και την άμεση αναδάσωση της καμένης έκτασης.
«Η φωτιά στον Ερημίτη έσβησε, ευτυχώς χωρίς να έχουμε ανάμεσα στα θύματα κι ανθρώπινες ζωές. Θύματα όμως υπάρχουν! H καταστροφή στο περιβάλλον είναι μεγάλη! Φυτά, θάμνοι και δέντρα κάηκαν, πουλιά και ζώα που διαβιούσαν στην παρθένα περιοχή των 200 στρεμμάτων, αν πρόλαβαν να ξεφύγουν, έχασαν τις φωλιές και τον ιδιαίτερο βιότοπό τους. Το έδαφος αποψιλώθηκε με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό. Το ενιαίο οικοσύστημα του Ερημίτη διαταράχτηκε από τη φωτιά, πριν προλάβουν να το καταστρέψουν οι “ήπιας ανάπτυξης” μπουλντόζες του πολυδιαφημιζόμενου “KassiopiProject”.
Στο πολεοδομήσιμο τμήμα του Ερημίτη η πυρκαγιά.
Οι πολλές εστίες φωτιάς καθώς και η κύρια εστία ήταν κάτω από το παλιό ναυτικό φυλάκιο (εκεί που είχε αποψιλώσει το χώρο η εταιρεία και δεξιώθηκε τον πρωθυπουργό και τους άλλους υπέρμαχους της επένδυσης) προκαλούν ερωτήματα. Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για εμπρησμό και το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), που έρχεται στην Κέρκυρα, θα πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα.
Τα βολικά… ατυχήματα και η πολιτική των κυβερνήσεων.
Εν αναμονή του πορίσματος της πυροσβεστικής δεν μπορούμε να μην κάνουμε ορισμένες πρώτες σκέψεις.
Τα βολικά… ατυχήματα που οδήγησαν σε πυρκαγιές, αποψίλωση δασών και τελικά σε αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων και σε οικοδόμηση, είναι συχνά. Συνήθης είναι η κατάληξή τους. Στην καλύτερη περίπτωση αναδασώνεται μόνο ένα μικρό μέρος του δάσους, καταπατητές και οικοπεδοφάγοι μεγαλοεργολάβοι κάνουν χρυσές δουλειές και οι κρατικοί μηχανισμοί κάνουν τα στραβά μάτια. Μετά από λίγα χρόνια, με κάποιο τίμημα, νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα κι ο χορός καλά κρατεί!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Ερημίτη είχε πει χαρακτηριστικά ότι «κάποια στιγμή θα καεί…» οπότε καλύτερα μάλλον να το χτίσουμε. Η δήλωση αυτή δείχνει τον τρόπο που διαχρονικά αντιμετωπίζουν οι αστικές κυβερνήσεις το περιβάλλον. Θεωρούν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα καεί μία κατάφυτη περιοχή, ένα δάσος, μία περιοχή NATURA. Άλλωστε οι ελλείψεις σε πυροπροστασία και πυρασφάλεια, σε έργα υποδομής για την πρόβλεψη των πλημμυρών και γενικά σε έργα προστασίας της ανθρώπινης ζωής είναι τεράστιες. Παρά την τραγωδία πριν 2 χρόνια στο Μάτι και την πρόσφατη στην Εύβοια, τα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα δεν αποτελούν προτεραιότητα των αστικών κυβερνήσεων, ανεξαρτήτως αποχρώσεων.
Δαδί στο χέρι εμπρηστών… ο νόμος Χατζηδάκη.
Η εύφλεκτη ύλη για τις πυρκαγιές δεν είναι τα ξερά χόρτα και τα κλαδιά. Είναι η πολιτική και οι νόμοι των κυβερνήσεων διαχρονικά. Ο πρόσφατος περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη, που επιτρέπει την πραγματοποίηση “εμβληματικών” επενδύσεων ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές NATURA, είναι πιο καταστροφικός από οποιονδήποτε εμπρηστή. Η επιλογή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που υπηρετούν το κεφάλαιο, είναι η εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των κατασκευαστικών, τουριστικών, βιομηχανικών και τραπεζικών ομίλων κι όχι το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων και η προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής.
Ο λαός της Κέρκυρας να διεκδικήσει τη ζωή που του αξίζει!
Τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, που παλεύουν για την προστασία του οικοσυστήματος του Ερημίτη, δε θα μείνουν θεατές στο χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Το ΚΚΕ θα πάρει μέρος στον αγώνα με στόχο το περιβάλλον κι οι υποδομές να γίνουν λαϊκή περιουσία, στην υπηρεσία της ευημερίας των εργαζομένων. Είναι απαραίτητο να διαλευκανθούν οι αιτίες της πυρκαγιάς και να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέο όλο το κομμάτι που κάηκε. Να ακυρωθεί η ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη. Να πραγματοποιηθούν άμεσα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει καταθέσει προτάσεις νόμου και στη Βουλή σ’ αυτή την κατεύθυνση. Στο χέρι του λαού είναι να τις επιβάλλει, επιλέγοντας μία άλλου είδους ανάπτυξη που θα βάζει στο επίκεντρο την κάλυψη των συνεχώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών».
(Πηγή φωτό Eurokinissi)