Δεν πείθουν ούτε το Φορτσάκη για την πανεπιστημιακή αστυνομία – Ενάντια στην ΕΛΑΣ μέσα στα ΑΕΙ ο “πρύτανης των ΜΑΤ”

Πρόσθεσε πως δεν είναι δουλειά της αστυνομίας να υποδεικνύει σε ποιες αίθουσες θα μπαίνουν οι αστυνομικοί, ότι αυτή η “άστοχη” και “επικοινωνιακού χαρακτήρα” πρόταση “θα μας φέρει αντιμέτωποι με την πανεπιστημιακή κοινότητα” κι ότι “κανένας δε θα δεχτεί να πηγαινοέρχεται στο πανεπιστήμιο και να κάνει μάθημα δίπλα στην αστυνομία”

Τον πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ και πρώην βουλευτή της ΝΔ Θόδωρο Φορτσάκη σίγουρα δεν μπορεί κάποιος να τον κατηγορήσει για κακές σχέσεις με την ΕΛΑΣ. Αντιθέτως, είναι εκείνος που είχε υποδεχθεί με ΜΑΤ φοιτητικές κινητοποιήσεις το 2014, ενώ έσυρε και στα δικαστήρια διοικητικούς υπαλλήλους με τους οποίους είχε έρθει σε αντιπαράθεση στη διάρκεια της θητείας του.

Από αυτή την άποψη, δεν ανέμενε κανείς να τον βρει στο στρατόπεδο όσων αντιτίθενται στην παρουσία σώματος της ΕΛ.ΑΣ στα ΑΕΙ. Μιλώντας στο Action24, δήλωσε πως “η αστυνομία δεν πρέπει να κατοικοεδρεύει στο πανεπιστήμιο, ούτε μπορεί να ανατεθεί η φύλαξη του πανεπιστημίου στην αστυνομία.” Πρόσθεσε πως δεν είναι δουλειά της αστυνομίας να υποδεικνύει σε ποιες αίθουσες θα μπαίνουν οι αστυνομικοί, ότι αυτή η “άστοχη” και “επικοινωνιακού χαρακτήρα” πρόταση “θα μας φέρει αντιμέτωπους με την πανεπιστημιακή κοινότητα” κι ότι “κανένας δε θα δεχτεί να πηγαινοέρχεται στο πανεπιστήμιο και να κάνει μάθημα δίπλα στην αστυνομία”. Επιπλέον τόνισε πως “σε κανένα πανεπιστήμιο, απ’ όσο γνωρίζω της δυτικής Ευρώπης δεν υπάρχει”.

Φυσικά, ο Φορτσάκης δεν έγινε ξαφνικά διαπρύσιος κήρυκας της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια. Απλά έχει στο μυαλό του ένα εναλλακτικό σενάριο καταστολής, όπου ένα “σώμα φύλαξης” θα αναλάβει να ελέγχει αν μπαίνουν μόνο φοιτητές, καθηγητές και εγκεκριμένοι επισκέπτες. Δηλαδή κάποιος για παράδειγμα που θα θέλει να ακούσει μια διάλεξη ή να διαβάσει κάποιο βιβλίο στη βιβλιοθήκη χωρίς να είναι φοιτητής, θα απαγορεύεται ή θα πρέπει ενδεχομένως να υποβληθεί πρώτα σε κάποια γραφειοκρατική διαδικασία αδειοδότησης. Πέραν αυτού, είναι προφανές ότι η ανάθεση της φύλαξης σε σεκιούριτι, αποτελεί απλά μια παραλλαγή της πρότασης της κυβέρνησης, πέραν του ότι πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί και ως όχημα για παραπέρα είσοδο ιδιωτικών εργολάβων στα πανεπιστήμια.

Εξάλλου, ο Φορτσάκης εξακολουθεί να στηρίζει την ανάγκη η αστυνομία κατά καιρούς να μπαίνει για να “καθαρίσει” τα πανεπιστήμια από καταλήψεις για παράδειγμα. Επιπλέον, βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει την πάγια αντιδραστική θέση του ίδιου και ομοϊδεατών του για κατάργηση “των κομματικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια”, την ίδια ώρα που ο ίδιος κατήλθε τρεις φορές υποψήφιος με τη ΝΔ και εξελέγη δυο φορές, ενώ στο όριο φοίτησης ν+2, ο πρώην πρύτανης αντέτεινε την εξίσου παρωχημένη και αυταρχική πρακτική της “αλυσίδας μαθημάτων”.

Το “κύμα” διαφωνιών για την παρουσία αστυνομίας στα ΑΕΙ, ακόμα και με γαλάζιο πρόσημο, αφού ήδη, πέραν του Φορτσάκη, την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει ο Γιώργος Κύρτσος και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ενδεχομένως να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση, η οποία μπορεί να “υποχωρήσει”, παρουσιάζοντας κάποια μορφή σεκιούριτι, αλλά όχι αστυνομίας, ως “υποχώρηση”, “ένδειξης καλής θέλησης”, πετυχαίνοντας τελικά το στόχο της, δηλαδή την αστυνόμευση των φοιτητών με όποιο όνομα. Δεν είναι τυχαίο ότι και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερή μια διάθεση συναίνεσης σε δημιουργία μη αστυνομικών σωμάτων φύλαξης στα ΑΕΙ.

Σε κάθε περίπτωση, οι φοιτητές απέδειξαν και θα συνεχίσουν να το κάνουν, πως τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και την ελευθερία να εκφράζονται και να αγωνίζονται δε θα την εκχωρήσουν σε κανέναν, είτε με αστυνομική είτε με οποιαδήποτε άλλη στολή.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: