Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία να πάει να ψηφίσει και να ψηφίσει σωστά. Να ψηφίσει ΚΚΕ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Εμείς είμαστε με την Ευρώπη των λαών, με την Ευρώπη της ειρήνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της μη εκμετάλλευσης, της ανάπτυξης και όλα αυτά. Αλλά αυτή πρέπει να είναι μία άλλη Ευρώπη. Για εμάς είναι η σοσιαλιστική Ευρώπη, η Ευρώπη των λαών και όχι αυτή εδώ η Ευρώπη της βαρβαρότητας αυτού του συστήματος.

Παραθέτουμε ολόκληρη τη συνέντευξη του ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο δελτίο ειδήσεων του Open, την Παρασκευή 7 Ιούνη:

Θα καλωσορίσουμε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Open τον ΓΓ του ΚΚΕ, τον κο Δημήτρη Κουτσούμπα. Γραμματέα, κε Κουτσούμπα σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας στο Δελτίο Ειδήσεων σήμερα, λίγες ώρες πριν πέσει η αυλαία αυτής της προεκλογικής περιόδου, που περισσότερο θύμισε εθνικές εκλογές παρά ευρωεκλογές. Τι λέτε;

Ναι, σε πολλά σημεία της θυμίζει εθνικές εκλογές. Αν και έγινε προσπάθεια να υπάρξει ένα υποτονικό κλίμα σ’ αυτές τις εκλογές και σε πολλές περιπτώσεις ξέφυγε. Ξέφυγε πολύ σε αποπροσανατολισμό, σε δευτερεύοντα, σε τριτεύοντα ζητήματα. Σε αυτά δηλαδή που δεν αφορούν τον ελληνικό λαό, γιατί άλλα είναι τα μεγάλα ζητήματα και άλλα κρίνονται σ’ αυτές τις εκλογές.

Εννοείτε και το πόθεν έσχες, ας πούμε, ότι ξέφυγε;

Εννοώ, βεβαίως, το πόσο πλούσιος είναι ο κος Κασσελάκης, πόσο πλουσιότερος αν είναι ο κος Μητσοτάκης, πόσα ακίνητα έχει ο ένας, πόσες μετοχές κι επενδύσεις έχει κάνει ο άλλος, πόσα εκατομμύρια διακινεί σε λογαριασμούς ο ένας και πόσα ο άλλος. Πραγματικά ο ελληνικός λαός έχει αγανακτήσει απ’ αυτήν την ιστορία, απ’ αυτήν την συζήτηση. Δεν είναι καν συζήτηση, δηλαδή, είναι ένας διαγωνισμός με υποκριτικά, ανάμεικτα με εντελώς χυδαία, επιχειρήματα και αντεγκλήσεις μεταξύ τους. Υπάρχει μεγάλη αποστροφή. Εγώ αυτό συναντώ τουλάχιστον, όπως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι και τα στελέχη του κόμματος, σε όλες τις περιοδείες μας και τις συναντήσεις με ανθρώπους. Τους ενδιαφέρουν τα προβλήματα της δουλειάς τους, των εργασιακών τους σχέσεων, αν θα έχουν μισθό, αν θα μπορέσουν να έχουν ένα ευρώ στην τσέπη για να πάνε να ψωνίσουν να ζήσουν την οικογένειά τους. Τους ενδιαφέρει αν θα έχουνε υγεία, αν το παιδί τους θα περάσει στο πανεπιστήμιο και πώς θα πάει εκεί με τα λεφτά που δεν έχουν για να πληρώνουν τα ενοίκια. Τους απασχολεί το ρεύμα που θα εκτοξευθεί 70% πάλι, με τις ανατιμήσεις, το νερό που θα εκτοξευθεί στο 20%. Αυτά είναι που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και γι’ αυτά, δυστυχώς, δεν έγινε αρκετή συζήτηση, να μην πω δεν έγινε καν συζήτηση.

Εμείς θα την κάνουμε, όπως την κάναμε και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς που φιλοξενήσαμε στο Δελτίο μας. Παρ’ όλα αυτά, εσείς διαφωνούσατε με την κριτική που ασκήθηκε από την ΝΔ, αλλά και από κάποια άλλα κόμματα, ότι έπρεπε ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ο κος Κασσελάκης να καταθέσει τον πόθεν έσχες του και την περιουσιακή του κατάσταση;

Όχι βέβαια. Βεβαίως έπρεπε να τα καταθέσει, εγώ θα έλεγα και από τον πρώτο μήνα, πότε εκλέχθηκε; Τον Σεπτέμβριο;

Τέλος Σεπτέμβρη.

Έπρεπε αμέσως, σε ένα μήνα, δύο το πολύ, να καταθέσει το πόθεν έσχες, όπως κάναμε όλοι. Τουλάχιστον εγώ αυτό έκανα. Κι εγώ δεν ήμουν βουλευτής όταν εκλέχθηκα ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά κατέθεσα το πόθεν έσχες αμέσως. Δεν υπάρχει δηλαδή καμιά διαδικασία, είναι πολύ απλά τα ζητήματα. Λογιστήρια υπάρχουν, λογιστές υπάρχουν, ελεγκτικοί μηχανισμοί υπάρχουν που μας ελέγχουν. Θα μπορούσε και να έχει ελεγχθεί ήδη ο κος Κασσελάκης. Ο ίδιος προτίμησε, δεν ξέρω για ποιον λόγο, να αξιοποιήσει αυτό το διαδικαστικό ζήτημα που έδινε ο νόμος, το χρονικό περιθώριο μέχρι 30 Ιουνίου να καταθέσει το πόθεν έσχες και το έκανε 5 μέρες πριν τις εκλογές. Και μάλιστα όχι με τον κανονικό τρόπο όπως όλοι, με γραπτά, με στοιχεία, με ντοκουμέντα, οπότε να δεις και πόσο είναι αυτό το “έσχες”, τέλος πάντων, και το “πόθεν” από κει και πέρα να ξεκινήσει η διαδικασία. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει γι’ αυτά. Έδωσε μερικά νούμερα σε μια συγκέντρωση, σε μια παραλία, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στο λιμάνι κάτω, μπροστά στο Λευκό Πύργο, με φόντο την θάλασσα και τα πλοία και είπε αυτά έχω, εκεί τα έχω. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, το λιγότερο.

Πάντως σας άκουσα, κε Κουτσούμπα, να χρησιμοποιείτε κάποιες εκφράσεις που δεν σας έχω συνηθίσει να πω την αλήθεια. Δηλαδή να τον λέτε τον κο Κασσελάκη “απατεωνίσκο” και “κλώνο του Μητσοτάκη”. Γιατί τόσο οξείς χαρακτηρισμοί; Δεν σας έχουμε συνηθίσει η αλήθεια είναι.

Δεν μπορείς να εκφραστείς διαφορετικά για έναν άνθρωπο ο οποίος τη μια λέει αυτό, την άλλη λέει το άλλο και μάλιστα σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα. Τη μια λέει “Ιερή Αμυντική Συμμαχία το ΝΑΤΟ” και “βεβαίως με τα μπούνια πρέπει να είμαστε στη Δύση”, πράγματα που τα ακούγαμε παλιά από τους καραδεξιούς, για να το πούμε έτσι….

Τον λέτε καραδεξιό δηλαδή, γιατί είναι σ’ ένα κόμμα που υποστηρίζει την αριστερά;

Τα ακούγαμε… Και τώρα μιλάει εν ονόματι της Αριστεράς, πάει και στο Μουσείο του Μπελογιάννη, λέει ότι τιμά και τους αγωνιστές της Αντίστασης.

Σας ενόχλησε πολύ αυτό…

Όχι, ενόχλησε τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτά τα ιδανικά. Έδωσαν το αίμα τους, τα νιάτα τους σε φυλακές και εξορίες, έδωσαν και την ίδια τη ζωή τους, το πολυτιμότερο αγαθό που έχει ο άνθρωπος.

Εντάξει, μπορεί να ήθελε από κοντά να δει κι αυτός το Μουσείο Μπελογιάννη.

Μπορεί να πάει, δεν κρίνω την ενέργεια. Οποιοσδήποτε μπορεί να πάει. Εγώ θα έλεγα και τα στελέχη της ΝΔ καλό είναι να περάσουν απ’ αυτούς τους τόπους μαρτυρίου, να δούνε πώς ζούσαν οι κομμουνιστές, οι αριστεροί, εκείνη την εποχή που τους κυνηγούσαν σε εξορίες και φυλακές. Όλοι να πηγαίνουν και όλοι να βγάζουνε διδάγματα, και να βγάζουμε διδάγματα. Το πρόβλημα δεν είναι ότι πήγε. Το πρόβλημα είναι ότι την ίδια ώρα που πάει εκεί, για τα ιδανικά που εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης για παράδειγμα, κάνει δήλωση και λέει το ΝΑΤΟ “Ιερή Αμυντική Συμμαχία”. Ξέρουμε όλοι, ο ελληνικός λαός το ξέρει, έχει γίνει και ταινία, άλλωστε, και τα παιδιά την έχουν δει στις τηλεοράσεις, τον “Άνθρωπο με το γαρίφαλο”, την απολογία του Νίκου Μπελογιάννη, τι έλεγε για το ΝΑΤΟ, για τους Αμερικάνους, για την άρχουσα τάξη της χώρας και για όλες αυτές τις “ιερές αμυντικές συμμαχίες” κατά τον κο Κασσελάκη. Είναι ντροπή! Είναι ντροπή για έναν άνθρωπο να μιλάει έτσι και μάλιστα εν ονόματι της αριστεράς! Δεν νομιμοποιείται. Ούτε πρέπει ο αριστερός άνθρωπος, οι άνθρωποι που σκέφτονται προοδευτικά, οι δημοκράτες, να νομιμοποιήσουν στη λογική τους τέτοιες αντιλήψεις και τέτοιες σκέψεις.

Εμείς δεν τον κατηγορήσαμε, για παράδειγμα, ότι πήγε στην Παλαιστίνη και έκανε συνάντηση και με την Παλαιστινιακή Αρχή. Τον κατηγορήσαμε γιατί πάει στην Παλαιστίνη, μια βδομάδα πριν τις ευρωεκλογές -για συγκεκριμένους, ψηφοθηρικούς λόγους, να το πω καθαρά- την ίδια ώρα που μιλάει για δικαίωμα “αυτοάμυνας” του Ισραήλ. Ένα κράτος δολοφόνο-τρομοκράτη, που το ίδιο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο -που ξέρουμε ότι εκεί δεν είναι αριστεροί ή κομμουνιστές, αλίμονο τώρα μη τρελαθούμε, ξέρουμε τι είναι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο- ονομάζει εγκληματία πολέμου τον Νετανιάχου.

Και τη Χαμάς…

Φυσικά και τη Χαμάς. Τη Χαμάς απ’ την αρχή την είχε ονομάσει έτσι για τις ενέργειες που κάνει και βεβαίως κανείς δεν συμφωνεί με αυτές τις ενέργειες. Το έχουμε πει χίλιες φορές. Άλλο αυτό όμως και άλλο να δίνεις άλλοθι σε ένα κράτος το οποίο, και πριν χτυπήσει η Χαμάς τον Οκτώβριο, είχε δολοφονήσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, είχε εκτοπίσει πάρα πολλούς ανθρώπους και έχει χιλιάδες, επίσης, φυλακισμένους στις ισραηλινές φυλακές. Κάνει εποικισμούς, είναι κράτος κατακτητής. Άρα, τι συζητάμε τώρα;

Θέλω να έρθουμε και πάλι στις εκλογές. Υπάρχουν οι εκτιμήσεις των περισσότερων δημοσκόπων, μη πω όλων, πως η αποχή θα χτυπήσει “κόκκινο”, πως θα είναι ίσως και ιστορική σ’ αυτές τις ευρωεκλογές. Τι βλέπετε εσείς τώρα για το ΚΚΕ; Θα το αγγίξετε ή και θα το ξεπεράσετε το διψήφιο ποσοστό;

Ο στόχος ο δικός μας είναι να εκφραστεί αυτό που εκφράζεται όλα τα τελευταία χρόνια. Αυτό που εκφράζεται τα τελευταία χρόνια και στις διαδικασίες, τις κοινωνικές διεργασίες που γίνονται, που είναι ζωντανές όντως και σημαντικές, όπως είναι σε πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, σε δευτεροβάθμια, σε εργατικά κέντρα, σε ομοσπονδίες. Όπως είναι στις φοιτητικές εκλογές, όπου η Πανσπουδαστική αναδείχθηκε 1η δύναμη για τρίτη συνεχή χρονιά. Σε άλλους μαζικούς φορείς των εργαζομένων. Στις δημοτικές εκλογές πέρυσι, επίσης στις βουλευτικές εκλογές, είχαμε μια σημαντική άνοδο. Μετά το 5% του ΚΚΕ, που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, έφτασε το ΚΚΕ το 7,7%, ήταν μια σημαντική άνοδος. Επίσης, στις περιφερειακές εκλογές, που ήταν ενιαίο ψηφοδέλτιο, πανελλαδικό, φτάσαμε το 10,1%.

Λέτε, δηλαδή, ότι αυτό το 10,1% και πάνω μπορείτε να το πιάσετε και τώρα;

Εμείς λέμε ότι αυτή η ανοδική πορεία σε όλους αυτούς τους δείκτες, πρέπει και αυτή την Κυριακή στις εκλογές να εκφραστεί ξανά και με τα ποσοστά αυτά, αλλά και πολύ περισσότερο. Γιατί υπάρχει συνεχής ανοδική πορεία και, νομίζουμε, ότι στις ευρωεκλογές υπάρχει αυτή η δυνατότητα να εκφραστεί αυτή η ανοδική πορεία. Είμαστε αισιόδοξοι. Άλλωστε είναι και το μόνο ζήτημα που κρίνεται, που θα είναι κριτήριο δηλαδή για το πως προχωρά αυτό το ρεύμα, που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία, αμφισβήτησης της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής. Και αυτό μπορεί να γίνει με το ΚΚΕ πολύ πιο ισχυρό.

Θέλω κ. Κουτσούμπα να μου πείτε τι μήνυμα πρέπει να σταλεί από τους ψηφοφόρους στην κυβέρνηση, διότι υπάρχει η κατηγορία από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης πως η ΝΔ, το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη που κυβερνά, διέπεται από αλαζονεία. Μιλούν για την αλαζονεία του 41%.

Ναι, βεβαίως, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ξεπεζέψουν από την καβάλα και απ’ την αλαζονεία του 41%. Θα πρέπει να δεχθεί πλήγμα, θεωρούμε εμείς, η κυβερνητική παράταξη, ακριβώς για όλα αυτά που έκανε. Όχι μόνο για την αλαζονεία και πως αξιοποίησε, κουνώντας το δάχτυλο στον ελληνικό λαό, το 41%, αλλά να δεχθεί πλήγμα η πολιτική της και ένα γερό χαστούκι ακριβώς για τα νομοθετήματά της, για τα μέτρα που πήρε, γι’ αυτά που έχει κάνει στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό. Κι εδώ είναι όλα πάνω.

Σε ποια αναφέρεστε;

Από τα Τέμπη, το έγκλημα των Τεμπών που ακόμη συνεχίζεται και μάλιστα τώρα με την δικογραφία που ήρθε – όπου δείχνει τη συγκάλυψη και προσπάθεια μετά την τραγωδία αυτή, με τα μπαζώματα και όλα αυτά – και προκύπτουν ποινικές ευθύνες πλέον για την κυβέρνηση και όχι μόνο για την τραγωδία και το πως έγινε αυτό, με την απελευθέρωση των σιδηροδρόμων που υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες όλων. Μέχρι τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια Υγεία, τα νοσοκομεία, τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία για παράδειγμα, την τεράστια έλλειψη υγειονομικών γιατρών, νοσηλευτών, βοηθητικού προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία μας. Για την κατάσταση της Παιδείας με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τις μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών και βεβαίως το ότι δεν μπορεί να ζήσει ο νέος άνθρωπος, να πάει εκεί και η οικογένειά του να τον στηρίξει, δεν υπάρχουν εστίες, τα ενοίκια έχουν πάει στα ύψη και δεν υπάρχουν αρκετά επιδόματα ενίσχυσης και για τον φοιτητή, αλλά και για την οικογένεια, τα νέα ζευγάρια που θέλουν να φτιάξουν την οικογένειά τους. Να πάρει μήνυμα για τα ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις. Έχουμε σε πολλούς κλάδους, σε πολλές επιχειρήσεις 10ωρα – 12ωρα, εκατόν τόσα χρόνια μετά την εξέγερση των εργαζομένων που πάλεψαν για το 8ωρο, να λιώνουν σήμερα κυριολεκτικά μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες.

Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την πολιτική της ΕΕ, διότι δεν νομοθετεί μόνος του ο κ. Μητσοτάκης εδώ. Καταρχάς τα περισσότερα τα πέρασε και με τις ψήφους των υπολοίπων, κατά 93% το ΠΑΣΟΚ, κατά 75% ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά 55% η ΕΛ. Λύση του κ. Βελόπουλου, που τώρα έχει ανέβει στα κεραμίδια και κάνει δήθεν αντισυστημική αντιπολίτευση. Όλοι αυτοί ψήφιζαν. Και όλα αυτά τα μέτρα, αυτές οι οδηγίες, οι κατευθύνσεις πρώτα συνδιαμορφώθηκαν μέσα στο ευρωκοινοβούλιο, για το οποίο ψηφίζουμε την Κυριακή και στέλνουμε ευρωβουλευτές. Εκεί γίνεται πρώτα η προεργασία, αποφασίζονται και μετά πάνε στα εθνικά κοινοβούλια και υλοποιούνται.

Εδώ σας ασκείται, στο κόμμα σας, μία κριτική ότι γιατί να ψηφίσει το ΚΚΕ κανείς στις Ευρωεκλογές, διότι είναι ένα κόμμα που δεν πιστεύει στην ΕΕ και την ευρωβουλή;

Φυσικά δεν πιστεύουμε σε αυτή την ΕΕ, γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να μας ψηφίσει, διότι εμείς δεν έχουμε δεσμεύεις. Ξέρετε τι γίνεται στην ΕΕ κυρία Αντωνοπούλου; Υπάρχουν τα λόμπι, τα λεγόμενα λόμπι, τα οποία νομιμοποιήθηκαν με τις ψήφους όλων των ελληνικών κομμάτων, αυτούς που ανέφερα πριν και της ΝΔ και της λεγόμενης βολικής αντιπολίτευσης, των υπολοίπων. Τα λόμπι αυτά που έφτιαξαν τις διάφορες “Καϊλή” και χρηματοδότησαν, συνεχίζουν τη χρηματοδότηση. Κάνουν ουρά οι ευρωβουλευτές για να περάσουν να πάρουν το φακελάκι τους κάτω από το τραπέζι, για να υποστηρίξουν συγκεκριμένα λόμπι της διαφθοράς. Αυτή την ΕΕ, των μονοπωλίων, των μεγάλων ομίλων, της εκμετάλλευσης, των πολέμων, όλων αυτών που ταλαιπωρούν τον ελληνικό λαό, όπως ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, βεβαίως δεν την θέλουμε. Βεβαίως εκφράζουμε αντίθεση. Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να μας ψηφίσει ο λαός. Διότι ξέρετε στην Ελλάδα, αφού μιλάμε και για τις δημοσκοπήσεις που μου είπατε πριν, το 50% του ελληνικού λαού εκφράζει τέτοια αντίθεση σε αυτή την ΕΕ, διότι αυτή ΕΕ δεν είναι η Ευρώπη των λαών. Εμείς είμαστε με την Ευρώπη των λαών, με την Ευρώπη της ειρήνης, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της μη εκμετάλλευσης, της ανάπτυξης και όλα αυτά. Αλλά αυτή πρέπει να είναι μία άλλη Ευρώπη. Για εμάς είναι η σοσιαλιστική Ευρώπη, η Ευρώπη των λαών και όχι αυτή εδώ η Ευρώπη της βαρβαρότητας αυτού του συστήματος.

Κ. Κουτσούμπα θέλω να κάνω μία τελευταία ερώτηση, που όμως είναι το πρώτο ζήτημα που μας απασχολεί όλους και θέλω να ακούσω τις προτάσεις σας. Πώς μπορεί αυτό το ζήτημα για τα ελληνικά νοικοκυριά να αντιμετωπιστεί; Γιατί η αλήθεια είναι το ζούμε όλοι στο πετσί μας καθημερινά όταν πηγαίνουμε σούπερ μάρκετ, μανάβικο οπουδήποτε αλλού.

Υπάρχει μία δέσμη μέτρων, διότι η ακρίβεια δεν είναι μόνο οι τιμές. Είναι οι τιμές, είναι όμως και οι μισθοί και οι συντάξεις, είναι και οι φόροι. Αυτά είναι πακέτο, όλα αυτά.

Λέτε για μηδενικό ΦΠΑ στα τρόφιμα;

Για παράδειγμα λέμε αυτό που έπρεπε να έχει γίνει χθες, χωρίς να λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον ανακουφίζει τους εργαζόμενους, τα λαϊκά νοικοκυριά: Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ενιαίου φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στα καύσιμα, αφορολόγητο πετρέλαιο για παράδειγμα για τους αγρότες, που μας βλέπουν αυτή τη στιγμή, για όλη την ελληνική επαρχία. Και βεβαίως αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ώστε αξιοπρεπώς ο άλλος να ζει. Γιατί είναι άλλο να παίρνεις έναν καλό μισθό και να πας στο ράφι και να δεις μία μικρή αύξηση, να έχεις όμως χρήματα στην τσέπη σου. Και βεβαίως η φορολογία, οι έμμεσοι φόροι που σας είπα πριν για τον ΦΠΑ κλπ, αλλά και η άμεση φορολογία, η οποία πρέπει να μειωθεί. Είναι απαράδεκτο. Δηλαδή φτάσαμε τώρα και με τον ΕΝΦΙΑ και με τους φόρους σε μεγάλη στα λαϊκά νοικοκυριά, φοροληστεία μεγάλη στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους επιστήμονες με μπλοκάκι, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση. Και βεβαίως φοροαπαλλάσσει μόνο για τους μεγάλους, που δίνουν εθελοντικά…

Από εκεί και πέρα, γιατί αυτά πάνε πακέτο, γι’ αυτό σας είπα ότι αυτά δεν λύνονται μόνο με τέτοια μέτρα, είναι το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, των ΑΠΕ. Η πράσινη ανάπτυξη, την οποία μας λένε, λόγω των ΑΠΕ και με την άναρχη τοποθέτησή τους, που καταστρέφουν εκτός των άλλων και το περιβάλλον -δεν είναι πράσινη μετάβαση αυτή, πράσινα άλογα τα λέω εγώ, αλλά τέλος πάντων- έχει εκτοξεύσει και το ρεύμα. Η ακρίβεια, το κόστος της ενέργειας είναι τεράστιο. 70% αυξάνεται τώρα. Και όλα αυτά ήρθαν και έδεσαν πακέτο και με το εμπάργκο στη Ρωσία – λόγω του πολέμου στην Ουκρανία – με το φυσικό αέριο και εκτοξεύθηκε πάλι η τιμή. Εμείς εδώ δεν είχαμε τον λιγνίτη, γιατί είχε αρχίσει να καταστρέφεται, να απαξιώνεται, να κλείνει ο λιγνίτης και βεβαίως πήγαμε στο αμερικάνικο LNG, το οποίο είναι πανάκριβο. Όλα αυτά οδηγούν να εκτοξεύονται οι τιμές, να μην έχεις να πληρώσεις.

Και με τα λιπάσματα που εκτοξεύουν το κόστος της αγροτικής παραγωγής, το κόστος της παραγωγής για τους αγρότες και μετά αυτό μετακυλίεται, οι έμποροι εκμεταλλεύονται τον πόνο του αγρότη και δημιουργείται όλη αυτή η κατάσταση. Αυτά είναι πακέτα μέτρων.

Και τέλος να πω γι’ αυτό που λέμε ΕΕ, η οποία φτιάχτηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, όπως όλοι πολύ καλά θυμόμαστε. Εκεί μιλάει για ελευθερία κίνησης εμπορευμάτων, κεφαλαίου. Αυτό στην αρχή φάνταζε πολύ ωραίο σε μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Όμως δυστυχώς τα πράγματα ήρθαν να αποδείξουν ότι οι ανταγωνισμοί των λίγων μονοπωλιακών ομίλων -βεβαίως οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, άλλοι που είναι πιο ισχυροί- μπορούν σε μικρές οικονομίες, όπως είναι η Ελλάδα, να έχουν τις τιμές των προϊόντων τους πολύ ακριβά. Ενώ σε άλλες οικονομίες μεγάλες, επειδή εκεί υπάρχουν ισότιμοι ανταγωνιστές να αντιμετωπίσουν, βάζουν πιο χαμηλές τιμές. Και γίνεται αυτός ο φαύλος κύκλος σε αυτή την ωραία Ευρώπη – ΕΕ όχι των λαών, αλλά των λεφτάδων, των επιχειρηματικών ομίλων.

Γενικέ Γραμματέα σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλή επιτυχία και καλή δύναμη μέχρι την Κυριακή. Να είστε καλά.

Ευχαριστώ κι εγώ. Και ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η νεολαία να πάει να ψηφίσει και να ψηφίσει σωστά. Να ρίξει την ψήφο στο ΚΚΕ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: