“Φέτος θα είναι ένα διαφορετικό Φεστιβάλ” – Συνέντευξη μελών του ΚΣ της ΚΝΕ για τα μέτρα προστασίας και το πλούσιο περιεχόμενο του 46ου Φεστιβάλ
Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ της ΚΝΕ αναβαθμίζεται, έχοντας κάτι νέο να δώσει, κι αυτό θα γίνει και φέτος!
Το 46ο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, με σοβαρές προκλήσεις, λόγω της πανδημίας, στις οποίες είναι βέβαιο ότι οι διοργανωτές θα ανταποκριθούν με μεγάλη επιτυχία, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα του προγράμματος, τόσο του καλλιτεχνικού, όσο και των άλλων εκδηλώσεων. Μιλώντας στο Ριζοσπάστη, η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και η Κατερίνα Στύλου, μέλος του ΚΣ και υπεύθυνη της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ, παρουσίασαν τις αλλαγές που φέρνει ο κορονοϊός στο φεστιβάλ, το φετινό πολιτικό του στίγμα, καθώς και μια ιδέα από τα όσα θα δούμε επιτόπου, σε ένα χώρο αναδιαμορφωμένο και μεγαλύτερο, για την αποφυγή του συνωστισμού.
— Η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τι σημαίνει αυτό για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ;
Κ. Τ.: Φέτος θα είναι ένα διαφορετικό Φεστιβάλ. Βέβαια, κάθε χρόνο το Φεστιβάλ της ΚΝΕ αναβαθμίζεται, έχοντας κάτι νέο να δώσει, κι αυτό θα γίνει και φέτος! Οπως το Κόμμα μας με αίσθημα ευθύνης πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα, προσαρμόζοντας τη λειτουργία του και τη δράση του, για να προφυλάξει σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας την υγεία των μελών και φίλων του, έτσι θα κάνουμε και τώρα.
Γι’ αυτόν το λόγο, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε νέο, μεγαλύτερο χώρο μέσα στο Πάρκο Τρίτση απ’ αυτόν που έχουμε συνηθίσει, ενώ θα παρθούν και όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι Σκηνές που θα φιλοξενούνται στην έκταση αυτή θα είναι τρεις (πέρυσι ήταν τέσσερις), καθώς η Φοιτητική Σκηνή θα μεταφερθεί μια βδομάδα πριν, στις 11 Σεπτέμβρη, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Λιγότερα θα είναι τα Στέκια και τα Περίπτερα που θα φιλοξενούνται στο χώρο, με λιγότερες αλλά ταυτόχρονα πιο πλούσιες και ευφάνταστες δραστηριότητες σε αυτά. Η πρόσβαση στο πάρκο θα γίνεται ελεγχόμενα από περισσότερες εισόδους, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά την είσοδο και έξοδο. Οι επισκέπτες θα φοράνε μάσκα κατά τη διέλευσή τους από αυτές και θα τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
Στο χώρο, με την ευθύνη των διοργανωτών, θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, και πάλι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι συνήθως. Θα αυξηθούν οι χημικές τουαλέτες και οι νιπτήρες, θα γίνεται πολύ τακτική καθαριότητα, θα υπάρχουν σταθμοί με αντισηπτικά ανά μικρές αποστάσεις σε όλη την έκταση του πάρκου.
Οι σύντροφοι που θα είναι χρεωμένοι στο ψήσιμο, στη λειτουργία των μπαρ, στα βιβλιοπωλεία και σε όποιο άλλο πόστο από όπου θα έχουν συχνή και κοντινή επαφή με τους επισκέπτες, θα έχουν εξασφαλισμένα όλα τα απαραίτητα (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κ.λπ.) για να τηρηθούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας.
Ιδιαίτερος θα είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα παρακολουθήσουμε τις συναυλίες. Θα υπάρχουν αποκλειστικά καθήμενοι, με τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους. Το ίδιο θα συμβαίνει σε όλες τις εκδηλώσεις, και στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Σαββάτου με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, σύντροφο Δ. Κουτσούμπα, την οποία θα έχει δυνατότητα κάποιος να την ακούσει και να τη δει από όλα τα σημεία του πάρκου.
Με λίγα λόγια, είναι ευθύνη όλων των μελών της ΚΝΕ ως διοργανωτών να προφυλάξουμε την υγεία των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ και των επισκεπτών μας που θα παρευρεθούν στις εκδηλώσεις του τριημέρου.
— Τι στίγμα δίνει το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να “ανασαίνουμε”, για να νικήσει η ζωή»;
Κ. Τ.: Η σημερινή νέα γενιά, όλοι εμείς, πρέπει να γίνουμε η γενιά της πάλης για την ανατροπή του σάπιου συστήματος, να γίνουμε η γενιά της οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Το λέμε αυτό γιατί σήμερα οι νέοι πρέπει να πούμε «φτάνει πια» η ζωή μας να σημαδεύεται από έναν φαύλο κύκλο εκμετάλλευσης, αδικίας, πολέμων, κρίσεων. Να πούμε «ως εδώ» με αυτήν την καθημερινότητα που ζούμε και που θα συνεχίσουμε να ζούμε, αν δεν βάλουμε εμείς εμπόδια και δεν οργανώσουμε εμείς την αντεπίθεση. Κι αυτό είναι ένα στίγμα που θέλουμε να περάσουμε μέσα από όλες τις εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ.
Κ. Σ.: Σε αυτούς τους νέους που είδαν όλα αυτά τα μεγάλα αδιέξοδα του καπιταλισμού, τα οποία και με την πανδημία αναδύθηκαν πιο έντονα, θέλουμε να πούμε ότι ούτε αποτελούν μονόδρομο ούτε χωράνε διορθώσεις. Σε αυτούς τους νέους που νιώθουν ότι οι προσδοκίες και τα όνειρα για τη ζωή και το μέλλον τους δεν ικανοποιούνται στα ασφυκτικά καπιταλιστικά πλαίσια, θέλουμε να πούμε ότι υπάρχει άλλη λύση, σε μια κοινωνία οργανωμένη με ριζικά διαφορετικό τρόπο, με ριζικά διαφορετικό σκοπό στην παραγωγή.
Τους καλούμε να ισχυροποιήσουν τον αγώνα που δίνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ για να ανατραπεί αυτό το σύστημα, το οποίο μας στερεί τη δυνατότητα να «ανασάνουμε», όπως λέει και το σύνθημα. Τους καλούμε να παλέψουν μαζί μας για μια κοινωνία που δεν θα θέτει ως σκοπό της τα αμύθητα κέρδη μιας χούφτας παρασίτων, αλλά θα βάζει μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες και το πώς αυτές θα καλυφθούν. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική κοινωνία.
Ετσι θα μπορέσουμε όντως να «αναπνεύσουμε», να απελευθερωθούμε από την εκμετάλλευση και τα σημερινά δεσμά. Ετσι θα μπει πράγματι στο επίκεντρο η ευημερία των πολλών, θα ανοίξει ο δρόμος για να νικήσει η ζωή. Αυτό για μας μπορεί να συμβεί μόνο με μαζική αντεπίθεση της νεολαίας και του λαού, με μπροστάρη φυσικά το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.
— Πώς θα αντανακλάται αυτό το περιεχόμενο στις εκδηλώσεις και όσα θα δούμε στο φετινό Φεστιβάλ;
Κ. Τ.: Εχουμε κάνει προσπάθεια το περιεχόμενο να διαπερνά το Φεστιβάλ μέσα από τα διάφορα Περίπτερα, τις Σκηνές και τους χώρους. Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στη μεγάλη Κεντρική Εκθεση, που πάντα είναι και η «καρδιά» του Φεστιβάλ: Η φετινή τιμάει τον μεγαλύτερο επαναστάτη του 20ού αιώνα, τον Λένιν, καθώς συμπληρώνονται φέτος 150 χρόνια από τη γέννησή του. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο φυσικά με τη μεγάλη, κοσμοϊστορικής σημασίας Οκτωβριανή Επανάσταση, το γεγονός που συγκλόνισε τον αιώνα. Στην έκθεση θα έχουμε κείμενά του και σύγχρονες μορφές παρουσίασης. Θα μπορεί κάποιος να δει υλικό και από το Αρχείο του Κόμματος. Προσπαθούμε να φωτιστούν η προσωπικότητα και το έργο του Λένιν, το οποίο είναι φάρος για τον σημερινό δρόμο που πρέπει να χαράξει το προλεταριάτο μέχρι τη νίκη του.
Κ. Σ.: Το περιεχόμενο που θέλουμε να αναδείξουμε περνά μέσα και από τα μεγάλα μουσικά αφιερώματα και τις παραγωγές που θα παρουσιαστούν στις Σκηνές του Φεστιβάλ. Τραγούδια επαναστατικά και πολιτικά, που ενδυναμώνουν το αγωνιστικό φρόνημα, δίνουν θάρρος και συγκίνηση, καθώς και μελοποιημένα κομμάτια σημαντικών Ελλήνων ποιητών, δεν μπορούν να λείπουν από το πρόγραμμα.
Φέτος ξεχωριστό τόνο σε αυτήν την κατεύθυνση θα δώσει η μεγάλη συναυλία στην Κεντρική Σκηνή, αφιερωμένη στον σπουδαίο Ελληνα συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή. Το έργο του πάντα θα ακούγεται από τη Σκηνή του Φεστιβάλ, πάντα θα μιλάει στις καρδιές όλων των μελών και φίλων της ΚΝΕ, θα μας εμψυχώνει στις μάχες που δίνουμε. Εξάλλου, στο περσινό Φεστιβάλ μας έδωσε και την τελευταία του συναυλία, που ήταν πράγματι συγκλονιστική.
Στην Κεντρική Σκηνή θα υπάρχει μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, στην οποία θα ακούσουμε αγαπημένα διαχρονικά τραγούδια από τη μακρά μουσική διαδρομή του συνθέτη, που μιλάνε για τις ελπίδες και τα βάσανα των πολλών.
Επίσης το δικό της στίγμα θα αφήσει η μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον Απόστολο Καλδάρα, αυτόν τον μεγάλο λαϊκό συνθέτη, που τραγούδησε τους καημούς του λαού και έχει αφήσει πλούσιο έργο.
Μέσα από κάθε χώρο και γωνιά του Φεστιβάλ θέλουμε να αναδείξουμε την ουσία του περιεχομένου που επιλέξαμε για φέτος. Σε αυτό το πλαίσιο, επιλέξαμε η εικαστική έκθεση στο χώρο του Πολιτισμού να είναι αφιερωμένη στον Γιώργη Φαρσακίδη, τον μεγάλο κομμουνιστή εικαστικό, για να τιμήσουμε την πλούσια αγωνιστική και καλλιτεχνική του προσφορά. Δίνοντας όλη τη ζωή και το έργο του στον αγώνα, αποτελεί ένα ανεξίτηλο κομμάτι της Ιστορίας του Κόμματος, από το οποίο τα μέλη της ΚΝΕ μπορούν να αντλήσουν δύναμη και έμπνευση. Ως μέλος του Κόμματος, της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ, περνώντας μεγάλο μέρος της ζωής του μάλιστα στην εξορία, σκάρωνε σκίτσα και χαρακτικά, μέρος των οποίων θα εκθέσουμε. Θα εκθέσουμε επίσης ψηφιακές ανατυπώσεις εικαστικών έργων του, ενώ θα υπάρχει και αναφορά σε λογοτεχνικά βιβλία και δοκίμια που έγραψε.
— Ποιοι άλλοι χώροι θα υπάρχουν στο Φεστιβάλ;
Κ. Τ.: Στο Πάρκο Τρίτση θα υπάρχουν η Λαϊκή Σκηνή και η Κεντρική Σκηνή, όπως κάθε χρόνο, αλλά και η Μαθητική Σκηνή μαζί με το Μαθητικό Στέκι, σε διαφορετικό χώρο από αυτόν που ήταν τα τελευταία χρόνια. Θα υπάρχουν ακόμα Φοιτητικό Στέκι, Στέκι Νέων Εργαζομένων και Ανέργων, Στέκι της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για τις γυναίκες και τα νέα ζευγάρια, Στέκι της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ Κατά των Ναρκωτικών, Στέκι Αθλητισμού, ο χώρος της Κεντρικής Εκθεσης που προαναφέραμε, μαζί με το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Βεβαίως, για τους πιο μικρούς μας φίλους θα λειτουργήσουν παιδότοπος και ο χώρος του «κόκκινου Αερόστατου», με ακόμα μεγαλύτερα μέτρα προστασίας εκεί, οπότε οι γονείς δεν θα έχουν κανένα άγχος για τα παιδιά.