Φσσστ Μπόινγκ με το Γιάννη Βρούτση – “Η οικονομία στην Ελλάδα θα εκτοξευθεί σαν ελατήριο μετά την πανδημία”
Προσδεθείτε, γιατί απογειωνόμαστε…
Αν σας έλειπε μια ευχάριστη είδηση τούτες τις δύσκολες μέρες, ο υπουργός Εργοδ… εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανέλαβε να σκορπίσει χαμόγελα στα πικραμένα χείλη, χρησιμοποιώντας εύγλωττες μεταφορές για να τις καταλάβει και ο πιο αμύητος. Ο υπουργός, μιλώντας στο Θέμα 104,6, μας διαβεβαίωσε πως: “Εάν προχωρήσει ο εμβολιασμός και αντιμετωπιστεί η πανδημία, φανταστείτε την Ελλάδα σαν ένα πολύ δυνατό ελατήριο που είναι συμπιεσμένο. Θα απελευθερωθεί αυτό το ελατήριο και θα δείτε να εκτοξεύεται και μέσω του τριτογενή τομέα, του τουρισμού. Θα γυρίσει σε ανάπτυξη η οικονομία και η ανεργία θα κλιμακωθεί στο ύψος του 2019- οι δείκτες της ανεργίας και αγοράς εργασίας δείχνουν ανθεκτικότητα στην αγορά εργασίας”.
Τι κι αν το εμβόλιο ακόμα δεν ήρθε, τι κι αν τα φληναφήματα για τον τουρισμό που θα μας σώσει έπεσαν με πάταγο στο κενό, αφού, χωρίς να φέρει σοβαρά έσοδα, αποτέλεσε παράλληλα και βασικό μοχλό για την μετέπειτα έκρηξη των κρουσμάτων στη χώρα μας, ο Βρούτσης φαντάζεται εκτοξεύσεις, χωρίς να διευκρινίζει φυσικά πως, ακόμα και αν αυτές υπάρξουν, σίγουρα δε θα αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Αντίθετα, τα λιγοστά δικαιώματά του τσακίζονται, συχνά με πρόσχημα την πανδημία, ώστε η κυβέρνηση να διασφαλίσει όσο γίνεται πως το “συμπιεσμένο ελατήριο” των επιχειρηματικών κερδών θα εκτιναχθεί για να αναπληρώσει τη ζημιά αυτού του διαστήματος ή να ενισχύσει την κερδοφορία στους κλάδους που ήδη βγαίνουν ωφελημένοι από την παρούσα κατάσταση.
Η παρέμβαση Βρούτση είχε και νοσταλγικά στοιχεία, εκεί που ανάφερε πως “αναπολεί” (sic) τον προϋπολογισμό του 2020, νομίζοντας πως κανείς δε θα θυμηθεί πως οι προγνώσεις ακόμα και τότε για όσους διάβαζαν προσεκτικά τους αριθμούς δεν ήταν και τόσο ρόδινες. Μη νομίζετε όμως ότι η κυβέρνηση δεν κάνει και σκληρή αυτοκριτική, όσο “ωφέλιμη και χρήσιμη” (sic) ήταν για την κοινωνία η παρουσία της:
“Σε επίπεδο πολιτικών θα παίρναμε τα ίδια μέτρα. Σε επίπεδο ταχύτητας, αν γνωρίζαμε και υπήρχε αυτή η εμπειρία, θα κάναμε λίγο ταχύτερα”. Ένα πραγματικό αυτομαστίγωμα, δείγμα ταπεινότητας και επαφής με τον αμέτρητο κόσμο που περιμένει να βγάλει γιορτές με πενιχρά και κουτσουρεμένα επιδόματα και δώρα.
Επίσης, αντλώντας έμπνευση προφανώς από διαφημιστικά του ΟΠΑΠ που καταμετρούν τα εκατομμύρια που μοιράζουν στους υπερτυχερούς παίκτες, ο Βρούτσης καμαρώνει πως: “Από την Παρασκευή το βράδυ πληρώνονται 440 εκατομμύρια ευρώ σε 675.000 δικαιούχους εργαζόμενους. Στο σύνολο 8μήνου έχουμε δώσει σε 3.429.710 εργαζόμενους πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Το δώρο Χριστουγέννων είμαστε έτοιμοι να το καταβάλουμε από τις 21 Δεκεμβρίου για τους πρώτους 7 μήνες, από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο”.
Πάντως ο υπουργός κατεδάφισης εργασίας δεν είναι κι ακριβώς πρωτότυπος. Εκφράσεις όπως “απογειωνόμαστε”, “βγαίνουμε από το τούνελ”, “εκτοξευόμαστε” χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά από όλες τις κυβερνήσεις, ιδίως μετά το 2010 και μετά. Μόνο που η προσγείωση είναι πάντα ανώμαλη, και θα συνεχίσει να είναι όσο η λαϊκή οργή παραμένει συμπιεσμένο ελατήριο στο οποίο επικάθονται οι δυναστές του και το ολοένα και πιο θρασύ πολιτικό τους προσωπικό.