Habemus(;) γυναίκα πρόεδρο της Δημοκρατίας
Με την επίφαση μιας “προοδευτικής” επιλογής, επιχειρείται να ετοιμαστεί η κοινωνία στην αποδοχή των αντιλαϊκών μέτρων, που, κατά τα φαινόμενα, με ακόμα πιο καταιγιστικούς ρυθμούς θα κληθεί να υπογράψει ο όποιος ή όποια επόμενη πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η συζήτηση περί γυναίκας προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι ακριβώς τωρινή, αλλά ακούγεται τουλάχιστον από τον Ιούλη, όταν και σχηματίστηκε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τότε είχε σχολιαστεί ιδιαίτερα αρνητικά το γεγονός του πολύ χαμηλού ποσοστού γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα, με αρκετούς να προτείνουν “καλοπροαίρετα” στον πρωθυπουργό “να κάνει την υπέρβαση”, προτείνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους γυναίκα πρόεδρο για ΠτΔ.
Προφανώς, η υποψηφιότητα της προέδρου του ΣτΕ Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, που ανακοίνωσε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος πριν λίγες ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν αποσκοπεί πρωτίστως στο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί φυλετικών διακρίσεων στην κυβέρνησή του. Ούτε έχει ως βασικό στόχο – αν και σαφέστατα βάρυνε στην απόφασή του – να “στριμώξει” το ΣΥΡΙΖΑ, με πρόταση του οποίου είχε τοποθετηθεί πρόεδρος του ΣτΕ η Σακελλαροπούλου, όπως με νόημα υπογράμμισε και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως εξ όσων γνωρίζει, δεν προέρχεται από το δικό του πολιτικό χώρο. Όπως φάνηκε από το διάγγελμα, που περιείχε και την καταπληκτική φράση “ο πολίτης είναι γένους αρσενικού, η δημοκρατία γένους θηλυκού”, βγαλμένο απευθείας από έκθεση ιδεών στις Πανελλήνιες, εκείνο που πρωτίστως επιδιώκει ο πρωθυπουργός, είναι να εμπεδωθεί ένα “ενωτικό” κλίμα “συναίνεσης”, όχι απλά σε επίπεδο βουλής, αλλά πολύ περισσότερο σε επίπεδο κοινωνίας. Με την επίφαση μιας “προοδευτικής” επιλογής, επιχειρείται να ετοιμαστεί η κοινωνία στην αποδοχή των αντιλαϊκών μέτρων, που, κατά τα φαινόμενα, με ακόμα πιο καταιγιστικούς ρυθμούς θα κληθεί να υπογράψει ο όποιος ή όποια επόμενη πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ενδεικτικό εξάλλου είναι και το κλίμα που καλλιεργείται ήδη από μερίδα χρηστών των ΜΚΔ, πέραν των κλασικών γαλάζιων τρολ, που αναγνωρίζουν ως “θετικό βήμα” την επιλογή Σακελλαροπούλου, παρότι προέρχεται από “μια συντηρητική κυβέρνηση”.
Η προσπάθεια της ΝΔ να ενισχύσει το φιλελεύθερο προφίλ της, δεν έρχεται καθόλου σε αντίφαση με την ακροδεξιά σκλήρυνση που δείχνει στο μέτωπο της καταστολής και των αντεργατικών και αντιαπεργιακών νόμων. Αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, όπως εξάλλου αποδεικνύει και η ευρωπαϊκή πείρα, όπου, σε αντίθεση με το δημοφιλή εγχώριο μύθο, μια χαρά συμβαδίζουν σε μια σειρά χώρες αυτές ακριβώς οι δύο όψεις.
Σε κάθε περίπτωση, το φύλο δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση την ουσία ενός θεσμού – στυλοβάτη, παρά τις πρακτικά μόνο συμβολικές του αρμοδιότητες, του αστικού πολιτικού συστήματος. Όπως σωστά επισημαίνει και η σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ για την πρόταση Μητσοτάκη:
Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης.
Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.