Κλιμάκωση του πολέμου: «Βάζω τα σπίρτα, βάζεις τη βενζίνη;»

Φημολογείται πως το Telegram είναι και το κύριο μέσο επικοινωνίας τόσο των Ρώσων, όσων και των Ουκρανών στρατιωτικών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά όταν παραπαίουν τα κυκλώματα «κλειστής» επικοινωνίας των δύο στρατευμάτων…

Η ουκρανική εισβολή στη Ρωσία (περιοχή του Κουρσκ), που ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου, ανέδειξε για άλλη μια φορά τους μεγάλους κινδύνους γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου που η  «φωτιά» του μπορεί να στραφεί προς κι άλλες κατευθύνσεις, να πάρει και άλλες διαστάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ολόκληρο τον Αύγουστο, τόσο οι ουκρανικές, όσο και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σχεδίασαν και υλοποίησαν σημαντικές επιχειρήσεις καταστροφής υποδομών του αντιπάλου, όπως διυλιστήρια, δίκτυα και υποσταθμούς ρεύματος, λιμάνια κοκ. Τα θύματα τέτοιων χτυπημάτων είναι οι άμαχοι, που ακόμη κι αν βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά από το μέτωπο του πολέμου, βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει δραματικά από την καταστροφή τέτοιων υποδομών.

Επιπλέον, οι μάχες που διεξάγονται λίγες δεκάδες χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, όπως κι αυτές κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και δείχνουν μια ιδιαιτερότητα που έχει αυτή η ιμπεριαλιστική σύγκρουση, σε σχέση με άλλες πολεμικές συγκρούσεις, που είχαμε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, κι όταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις -πλην του ΚΚΕ- διαβεβαίωναν ψευδώς πως «ανοίγουν οι λεωφόροι της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ευημερίας των λαών».

Ωστόσο, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία, ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική δεν μπορούν να συγκριθούν με τους κινδύνους, που έχουν προκύψει για τους λαούς στην ιμπεριαλιστική αναμέτρηση στην Ουκρανία. Κι αυτό γιατί από τη μια έρχονται ευθέως αντιμέτωπες δυνάμεις, όπως Ρωσία και ΝΑΤΟ, που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο και «αμυντικά» δόγματα, που επιτρέπουν τη χρήση του, καθώς και γιατί στην Ουκρανία υπάρχουν πυρηνικοί σταθμοί. Ένα πολεμικό χτύπημα σε έναν τέτοιο σταθμό θα σημάνει νέα δεινά για τους λαούς. Ειδικά ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ (50 χιλιόμετρα δυτικά της ομώνυμης πόλης, όπου ζουν σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι), διαθέτει αντιδραστήρες ιδίου είδους με αυτούς του Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία, χωρίς θόλο προστασίας γύρω του, που θα μπορούσε να τον προστατέψει π.χ. από την πτώση ενός αεροσκάφους.

Η αναλγησία που χαρακτηρίζει τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα και κυβερνήσεις, που βρίσκονται πίσω από αυτόν τον πόλεμο μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο μια μεγάλης μαζικής καταστροφής είναι χαρακτηριστική. Στα πεδία των μαχών, κι από τις δύο πλευρές ρίχνονται νέα οπλικά συστήματα, πιο καταστροφικά, με μεγαλύτερο βεληνεκές δράσης.

Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ κι ΕΕ, που έχουν ήδη υποθηκεύσει το μέλλον του λαού της Ουκρανίας, παίζουν τον πιο δραστήριο ρόλο στην όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή τους στον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, που από τη μεριά της «πατά» πάνω στις δυνατότητες του υπό διαμόρφωση ευρασιατικού ιμπεριαλιστικού άξονα, στο οποίο συμμετέχει. Κι όλο αυτό γιατί τα μονοπώλια των δύο «αξόνων» (ευρωατλαντισμού και ευρωσιατισμού)  δεν τα κατάφεραν «ειρηνικά» να τα βρουν στο πως θα «ξεκοκαλίσουν» τις πρώτες ύλες, την εύφορη γη της Ουκρανίας, στο πως θα πλιατσικολογήσουν εργοστάσια, λιμάνια, υποδομές, πως θα διαμοιράσουν τη γεωπολιτική της θέση και το εργατικό δυναμικό της.

Ο πόλεμος «θερίζει» τις ζωές δεκάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων, αλλά αυτό δεν τους φτάνει. Έτσι οι φασίστες του ουκρανικού Τάγματος Αζόφ, όπως καταγγέλλει το ΚΚΕ, με τις πλάτες της ΕΕ, ξεκίνησαν περιοδεία σε χώρες της Ευρώπης για να συγκεντρώσουν κεφάλαια και να στρατολογήσουν «μέλη και εθελοντές». Μπροστά στο δίλημμα να κηρύξει νέα (μερική) επιστράτευση βρίσκεται και ο Πούτιν, μιας και η μηνιαία αναπλήρωση με 30-35 χιλιάδες νέους μισθοφόρους «εθελοντές» δείχνει να μην είναι αρκετή για τις ανάγκες του πολέμου, παρά την ενσωμάτωση στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επαγγελματικών στρατιωτικών σωμάτων, όπως της «Βάγκνερ» και νεοναζιστικών ένοπλων συμμοριών, όπως η οργάνωση «Ρούσιτς».

Επιπλέον, η «αθέατη πλευρά» της σύγκρουσης «έλαμψε» στις 24/8, όταν οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Πάβελ Ντούροφ, που έχει και γαλλική υπηκοότητα,  ιδρυτή και βασικό μέτοχο κοινωνικών δικτύων (Telegram και Vkontakte), που είναι  δημοφιλή στη Ρωσία. Φημολογείται πως το Telegram είναι και το κύριο μέσο επικοινωνίας τόσο των Ρώσων, όσων και των Ουκρανών στρατιωτικών στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά όταν παραπαίουν τα κυκλώματα «κλειστής» επικοινωνίας των δύο στρατευμάτων. Ο Ντούροφ είχε από τα 2014 μετακομίσει στο Ντουμπάι, αρνούμενος -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του- να υποκύψει σε εκβιασμούς των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Η όλη εξέλιξη σχετίζεται με την πληροφοριακή και κατασκοπευτική πλευρά του  πολέμου και με την επιδίωξη των γαλλικών (βλέπε νατοϊκών) υπηρεσιών να αποκτήσουν τον έλεγχο των παραπάνω κοινωνικών δικτύων.

Ο Αύγουστος μας αποχαιρετά με μια νέα κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, καταδεικνύοντας τις βαριές ευθύνες της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, που στηρίζουν την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν με την πλευρά του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή που περνά επιβεβαιώνει τη στάση του ΚΚΕ, που τονίζει την ανάγκη η χώρα μας άμεσα να απεμπλακεί από το μακελειό, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να αποδεσμευτούμε από ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμαχίες, με το λαό κυρίαρχο στον τόπο μας.

Ελισαίος Βαγενάς
Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ

Αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα “Το Ποντίκι”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: