Κοινοβουλευτικές αθλιότητες της ΝΔ – Σειρά αντεργατικών μέτρων με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, αποχώρησε το ΚΚΕ
Ένα τέταρτο πριν την ονομαστική ψηφοφορία, ο υπουργός Εργασίας έφερε τροπολογίες για το πλαφόν στις συντάξεις, την κατάργηση δικαιολόγησης της απόλυσης από τον εργοδότη και την απαλλαγή μιας επιχείρησης από την υποχρέωση τήρησης της εργατικής νομοθεσίας για εργολαβικούς εργαζόμενους.
Με το καλημέρα σας, η ΝΔ αποδεικνύει ότι προτίθεται να συνεχίσει και να εμβαθύνει τις διαδικασίες πλήρους ευτελισμού του αστικού κοινοβουλίου από τα ίδια τα κόμματα που υποτίθεται ότι το υπερασπίζονται ως “ναό της δημοκρατίας” και υπέρτατο πεδίο έκφρασης της λαϊκής βούλησης.
Με πραγματικά δόλιο τρόπο, και σε συμπαιγνία με το προεδρείο της βουλής, αντί η σημερινή ψηφοφορία να διεξαχθεί στις 16.00, όπως προβλεπόταν αρχικά, τελικά παρατάθηκε ως τις 18.00, τάχα για να μιλήσουν περισσότεροι βουλευτές. Στην πραγματικότητα, αυτό που τεχνηέντως μεθοδεύτηκε, ήταν η κατάθεση δυο τροπολογιών, σχεδόν κυριολεκτικά στο πάρα πέντε της ψηφοφορίας από τον υπουργό Εργασίας ή μάλλον εργοδοσίας, Γιάννη Βρούτση, που επιφέρει μια σειρά αντεργατικές και αντιασφαλιστικές αλλαγές.
Με την πρώτη επέβαλε πλαφόν στις συντάξεις, εκμεταλλευόμενος μια σχετική παραφιλολογία περί “εξωφρενικών” συντάξεων που καλλιεργείται τις τελευταίες εβδομάδες, με προφανή στόχο την εμπέδωση στην κοινωνία της εξίσωσης των συντάξιμων αποδοχών προς τα κάτω. Με τη δεύτερη, καταργείται η αιτιολόγηση της απόλυσης που είχε ψηφίσει, για επικοινωνιακούς λόγους από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο καιρό πριν τις εκλογές. Στη σχετική του τοποθέτηση μάλιστα ο Γιάννης Βρούτσης, ισχυρίστηκε πως καταργεί τη διάταξη επειδή διαφορετικά “δε θα επιτευχθεί ποτέ η συμφιλίωση εργαζόμενου και επιχείρησης”, κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε αν σκοπεύει να καταργήσει νομοθετικά και την πάλη των τάξεων, όπως ο ιδεολογικός του προπάτορας Λάσκαρης τη δεκαετία του ΄70. Στο ίδιο φιλοεργοδοτικό μήκος κύματος, καταργεί την υποχρέωση μιας επιχείρησης που έχει προσλάβει εργαζόμενο μέσω εργολάβου να τηρεί την εργατική νομοθεσία, μετατοπίζοντας την ευθύνη αποκλειστικά στο δεύτερο. Για να δικαιολογήσει τη συγκεκριμένη υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα στον πολύπαθο κλάδο των εργολαβικά εργαζόμενων, ο Βρούτσης επικαλέστηκε ευφάνταστα περιστατικά για πελάτες ξυλουργών που θα έπρεπε να πληρώνουν τους εργαζόμενους των τελευταίων και ότι η “Apple δε θα έρθει ποτέ στην Ελλάδα έτσι”.
Το νέο αυτό βιασμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας κατήγγειλε έντονα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, λίγο πριν την αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος από την αίθουσα.
Με πληροφορίες από 902.gr