Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ για το 2025: Ελπίδα η πάλη των λαών ενάντια στον γερασμένο κόσμο της εκμετάλλευσης και των πολέμων

Τα μεγάλα γεγονότα για τα οποία μιλούσε εδώ και χρόνια το ΚΚΕ είναι εδώ. Παρά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων διεθνώς, τα πράγματα ποτέ δεν μένουν στατικά.

Σε μήνυμα της για το 2025 η ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«1. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εύχεται καλή και αγωνιστική χρονιά, με δύναμη και υγεία σε όλους και όλες, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, τους νέους και τις νέες, τους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Εκφράζουμε ιδιαίτερα την αλληλεγγύη μας στους λαούς που βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, στους λαούς της Παλαιστίνης, της Συρίας, του Λιβάνου, της Ουκρανίας, της Ρωσίας και πολλών άλλων.

Υποδεχόμαστε το 2025 με ακλόνητη πίστη στο δίκιο και τη δύναμη των λαών, με αισιοδοξία ότι αυτήν τη χρονιά θα βγουν πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά στο προσκήνιο, βάζοντας τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις απέναντι στα πολλαπλά αδιέξοδα που συσσωρεύει η κυρίαρχη πολιτική κι ανοίγοντας έναν καινούριο, ριζικά διαφορετικό και ελπιδοφόρο δρόμο.

2. Έχουν συσσωρευτεί πλέον πολλές αποδείξεις για το ποια είναι η αιτία και ο πραγματικός ένοχος για όλα όσα «συννεφιάζουν» σήμερα τον πλανήτη, τις ζωές και το μέλλον του ελληνικού και των άλλων λαών.

Οι οικονομικές κρίσεις που έρχονται και επανέρχονται, οι ενεργειακοί και οι εμπορικοί πόλεμοι, ο πληθωρισμός και η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, η εμπορευματοποίηση όλων των πτυχών της κοινωνικής ζωής, το «έλλειμμα» υποδομών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, δεν είναι το αποτέλεσμα κάποιων «εξωγενών παραγόντων», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ούτε κάποιων «στρεβλώσεων» στη δήθεν «ανόθευτη» λειτουργία του καπιταλισμού και την «κανονικότητα» της ΕΕ, όπως ισχυρίζονται τα άλλα κόμματα της συστημικής αντιπολίτευσης.

Όλα τα παραπάνω είναι το υποχρεωτικό αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων, στο πλαίσιο της κανονικής λειτουργίας του καπιταλισμού που αναπόφευκτα οδηγεί σε μονοπώληση αγορών, σε υπερσυσσώρευση κεφαλαίων που δεν βρίσκουν ικανοποιητική κερδοφόρα διέξοδο. Με τη σειρά τους αυτοί οι παράγοντες οξύνουν ακόμα περισσότερο τους ανταγωνισμούς, που φτάνουν μέχρι την πολεμική αναμέτρηση.

Οι πολεμικές αναμετρήσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, στις οποίες είναι βαθιά μπλεγμένη και η χώρα μας, αλλά και οι δεκάδες ακόμα εστίες του πλανήτη, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να αναφλεγούν, δεν είναι ούτε αποτέλεσμα της αφροσύνης κάποιων ηγετών, ούτε κάποιας «σύγκρουσης πολιτισμών». Γι’ αυτό βλέπουμε τις κυβερνήσεις της λεγόμενης «Δύσης», δηλαδή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ανάμεσά τους και την κυβέρνηση της ΝΔ, να δίνουν σήμερα κάλυψη και στήριξη, με τους προπαγανδιστικούς τους μηχανισμούς, στους τζιχαντιστές που κατέλαβαν τη Συρία, επειδή σήμερα αβάσιμα υποθέτουν ότι εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντά τους. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις τους αξιοποιούν ως πρόσχημα, όπως για να δικαιολογήσουν τη στήριξή τους στα εγκλήματα που διαπράττει το κράτος – τρομοκράτης του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και των άλλων λαών της περιοχής.

Οι επικίνδυνες διεθνείς εξελίξεις είναι ακριβώς το αποτέλεσμα των οξύτατων ανταγωνισμών για τις αγορές, τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τις «σφαίρες» επιρροής. Αυτοί οι ανταγωνισμοί φτάνουν στα «άκρα» και δεν μπορούν να λυθούν πια με ειρηνικά μέσα, σε συνθήκες μάλιστα που κρίνεται η πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα ανάμεσα στα δύο μεγάλα αντίπαλα στρατόπεδα, αυτό του ευρωατλαντισμού και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό.

Η στροφή στην πολεμική οικονομία που έχει αποφασιστεί σε επίπεδο ΕΕ, οι οδηγίες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ προς τις κυβερνήσεις να κόψουν από συντάξεις, Υγεία, Παιδεία και να τα δώσουν στις πολεμικές βιομηχανίες, έρχεται να απαντήσει στη σημερινή ανάγκη των καπιταλιστών να λύσουν τις διαφορές τους με τα όπλα, ενώ αποτελεί και μια πολύ κερδοφόρα επένδυση για αυτούς, με καταστροφικά για τους λαούς και το περιβάλλον αποτελέσματα.

Τα παραπάνω είναι τα αγιάτρευτα αδιέξοδα του καπιταλισμού, δηλαδή του τρόπου οργάνωσης της οικονομίας, της παραγωγής, ολόκληρης της κοινωνίας, αλλά και των διεθνών σχέσεων, που έχει στο επίκεντρό του το κυνήγι του κέρδους, το οποίο προκύπτει μόνο από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.

3. Σε αυτά τα αδιέξοδα, καθώς και στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, όπως είναι η ακρίβεια, η στέγαση, οι μισθοί που δεν επαρκούν για να βγει ο μήνας, η ανεπαρκής κάλυψη αναγκών όπως στην Υγεία, την Παιδεία, τον πολιτισμό, η ανησυχία για την πολεμική εμπλοκή της χώρας μας, δεν μπορεί και δεν θέλει να δώσει απάντηση καμία κυβέρνηση εντός των τειχών αυτού του συστήματος, καμία πολιτική δύναμη ή συμμαχία που διεκδικεί να αναλάβει τη διαχείρισή του.

Γι’ αυτό, καμία κυβέρνηση, οποιασδήποτε απόχρωσης, κανένας αστός πολιτικός που πλασαρίστηκε ως δήθεν «άριστος», «έντιμος» και «καταρτισμένος», κανένα οικονομικό και δημοσιονομικό «μείγμα», δεν κατάφερε να αποτρέψει αυτά τα αδιέξοδα. Γι’ αυτό και σήμερα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η Γερμανία και η Γαλλία, που παρουσιάζονταν από όλα τα αστικά κόμματα ως «πρότυπα με τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να συγκλίνει», βρίσκονται σε οικονομική και πολιτική περιδίνηση.

Όποιος – και στη χώρα μας στο κοντινό παρελθόν – υποσχέθηκε να αλλάξει ή να βελτιώσει τη ζωή του λαού χωρίς σύγκρουση με την οικονομία του κεφαλαίου, τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ, αποδείχθηκε ανειλικρινής. Τελικά συνέχισε και κλιμάκωσε την πολιτική τσακίσματος των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, εμπεδώνοντας σε τμήματα του λαού την πιο αντιδραστική άποψη, αυτή που λέει ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική».

Οι προσπάθειες που γίνονται να προχωρήσει η αναδιάταξη και αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, η μονότονη συζήτηση των προηγούμενων μηνών περί αντιπολίτευσης που «δεν υπήρχε» και τελικά «βρέθηκε» στο αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ, καθώς και η κινητικότητα στη ΝΔ και στον εθνικιστικό χώρο, αποσκοπούν στην ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, που όλο και δυναμώνει, σαν αποτέλεσμα των συνεπειών της αντιλαϊκής πολιτικής που φανατικά εφαρμόζει η ΝΔ εδώ και 5,5 χρόνια. Εχουν στόχο αυτή να συνεχίσει να εφαρμόζεται απρόσκοπτα σε όλες τις συνθήκες.

Στην ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας αποσκοπεί η επαναφορά των απειλών περί «πολιτικής αστάθειας», καθώς και τα βήματα του «τανγκό της συναίνεσης» που «χορεύουν» τις τελευταίες βδομάδες η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και άλλοι. Μια συναίνεση που αποτυπώθηκε εμβληματικά στην υπερψήφιση των επιθετικών ΝΑΤΟικών πολεμικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Βελόπουλο, «Νίκη» και «Σπαρτιάτες».

4. Διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα μπορεί να δώσει μόνο ο λαός με τους αγώνες του, το κίνημά του, παίρνοντας την υπόθεση στα χέρια του και αμφισβητώντας τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του, το σημερινό σάπιο κράτος και τις διεθνείς του συμμαχίες. Ενα τέτοιο ρεύμα αμφισβήτησης υπάρχει και δυναμώνει στη χώρα μας, ενώ ένα μέρος του αποτυπώθηκε στα βήματα συμπόρευσης με το ΚΚΕ που καταγράφηκαν και το 2024 σε εκλογικές αναμετρήσεις, στις διεργασίες του εργατικού – λαϊκού κινήματος και αλλού.

Τα μεγάλα γεγονότα για τα οποία μιλούσε εδώ και χρόνια το ΚΚΕ είναι εδώ. Παρά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων διεθνώς, τα πράγματα ποτέ δεν μένουν στατικά. Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, οι βαθιές καπιταλιστικές κρίσεις και τα άλλα αγιάτρευτα αδιέξοδα του συστήματος, εκτός από βάσανα και δεινά για τους λαούς, φέρνουν και αφύπνιση, ορμητική είσοδο στον αγώνα λαϊκών μαζών που μέχρι πρόσφατα έμεναν αδρανείς. Η άνοδος της εργατικής – λαϊκής παρέμβασης μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει την όποια «ρωγμή» και «αστάθεια» στο σύστημα για να βάλει εμπόδια στην κυρίαρχη πολιτική, να αποσπάσει κατακτήσεις, να αλλάξει τον συσχετισμό δύναμης υπέρ των λαών, οδηγώντας μέχρι τη ριζική ανατροπή.

Το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, το Πρόγραμμα της αντικαπιταλιστικής ανατροπής και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού – κομμουνισμού, είναι το μόνο που εξασφαλίζει στον λαό και τη νεολαία τη ζωή σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, ώστε να δουλεύει αυτή για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για τα καπιταλιστικά κέρδη, που θα αποτελούν παρελθόν. Εκεί βρίσκεται η ελπίδα!».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: