Όταν ο Λε-Πα τραγουδούσε την Κατιούσα στον 902 (ΒΙΝΤΕΟ)
Μια εμφάνιση που κακώς δεν πέρασε στην ιστορία.
Την περασμένη βδομάδα ο λαοφιλής καλλιτέχνης και πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Πανιώνιος, Λευτέρης Πογκοζίδης, κατά κόσμον Λευτέρης Πανταζής, συμπλήρωσε τα 63 του γενέθλια, αλλά τότε ως σελίδα είχαμε αντισταθεί στον πειρασμό να κάνουμε το αφιέρωμα που -χωρίς ίχνος ειρωνείας- αξίζει στην πορεία του στο ελληνικό πεντάγραμμο. Ο Λε-Πα είναι πολιτισμικό φαινόμενο, το αν μας αρέσει ή όχι -ή αν το παραδεχόμαστε- είναι μια άλλη ιστορία.
Σε κάθε περίπτωση, η επικαιρότητα πήρε την εκδίκησή της, και πριν λίγες μάθαμε ότι το σπίτι του αοιδού έγινε στόχος διάρρηξης από σπείρα κακοποιών που αφού απείλησε τις οικιακές βοηθούς (διότι ένας Λε-Πα δε θα μπορούσε να έχει μόνο μία), άρπαξε 1.000 ευρώ μετρητά και μια πολύτιμη συλλογή ρολογιών. Από τη μια, χαιρόμαστε που ο καλλιτέχνης λείπει στο εξωτερικό και γλίτωσε την τρομάρα, από την άλλη, όπως θα σημείωνε κι ο La_Kappa αν ήταν εκεί, θα μπορούσε ίσως να αποτρέψει τη ληστεία με τη δήλωση: Από δω η γυναίκα μου, κι από δω το αίσθημα μου, δεν έχω τίποτ’ άλλο ρε παιδιά. Ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία φορά που τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω στον τραγουδιστή για δυσάρεστο λόγο.
Παρότι γενικώς δεν του έχει λείψει η προβολή στις δεκαετίες της ευδόκιμης καριέρας του, υπάρχουν κάποιες στιγμές που πέρασαν στα ψιλά της ιστορίας, για λόγους παντελώς ακατανόητους, καθώς δικαιούνται μια θέση στο πάνθεον του (προλε)καλτ. Εν προκειμένω μιλάμε για την εμφάνιση του Λευτέρη Πανταζή στο εορταστικό πρόγραμμα του τηλεοπτικού 902 (Στάλιν σχωρέστον) το μακρινό πια 2012, εκπομπή αξιοσημείωτη διότι φιλοξενούσε μεταξύ άλλων και τον Παύλο Χαϊκάλη σε ρόλο ράπερ, πριν γίνει βουλευτής και για ενάμιση μήνα υπουργός του Καμμένου.
Εκεί λοιπόν ο καλλιτέχνης, συνοδεία των Παιδιών από την Πάτρα, θυμάται τις σοβιετικές του ρίζες και τα πρώτα σχολικά του χρόνια στην Τασκένδη, πριν επιστρέψει στα 60ς με τους πολιτικούς πρόσφυγες γονείς του στην Ελλάδα, άδοντας παραδοσιακά ρώσικα τραγούδια, όπως την “Καλίνκα” και τη συνονόματή μας “Κατιούσα”. Το κέφι, το πάθος και το μπρίο, συνοδευόμενα από χαρακτηριστικές χορευτικές κινήσεις των χεριών προσφέρουν ανεπανάληπτες στιγμές συγκίνησης σε όλους τους φίλους της μεγάλης μαμάς Σοβιετίας, που έχει μια θέση στην καρδιά και των πιο άσωτων τέκνων της. Κι είναι πραγματικά κρίμα που ο Λε-Πα έχει μείνει στην ιστορία για την εκτέλεση (κυριολεκτικά, στο γλωσσικό κομμάτι) ενός σήμερα ξεχασμένου χιτακίου ονόματι “Μπρέθλες” (που θα ήταν ακόμα πιο ξεχασμένο στην Ελλάδα δίχως την εν λόγω ερμηνεία), ενώ δε βρέθηκε κανείς να του δώσει συγχαρητήρια για τη φιλότιμη προσπάθειά του στα ρώσικα (αν κι ένας κακεντρεχής σχολιαστής του κάτωθι βίντεο διαφωνεί) , που εικάζουμε ότι είχε να μιλήσει κάποιες δεκαετίες. Αλλά επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, συντονιστείτε και “ραζ, ντβα, τρι”: