Πιο δεξιοί και από τους Πράσινους – Υπέρ της απαγόρευσης συμμετοχής του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος στις εκλογές ψήφισε η Die Linke
Ακόμα και για ένα βαθιά ενσωματωμένο σχηματισμό όπως η Linke όμως, αποτελεί αξιοπρόσεκτο το γεγονός πως δεν επέλεξε ούτε για τα προσχήματα να διαφοροποιηθεί από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας στην κατάπτυστη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του κοινοβουλίου να στερήσει την ιδιότητα πολιτικού κόμματος από το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
Θέλει πραγματικά κόπο για να βρεθεί κανείς δεξιότερα των σύγχρονων Γερμανών Πρασίνων στο πολιτικό φάσμα, κατόρθωμα όμως όχι ανυπέρβλητο για τη Die Linke, αδερφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει πραγματικά τιτάνιες προσπάθειες για να δώσει διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης στο αστικό πολιτικό σύστημα, μέρος του οποίου είναι εξάλλου εδώ και πολλά χρόνια, με συμμετοχή και στη διαχείρισή του, σε επίπεδο δήμων και κρατιδίων.
Ακόμα και για ένα βαθιά ενσωματωμένο σχηματισμό όπως η Linke όμως, αποτελεί αξιοπρόσεκτο το γεγονός πως δεν επέλεξε ούτε για τα προσχήματα να διαφοροποιηθεί από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας στην κατάπτυστη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του κοινοβουλίου να στερήσει την ιδιότητα πολιτικού κόμματος από το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, με πρόσχημα την καθυστερημένη υποβολή πόθεν έσχες. Aκόμα και αυτός ο αστικός νόμος βέβαια, δεν προβλέπει την ποινή αυτή για καθυστερημένη υποβολή, αλλά μόνο για μη υποβολή επί πάνω από έξι έτη.
Την πρόταση – που ουσιαστικά ισοδυναμεί με απαγόρευση της δράσης του DKP – είχε φέρει πριν λίγες μέρες στην αρμόδια επιτροπή ο πρόεδρος του συντονιστή των ομοσπονδιακών εκλογών Γκέοργκ Τιλ, λαμβάνοντας την έγκριση όλων των μελών της επιτροπής, με την εξαίρεση του Χάρτμουτ Γκάιλ, από το κόμμα των Πρασίνων. Στον αντίποδα, η Κονστάντσε Πόρτνερ από τη Die Linke, έσπευσε να υπερψηφίσει την αισχρή πρόταση. Μάλιστα, μιλώντας στην εφημερίδα του DKP “Unsere Zeit”, o εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Ματίας Χιντς, ουσιαστικά δικαιολόγησε τη στάση της “λέγοντας πως οι απαιτούμενες δηλώσεις πόθεν έσχες δεν δόθηκαν ή δόθηκαν καθυστερημένα από το DKP και έτσι σύμφωνα με το νόμο περί κομμάτων δεν είναι πια δεδομένη η επισήμως απαιτούμενη νομική θέση ως κόμμα για την άδεια συμμετοχής [στις εκλογές]”. Ούτε λέξη φυσικά για την ίδια τη σκοπιμότητα του νόμου, αλλά και για την -εξίσου σκόπιμη – στενή ερμηνεία των διατάξεών του. Αν και δεν υπάρχει ως αυτή την ώρα κάποια επίσημη ανακοίνωση του κόμματος για το ζήτημα, είναι σαφές από τη στάση του εκπροσώπου τύπου πως δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποια ατομική πρωτοβουλία του μέλους του στην επιτροπή. Την ίδια στιγμή, εντός του κόμματος, μια σειρά βουλευτές και ομάδες, όπως η λεγόμενη “Κομμουνιστική Πλατφόρμα” και “Αντικαπιταλιστική Αριστερά”, έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στο DKP. Η πολυγλωσσία αυτή φυσικά δεν είναι καινούριο φαινόμενο για ένα κόμμα που προσπαθεί ταυτόχρονα να πατάει στις βάρκες της πλήρους σοσιαλδημοκρατικοποίησης και της προσπάθειας επαφής με πιο ριζοσπαστικά ή προοδευτικά τμήματα ψηφοφόρων.
Σε ό,τι αφορά το ίδιο το DKP, έχει ήδη δηλώσει πως από αύριο Δευτέρα θα καταθέσει ένσταση επί της απόφασης στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, και ότι, ανεξάρτητα από την τελική απόφαση, θα συνεχίσει να βρίσκεται στο δρόμο, τονίζοντας πως η επίθεση στο κόμμα εντάσσεται στους ευρύτερους σχεδιασμούς της γερμανικής αστικής τάξης για φόρτωμα των συνεπειών της κρίσης στα λαϊκά στρώματα