Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο – Με μποναμά σε επιχειρηματίες κι εργοδότες και ενίσχυση της καταστολής οι προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Με ΣΥΡΙΖΑ βγήκαμε από το τούνελ των μνημονίων, τώρα πια είμαστε έτοιμοι το Σεπτέμβριο να απογειωθούμε, όπως έλεγε κάποτε κι ο Αντώνης Σαμαράς.
Στη νεοφιλελεύθερη ρότα με ακροδεξιές πινελιές στις οποίες μας είχε προϊδεάσει και προεκλογικά η ΝΔ κινήθηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού κι αν κάτι ξάφνιασε – λέμε τώρα – ήταν απλώς το πλήθος των δώρων κι ελαφρύνσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση προς το κεφάλαιο και την ταχύτητα με την οποία επιδιώκει να τα εφαρμόσει.
Ξεκινώντας από τα φορολογικά, και με τυράκι κάποιες μειώσεις σε ΦΠΑ και συντελεστές χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ο Μητσοτάκης εξήγγειλε πλειάδα μειώσεων συντελεστών για τις επιχειρήσεις, αλλά σταδιακά και του ανώτατου συντελεστή εισοδήματος, όπως και των εργοδοτικών εισφορών από 20% σε 15%. Σε ίδιο μήκος κύματος, δίνονται νέες διευκολύνσεις σε οφειλέτες ως 1 εκ. ευρώ, δήθεν για “τελευταία φορά” στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Παράλληλα, επανέλαβε το γνωστό τροπάρι για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, πάντα σε συνεννόηση φυσικά με τους δανειστές μας.
“Υποσχέθηκε” ότι θα ξεπουλήσει ό,τι είχαν αφήσει στο δημόσιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι προκάτοχοί της, με αιχμή τη ΔΕΗ, την οποία προτίθεται να χαρίσει παραχωρήσει σε “στρατηγικό επενδυτή”, αφού την “εξυγιανεί”, που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει για την τσέπη του καταναλωτή, κι ας διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός πως δε θα υπάρξουν επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς. Ως “πρότυπο” ανέφερε την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, που όλοι ξέρουμε τι επανάσταση έφερε στις τηλεπικοινωνίες, από την πτώση των τιμών (γέλια κοινού) μέχρι το άψογο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο που δεν άντεχε τις έκτακτες κλήσεις σε περιστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως η χθεσινή στην Αθήνα. Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί στην “επένδυση” στο Ελληνικό και την πώληση του 30% του Ελ. Βενιζέλος, που είχε βέβαια ήδη δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ.
Στην παιδεία, αιχμή του δόρατος είναι φυσικά η κατάργηση του ασύλου, παρουσιάζοντας μια ψευδή εικόνα τρόμου πανεπιστημίων κατειλημμένων από “μολότωφ, μπαχαλάκηδες και εμπόρους ναρκωτικών”, αλλά και η ενίσχυση της ταξικότητας της εκπαίδευσης, υπό το μανδύα της “ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης”, με προαναγγελία μείωσης των εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευσης, αφού ο αριθμός τους θα καθορίζεται από τα πανεπιστήμια, οι διοικήσεις των οποίων ως γνωστόν έχουν πάγια θέση για τη μείωσή τους. Ενισχύοντας τη φιλολογία περί “αριστείας” ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για δημιουργία “Πρότυπου Σχολείου” στο Περιστέρι, προφανώς για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη διαβόητη δήλωσή του περί ψυκτικών. Ταυτόχρονα, άνοιξε την πόρτα για ιδιωτικά πανεπιστήμια, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία αγγλόφωνων τμημάτων με δίδακτρα για τους φοιτητές του εξωτερικού, αλλά και “καλοκαιρινά τμήματα” για αλλοδαπούς μαθητές που θα μπορούν να πληρώσουν αδρά. Ως προέκταση της κατάργησης του ασύλου και της “εκκαθάρισης” των Εξαρχείων, μπορεί να νοηθεί και η σχεδιαζόμενη επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου προς το Πολυτεχνείο, ώστε να αποστειρωθεί αυτό από τους ιστορικούς και πολιτικούς του συμβολισμούς. Οι μελέτες θα χρηματοδοτηθούν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – ποιος να το περίμενε – το οποίο δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει από βήματος βουλής ο πρωθυπουργός κι απορεί κανείς γιατί δεν το συγχώνευσε απευθείας με το ΥΠΠΟ.
Η ενίσχυση του αστυνομικού κράτους ως πυλώνας των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ δεν μπορούσε φυσικά να λείπει, με επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, επανίδρυση των διαβόητων φυλακών τύπου Γ, αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα σε πιο αυταρχική βάση, και αύξηση του ελέγχου για παράτυπους μετανάστες στα σύνορα και γενικότερα, με “επίσπευση” των διαδικασιών ασύλου (στην πραγματικότητα πιθανότατα απλά με γρηγορότερη απόρριψη των αιτήσεων), τάχα με “σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα”. Όσο για τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού εκτός αστικού ιστού, δε γίνεται με γνώμονα τη βελτίωση της ζωής των κρατουμένων και των κατοίκων, αλλά για να απελευθερωθεί ακόμα ένα “φιλέτο” προς επιχειρηματική αξιοποίηση. Από “πάρκα” και “κέντρα” διαφόρων εξάλλου, σε Κορυδαλλό, Δραπετσώνα και πρώην ανάκτορο Τατοΐου (που οδεύει μάλλον προς αγροτουριστικό χωριό), άλλο τίποτε οι εξαγγελίες της κυβέρνησης. Επίσης, το παλιό όραμα του Άδωνι Γεωργιάδη ως υπουργού ναυτιλίας τότε, με τις μαρίνες σε όλο το Αιγαίο φαίνεται επίσης να αναζωογονείται.
Από τις υπόλοιπες εξαγγελίες, ξεχωρίσαμε αυτή της επαναφοράς του αντικαπνιστικού νόμου – γιατί για κάθε φόρο που υποτίθεται κόβεις, από κάποιο πρόστιμο πρέπει να τα παίρνεις -, της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, με άγνωστα κριτήρια, που εγκυμονούν ακόμα και κίνδυνο αλλοίωσης της βούλησης του εκλογικού σώματος, την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης ως το 2021, με “κίνητρα” στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν και να “επανακαταρτίσουν” τους υπαλλήλους τους, αλλά κυρίως την υπόσχεση για επιτροπή εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση. Μέτρο που προφανώς στοχεύει στο να χρυσώσει το χάπι σε πικραμένους Μακεδονομάχους, αφού σαν να μην έφτανε η τοποθέτηση του υπερμάχου της Συμφωνίας των Πρεσπών Γ. Μαυρωτά σε θέση γγ. (προδοσία, αρκουδέηδες) δεσμεύτηκε κι από βήματος βουλής ότι η αμερικανονατοϊκή συμφωνία θα τηρηθεί, με παράλληλη “διεθνή καμπάνια” για την προβολή της Μακεδονίας κι “απάλυνση” των αρνητικών – βασικά όσων ενοχλούν το ελληνικό κεφάλαιο – πτυχών. Η Επιτροπή -με λογότυπο το τσαρούχι φανταζόμαστε – είναι όντως μια θαυμάσια ιδέα και μια ευκαιρία να επανέλθει στην ενεργό δράση ο Πάνος Καμμένος, ενώ πηγές έμπνευσης μπορούν να αποτελέσουν και τα επίκαιρα με τις Γιορτές Πολεμικής Αρετής της Χούντας στο Καλλιμάρμαρο.
Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, ότι θα μας απαλλάξει από την αγωνία για το ποιο ή ποια κόμματα των αφεντικών θα μας κυβερνήσει, απαλλάσσοντας μας από την απλή αναλογική με αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Με ΣΥΡΙΖΑ βγήκαμε από το τούνελ των μνημονίων, τώρα πια είμαστε έτοιμοι το Σεπτέμβριο να απογειωθούμε, όπως έλεγε κάποτε κι ο Αντώνης Σαμαράς.