Πότε τελείωσε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος; Το πρωθυπουργικό τουί και τα μαθήματα ιστορίας απ’τα συριζοτρόλ
Μπορεί ο πρωθυπουργικός λογαριασμός στο τουίτερ να έκανε λίγο αχταρμά τους δυο παγκοσμίους πολέμους, ευτυχώς όμως που οι διαδικτυακοί του σωματοφύλακες έχουν στοίβες τα διδακτορικά ιστορίας και βάζουν στη θέση τους κάθε κακεντρεχή σχολιαστή.
Η αλήθεια είναι πως κάτι είχαμε υποψιαστεί για τα κενά στις γενικές γνώσεις του πρωθυπουργού, από τον καιρό που θεωρούσε διαφορετικά νησιά τη Λέσβο και τη Μυτιλήνη, φαίνεται όμως πως τσακωμένος με την εγκυκλοπαιδική μόρφωση είναι και κάποιος από τους διαχειριστές του πρωθυπουργικού λογαριασμού στο τουίτερ, που με αφορμή τη χθεσινή λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έκρινε σκόπιμο να αναφερθεί στο Χίτλερ και το Μουσολίνι:
Ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι, απευθύνθηκαν σε κοινωνίες καθημαγμένες, στις οποίες κυριαρχούσε ο φόβος & η απόγνωση. Οι κυρίαρχες ελίτ ήταν απολύτως ανυπόληπτες. Ήταν οι άνθρωποι που έστειλαν τα παιδιά τους σε ένα πόλεμο, που εκ των πραγμάτων, δεν γινόταν να κερδίσει ουσιαστικά κανείς.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 11, 2018
Το θέμα δε θα είχε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν δεν του προσέδιδε μια ακόμα πιο κωμική διάσταση το γεγονός πως ξεκίνησε μια συγκινητική προσπάθεια από μερίδα συριζοτρόλ να μας πείσουν, όχι έστω ότι επρόκειτο περί κακής διατύπωσης, αλλά ότι η εν λόγω ανάρτηση είναι απαύγασμα ιστορικής σκέψης κι όσοι δεν την κατάλαβαν περίπου ηλίθιοι ή τουλάχιστον θρασείς.
Εδώ ας πούμε, μαθαίνουμε ότι χρήζουμε ψυχιατρικής παρακολούθησης όσοι δεν αντιλαμβανόμαστε πως ο Τσίπρας αναφερόταν σε “ρεβάνς” της Γερμανίας για την ήττα και τους όρους παράδοσής της στον Α’ Παγκόσμιο:
Όποιος δεν καταλαβαίνει οτι ο ΒΠΠ ήταν ρεβάνς της ήττας των Γερμανών στον ΑΠΠ και των όρων παράδοσής τους να πάει να κοιταχτεί στο γιατρό.
— Ο Μπίρλας κι ο Κόρκος (@kakomyrios) November 11, 2018
Προσέγγιση που, ακόμα κι αν ίσχυε, είναι εξαιρετικά απλουστευτική, περιορίζοντας την πολιτική ανάλυση σε ποδοσφαιρικούς περίπου όρους, και αφήνοντας φυσικά στο απυρόβλητο το ίδιο το ιμπεριαλιστικό σύστημα που τροφοδότησε και το νέο μακελειό είκοσι χρόνια μετά το πρώτο.
Ακόμα πιο “ψαγμένη”, η κάτωθι χρήστρια, ως Χοπσμπάουμ από τα Λιντλ μας αποστομώνει με το επιχείρημα ότι ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν παρά το πρώτο μέρος του 30ους πολέμου στην Ευρώπη, από το 1914 ως το 1945. Βέβαια, αφενός ο Χοπσμπάουμε έθετε κι άλλους παραμέτρους, αφετέρου εκ των πραγμάτων η συγκεκριμένη θέση έχει έτσι κι αλλιώς προβληματική γενεαλογία, καθώς ανεξάρτητα από τις προθέσεις του προαναφερθέντος Βρετανού ιστορικού, φέρει εκ των πραγμάτων ομοιότητες με τη θεωρία περί 30ετούς ευρωπαϊκού “εμφυλίου”, αυτή τη φορά από την Οχτωβριανή Επανάσταση ως το τέλος του Β’ Παγκοσμίου, που προτάθηκε από το γνωστό αναθεωρητή ιστορικό και θιασώτη της θεωρίας των δύο άκρων Έρνστ Νόλτε.
Κι αν απ’όλα αυτά το μόνο που καταλάβατε είναι πως οι συριζοφρουροί θα υπερασπιστούν το ίνδαλμά τους ακόμα και στη μεγαλύτερη γκάφα, είναι επειδή δεν τα σακουλεύεστε τα υψηλά νοήματα.