Προτελευταία κατέταξε ο ΠΟΥ την Ελλάδα ανάμεσα σε 24 χώρες ως προς τις έκτακτες δαπάνες υγείας για τον κορονοϊό
H ανάλυση, που έγινε βάσει οικονομικών δεδομένων του 2017 και στοιχείων για τον πληθυσμό με βάση τον ΟΗΕ, δείχνει πως η Ελλάδα δαπάνησε ως τώρα μόλις 15 δολάρια ανά άτομο.
Σκιές στο “σαξές στόρι” της κυβέρνησης ρίχνει η διαδικτυακή πλατφόρμα του ΠΟΥ, που παρακολουθεί τις αντιδράσεις των εθνικών συστημάτων υγείας στην Ευρώπη απέναντι στην πανδημία. Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι και κατατάσσουν τη χώρα μας μόλις στην προτελευταία θέση στις κατά κεφαλή δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες.
H ανάλυση, που έγινε βάσει οικονομικών δεδομένων του 2017 και στοιχείων για τον πληθυσμό με βάση τον ΟΗΕ, δείχνει πως η Ελλάδα δαπάνησε ως τώρα μόλις 15 δολάρια ανά άτομο, ενώ και το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων δαπανών προέρχεται από δωρεές ιδιωτών, ένα μοντέλο που εξάλλου προβάλλει με ζήλο η κυβέρνηση.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μόλις 1,1% παραπάνω δαπάνες για την καταπολέμηση του ιού σε σχέση με τις κανονικές κρατικές δαπάνες. Στην πρώτη θέση έρχεται η Λιθουανία, με 386 δολάρια κατ’ άτομο κι ακολουθούν η Εσθονία και η Κύπρος. Η Ελλάδα έχει χαμηλότερες δαπάνες από όλους σχεδόν τους βαλκανικούς της γείτονες που καταγράφονται στην έρευνα, με εξαίρεση τη Σερβία που αποτελεί τον ουραγό. Ενδεικτικό είναι ότι η Ελλάδα ξοδεύει λιγότερα από τη Σουηδία, η οποία ως γνωστόν έχει μια ιδιαίτερα χαλαρή πολιτική μέτρων, στοχεύοντας εμμέσως σε “ανοσία αγέλης”, με μεγάλο ανθρώπινο κόστος. Ξοδεύει επίσης λιγότερα ακόμα κι από χώρες σε σαφώς πιο αδύναμη οικονομική κατάσταση, καθιστώντας σαφές ότι δεν είναι απλά θέμα κόστους, αλλά συνειδητής πολιτικής επιλογής. Aναδεικνύεται δηλαδή, ότι βασικός παράγοντας για την συγκριτικά καλή πορεία της επιδημίας στη χώρα μας – που αποτελεί πάντως και χαρακτηριστικό ευρύτερα των βαλκανικών και εν μέρει των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών- , πέρα από τα μέτρα που πράγματι λήφθηκαν αρκετά νωρίς, ήταν η πειθαρχία των πολιτών με πολύ λίγες ως τώρα εξαιρέσεις. Με δεδομένο ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και κατά τη γνώμη των περισσότερων ειδικών θα είναι για πολύ καιρό μαζί μας, η ατομική και κοινωνική ευθύνη δε θα μπορεί επ’ αόριστον να καλύπτει τις τεράστιες ανεπάρκειες στη δημόσια υγεία, καθιστώντας επιτακτικό να καλυφθούν τα κενά ακριβώς τώρα που υπάρχει ύφεση στη χώρα μας, ώστε να προληφθεί το απευκταίο σενάριο ενός “δεύτερου κύματος” με δραματικές συνέπειες.
Με πληροφορίες από pressproject.gr
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback