Στη ΔΕΘ να βρουν μπροστά τους ένα πανεργατικό ποτάμι διεκδίκησης! – Το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη το μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία ΧΑΝΘ

Το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ, μπορεί να αποτελέσει το αναγκαίο βήμα κλιμάκωσης για την απάντηση των εργαζομένων και του λαού ενάντια στην πολιτική που καταστρέφει τη ζωή τους.

Το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ, μπορεί να αποτελέσει το αναγκαίο βήμα κλιμάκωσης για την απάντηση των εργαζομένων και του λαού ενάντια στην πολιτική που καταστρέφει τη ζωή τους.Αυτό αναδείχθηκε μέσα από τη μεγάλη σύσκεψη των εργατικών σωματείων που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στο αίθριο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Μια σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή άνω των 70 σωματείων και φορέων και εκατοντάδων μεμονωμένων συνδικαλιστών από διάφορους χώρους δουλειάς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου. Μια σύσκεψη όπου συναντήθηκαν εκπρόσωποι σωματείων που δίνουν μεγάλες μάχες κόντρα σε κυβέρνηση και εργοδοσία, νέοι συνδικαλιστές, με διάθεση για κλιμάκωση του αγώνα, της διεκδίκησης.

Εκδήλωση για τον εργάσιμο χρόνο και εθελοντική αιμοδοσία

Στη διάρκεια της σύσκεψης ανακοινώθηκαν η συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ που θα γίνει την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη (11 π.μ., στο λιμάνι) αλλά και οι άλλοι μεγάλοι σταθμοί μπροστά στο συλλαλητήριο.

Κεντρικός σταθμός η εκδήλωση για τον εργάσιμο χρόνο που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Πάρκο των Εποχών. Επίσης, η οργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας, μετά το συλλαλητήριο της ΔΕΘ, για να εξασφαλιστούν οι τεράστιες ανάγκες που έχουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και μίλησε ο Γιώργος Πέρρος, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Ξεχώρισε επίσης η παρουσία του Τσεργές Μπούλος, εκπροσώπου της Παλαιστινιακής Παροικίας. Στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη γενοκτονία που συντελείται σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού εδώ και 10 μήνες από το κατοχικό κράτος του Ισραήλ και τους συμμάχους του. Ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη των λαών όλου του κόσμου, και ιδιαίτερα της εργατικής τάξης της χώρας μας, στον λαό της Παλαιστίνης που συνεχίζει να αντιστέκεται. Ηταν η στιγμή που στον χώρο αντήχησε δυνατά το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

*

Αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία στη χτεσινή σύσκεψη

Περιγράφοντας τα όσα έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι από το ξεσάλωμα της εργοδοσίας ξεκίνησε την εισήγησή του στη σύσκεψη των σωματείων ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ), σημειώνοντας μεταξύ άλλων το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου, το μεγάλο μέτωπο της ακρίβειας, τα εργοστάσια που κλείνουν, όπως «Βαρβαρέσος», «Fieratex» και «Τσάνταλη». Επίσης, αναφέρθηκε στο αντιλαϊκό αστικό κράτος που κάθε μέρα αποδεικνύεται ότι είναι αποτελεσματικό για τις επενδύσεις, για τις πολυεθνικές και τους βιομηχάνους, ακριβώς επειδή είναι εχθρικό απέναντι στον λαό.

Αλλά και στο «τέρας του πολέμου», στις «56 ενεργές εστίες πολέμου στον κόσμο της φτώχειας για τους πολλούς και της χλιδής για τους λίγους, οι περισσότερες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Σημείωσε την επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή με τη συμφωνία της κυβέρνησης και των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Βελόπουλου κ.λπ.

Από το βήμα της ΔΕΘ θα επιβεβαιωθεί η κλιμάκωση της ίδιας πολιτικής

«Τη συνέχεια και κλιμάκωση αυτών των πολιτικών έρχεται να διαφημίσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Ερχεται να αποδείξει πως είναι ο κατάλληλος για τη δουλειά. Για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, την “πράσινη μετάβαση” και τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Με ένα πακέτο εξαγγελιών κομμένο και ραμμένο πάνω στα μνημόνια διαρκείας που η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ φόρτωσαν στον ελληνικό λαό. Ερχεται να διαφημίσει το πακέτο προαπαιτούμενων για την επόμενη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή για νέα δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αλλωστε, ήδη το λένε πως θα πατήσουν “γκάζι” για:Νέες διευκολύνσεις, προκλητικά προνόμια και “δωράκια” για την “προσέλκυση επενδυτών”, όπως υπερ-εκπτώσεις δαπανών που αφορούν “πράσινη” οικονομία, Ενέργεια και ψηφιοποίηση.

Από την άλλη, ξεκαθάρισαν πως τα “λεφτόδεντρα” που είναι μόνιμα καρπισμένα για τα μονοπώλια, ξεραίνονται για τις λαϊκές ανάγκες. Το καλάθι της ΔΕΘ έχει:

Τα σχέδια “με σφραγίδα ΕΕ” να αναπροσαρμόζεται ο κατώτατος μισθός αυτόματα κάθε χρόνο, “λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά επίπεδα και τις εξελίξεις μακροπρόθεσμα όσον αφορά την παραγωγικότητα”, χωρίς καμία συλλογική διαπραγμάτευση και με ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των εργοδοτικών ενώσεων.

Νέες απαλλαγές από ασφαλιστικές εισφορές στους επιχειρηματικούς ομίλους, με τις τρύπες που θα ανοίξουν στα ασφαλιστικά ταμεία να καλύπτονται και πάλι από τους εργαζόμενους.

Ο “εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου εποχικής εργασίας”, λύνοντας παραπέρα τα χέρια στους επιχειρηματίες για το εποχικό “στύψιμο” του εργατικού δυναμικού και ιδιαίτερα των μεταναστών.

Το νέο “τσεκούρι” στα επιδόματα ανεργίας, την ώρα που δεν το παίρνει ούτε ένας στους εννιά και δεν φτάνει ούτε για να βγει η βδομάδα! Τα ίδια και για τα επιδόματα αναπηρίας.

Νέα επίθεση με πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και εκβιασμούς, για να μειωθούν τα “κόκκινα” δάνεια, δηλαδή να κερδίσουν funds και τράπεζες.

Τέλος, ανάμεσα στα διάφορα “πράσινα” που φέρνει το φθινόπωρο η κυβέρνηση, όπως το “Δάσος ΑΕ”, έρχονται και τα νομοσχέδια που αφορούν τη λεγόμενη “στρατηγική διαχείρισης υδάτων”, που οδηγούν τον λαό στη μισή Ελλάδα να λέει “το νερό νεράκι” ώστε να βρουν και νέα πεδία κερδοφορίας οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Οσοι ευθύνονται γι’ αυτήν την κατάσταση έχουν ονοματεπώνυμο. Και δεν είναι θέμα κακής διαχείρισης ή μείγματος διαχείρισης. Είναι συνειδητές επιλογές. Είναι ψηφισμένες Οδηγίες από την ΕΕ, εκεί που ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Βελόπουλος κατάφεραν να ψηφίζουν μαζί 3 στα 4 νομοσχέδια.

Από κοντά και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που με τη στάση της δίνει χρόνο σε κυβέρνηση και εργοδοσία να κλιμακώσουν την επίθεσή τους. Τι έκαναν μπροστά σε τόσους αντιλαϊκούς νόμους όπως του Γεωργιάδη; `Η για να απαντήσουν στο μεγάλο ζήτημα της ακρίβειας; Τι να περιμένουμε από αυτούς που καλούν στη ΔΕΘ με σύνθημα “Συλλογικές Συμβάσεις παντού”, ενώ συμφωνούν με το ευρωπαϊκό μοντέλο των κατώτατων μισθών της πείνας, με αυξήσεις “αν αντέχει η οικονομία”; Που υπογράφουν εδώ και χρόνια την Εθνική Συλλογική Σύμβαση που αποφασίζει στο γραφείο του ο υπουργός της κάθε κυβέρνησης.

Διέξοδος οι αγώνες και η οργάνωσή μας

Δεν είναι μονόδρομος αυτή η κατάσταση. Υπάρχει διέξοδος! Είναι οι αγώνες μας και η οργάνωσή μας. Είναι η πάλη μας κόντρα στην εργοδοσία, στα κόμματα που την υπηρετούν. Κόντρα στα κούφια λόγια για “δίκαιη ανάπτυξη” που θα εξασφαλίζει τάχα κέρδη για τον εργοδότη και ανθρώπινη ζωή για τον εργάτη. Κόντρα στον “ρεαλισμό” των εθνικών στόχων της ανάπτυξης, στον ατομισμό που γεννάει μοιρολατρία.

Η δράση του ταξικού κινήματος έδωσε ώθηση για την πραγματοποίηση μεγάλων αγώνων, που καθυστέρησαν, εμπόδισαν, ακύρωσαν πλευρές της αντεργατικής επίθεσης, έδωσαν κατακτήσεις και αποτελέσματα στους εργαζόμενους και ανακούφιση από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Εχουμε σήμερα πιο πολλά παραδείγματα από ποτέ! Είναι η μάχη που δίνουν οι εργάτες στη ΛΑΡΚΟ για να καπνίσει και πάλι η τσιμινιέρα, με αυτούς που την έχτισαν και τη δούλευαν τόσες δεκαετίες στα σπίτια και τα πόστα τους. Και σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί τους.

Είναι οι μεταλλωρύχοι στη Χαλκιδική, που με την πάλη τους γύρισαν τούμπα το παιχνίδι, τη 12ωρη εργασία, που ήθελε η εργοδοσία, την μετέτρεψαν σε ΣΣΕ με αυξήσεις που ξεπερνάνε όσες αυξήσεις δόθηκαν τα τελευταία 11 χρόνια μαζί! Με αυτό το παράδειγμα να σημάνει σε όλους τους χώρους δουλειάς ανυπακοή σε όποια προσπάθεια γίνει να επιβληθεί 6ήμερη εργασία, 12ωρα κ.λπ. Είναι ο αγώνας των εργαζομένων στην Ψυχική Υγεία για να μην περάσει η πλήρης ιδιωτικοποίηση.

Είναι ο αγώνας που δίνεται σε πολλούς χώρους δουλειάς για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, με κατοχύρωση σταθερού εργάσιμου χρόνου, με μέτρα υγείας και ασφάλειας. Τα μεγάλα συλλαλητήρια, οι μέρες δράσης που οργανώσαμε στους χώρους δουλειάς, ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Οι μάχες που δίνονται για την αποτροπή πλειστηριασμών.

Είναι τα ελπιδοφόρα μηνύματα από σωματεία που αλλάζουν οι συσχετισμοί υπέρ των ταξικών δυνάμεων, όπως στη ΔΟΕ. Από τη μεγάλη αύξηση στις αρχαιρεσίες στα Τρόφιμα Κ. Μακεδονίας, στα Τρόφιμα Ημαθίας – Πέλλας και αλλού. Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με τα σωματεία τους, ιδρύονται καινούργια σε εργοστάσια, σούπερ μάρκετ και μεγάλες επιχειρήσεις.

Αυτές οι μάχες δείχνουν ότι με την οργάνωσή μας, με την αλληλεγγύη μας, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και το κράτος τους, μπορούμε να εμποδίσουμε την εφαρμογή νόμων και να κερδίσουμε περισσότερα. Να ανοίξουμε τον δρόμο για μεγαλύτερες ανατροπές.

Σήμερα χρειάζεται να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις:

— Για υπογραφή ΣΣΕ σε κάθε χώρο δουλειάς, που θα κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, σταθερό εργάσιμο χρόνο, 7ωρο – 5ήμερο.

— Για μέτρα που θα προστατεύουν την υγεία του λαού, στη δουλειά, στη γειτονιά, παντού

— Για απεμπλοκή της χώρα μας από τα πολεμικά παιχνίδια στην Ουκρανία, για να σταματήσει η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ, με τις πλάτες και της χώρας μας

— Για πραγματικά δημόσια και σύγχρονη Υγεία και Παιδεία

— Για να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών, για να μπει φρένο στις αυξήσεις στην Ενέργεια, στο νερό.

Τώρα είναι η ώρα της κλιμάκωσης του αγώνα! Στη ΔΕΘ θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο ολομέτωπης επίθεσης ενάντια στον λαό. Μπροστά τους πρέπει να βρουν ένα πανεργατικό ποτάμι διεκδίκησης. Το συλλαλητήριο των σωματείων απαιτείται να είναι μαζικό, μαχητικό. Για να αποδείξουμε πως δεν έχουν τη συναίνεσή μας για τη σφαγή μας. Για να εμπνεύσουμε ακόμα περισσότερους να ακολουθήσουν τον δρόμο του αγώνα. Για να γεμίσουμε κουράγιο και δύναμη για τις κρίσιμες μάχες που έρχονται.

Ολοι λοιπόν στη μάχη για ένα μαχητικό συλλαλητήριο, αντάξιο των αγώνων που δόθηκαν και δίνονται σε όλη την Ελλάδα. Να πλημμυρίσουν οι δρόμοι της πόλης μας με εργάτες και συνθήματα, με χαμόγελα και πανό, να δώσουμε στην εργοδοσία και το κράτος της να καταλάβουν ότι δεν τους φοβόμαστε, να τους κάνουμε να μας φοβηθούν αυτοί!».

*

Ολοι στα συνδικάτα, όλοι στη μάχη, να «βουλιάξει» η Θεσσαλονίκη!
Από την παρέμβαση του Γιώργου Πέρρου εκ μέρους του ΠΑΜΕ

Στην παρέμβασή του ο Γιώργος Πέρρος, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, αποκάλυψε την ξεφτίλα των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν τη μεταφορά της διαχείρισης του Μητρώου Συνδικάτων (ΓΕΜΗΣΟΕ) στα …χέρια τους! Υπενθυμίζεται ότι το ΓΕΜΗΣΟΕ αποτελεί ένα ακόμα τερατούργημα του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη για το πιο αποτελεσματικό φακέλωμα συνδικαλιστών προκειμένου να τους έχει στο «πιάτο» η εργοδοσία.

Οπως είπε ο Γ. Πέρρος, οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ «εξέδωσαν μια ανακοίνωση ενόψει της κινητοποίησης για τη ΔΕΘ. Ολόκληρη η ανακοίνωση είναι ένα μνημείο εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αυτής της θλιβερής και τραγικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Ξεχωρίζουμε όμως το απίστευτο αίτημά τους για μεταφορά της διαχείρισης της λειτουργίας του ΓΕΜΗΣΟΕ στη ΓΣΕΕ. Δηλαδή του ΓΕΜΗΣΟΕ που αποτελεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων, που είναι ένα εργαλείο που αξιοποιείται από την κυβέρνηση και τους εργοδότες για να μην υπογράφονται κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις, διατηρώντας καθηλωμένους τους μισθούς εδώ και 15 χρόνια.

Η ΓΣΕΕ ζητά να διαχειρίζεται το ΓΕΜΗΣΟΕ ενώ έχει μητρώο μελών, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, που με τη σειρά τους έχουν μέλη εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ζητά την κατάργησή του.

Ποιος έχασε όμως την ντροπή για να τη βρει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ; Τι κι αν τα χιλιάδες συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα έχουν γυρίσει την πλάτη στον νόμο Χατζηδάκη και στο ΓΕΜΗΣΟΕ που επιδιώκει να βάλει στον γύψο τη δράση των συνδικάτων, αφού ούτε το 10% από αυτά δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο, τρία χρόνια μετά την ψήφισή του; Τι κι αν συνδικάτα έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τι κι αν εκατοντάδες εργατικά σωματεία εδώ και τρία χρόνια με πανελλαδικούς και επιχειρησιακούς αγώνες έχουν στείλει το ΓΕΜΗΣΟΕ στο καλάθι των αχρήστων…

Τους λέμε καθαρά, είναι βαθιά γελασμένοι.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα να καταργηθεί το ΓΕΜΗΣΟΕ, για κλαδικές, για επιχειρησιακές Συμβάσεις. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα όπως ξέρουμε να κάνουμε εδώ και χρόνια».

Κάλεσε τους συγκεντρωμένους «από αύριο κιόλας να έρθουμε σε επαφή με τους συναδέλφους μας στους χώρους δουλειάς», θέτοντας στο επίκεντρο το πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης που παρουσιάστηκε και εισηγητικά.

Μίλησε για τους μεγάλους εργατικούς αγώνες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα και σημείωσε: «Πρέπει να δυναμώσει η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την πολιτική της, ο σχεδιασμός των σωματείων να βάλει εμπόδια. Το “δεν πάει άλλο” πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Να μην αφήσουμε να δημιουργηθούν νέες αυταπάτες, να εμφανισθούν νέοι “μεσσίες” που θα ξανακλέψουν τις ελπίδες και τα όνειρα των εργαζομένων. Τα βήματα που κάναμε πρέπει να οδηγήσουν μπροστά, να μην οδηγήσουν στο δηλητήριο της αυταπάτης μιας δήθεν νέας φιλολαϊκής διαχείρισης».

Τόνισε ότι είναι ανάγκη να «δουλέψουμε για τη μέγιστη συσπείρωση και αντιπαράθεση με τη στρατηγική του κεφαλαίου. Ολος αυτός ο σχεδιασμός να μπει κάτω από τη σκέπη μιας νέας φάσης της λειτουργίας των συνδικάτων. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με αρνητικές πτυχές που άφησαν τα προηγούμενα χρόνια, αντίθετα πρέπει να ζωντανέψουμε τα σωματεία. Η φάση αυτή του αγώνα έχει απαιτήσεις μαχητικότητας, μαζικότητας, πλατιάς δουλειάς…

Τα σωματεία μας πρέπει να είναι ανοιχτά, να έχουν προγραμματισμό με συμμετοχή όλων των μελών του ΔΣ, των ψηφοδελτίων μας, εργαζόμενους αγωνιστές, μαχητές. Να μπουν όλοι μπροστά στη διαμόρφωση του σχεδίου, στον αγώνα. Ο εξοπλισμός πρέπει να δυναμώσει και η αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις να πάει κάτω στις Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς. Η μάχη των ΣΣΕ απαιτεί τέτοια λειτουργία των συνδικάτων. Ολο το διάστημα μέχρι τον Οκτώβρη, που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέα πρωτοβουλία για τις ΣΣΕ, να δημιουργήσουμε μέσα στους χώρους δουλειάς αγωνιστικές διαθέσεις.

Πρέπει να μπουν περισσότεροι στη μάχη. Για να είναι νικηφόρα».

Ανακοίνωσε επίσης μια νέα πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για τις ΣΣΕ. Οπως είπε, «θα κάνουμε προσπάθεια να φέρουμε ένα καινούργιο σχέδιο επιδιώκοντας να φτάσει μέχρι και στη Βουλή. Θα χρειαστεί να κουβεντιάσουμε με όλα τα συνδικάτα, να δημιουργηθεί ρεύμα που θα βάλει φρένο, θα ξαναπάρουμε πίσω τις ΣΣΕ, θα καταργήσουμε όλες τις αντεργατικές επιλογές, τους αντεργατικούς νόμους».

Προέτρεψε να μπουν όλοι στη μάχη, χωρίς ανάσα, ώστε το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ να είναι τέτοιο που θα «βουλιάξει» η Θεσσαλονίκη και θα αφήσει τους θλιβερούς της ΓΣΕΕ να ζητάνε το ΓΕΜΗΣΟΕ.

*

Πείρα από τις μάχες σε χώρους δουλειάς και κλάδους

Οι παρεμβάσεις στη σύσκεψη ξεκίνησαν με την ανάγνωση μηνύματος που έστειλαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και το οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αν μάθαμε κάτι όλα αυτά τα χρόνια που βρισκόμαστε στον δρόμο, είναι πως ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι αυτός της συντονισμένης δράσης, της αλληλεγγύης, του αγώνα. Δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα αν δεν είχαμε δεχτεί όλη αυτήν την ηθική αλληλεγγύη και στήριξη. Αυτόν τον δρόμο μάθαμε κι αυτόν θα συνεχίσουμε. Σ’ αυτόν τον δρόμο γνωριστήκαμε, σε αυτόν θα ξανασυναντηθούμε.

Αν νομίζει η κυβέρνηση πως “παίζει μπάλα” μόνη της, είναι γελασμένη.

Την τελευταία λέξη την έχουν οι εργαζόμενοι.

Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ».

Οι εκατοντάδες παρευρισκόμενοι υποδέχτηκαν το μήνυμα φωνάζοντας «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Πολλοί ακόμα συνδικαλιστές πήραν τον λόγο και μετέφεραν την πείρα από τις μάχες στους χώρους και τους κλάδους δουλειάς που εκπροσωπούσαν.

Η Ρούλα Γεωργιάδη, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ και του ΔΣ του Σωματείου του ΨΝΘ, αναφέρθηκε στους αγώνες ενάντια στον νόμο – έκτρωμα για την Ψυχική Υγεία αλλά και στη μάχη στο ΨΝΘ ενάντια στην πολιτική τρομοκράτησης των εργαζομένων, που κατάφεραν να κάνουν κουρελόχαρτο την τραμπούκικη – εκδικητική απόλυσή της.

Ο Γιώργος Γοβέδενος, από το Σωματείο Εργαζομένων στην Εγνατία Οδό, αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση του αυτοκινητόδρομου ως κίνηση εξυπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Οπως είπε, θα γίνει είδος πολυτελείας η χρήση του, με τον αριθμό και το κόστος των διοδίων που ήδη αυξάνεται και θα φτάσει στα 5 λεπτά ανά χιλιόμετρο μέχρι το τέλος του χρόνου και στα 7 λεπτά/χλμ. τα επόμενα δύο χρόνια. Οι εργαζόμενοι – δήλωσε – συμμετέχουν στο συλλαλητήριο συνεχίζοντας τον αγώνα τους για μισθούς που να εξυπηρετούν τις πραγματικές τους ανάγκες, για υπογραφή ΣΣΕ.

Ο Μανώλης Μανώλης, εκ μέρους των Σωματείων Μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής, αναφέρθηκε στη δύναμη της αλληλεγγύης, λέγοντας ότι «ενωμένοι μπορούμε και τους κερδίζουμε». Μίλησε για τον πολύμηνο αγώνα των μεταλλωρύχων απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας, που κλιμακώθηκε με το νομοθετικό πλαίσιο που της έχουν εξασφαλίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις αλλά και με τις χαριστικές συμβάσεις παραχώρησης του ορυκτού πλούτου.

Μίλησε για το πώς οργανώθηκε ο αγώνας τους με ενημέρωση των εργαζομένων, με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις. Ενας αγώνας που έφτασε τις 16 μέρες απεργιών και για πρώτη φορά στα χρονικά να μη φορτωθούν τα πλοία της «Ελληνικός Χρυσός». «Καταφέραμε να ξαναθυμηθούμε ποιοι είμαστε, σε ποια τάξη ανήκουμε, και αυτό ήταν από τα μεγαλύτερα κέρδη αυτού του αγώνα. Και μαζί κερδίσαμε αυξήσεις και κοινωνικά επιδόματα. Ο αγώνας μας τώρα ξεκινάει. Συνεχίζουμε για θέματα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας της ίδιας μας της ζωής, για τα προβλήματα των εργολαβικών εργαζομένων», είπε.

Ο Κώστας Πατσός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου της ΣΙΔΕΝΟΡ, αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν εδώ και 6 μήνες οι εργαζόμενοι για την υπογραφή ΣΣΕ. Για τον εμπαιγμό τους από την εργοδοσία, ο οποίος συνεχίζεται, για τις απειλές σε όσους αγωνίζονται. «Αυτοί που τη βγάλανε καθαρή στα χρόνια της κρίσης λένε σε μας, που χάσαμε το μισό μας εισόδημα, πως δεν είναι ώρα να ζητάμε. Τώρα είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για εμάς», είπε.

Ο Γιάννης Νιβορλής, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, μίλησε για τον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών, όπου το τελευταίο διάστημα προχώρησαν τρεις αλλαγές ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με τις εταιρείες να αλλάζουν χέρια μέσα από τον Πτωχευτικό Κώδικα. «Καμία επένδυση δεν είχε χασούρα. Σε κάθε μεταβολή χαρίζονταν δεκάδες εκατομμύρια χρέη και η επίθεση στους εργαζόμενους κλιμακωνόταν». Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην επίθεση στους εργαζόμενους από την εργοδοσία της «Τσάνταλη».

Ο Λάμπρος Σακαρετσάνος, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Εκπαίδευση, με τα σχολεία να είναι ασυντήρητα, με τις συγχωνεύσεις και συμπτύξεις, αλλά και τις άθλιες εργασιακές σχέσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Η Αντιγόνη Καραπαναγιωτίδου, από το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας – Πέλλας, μίλησε για τις εκλογές του Συνδικάτου, όπου μετρήθηκε άνοδος στη συμμετοχή. Επίσης, για τις παρεμβάσεις του Συνδικάτου, που κατάφερε να γίνουν έλεγχοι και βελτιώσεις στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Ο Παναγιώτης Αρβανιτίδης, γραμματέας του Σωματείου «e-food» Θεσσαλονίκης, ανέδειξε πόσο «αναθαρρεί ο κόσμος από τις μάχες που δίνουμε και όσα κερδίζουμε. Εχουμε πολύτιμη πείρα, έχουμε ενωθεί εργαζόμενοι μισθωτοί και εργαζόμενοι με μπλοκάκι», είπε. Και κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης, με σύνθημα «ή τα κέρδη τους ή οι αυξήσεις μας».

Ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η Ενότητα», αναφέρθηκε στη δράση των συνταξιούχων, που έχουν ξεκινήσει πρόγραμμα ενημέρωσης σε όλα τα χωριά και στη συνέχεια στην πόλη για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Και ανακοίνωσε ότι την ίδια μέρα (7/9) στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο των συνταξιούχων στον Λευκό Πύργο, το οποίο στη συνέχεια θα ακολουθήσει τη μεγάλη πορεία των εργατικών σωματείων.

Τέλος, ο Βασίλης Χαβέλας από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύεται σε κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων.

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: