ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ οι υπουργοί να διώκονται όπως όλοι οι πολίτες
ΚΚΕ: Η πολιτική ευθύνη Παππά και ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με την ενίσχυση του ελέγχου των ΜΜΕ από επιχειρηματικά συμφέροντα
Σε σχόλιο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την αντιπαράθεση σχετικά με την δικαστική απόφαση για τον Νίκο Παππά αναφέρει:
«Το ΚΚΕ επιμένει ότι η βασική πολιτική ευθύνη του κύριου Παππά και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με το ότι διατήρησαν κι ενίσχυσαν τον έλεγχο των ΜΜΕ από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, απ’ τον οποίο απορρέουν και οι σχέσεις διαπλοκής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.
Από κει και πέρα η σημερινή δήλωση του κυρίου Τσίπρα ότι “πολιτικοί οφείλουν να διώκονται απ’ τον φυσικό τους δικαστή κι όχι απ’ τις εκάστοτε κυβερνητικές πλειοψηφίες”, συνιστά απίστευτο θράσος και υποκρισία. Γιατί ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ -μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- που στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση απέρριψε, όπως κάνει συνήθως, την πρόταση του ΚΚΕ για πλήρη κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε οι υπουργοί να διώκονται όπως όλοι οι πολίτες και αυτή η δίωξη να μην εξαρτάται απ’ την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Προφανώς, γιατί όλοι τους θέλουν να αξιοποιούν τέτοιου είδους διατάξεις για πολιτικές σκοπιμότητες.»
Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν από το Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, τόσο ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς για τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες το έτος 2016 όσο και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος δικάστηκε ως συνεργός του πρώην υπουργού για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.
Κατά την 18η συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα εκφώνησε σε δημόσια συνεδρίαση την ετυμηγορία των 13 τακτικών δικαστών για τους δυο κατηγορουμένους.
Το δικαστήριο επέβαλε την ανώτερη προβλεπόμενη ποινή που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας των δύο ετών φυλάκισης στον Νίκο Παππα. Το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε να επιβληθεί στον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα μόνο χρηματική ποινή.
Ο Ν. Παππάς βαρύνεται με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα), αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το έτος 2016 και ο Χρ. Καλογρίτσας για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) του πρώην υπουργού Επικρατείας.
Ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Ασπρογέρακας πρότεινε να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα απόσπασμα των πρακτικών της δίκης από την κατάθεση της γραμματέως του επιχειρηματία Ευθαλίας Διαμαντή η οποία είχε μιλήσει για χρήματα που έφευγαν α από το γραφείο του εργοδότη της προς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανάρτηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έγραψε πως «ο κ. Μητσοτάκης πιστός στην οικογενειακή του παράδοση, φρόντισε να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για να στήσει Ειδικά Δικαστήρια για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Φάνηκε όμως δειλός. Δεν τόλμησε να διώξει εμένα, τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, παρά μονάχα υπουργούς της κυβέρνησής μου».
«Η δίκη αυτή ήταν πολιτική» δήλωσε ο Νίκος Παππάς.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για να κρατάει τον κ. Παππά στον ΣΥΡΙΖΑ και τα ψηφοδέλτια του, ο κ. Παππάς “κρατάει” δυνατά τον κ. Τσίπρα. Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι με τι, αλλά θα το μάθουμε κι αυτό».
«Ο ομόφωνα καταδικασμένος Νίκος Παππάς είναι ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος για την κάλυψη που του παρείχε», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος.
Φωτογραφία: Aris Oikonomou / SOOC