«Θα βρούμε τα τραγούδια και τη φωνή, γιατί έχουμε χρέος να μην σιωπήσουμε…» – Συγκλονιστική η συναυλία της ΚΝΕ για την Παλαιστίνη (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

«Στη Γάζα το τραγούδι έγινε κραυγή – Ενώνουμε τις φωνές μας για κάθε νεκρό παιδί» – Χιλιάδες νέοι και νέες, άνθρωποι όλων των ηλικιών έσμιξαν τις φωνές τους στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον σκληρά δοκιμαζόμενο και ηρωικό λαό της Παλαιστίνης που διοργάνωσε η ΚΝΕ, στο γήπεδο Σπόρτινγκ

Χιλιάδες νέοι και νέες, άνθρωποι όλων των ηλικιών έσμιξαν τις φωνές τους στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον σκληρά δοκιμαζόμενο και ηρωικό λαό της Παλαιστίνης που διοργάνωσε η ΚΝΕ, στο γήπεδο Σπόρτινγκ.«Στη Γάζα το τραγούδι έγινε κραυγή – Ενώνουμε τις φωνές μας για κάθε νεκρό παιδί», ήταν ο τίτλος της συναυλίας.

Παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της, Δημήτρη Κουτσούμπα. Το «παρών» ακόμα έδωσε αντιπροσωπεία της πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

«Είναι στιγμές που δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψεις τη φρίκη, όπως αυτή που ζει ο παλαιστινιακός λαός από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, που σφυροκοπά ακόμα και τώρα, τη στιγμή αυτή, τη Λωρίδα της Γάζας. Θα βρούμε όμως τις λέξεις, όπως ο ήρωας λαός βρίσκει τη δύναμη να παλέψει ενάντια στην πανίσχυρη πολεμική μηχανή του Ισραήλ, με όπλο το δίκιο του. Θα βρούμε τα τραγούδια και τη φωνή, γιατί έχουμε χρέος να μην σιωπήσουμε…», σημείωσε στην ομιλία του ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Και σειρά πήραν τα τραγούδια… Τραγούδια που μιλάνε για το δίκιο, τραγούδια που μιλάνε για την ομορφιά της ζωής, τραγούδια αφιερωμένα στα παιδιά που σε αυτήν την τόσο τρυφερή ηλικία δεν έχουν γνωρίσει τίποτα αλλά από το αποκρουστικό πρόσωπο του πολέμου και την κατοχή της πατρίδας τους. Τραγούδια αφιερωμένα στον λαό της Παλαιστίνης, που «δεν γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του».

Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό ανάφερε η Νεφέλη Φασούλη, ανοίγοντας τη συναυλία και ερμηνεύοντας με την αισθαντική φωνή της αγαπημένα τραγούδια.

«Ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε πολλά… Να σταθούμε στο δίκιο και να μην κρατήσουμε ίσες αποστάσεις. Λευτεριά στην Παλαιστίνη», σημείωσε ο Φοίβος Δεληβοριάς και έγινε μια φωνή με τον κόσμο τραγουδώντας το «Απόψε είναι κοντά σου» και τον «Μπάσταρδο γιο»… δηλώνοντας για ακόμα μια φορά ότι «μια είναι η λύση: Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος».

Οι μελωδίες και τα τραγούδια εναλλάσσονταν με τα συνθήματα… Μια υπόμνηση ότι ο αγώνας δεν θα σταματήσει μέχρι τη λευτεριά της Παλαιστίνης. Γιατί στης «Γάζας τα συντρίμμια που σφίγγει ο κλοιός σηκώνει το ανάστημα ο ήρωας λαός».

Σειρά πήρε η Νατάσσα Μποφίλιου ερμηνεύοντας τη «Βαβέλ» και θυμίζοντας σε όλους ότι βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, γιατί «και η σιωπή είναι τραύμα».

«Να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί η γενοκτονία. Είναι χρέος μας να κάνουμε ο,τι μπορούμε… Λευτεριά στην Παλαιστίνη», δήλωσε από σκηνής. «Ο αγώνας γεννά αισιοδοξία, αισιοδοξία για τον άλλο κόσμο που θέλουμε να φτιάξουμε», ανέφερε η Ν. Μποφίλιου καταχειροκροτούμενη δίνοντας το έναυσμα για τις «Μέρες του φωτός». Η κραυγή της στο «Εν λευκώ» ήταν για τα παιδιά της Παλαιστίνης όπως έδειξε και με το νεύμα της στο φόντο της σκηνής που «πρωταγωνιστούν» τα παιδιά…

Ξεχωριστή, συγκινητική και με τον δικό της μοναδικό συμβολισμό ήταν η εμφάνιση της χορωδίας του «κόκκινου Αερόστατου» να ερμηνεύει το «Που ναι πιο καλά» του Μίκη Θεοδωράκη και του Βασίλη Ρώτα.

«Οπου ειν η υγεία και χαρά

Κι όπου κανείς δεν πείνα

Και κανένας δεν κρυώνει

Ούτε πονάει εκεί είναι πιο καλά».

Στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή ο Μίλτος Πασχαλιδης με τον Θύμιο Παπαδόπουλο στο πλευρό του. Από τις πρώτες νότες του Μικρόκοσμου του Ναζίμ Χικμέτ και του Θάνου Μικρούτσικου το στάδιο δονήθηκε και οι κόκκινες σημαίες ανέβηκαν ακόμα πιο ψηλά…

Οπως σημείωσε ο Μίλτος Πασχαλίδης, η πρώτη συναυλία που συμμετείχε για την Παλαιστίνη ήταν στην ηλικία των 14 ετών με τους Νέους Πρωτοπόρους. «Και ακόμα εδώ… Είναι παρηγορο που είναι τόσα πολλά νέα παιδιά εδώ σήμερα», σημείωσε και ερμήνευσε μοναδικά το «Αγύριστο κεφάλι», την «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου» σε ποίηση Κώστα Βάρναλη. «Μακάρι να μην ξαναβρεθούμε για αυτό το λόγο… Μέχρι τότε λευτεριά στην Παλαιστίνη» δήλωσε πριν αποχαιρετίσει τους χιλιάδες νέους με τη γροθιά υψωμένη ερμηνεύοντας το «Αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα…».

«Ο λαός μου την ώρα τούτη που μιλάμε σφάζεται, φυλακίζεται και διώχνεται από τη γη του. Αυτός ο λαός δεν έχει δικαιώματα; Η ζωή του κοστίζει λιγότερο; Τα παιδιά του δεν έχουν δικαίωμα να χαρούν την παιδική ηλικία; Ο λαός μου τα βιώνει αυτά εδώ και 75 ολόκληρα χρόνια. Δεν κατάφεραν να μας τρομοκρατήσουν, δεν το βάλαμε, ούτε πρόκειται να το βάλουμε κάτω»σημείωσε ο Παλαιστίνιος φοιτητής Ραχίμ Σιχα μεταφέροντας την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός.

Σειρά πήρε ο Δημήτρης Μητσοτάκης, ο οποίος με τους μουσικούς του ερμήνευσε τη «Λίστα» και τα «Παράξενα πουλιά», αφιερώνοντας το στους ξεριζωμένους που ήρθαν στην πατρίδα μας, όπως παλιότερα «οι παππούδες μας από τη Μικρά Ασία»«Καμία εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο» ήταν το μήνυμα του από τη σκηνή.

Με το σύνθημα «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά» και θερμά χειροκροτήματα έγινε δεκτή η ανάγνωση της επιστολής των φαντάρων από το Στρατόπεδο «Αρχοντάκη» στη Σάμο.

«Για άλλη μια φορά πρέπει να τραγουδήσουμε και να φωνάξουμε για τα αυτονόητα. Κανένα νεκρό παιδί. Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος», ανέφερε ο Δημήτρης Μυστακίδης χαιρετίζοντας με τη σειρά του τους χιλιάδες νέους και ξεσηκώνοντας τους με τα τραγούδια του. Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν κάλεσε τους «Κοινούς Θνητούς» και ερμήνευσαν από κοινού το «Είμαι απ’ τα παιδιά που δεν κάθονται καλά».

Παίρνοντας τη θέση τους στη σκηνή οι «Υπεραστικοι» σημείωσαν ότι η αντίσταση του παλαιστινιακού λαού έχει γίνει σύμβολο της πάλης για λευτεριά. «Καμία λογοκρισία, καμία απαγόρευση, καμία ποινή δεν θα κάμψει την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό. Βροντοφωναζουμε και από εδώ: Λευτεριά στην Παλαιστίνη», είπαν ερμηνεύοντας το τραγούδι τους για την «Παλαιστίνη που αιμορραγεί».

Και η σκυτάλη δόθηκε στους «Το σφάλμα» full band, «Tiny jackal & the yellow mary» και τον Εισβολέα full band.

Μια συναυλία ανάτασης, ελπίδας, αλληλεγγύης… Μια πρωτοβουλία της ΚΝΕ που κάνει πράξη τον λόγο του ποιητή, του Μαχμούντ Νταρουίς:

Εχουμε αδέλφια στον κόσμο παντού

όμορφα αδέλφια, μας αγαπούν. Μας κοιτάζουν και κλαίνε

και λένε μυστικά: «Αχ και να ‘ταν εδώ αυτή η πολιορκία! Θα…»

Μα δεν τελειώνουν την πρότασή τους.

Δεν μας αφήνουν μόνους. Οχι,

δεν μας αφήνουν μόνους».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: