To δούλεμα πάει σύννεφο – “Ήξερα από την παραμονή πρωτοχρονιάς ότι θα κλείσουν τα καταστήματα, αλλά δεν το είπαμε γιατί θα έβγαιναν όλοι στο δρόμο” (VIDEO)
Ο υπουργός ανάπτυξης έβαλε στη θέση τους όσους δεν αντιλαμβάνονται την περιπλοκότητα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που προσαρμόζει η κυβέρνηση στα ελληνικά δεδομένα.
Κάποιοι κακόπιστοι έσπευσαν να κοροϊδέψουν τον υπουργό ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, επειδή λίγες ώρες αφότου ανακοίνωνε ότι εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ζώνες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανήγγειλε την νέα αυστηροποίηση του λοκντάουν για ως και τις 11 Γενάρη τουλάχιστον.
Ο κατά κόσμον Μπουμπούκος ωστόσο, με τη νέα του εμφάνιση σε σαββατοκυριακάτικη εκπομπή του Μέγκα, απέδειξε ότι προτιμά να τον θεωρούν ψεύτη παρά ανενημέρωτο, επιλογή που διόλου μας εκπλήσσει, όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και συνολικά για την κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι αρχικά ο κύριος υπουργός απλά προσπάθησε να βγάλει τρελούς όλους όσους τον είχαν ακούσει στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, υποστηρίζοντας πως “είπα πενήντα φορές πως προτεραιότητα είναι να προλάβουμε το τρίτο κύμα” κι ότι ποτέ δεν είπε ότι το άνοιγμα σε ζώνες “θα γινόταν από Δευτέρα”. Κι αυτό είναι αλήθεια, γιατί όχι απλά δεν αναφέρθηκε σε μέρα, αλλά ούτε καν σε χρονιά που θα συνέβαινε αυτό. Στη συνέχεια ο Άδωνις έριξε και τη “βόμβα”, αφήνοντας άφωνο ακόμα και το καθόλα φιλικό προς εκείνον δίδυμο των παρουσιαστών, υποστηρίζοντας πως γνώριζαν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πως θα κλείσουν τα μαγαζιά, αλλά “δεν μπορούσαμε να το ανακοινώσουμε” γιατί “θα έβγαινε ο κόσμος στο δρόμο”, όπως έγινε στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις του κόσμου όταν ανακοινώθηκε σκληρότερο λοκντάουν. Υπάρχουν βέβαια μικρές λεπτομέρειες, όπως ότι στο Λονδίνο ήταν τότε ανοιχτά ακόμα και τα Harrod’s με τις γνωστές σκηνές πατείς με πατώ σε, ενώ στη χώρα μας (υπο)λειτουργούσε μόνο το click-away, οπότε είναι δύσκολο να φανταστούμε πού ακριβώς φοβόταν ότι θα ξεχυθούμε η κυβέρνηση, στα βιβλιοπωλεία μήπως, ως γνωστό έθνος βιβλιοφάγων;
Ακόμα πιο αστείες είναι οι δικαιολογίες που προέβαλλε ο Γεωργιάδης, εκφράζοντας συνολικά την κυβέρνηση, ότι η ξαφνική απόφαση οφείλεται στην επέλαση του τρίτου κύματος στην Ευρώπη, η οποία είναι φυσικά γνωστή εδώ και εβδομάδες και ήταν ήδη σε εξέλιξη όταν αποφασίστηκαν τα μέτρα μισανοίγματος της αγοράς για τα Χριστούγεννα. Μάλιστα, ο υπουργός έφερε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, που κατέγραψε βάσει σημερινών στοιχείων 3000 κρούσματα σε μια μέρα, “όταν πριν ένα μήνα είχε 50”. Δεν εντυπωσιαζόμαστε που στην περίπτωση του Αδώνιδος οφείλουμε να κοιτάμε από το παράθυρο ακόμα κι όταν λέει καλημέρα, αλλά ότι ο ίδιος θεωρεί πως απευθύνεται αποκλειστικό σε κόσμο που αγνοεί τις μηχανές αναζήτησης. Κι αυτό γιατί με ένα πολύ γρήγορο ψάξιμο, διαπιστώνει κανείς πανεύκολα, ότι η τελευταία φορά που η Ιρλανδία κατέγραψε 50 ή λιγότερα κρούσματα ήταν κάπου μέσα στο κατακαλόκαιρο, ενώ στις αρχές Δεκέμβρη τα κρούσματα κυμαίνονταν περίπου στα 250 ημερησίως, δηλαδή πέντε φορές παραπάνω από όσα λέει ο υπουργός.
Αυτό όμως είναι ίσως το μικρότερο από τα ψέματα που είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος παρουσίασε μεταξύ άλλων μια μαγική εικόνα για το click-away, αυτό το εξαιρετικό δείγμα 4ης βιομηχανικής επανάστασης όπως ο ίδιος προπαγάνδιζε τότε στο τουίτερ του, ισχυριζόμενος πως “έσωσε την χριστουγεννιάτικη αγορά”, τουλάχιστον σε κάποιους κλάδους και τα συνοικιακά μαγαζιά.
Όσο για το τι μέλει γενέσθαι σχετικά με την εξέλιξη των μέτρων, ο Άδωνις τα έριξε και πάλι όλα στην ατομική ευθύνη για το “αν τηρήθηκαν τα μέτρα την Πρωτοχρονιά”, ενοχοποιώντας τους πολίτες που “πήγαν για ρεβεγιόν με 15 άτομα” σε περίπτωση έξαρσης του κορονοϊού, καθώς ως γνωστόν, στα τραπεζώματα των 15 (αλλά όχι τον 9 ως δύο οικογένειες) κολλάει, αλλά όχι στα γραφεία και στα εργοστάσια ή τα παστωμένα ΜΜΜ. Δε δίστασε μάλιστα να αναφερθεί και στους εστέτ ταξιδιώτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τονίζοντας με άτεγκτο ύφος “πως θα ελεγχθούν όλοι”, λες και οι συγκεκριμένοι δεν πήγαν σαν κύριοι κανονικά και με το νόμο – του ταξικά ισχυρότερου.
Η κυβέρνηση με τις απίστευτες παλινωδίες και τα χωρίς καμία επιστημονική εξήγηση μπρος – πίσω στα μέτρα, χάνει κάθε μέρα και κάτι από την αξιοπιστία που βάσισε στις θυσίες των ίδιων των πολιτών που τόσο εύκολα τώρα απαξιώνει, αλλά και στα πλουσιοπάροχα δωράκια στους μιντιάρχες. Και δεν αργεί η ώρα που ο κόσμος, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλύτερα από το αστικό κράτος να προστατεύει την υγεία, του θα κατέβει πραγματικά μαζικά στο δρόμο, όχι για να κάνει ψώνια, αλλά για να βάλει επιτέλους λοκντάουν σε αυτή την πολιτική που φέρνει μόνο θύματα, τόσο από την πανδημία, όσο και από τη διευρυνόμενη φτώχεια και το τσάκισμα των δικαιωμάτων που προωθείται με υγειονομικό πρόσχημα.