“Τουλάχιστον δίνουν ένα πιάτο φαΐ στους Έλληνες” – Μπουγάδα με παρελθόν από την Αδαμαντία Οικονόμου στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Πριν ακόμα καταθέσει την πρόταση – χάδι για τους ναζί εγκληματίες, η εισαγγελέας είχε καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της.
Μπορεί να προκάλεσε σάλο η προ λίγων ημερών πρόταση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου στη δίκη της ΧΑ, που, όπως σημείωνε και ο Γιάννης Αγιάννης ήταν λίγο καλύτερη από αυτή που θα έκανε στη θέση της ο Μιχαλολιάκος, ωστόσο μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε σε όσους είχαν ξανακούσει το όνομά της. Κάποιοι τη θυμούνται από την υπόθεση του αναρχικού Τάσου Θεοφίλου, που καταδικάστηκε άδικα ως ο “τρομοκράτης δολοφόνος ληστής της Πάρου”, μεταξύ άλλων και χάρη στην αγόρευση της Οικονόμου, που βασίστηκε σε… ατράνταχτα στοιχεία, όπως ότι ο κατηγορούμενος είχε τσάντα που ανέγραφε “Πάρος”. Ως γνωστόν φυσικά, η σκευωρία κατέπεσε και ο Θεοφίλου μετά από τεράστια ταλαιπωρία αθωώθηκε πριν 2 χρόνια.
Δεν ήταν αυτό όμως το μοναδικό δείγμα γραφής της εισαγγελέα, αντίθετα, πολύ περισσότερα ήταν εκείνα που είχε δώσει καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης της ΧΑ, όπου είχε κάνει ξεκάθαρα σε ποια πλευρά στέκεται. Μεταξύ άλλων, ήταν εκείνη που δεχόταν τα αιτήματα των υπόδικων ναζί για σύλληψη μαρτύρων κατηγορίας για ψευδορκία, ακόμα και των φίλων του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα που ήταν μαζί του τη μοιραία βραδιά. Δε δίστασε να εκφράσει ανοιχτά την επιδοκιμασία της για ρατσιστικές δράσεις της ΧΑ, όπως τα διαβόητα “συσσίτια μόνο για Έλληνες”, λέγοντας πως «τουλάχιστον δίνουν ένα πιάτο φαγητό στους Ελληνες”. Επιπλέον, έδινε παραινέσεις σε μάρτυρες κατηγορίες να “κάθονται στα αυγά τους”.
Μάλιστα, όταν ο υπάλληλος του δήμου Χαλανδρίου Θ. Πισιμίσης, κατέθεσε για τα χτυπήματα που δέχτηκε από χρυσαυγίτες πριν πέντε χρόνια, αναφέροντας πως “θεώρησα υποχρέωσή μου να αντιδράσω”, η εισαγγελέας εμμέσως πλην σαφώς τον εγκάλεσε ότι προκάλεσε ο ίδιος την τύχη του, λέγοντας “μήπως αν δεν είχατε αντιδράσει…”.
Αλλά και σε άλλες περιπτώσεις εξέτασης μαρτύρων, όπως σχετικά με τις επιθέσεις της ΧΑ σε τζαμιά, η Οικονόμου είχε “απορίες”, όπως “αν είχαν άδεια” οι χώροι ή “αν είχαν άδεια παραμονής οι αλλοδαποί”, ενώ έγνοια της σχετικά με το ντου χρυσαυγιτών στο Παλιό Εφετείο της οδού Σωκράτους, όπου διαβιούσαν μετανάστες ήταν αν “είχε γίνει έλεγχος από τις υγειονομικές υπηρεσίες του δήμου”.
Όσο για το πλήθος στοιχείων που συνεισέφεραν ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι στην υπόθεση, η εισαγγελέας σχεδόν τους μέμφονταν, επειδή “δεν απευθύνθηκαν” στην “άλλη πλευρά” για δώσουν την “άποψή τους”. Η άλλη πλευρά, εν προκειμένω, είναι φυσικά οι ναζί μαχαιροβγάλτες.
H επιχείρηση αθώωσης της νεοναζιστικής συμμορίας και επαναφοράς της στο πολιτικό σκηνικό και την κοινωνία δε θα περάσουν, κι είναι η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα πρωτίστως του λαϊκού κινήματος που δε θα την επιτρέψουν.
Με πληροφορίες από 902.gr