Βαράμε αντεπίθεση εκεί που άλλοι έχουν βαρέσει σιωπητήριο – Μεγάλο συλλαλητήριο στα Προπύλαια ενάντια στο εργασιακό έκτρωμα Χατζηδάκι
Στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση, μαζί με το κεφάλαιο και την ΕΕ μέσω του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, οι εργαζόμενοι απαντάνε με μάχη.
Όχι ότι είχε κόσμο το συλλαλητήριο των Ομοσπονδιών και Συνδικάτων, ενάντια στο νομοσχέδιο – λαιμητόμο που δίνει τη χαριστική βολή στο 8ωρο, απλά ο Γιώργος Πέρρος, από την Ε.Γ του ΠΑΜΕ, ανεβαίνοντας στον βήμα ζήτησε από τους διαδηλωτές να αραιώσουν, προκειμένου να τηρηθούν οι αποστάσεις.
Οι εργαζόμενοι πάντα προσπαθούν να είναι υπεύθυνοι, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που οι μόνες ευθύνες που αναγνωρίζει είναι εκείνες απέναντι στα αφεντικά.
Σε εξέλιξη μεγάλο συλλαλητήριο στα Προπύλαια! Ή με τη "διευθέτηση" ή με τη ζωή! Το #νομοσχεδιο_εκτρωμα θα ανατραπεί! #7ωρο_5ημερο pic.twitter.com/UpUYFFsGwg
— Ανθή Βασιλείου (@anthi7vas) May 13, 2021
Στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση, μαζί με το κεφάλαιο και την ΕΕ μέσω του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, οι εργαζόμενοι απαντάνε με μάχη, που είναι μόνο η αρχή, μέχρι να καταργηθεί το έκτρωμα που τσακίζει τις ζωές τους. Οι συγκεντρωμένοι διατράνωσαν πως δε θα γίνουν σκλάβοι του 21ου αιώνα και πως δε θα κάνουν άλλες θυσίες για τα κέρδη τους.
Στέλνουμε από τα προπύλαια μήνυμα: δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τη σύγχρονη σκλαβιά!!!! #νομοσχεδιο_εκτρωμα pic.twitter.com/8lBXkrjfo9
— Τόνια Παπακώστα (@toniapap93) May 13, 2021
Ανάμεσα στους πολλούς ομιλητές που ανέβηκαν στο βήμα, η Γιώτα Ταβουλάρη από την Ομοσπονδία του φαρμάκου τόνισε πως είναι θράσος να μιλούν για ελεύθερο χρόνο όταν δουλεύεις 7 ημέρες την εβδομάδα για 13 ώρες τη μέρα, ενώ η Χρύσα Μαρούλη από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων τόνισε πως:
“Η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επιχειρεί να υψώσει ακόμα περισσότερο τα τείχη και να φυλακίσει μέσα στο αντεργατικό φρούριο που φτιάχνει όλα τα δικαιώματα που με αγώνες και αίμα κατέκτησαν οι εργαζόμενοι στο διάβα της Ιστορίας. Νομίζουν ότι με νόμους θα ματαιώσουν στην πράξη το απεργιακό δικαίωμα. Δικαίωμα που οι εργάτες κέρδισαν, όχι με κοινωνικούς διαλόγους, αλλά με τους αγώνες και το αίμα τους.”
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Γιώργου Δούκα, εργαζόμενου του ΣΕΠΕ, που υπογράμμισε πως: “Η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή δεν είναι διοικητικό ζήτημα αλλά βαθύτατα πολιτικό. Η κυβέρνηση δε θέλει να απαλλάξει την Επιθεώρηση Εργασίας από τις πολιτικές πιέσεις όπως ισχυρίζεται. Αυτό που θέλει να κάνει είναι να απαλλάξει τον εαυτό της από τις πιέσεις που ασκούν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους για την εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς, για μέτρα ασφάλειας και υγείας, για να έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στις Επιθεωρήσεις και να διεκδικούν ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους όπως η έγκαιρη καταβολή του μισθού τους”.
Τη διεθνιστική διάσταση της συγκέντρωσης έδωσε ξεκινώντας την ομιλία του ο Νίκος Παπαγεωργίου από το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού, τονίζοντας την ανάγκη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την καταδίκη της εγκληματικής πολιτικής του Ισραήλ. Κάλεσε τους εργαζόμενους σε αντεπίθεση, ώστε: “Να βγάλουμε ξινή τη χαρά και την ανακούφιση που νιώθουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι μετά την ανακοίνωση του εκτρώματος που φέρνει για νομοσχέδιο η ΝΔ.”
Μεγάλο συλλαλητήριο αυτή τη στιγμή στα Προπύλαια
Δε θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα – Διεκδικούμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα#κυβερνηση_Μητσοτακη #8ωρο#νομοσχεδιο_εκτρωμα#χατζηδακης #7ωρο_5ημερο pic.twitter.com/OguOUEEzjk
— Π.Α.ΜΕ (@PAMEhellas) May 13, 2021