Βρήκαν παπά να θάψουν πεντέξι εργασιακά δικαιώματα που είχαν απομείνει – Επέκταση ωραρίου σούπερ μάρκετ και 4 ανοιχτές Κυριακές φέρνει η κυβέρνηση

Τέτοια μέτρα, στη μία ή άλλη μορφή ήρθαν για να μείνουν και μετά το πέρας της έκτακτης κατάστασης, με διάφορα προσχήματα, όπως την οικονομική κρίση που διαγράφεται στον ορίζοντα λόγω των μέτρων.

Από τις πρώτες μέρες της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας είχε γίνει φανερό ότι θα χρησιμοποιηθεί από κυβέρνηση και εργοδότες ως οδοστρωτήρας για τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα που είχαν απομείνει. Ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι είναι στον αέρα μετά το κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν υποχρεούνται σε καμία καταβολή μισθών, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα πάρουν το γλίσχρο επίδομα που δε θα ξεπεράσει όπως όλα δείχνουν τα 400 -500 το μήνα. Πιέσεις για εκ περιτροπής εργασία και υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών ήδη κάνουν την εμφάνισή τους σε επιχειρήσεις που ακόμα λειτουργούν, αλλά με μειωμένο κύκλο εργασιών, ενώ σε άλλους κλάδους όπου η ζήτηση εκτοξεύεται λόγω των έκτακτων περιστάσεων, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με πλήρη καταστρατήγηση του ωραρίου και κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Αιχμή του δόρατος είναι φυσικά η λειτουργία των σούπερ μάρκετ, όπου αναμένεται μετά από σημερινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με το υπουργείο υγείας, να εκδοθεί ΠΝΠ, όπου μεταξύ άλλων θα προβλέπεται παράταση ωραρίου λειτουργίας ως τις 10.00 για τα σούπερ μάρκετ και λειτουργία τους τις επόμενες 4 Κυριακές. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ θα κληθούν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, δουλεύοντας μέχρι εξόντωσης κάθε μέρα. Φανερό είναι επίσης ότι τέτοια μέτρα, στη μία ή άλλη μορφή ήρθαν για να μείνουν και μετά το πέρας της έκτακτης κατάστασης, με διάφορα προσχήματα, όπως την οικονομική κρίση που διαγράφεται στον ορίζοντα λόγω των μέτρων.

Ποιος ξέρει όμως, ίσως σε λίγες μέρες μας καλέσουν να χειροκροτήσουμε τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ για την “ηρωική προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο” κι αυτοί θα αισθανθούν πολύ πολύ καλύτερα. Τι, όχι;

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: