Η αυτοκτονία του Αδόλφου Χίτλερ και οι περιπέτειες του πτώματός του
Η τελευταία πράξη του δράματος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου γράφτηκε με το θάνατο του βασικού υπευθύνου, Αδόλφου Χίτλερ, που αφαίρεσε ο ίδιος τη ζωή του μαζί με την για λίγες ώρες σύζυγό του Εύα Μπράουν, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια του Κόκκινου Στρατού ώστε να λογοδοτήσει για τις πράξεις του με τον τρόπο που άρμοζε.
Πριν από 73 χρόνια έπεφτε πρακτικά η αυλαία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου με την αυτοκτονία του Αδόλφου Χίτλερ στο υπόγειο καταφύγιο του στον κήπο της παλιάς καγκελαρίας του Βερολίνου. Ο Φύρερ είχε ήδη αποσυρθεί εκεί από τις 16 Γενάρη 1945. Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν στις 20 Μάρτη του 1945, όταν απένειμε το Σιδηρούν Σταυρό σε 20 νέους της χιτλερικής νεολαίας και 30 στρατιώτες των Ες-Ες για τις “Ηρωικές τους πράξεις κατά την υπεράσπιση του Βερολίνου”.
Ο θάνατος του Ρούζβελτ στις 12 Απρίλη έδωσε προσωρινά ελπίδες στο Φύρερ πως θα διασπώνταν η συμμαχία των δυτικών με την ΕΣΣΔ, ενώ πίεζε τους στρατιώτες της Βέρμαχτ να συνεχίσουν τον πόλεμο για να γλιτώσουν από τις “σοβιετικές φρικαλεότητες”. Η τελευταία δεξίωση έγινε στις 20 Απρίλη για τα γενέθλιά του, αλλά δυο μέρες μετά υπέστη νευρικό κλονισμό, όταν έμαθε ότι το ηγετικό στέλεχος των Ες-Ες, Φέλιξ Στάινερ, αρνήθηκε να πραγματοποιήσει επίθεση που είχε ο ίδιος διατάξει στα πλαίσια της μάχης του Βερολίνου. Ο Χίτλερ άρχισε να απολύει μέλη του επιτελείου του, νιώθοντας προδομένος ακόμα κι από τα Ες-Ες. Αποφάσισε να παραμείνει στο Βερολίνο κι έδωσε εντολή στον υπασπιστή του, Γιούλιους Σάουμπ, να κάψει όλα τα έγγραφα των προσωπικών του θυρίδων σε Βερολίνο, Μόναχο και στο εξοχικό του στη Βαυαρία.
Στις 25 Απρίλη έμαθε τα νέα για τα επινίκια της συνάντησης του Κόκκινου με τον Αμερικανικό στρατό στο Τόργκαου καθώς κι ότι το Βερολίνο ήταν πια περικυκλωμένο από τους Σοβιετικούς, ζητώντας να ενημερώνεται για την προέλαση τους προς το κέντρο της πόλης. Δυο μέρες μετά φαίνεται πως είχε ήδη λάβει την απόφαση να αυτοκτονήσει, ώστε να μην πέσει ζωντανός στα χέρια του Κόκκινου Στρατού, λογοδοτώντας για τις πράξεις του. Την επομένη ενημερώθηκε για τις μυστικές διαπραγματεύσεις του Χίμλερ με τους δυτικούς συμμάχους για ξεχωριστή ειρήνη με αντάλλαγμα την αναστολή του ολοκαυτώματος των Εβραίων της Ουγγαρίας. Για να εκδικηθεί το Χίμλερ έδωσε εντολή να εκτελεστεί ο Χέρμαν Φέγκελαϊν, σύνδεσμος αξιωματικός με τα Βάφεν Ες-Ες και σύζυγος της αδελφής της Εύα Μπράουν, την οποία παντρεύτηκε κατά τα μεσάνυχτα. Στη συνέχεια υπαγόρευσε στη γραμματέα του, Τράουντλ Γιούνγκε, την προσωπική και την πολιτική του διαθήκη, όπου όριζε πρόεδρο του Ράιχ και αρχηγό του στρατού των Καρλ Νταίνιτς, καγκελάριο τον Γιόζεφ Γκέμπελς, ενώ απέκλειε από το ναζιστικό κόμμα τους “προδότες” Χίμλερ και Γκαίρινγκ. Παράλληλα καλούσε τους Γερμανούς να συνεχίσουν τον πόλεμο, να τηρούν τους νόμους της Νυρεμβέργης και να φέρουν σε πέρας την πλήρη εξόντωση των Εβραίων. Το βράδυ της 29ης Απρίλη μαθαίνοντας για την εκτέλεση του Μουσολίνι και τη δημόσια έκθεση του πτώματός του στο Μιλάνο, αποφάσισε οριστικά να δώσει τέρμα στη ζωή του.
Το μεσημέρι της 30ης Απρίλη μοίρασε αμπούλες με δηλητήριο στους συνεργάτες του, ενώ έκανε τα στραβά μάτια σε όσους προσπάθησαν να διαφύγουν. Αρχικά δοκίμασε την επίδραση του δηλητηρίου στην κατοικίδια σκύλα του, την Μπλόντι, χωρίς να είναι παρών ο ίδιος. Στις 15.30 ήπιε το δηλητήριο η Έυα Μπράουν, ενώ ο ίδιος ο Χίτλερ αυτοπυροβολήθηκε. Ο Μάρτιν Μπόρμαν κι άλλοι στενοί του συνεργάτες έκαψαν τα πτώματα όπως είχαν διαταχθεί να κάνουν και τα έθαψαν σε κρατήρα βόμβας κοντά στην έξοδο του καταφυγίου. Η είδηση του θανάτου του Χίτλερ δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Πρωτομαγιάς, χωρίς να αναφέρεται στην αυτοκτονία.
Στις 10 Μάη, ο Φριτς Έχτμαν βοηθός του προσωπικού οδοντιάτρου του Χίτλερ Χούγκο Μπλάτσκε, ταυτοποίησε για λογαριασμό των Σοβιετικών που είχαν απελευθερώσει την πόλη τμήματα της οδοντοστοιχίας μαζί με γέφυρες των Χίτλερ και Μπράουν, ενώ η ταυτότητα των νεκρών επιβεβαιώθηκε αργότερα και με άλλες εξετάσεις. Για πολλά χρόνια αυτή η ταυτοποίηση δεν ήταν γνωστή, δίνοντας τροφή σε διάφορα σενάρια συνωμοσίας για την τύχη του Γερμανού δικτάτορα. Το 1956 ωστόσο δυο μέλη της ακολουθίας του Χίτλερ κατάθεσαν στο δικαστήριο πως άκουσαν τον πυροβολισμό και βρήκαν το πτώμα του Φύρερ στην πολυθρόνα του. Κατόπιν αυτού το δικαστήριο ανακήρυξε το Χίτλερ νεκρό στις 25 Οκτώβρη 1956. Για την τύχη των λειψάνων των Χίτλερ και Μπράουν έχουν γραφτεί πολλά, όπως ότι θάφτηκαν πολλές φορές σε διαφορετικά μέρη και τελικά το 1970 αποτεφρώθηκαν πλήρως με τη στάχτη τους να ρίχνεται σε ποτάμι. Με αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής τρόπο έφτασαν ωστόσο στα αρχεία της KGB και πλέον σε εκείνα της διάδοχης υπηρεσίας, FSB, τμήματα του κρανίου και των δοντιών του Χίτλερ. Ενώ για το κρανίο έχει υποστηριχθεί από Αμερικανό ανθρωπολόγο που το εξέτασε πως ανήκει σε γυναίκα, Γερμανός ιατροδικαστής που εξέτασε την οδοντοστοιχία θεωρεί βέβαια ότι ανήκε στον ναζί ηγέτη.