Αναίσχυντοι! – Διέλυσαν στο Κίεβο και το σοβιετικό μνημειακό συγκρότημα της «Αψίδας της Φιλίας των Λαών»

Η ουκρανική κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να «σβήσει» την κοινή εμπειρία των δύο λαών, που για πάνω από 70 χρόνια έζησαν αδελφωμένοι στη Σοβιετική Ενωση, χτίζοντας και υπερασπίζοντας μαζί τη σοσιαλιστική τους πατρίδα.

Με αμείωτους ρυθμούς, στο έδαφος της ρωσικής εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, οι αρχές του Κιέβου εντείνουν το γκρέμισμα όσων σοβιετικών μνημείων έχουν απομείνει στη χώρα. Την ώρα που η ρωσική κυβέρνηση επιχειρεί με καπηλεία σοβιετικών συμβόλων να «κουκουλώσει» τον ανοιχτό αντικομμουνισμό της και τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της στρατιωτικής εισβολής, η ουκρανική κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να «σβήσει» την κοινή εμπειρία των δύο λαών, που για πάνω από 70 χρόνια έζησαν αδελφωμένοι στη Σοβιετική Ενωση, χτίζοντας και υπερασπίζοντας μαζί τη σοσιαλιστική τους πατρίδα.

Καθόλου τυχαία, στο στόχαστρο των αρχών του Κιέβου βρέθηκε το σοβιετικό μνημειακό συγκρότημα της «Αψίδας της Φιλίας των Λαών». Το μνημείο εγκαινιάστηκε το 1982, προς τιμήν των 60χρονων της ΕΣΣΔ και των 1.500 χρόνων της πόλης του Κιέβου. Στη βάση της τεράστιας αψίδας από τιτάνιο, ένα μπρούτζινο άγαλμα απεικόνιζε έναν Ρώσο και έναν Ουκρανό εργάτη να κρατούν το σύμβολο του σοβιετικού μεταλλίου της Φιλίας των Λαών.

Η ουκρανική κυβέρνηση σχεδίαζε τη διάλυση του μνημείου ήδη από το 2016, κάτι που έγινε τελικά χτες, με το γκρέμισμα όλου του αγάλματος και τον αποκεφαλισμό του Ρώσου εργάτη… Από όλο το μνημειακό συγκρότημα θα μείνει μόνο η αψίδα, που θα χρωματιστεί στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Συνολικά, η δημοτική αρχή του Κιέβου έχει αποφασίσει την καταστροφή άλλων 60 σοβιετικών μνημείων που έχουν απομείνει στην πόλη…

Στο στόχαστρο φυσικά μπαίνουν και τα μνημεία της πάλης του σοβιετικού λαού ενάντια στους ναζί. Μετά το γκρέμισμα της προτομής του Σοβιετικού στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκοφ στο Χάρκοβο, «σειρά» πήρε και το γκρέμισμα του αγάλματος της Σοβιετικής ηρωίδας Ζόγια στην αυλή του 10ου σχολείου της πόλης Τσερνίγκιβ, στη βόρεια Ουκρανία.

Η 18χρονη κομσομόλα Ζόγια Κοσμοντεμιάνσκαγια ρίχτηκε με όλες της τις δυνάμεις ενάντια στους ναζί. Αν και μαθήτρια λυκείου, είχε ενταχθεί εθελοντικά σε μια παρτιζάνικη ομάδα. Συνελήφθη από τους Γερμανούς, οι οποίοι αφού τη βασάνισαν απάνθρωπα, την εκτέλεσαν με απαγχονισμό. Η αλύγιστη και περήφανη στάση της Ζόγια απέναντι στους δήμιους έγινε σύμβολο του αγώνα ενάντια στους ναζί και με το όνομά της συνδέθηκαν χιλιάδες μαθητικές και νεανικές οργανώσεις των «Πιονιέρων» και Κομσομόλων.

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: