Επίσκεψη στο «Βέλος» του αντιδικτατορικού αγώνα
Το αντιτορπιλικό «Βέλος» αποτελεί σημαντικό μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας μας. Θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη καθ’ όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ και θα είναι επισκέψιμο από το κοινό.
Το αντιτορπιλικό «Βέλος» αποτελεί σημαντικό μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας μας. Όταν στις 22-23 του Μάη 1973 καταπνίγηκε εν τη γενέσει του το «κίνημα του ναυτικού» (αφού η χούντα είχε σχετική πληροφόρηση πριν αυτό ξεσπάσει), δυο μέρες μετά, το αντιτορπιλικό «Βέλος εγκατέλειψε τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ στα οποία συμμετείχε, και το πλήρωμά του, αποτελούμενο από τον επικεφαλής αντιπλοίαρχο Νίκο Παππά και 31 μέλη, κατέφυγε στην Ιταλία, όπου του δόθηκε πολιτικό άσυλο.
Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974 (ΣΦΕΑ) ενημερώνει πως το “Α/Τ ΒΕΛΟΣ Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα” θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη καθ’ όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ και θα είναι επισκέψιμο από το κοινό στο ωράριο «09:00 το πρωί με 13:00 το μεσημέρι και 5:00 το απόγευμα με 8:00 το βράδυ, αλλά και αργίες όπως και σαββατοκύριακα».
Ο ΣΦΕΑ καλεί τις διευθύνσεις των Σχολικών μονάδων της Ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης καθώς και τις διοικήσεις των μαζικών φορέων της περιοχής, «να οργανώσουν την μαζική επίσκεψη των μαθητών και των μελών τους στο “Α/Τ ΒΕΛΟΣ M.A.A.” για ξενάγηση και ενημέρωση από τους υπεύθυνους του “Α/Τ ΒΕΛΟΣ”. Γα να γνωρίσουν, ιδιαίτερα οι νέοι, στιγμές του αντιδικτατορικού αγώνα» και επισημαίνει πως: «Οι επισκέψεις με ξενάγηση, μαθητών και οργανωμένων ομάδων στο “Α/Τ ΒΕΛΟΣ Μ.Α.Α” προγραμματίζονται μετά από τηλεφωνική κράτηση 210-9888457 / 210-9855410 / 6947159468».
Όπως σημειώνει ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, Υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση: «Το «Βέλος» κατά έναν τρόπο εκπροσωπεί τις πολλές άλλες αντιδικτατορικές κινήσεις που έδρασαν ενεργά στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας. Η διατήρησή του ως τέτοιου μνημείου υπογραμμίζει το γεγονός ότι το φασιστικό καθεστώς της χούντας ήταν μισητό και μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου βρισκόταν και το κύριο στήριγμά του. Νομίζουμε ότι ο ρόλος του είναι πολύτιμος για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού και ιδιαίτερα του προσωπικού των ΕΔ σε μια εποχή που ο φασισμός και ο ναζισμός φουντώνουν στην Ευρώπη με την ανοχή της ΕΕ και κρατών – μελών της».