Φιντέλ Κάστρο: “Ως επαναστάτης ήξερα πως θα ήμουν ευπρόσδεκτος εδώ στο Χάρλεμ!
Η ομιλία του Φιντέλ Κάστρο στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, το 1995 – Δείτε υποτιτλισμένη στα ελληνικά την ομιλία του Κουβανού ηγέτη και τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν οι φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης, όπως ακριβώς και το 1960
Το 1995, ο Φιντέλ Κάστρο επισκέπτεται το Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και μιλάει σε μια εκκλησία Aιθιόπων.
Αρχικά αναφέρεται στον καθωσπρεπισμό και την σοβαροφάνεια της διεθνούς διπλωματίας η οποία επιβάλλει έναν συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς και ντυσίματος. Ο ίδιος είναι απλός στην συμπεριφορά και δεν μπορεί να εγκαταλείψει τα στρατιωτικά του ρούχα!
Στην συνέχεια μιλάει για την πρώτη του (μετά την επανάσταση) επίσκεψη στην Νέα Υόρκη, το 1960, και σχολιάζει τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε. Ο Κάστρο και η Κουβανική αποστολή δεν συμβιβάστηκαν με τις απαιτήσεις της Αμερικανικής κυβέρνησης και αυτοί τους απέκλεισαν από την διαμονή σε ξενοδοχεία! Την στιγμή εκείνη εμφανίστηκε ένας ξενοδόχος από τις φτωχογειτονιές του Χάρλεμ (ξενοδοχείο Τερέσα) και τους προσέφερε κατάλυμα. Εκεί, ανάμεσα στις μειονότητες των μαύρων και των λατίνων, ένιωσε πολύ πιο άνετα. Τον επισκ;eφτηκαν σημαντικοί ηγέτες όπως ο Νεχρού (Ινδία), Νάσερ (Αίγυπτος), Νκρούμαχ (Γκάνα), αλλά και ο Νικίτα Χρουτσόφ (Σοβιετική Ένωση). Τον επισκέφθηκε επίσης ο Μάλκομ-Χ, ένας δραστήριος ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών.
Ο Κάστρο κάνει συγκρίσεις του τότε (1960) με το σήμερα (1995) και διαπιστώνει ότι το σύστημα παραμένει το ίδιο. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης τον αποκαλεί διάβολο και τον αποκλείει από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ο κόσμος όμως (Αμερικανοί πολίτες) γίνεται όλο και πιο δύσπιστος απέναντι στην πουλημένη δημοσιογραφία και δείχνει την συμπάθεια του για την Κουβανική επανάσταση!
Στο δεύτερο μισάωρο ο Κάστρο κάνει αναφορά στην γενναιόδωρη διεθνιστική βοήθεια της Κούβας προς τους φτωχούς λαούς της Υφηλίου. Εκεί αποθεώνει τον Κουβανικό λαό για την αλληλεγγύη και την πολύτιμη βοήθεια που προσέφερε σε χειμαζόμενους λαούς στην παιδεία, υγεία, και στις υποδομές.
Τέλος, ξετυλίγει την εν πολλοίς άγνωστη ιστορία της Κουβανικής υποστήριξης στις Αφρικανικές επαναστάσεις. Μιλάει επίσης για την τιτανομαχία του Κουίτο Καναβάλ, η οποία εκτός των άλλων οδήγησε στην κατάργηση του Απαρtχάιντ.
Δείτε την:
Το βίντεο παρουσιάστηκε υποτιτλισμένο σε εκδήλωση του Ελληνο-Κουβανικού Συνδέσμου, πριν από 4 χρόνια. Και αφιερώνεται στη μνήμη του μεγάλου επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο και του επαναστάτη των γηπέδων Ντιέγο Αρμάντο Μαραντόνα.
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback