6 Ιουνίου 1944: Η απόβαση στη Νορμανδία…

Με καθυστέρηση τριών χρόνων έγινε το άνοιγμα του δευτέρου μετώπου κι αφού πριν οι Σοβιετικοί είχαν απελευθερώσει πια όλη την ΕΣΣΔ κι είχαν αρχίσει να προελαύνουν στις άλλες χώρες στην πορεία τους προς το Βερολίνο.

Τα μεσάνυχτα της 5ης προς 6η Ιούνη του 1944, άρχισε η απόβαση με αερομεταφερόμενες δυνάμεις προς τα μετόπισθεν του εχθρού. Το πρωί της 6/6/44 ξεδιπλώθηκε ολόκληρη η επιχείρηση “Overlord” (Επικυρίαρχος). Η μεγαλύτερη αποβατική επιχείρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επιχείρηση που συνοδεύτηκε από μια τεράστια και επιτυχημένη προσπάθεια παραπλάνησης των Γερμανών για τον τόπο της απόβασης (Επιχείρηση Αντοχή).

Η επιχείρηση σήμαινε το άνοιγμα του δευτέρου μετώπου στην Ευρώπη. Αλλά ερχόταν πολύ καθυστερημένα, ύστερα από σκληρές πιέσεις χρόνων της ΕΣΣΔ προς τους Δυτικούς συμμάχους της. Η ΕΣΣΔ χρειαζόταν και ζητούσε το άνοιγμα του δεύτερου μετώπου, από την αρχή. Από τα πρώτα χρόνια του πολέμου, όταν η φασιστική Γερμανία διέθετε μεγάλη στρατιωτική υπεροχή.

Τότε εξασφάλιζε θεωρητικά (η ΕΣΣΔ) την υπόσχεση για το άνοιγμα αυτού του δεύτερου μετώπου από τον Ρούσβελτ και τον Τσώρτσιλ. Οι κυβερνήσεις όμως των ΗΠΑ και της Αγγλίας δε δημιούργησαν δεύτερο μέτωπο ούτε στα 1941, ούτε στα 1942 που ήταν απαραίτητο. Ακόμη και στα 1943, ύστερα από τη ριζική ανατροπή της πορείας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Γερμανία έχανε πια τη στρατιωτική της υπεροχή, και πάλι δε δημιουργήθηκε δεύτερο μέτωπο. Τρία χρόνια πολέμου, που η αδράνεια των Άγγλων και Αμερικάνων στο δυτικό μέτωπο, είχε εκπλήξει ακόμα και τους Γερμανούς.

Και μονάχα όταν ο πόλεμος μπήκε πια στο τελικό του στάδιο (όταν δηλαδή οι σοβιετικοί είχαν απελευθερώσει ολόκληρη την ΕΣΣΔ και προέλαυναν στις άλλες χώρες, στο δρόμο τους για το Βερολίνο), τα αγγλικά και τα αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στις ακτές της Βόρειας Γαλλίας. Αυτό έγινε στις 6 Ιουνίου του 1944.

Υπολόγιζαν ίσως ότι θα εξουθενωθούν και οι δυο βασικοί αντίπαλοι του πολέμου, ΕΣΣΔ και Γερμανία, για να βγουν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι και Άγγλοι, νικητές σε βάρος και των δύο και κατά το δυνατόν αλώβητοι από τον πόλεμο.

Παρ’ όλη όμως την υπεροχή των Αγγλοαμερικάνων, στη Βόρεια Γαλλία, μέχρι το τέλος του 1944 δεν είχαν ακόμα καταφέρει να βγουν από τα ανατολικά σύνορα της Γαλλίας. Κι όταν αντεπιτέθηκε στη δύση ο Χίτλερ (Δεκέμβρης 1944 – Αρδέννες), οι Σοβιετικοί πάλι αποσόβησαν, με τη γιγαντιαία επίθεση τους στα ανατολικά, μια ακόμα συντριβή τύπου Δουνκέρκης, των Αγγλοαμερικάνων στη Γαλλία.

Έτσι μέχρι το τέλος του πολέμου, οι δυτικοί σύμμαχοι, πήγαν με “περίπατο” μέχρι τη Γερμανία, αφού οι Χιτλερικοί τους είχαν ανοίξει το δρόμο κι ασκούσαν λυσσαλέα άμυνα μόνο στο ανατολικό μέτωπο. Μέχρι το τέλος οι Ναζί πόνταραν ότι μπορούσαν να αποσπάσουν συμφωνία με τους δυτικούς, ενάντια στην ΕΣΣΔ.

ΠΗΓΕΣ

1. Dday, του Αntony Beevor

2. Ιλία Έρεμπουργκ – το Χρονικό της αντρειοσύνης

3. Αλληλογραφία Στάλιν Ρούσβελτ Τσώρτσιλ, υπ. Εξωτερικών της ΕΣΣΔ.

4. Ο πόλεμος των στρατηγών, του David Irving

5. Οι Γερμανοί στρατηγοί μιλούν, του B. H. Liddel Hart

6. Ο πόλεμος του Χίτλερ, του David Irving

7. Ρόμελ, του David Irving

8. Β’ Παγκ. Πόλεμος, Υπ. Αμύνης ΕΣΣΔ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: