Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα – Ο άγνωστος πόλεμος (VIDEO)

Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος σε μια σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ

Νοέμβρη – Δεκέμβρη του 1941 εξελίσσεται η μάχη της Μόσχας. Νοέμβρη – Δεκέμβρη του 1942 η μάχη του Στάλιγκραντ. Νοέμβρη – Δεκέμβρη του 1943 η μάχη για την απελευθέρωση του Κίεβου και της Ουκρανίας. Νοέμβρη – Δεκέμβρη 1944, ολοκληρώνεται σταδιακά η απελευθέρωση των χωρών της Αν. Ευρώπης (Ρουμανία, Πολωνία, κλπ.) κι ο κόκκινος στρατός βρίσκεται στα σύνορα της Γερμανίας. Μερικές από τις πιο σημαντικές μάχες του προηγούμενου αιώνα (και όχι μόνο). Αυτές τις μέρες λοιπόν που πολλοί γράφουν κάτι σχετικό, είναι καλό να θυμηθούμε μια από τις πιο σημαντικές σειρές, σχετικά με το μεγάλο πατριωτικό πόλεμο και να σας την παρουσιάσουμε.

Γιατί Άγνωστος Πόλεμος

Τα είπανε “Άγνωστο πόλεμο”, γιατί μέσα στο ψυχρό πόλεμο, οι άνθρωποι στη Δύση δεν μάθαιναν σχεδόν τίποτα για τη συμβολή της ΕΣΣΔ στην αντιφασιστική νίκη κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αντίθετα, μάθαιναν (κι ακόμα αυτά μαθαίνουν) διαστρεβλωμένες ή και φανταστικές “αλήθειες”, για τον “κακό” Στάλιν και την “καθοριστική συμβολή” των ΗΠΑ στην αντιφασιστική νίκη. Αποσιωπούσαν (όπως και τώρα) ότι ο κόκκινος στρατός κόντεψε μόνος του να εξολοθρεύσει το θηρίο του ναζισμού και να απελευθερώσει όλη την Ευρώπη, αφού εκείνος ήταν που συνέτριψε πάνω από το 70% της πολεμικής μηχανής του Χίτλερ. Ότι εκείνος έδωσε και κέρδισε, τις πιό καθοριστικές μάχες εναντίον του κτήνους.

Πρώτη φορά στην Ελλάδα

Όταν τα έδειξε στη χώρα μας, η κρατική τηλεόραση, ήταν η πρώτη φορά που το ελληνικό κοινό ερχόταν σε επαφή με την αλήθεια (μια καλή δόση αλήθειας) για το μεγάλο πατριωτικό πόλεμο. Ακόμα και κάποιοι που είχαν διαβάσει γι’ αυτό τον μεγάλο άθλο του σοβιετικού λαού, ερχόταν πρώτη φορά σε επαφή με την εικόνα. Μάθαμε πώς ήταν αυτές οι “κατιούσες”, τα θρυλικά Τ34, πώς ήταν ο Ζούκωφ κι ο Στάλιν. Ξαναζούσαμε τις σκληρές μάχες και τις επελάσεις των σοβιετικών αρμάτων, πάνω στα οποία “κρέμονταν” οι κόκκινοι φαντάροι με τα Καλάζνικωφ. Κι ύστερα όταν έμπαιναν στις ευρωπαϊκές πόλεις, απελευθερωτές, με τον κόσμο να τους φορτώνει φιλιά και λουλούδια. Τα τελευταία χρόνια ξανακυκλοφόρησε σαν προσφορά του Ριζοσπάστη. Διατίθεται ακόμα από το βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή».

Τι είναι

Το ντοκιμαντέρ “Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα” περιγράφει την ηρωική αντίσταση του σοβιετικού λαού στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο του 1941 – 1945, σε είκοσι συγκλονιστικά ωριαία επεισόδια με αυθεντικά ντοκουμέντα από τους οπερατέρ που συνόδευαν τις μονάδες του Κόκκινου Στρατού κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων. Ένα υλικό που δίκαια θεωρείται ότι συγκαταλέγεται στις “πηγές” για όποιον μελετά την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αξίζει να πούμε ότι στο μέτωπο στάλθηκαν 250 σοβιετικοί οπερατέρ, από τους οποίους οι 50 δεν γύρισαν ποτέ πίσω.

Αποτελεί “διαχρονικό τεκμήριο μνήμης, γνώσης και αλήθειας για τον πρωτεύοντα και αναντικατάστατο ρόλο της ΕΣΣΔ στη νίκη επί του φασισμού”. Αλλά και “συμβολή στον αγώνα ενάντια στην παραχάραξη και διαστρέβλωση της Ιστορίας από τον ιμπεριαλισμό και τους κάθε είδους απολογητές του. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως το Ανατολικό Μέτωπο δεν ήταν ένα «επεισόδιο» του πολέμου, αλλά ο αντικειμενικός σκοπός του: Η εξαφάνιση του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο”.

Αλλά αποτελεί και μια συνοπτική ημερολογιακή περιγραφή του πολέμου στο Ανατολικό μέτωπο : Η ξαφνική επίθεση κι η ηρωική άμυνα (Μόσχα, Λένινγκραντ, Στάλιγκραντ, Σεβαστούπολη, Αρκτικός κύκλος, αντάρτικο, μεταφορά των βιομηχανιών στην ανατολή, Καύκασος κλπ.). Οι πρώτες μεγάλες παγκόσμιες νίκες (Μόσχα, Στάλιγκραντ, Κουρσκ). Η αντεπίθεση, η απελευθέρωση ολόκληρης της Ανατολικής Ευρώπης κι η τελική νίκη (Ουκρανία, Λευκορωσία, Πολωνία, Βαλτική, Νορβηγία, Βαλκάνια, Αυστρία, Βερολίνο).

Η ταυτότητα της παραγωγής

Η σειρά γυρίστηκε τη δεκαετία του ‘70 από τα κεντρικά στούντιο ντοκιμαντέρ της ΕΣΣΔ, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρία παραγωγής «Air time International Inc.», με αφηγητή τον γνωστό Αμερικανό ηθοποιό, Μπαρτ Λάνκαστερ. Έγινε με συνεργασία του Κεντρικού Στούντιο Ντοκιμαντέρ της Μόσχας με την ομάδα κινηματογραφικών παραγωγών και σκηνοθετών των ΗΠΑ. Δούλεψαν 13 Σοβιετικοί σκηνοθέτες και από αμερικανικής πλευράς, ο παραγωγός και σκηνοθέτης, Ισαάκ Κλέινερμαν.

Είναι βασισμένη σε έρευνες του Χάρισον Σάλισμπουρι, Αμερικανού δημοσιογράφου, που υπήρξε επίσης πολεμικός ανταποκριτής τα δυο τελευταία χρόνια του Β. Π. Πολέμου, συγγραφέας, υπεύθυνος του γραφείου των Νew Υork Τimes στη Μόσχα (1949 – 1954), αναπληρωτής διευθυντής των Τimes τα χρόνια 1964 – 1972, Βραβεύθηκε με ” βραβείο Πούλιτζερ”  το 1955 και “βραβείο Πολκ” το 1957 και το 1966, για τις εθνικές και διεθνείς ανταποκρίσεις του (δολοφονία Κένεντυ, Βιετνάμ, Κίνα κλπ.). Εξέφρασε καθαρά την αντίθεσή του στον πόλεμο του Βιετνάμ και υπήρξε ο πρώτος δημοσιογράφος που επισκέφθηκε τους Βιετκόνγκ στο Βόρειο Βιετνάμ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Έγραψε βιβλία, για την εμπειρία του στην ΕΣΣΔ, στο Βιετνάμ, στην Κίνα , την Πολιορκία του Λένινγκραντ, την Επανάσταση της Ρωσίας 1905 -1917 κ.ά.

Πού μπορείτε να βρείτε αυτά τα ντοκυμαντέρ;

Α. Στο βιβλιοπωλείο “ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ” σε 20 DVD.

Β. Γράφοντας στο youtube ή στο Internet γενικά: “Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Ο άγνωστος πόλεμος” και δίπλα τον τίτλο του επεισοδίου που θέλετε να βρείτε.

Γ. ΕΔΩ:

Τα 20 Επεισόδια είναι:

1… Η αιφνιδιαστική επίθεση – 22 Ιουνίου 1941.

2… Η μάχη της Μόσχας – 8 Οκτωβρίου 1941.

3… Η πολιορκία του Λένινγκραντ.

4… Στην Ανατολή (σημ.: σχετικά με τον άθλο της μεταφοράς χιλιάδων  βιομηχανιών στην Ανατολή, πίσω από τα Ουράλια).

5… Η άμυνα του Στάλιγκραντ.

6… Νίκη στο Στάλιγκραντ.

7… Η μεγαλύτερη μάχη τεθωρακισμένων του κόσμου (σημ. : Κούρσκ).

8… Ο πόλεμος στην Ανταρκτική.

9… Ο πόλεμος στον αέρα.

10.. Ο Ανταρτοπόλεμος.

11.. Η μάχη των θαλασσών.

12.. Η μάχη του Καυκάσου.

13.. Η απελευθέρωση της Ουκρανίας.

14.. Η απελευθέρωση της Λευκορωσίας.

15.. Από τα Βαλκάνια στη Βιέννη.

16.. Η απελευθέρωση της Πολωνίας.

17.. Η συμμαχία.

18.. Η μάχη του Βερολίνου.

19.. Η τελευταία μάχη του άγνωστου πολέμου (σημ. : στη Μαντζουρία, Σοβιετική επίθεση στους Ιάπωνες).

20.. Ο Ανώνυμος στρατιώτης ενός άγνωστου πολέμου.

Αν τα δείτε όλα, θα διαπιστώσετε ότι ακόμα και σήμερα, δικαιολογείται εύκολα ο χαρακτηρισμός “άγνωστος πόλεμος”, αφού ακόμα κάποιες πλευρές του δεν τις γνωρίζει ο κόσμος (π.χ. πόλεμος στην Ανταρκτική, απελευθέρωση της Νορβηγίας και της Αυστρίας, σοβιετική αεροπορία και ναυτικό, ανταρτοπόλεμος, πόλεμος ενάντια στην Ιαπωνία κλπ.).

Ξέρω ότι πολλοί τα έχετε δει και τα έχετε στο σπίτι. Εσείς απλώς θυμηθείτε τα. Αλλά αυτοί που δεν τα ξέρουν, πρέπει να τα μάθουν. Να τα δουν.

Μάνος Δούκας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: